Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7d5ffd2af47f09038b468c/80

Meteo Adriatic: Nova aplikacija za vremensku prognozu čiji su tvorci Zadrani

Meteo Adriatic postala je sve popularnija aplikacija ovih dana. Radi se o aplikaciji namijenjenoj za vremensku prognozu

Nova super popularna aplikacija pojavila se u Google play trgovini, a riječ je o aplikaciji koju su kreirali naši Zadrani. Namijenjena je za automatsku vremensku prognozu na području Hrvatske i okolne regije. Razgovarali smo s Ivanom Tomanom, koji je tvorac aplikacije, a numeričkom meteorolgijom bavi se već 11 godina. Ukratko nam je opisao kako je nastala ideja i što očekuje od same aplikacije. 

 Što je Meteo Adriatic?

Meteo Adriatic je mobilna aplikacija koju je Ivan Toman sam razvio u suradnji sa mladim timom stručnjaka iz zadarske tvrtke Up Studio. Tim s kojim surađujem na idejnom rješenju i programskom razvoju aplikacije čine Marin Babajko, Ive Botunac i Šime Kalac. Dio dizajna odradio je Daniel Lisica. Svi smo iz Zadra. Aplikacija je namijenjena za automatsku vremensku prognozu na području Hrvatske i okolne regije. Moj zadatak u stvaranju aplikacije bio je riješiti dinamički dio – numeričke podatke koji predstavljaju očekivane meteorološke prilike.

 Po čemu je Meteo Adriatic drugačiji od drugih aplikacija koje su nam dostupne?

Već od prve javno dostupne verzije aplikacija nudi neka idejna rješenja kakva druge nemaju. U prvom redu je riječ o pregledniku svih meteoroloških karata s meteoadriatic.net portala, što će znatno cijeniti svi koji prate takve oblike meteorološke informacije – meteorolozi profesionalci, ameteri entuzijasti, ali i mnogi drugi korisnici poput pomoraca, ribara, planinara, izletnika, sportaša i svih kojima je aktivnost vezana uz otvoren prostor. Nadalje, tu je i poseban inteligentni način procesiranja numeričkih podataka iz simulacijskih softvera atmosfere, koji se dodatno obrađuju prije prikaza u aplikaciji. Na taj način nastojimo što je moguće više poboljšati kvalitetu naših predviđanja. Jesmo li u tome bolji od drugih dostupnih izvora, morat će korisnici procijeniti sami za sebe.

Kako je došlo do ideje o nastajanju aplikacije?

Ideja je zapravo na neki način došla iz konstatnih zahtjeva za ovakvom aplikacijom od korisnika meteoadriatic.net portala. Prelaskom većeg dijela korisnika s desktop na mobilne platforme pojavila se potreba za razvojem rješenja za mobilno pregledavanje produkata s portala i tako smo krenuli u ovaj opsežan i dugotrajan projekt.


 Koliko je vremena i rada bilo potrebno uložiti da bi aplikacija ugledala svjetlo dana?

Od samog početka do izdavanja prve verzije u javnost, cijeli tim je radio marljivo puna tri mjeseca. Izazovi s kojima smo se suočili mahom su programerske prirode i podijeljeni u nekoliko područja. Matematiku sustava sam odradio ja pomoću specijaliziranog meteorološkog softvera WRF, te izradom različitih programskih rješenja za manipulaciju podacima koji se dobivaju putem njega. Tim iz Up Studia radio je na programiranju same aplikacije, dizajnu i na kraju distribuciji korisnicima.

U ovom kratkom vremenu otkad je izašla, kolika je popularnost aplikacije, tj . kakvu ste povratnu informaciju dobili od ljudi, jesu li zadovoljni?

Čini se da su ljudi prihvatili proizvod na najbolji mogući način. Već tijekom prvih par dana aplikacija je instalirana nekoliko tisuća puta i većina ju koristi svakodnevno. Na Google Play ima izrazito dobre komentare uz prosječnu ocjenu od čak 4,9. U Hrvatskoj, Meteo Adriatic je trenutačno među najpreuzimanijima općenito, čak iznad Facebook-a i još nekih drugih giganstkih aplikacija.

Možete li otkriti kakve dodatke planirate ugraditi u Meteo Adriatic u budućnosti?

Osim izdavanja IOS verzije, neke od ideja koje trenutačno razvijamo su višejezičnost, dodavanje widget-a, konfigurabilne notifikacije, prognoza po trenutačnoj lokaciji korisnika, poboljšanja dizajna i upotrebljivosti i mnogi drugi zahvati koji će omogućiti da aplikacija bude još bolje prihvaćena. Nadamo se da će jednog dana ovo biti najzastupljenija aplikacija za vremensku prognozu na mobilnim uređajima u Hrvatskoj.

Aplikaciju možete preuzeti OVDJE
hr Fri Feb 09 2018 10:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daff50129111c35c18b4649/80
Foto: Unsplash

Osam stvari koje nikad ne bismo trebali čistiti octom i vodom

U čišćenju većine stvari u domu odličan je izbor ocat razblažen u vodi, često u omjeru pola-pola. No postoje neke stvari koje nikako ne bismo smjeli čistiti tom otopinom jer će nagristi zaštitu

Otopinu octa i vode izbjegavajte na ovim površinama: 

1. Granitne i mramorne ploče

Baš kao i na kamenim podnim pločicama, ocat može uništiti sjajnu i glatku površinu  granitnih ili mramornih ploča. Sva kisela sredstva mogu nagristi površinu granita i ostaviti mrlju, kaže Lily Cameron, stručnjakinja za čišćenje iz Fantastic Services. Umjesto octa, sigurnije je  korištenje mješavine koja se sastoji od 5 kapi deterdženta za suđe, 7-10 kapi alkohola i šalice vode, kaže. 

2. Namještaj s voštanom zaštitom

Korištenje octa za čišćenje namještaja s voštanom zaštitom može 'rastopiti' taj zaštitni premaz i ostaviti površinu bez zaštite, upozorava Lily Cameron. Za održavanje površine takvog namještaja, koristite tekućinu za čišćenje koja sadržava vosak. 

3. Kamene podne pločice

Ako imate pločice od prirodnog kamena, izbjegavajte ih čistiti octom, limunom ili amonijakom. Kiselina u tim proizvodima potamnit će kamen, kaže Elena Ledoux, vlasnica servisa za čišćenje Superb Maids u Las Vegasu. Da biste to ispravili, trebat će vam skupi postupak ponovnog poliranja. 

4. Razbijeno jaje

Čišćenje jaja s poda otopinom octa uzrokovat će zgrušavanje proteinskih enzima u jajetu i dovesti do toga da se stvore mrlje koje će biti nemoguće očistiti, kaže Lily Cameron. Umjesto toga, upotrijebite malo sapuna za ruke otopljenog u vodi. 

5. Izbjeljivač u perilici i ocat

Ocat je dobro dodati u perilicu za rublje, jer će izvući miris plijesni  iz vaše odjeće i pridonijeti tome da bude čišća, no nemojte ga nipošto miješati s praškom koji sadrži izbjeljivač, ili izbjeljivačem. Ta kombinacija stvara otrovni plin koji je izuzetno loš i za vas i za vašu odjeću. Općenito, sredstva za čišćenje ne bismo smjeli miješati, piše 24sata

hr Wed Oct 23 2019 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daf55f229111c35c18b460b/80

Mario Todorić: In memoriam

U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 24. listopada 2019. u 19 h otvoriti će se izložba povodom godišnjice smrti uglednog i cijenjenog fotoreportera Marija Todorića.
U svojoj karijeri Todorić je objavio na tisuće fotografija u Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu, Globusu... Snimati je počeo u zagrebačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije 1992. godine, da bi se nekoliko godina kasnije vratio i nastavio raditi u sjedištu lista u Splitu.

Nije radio samo kao fotoreporter, nekoliko godina je pisao i snimao za lovački list "Dobra kob".

U sjećanje na dragog kolegu, predgovor izložbi ''Mario Todorić – In memoriam'' napisao je novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić i u svom iskrenom i ganutljivom tekstu odao počast tom velikom profesionalcu i još većem čovjeku.

Iz predgovora Saše Ljubičića: “Mario Todorić je volio život. I živio ga je, štono se reče, punim plućima. Za sebe bi često znao reći da je hedonist, a takvi biraju i na privatnom i na profesionalnom planu samo ono što im pričinjava ugodu, što ih čini istinski sretnima. Nije, dakle, Marija kroz život vodila ljuta ambicija ili, ne daj Bože, želja za zgrtanjem novca i brzim usponom na društvenoj ljestvici; on je uvijek i ispred svega stavljao - strast. I jasno je onda da njemu kao takvom profesiju nitko nije mogao nametnuti, nagovoriti ga da se iz trivijalnih, ovozemaljskih razloga, zbog puke egzistencije, prihvati fotoaparata i tipkovnice; on ih je kao sredstvo izražavanja te svoje divlje, neutažive želje za životom - sam izabrao ili su one naprosto izabrale njega, znajući da će ih uporabiti na najbolji mogući način. A kao što je sam izabrao profesiju, bolje rečeno poziv bez alternative, tako se i odlučio za formu. Reportaža, ta kraljica novinarstva, osvojila ga je već na samom početku karijere i čvrsto držala u zagrljaju do njegovog, nažalost, preranog kraja. (...) Dobro se zagledajte u svaku od fotografija jer što god na njoj bilo, uvijek ćete osjetiti jedno te isto - strast. A strast je, trebam li to još jednom ponoviti, bila Marijeva zvijezda vodilja, a gdje je nje, tu je i uživanja.“

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Hanza Medie, a možete je pogledati do 31. listopada 2019.

hr Tue Oct 22 2019 21:18:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daf53c929111c46c38b457b/80

Ove omiljene namirnice nikako ne smijete jesti na prazan želudac

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali sigurno niste znali da ima namirnica koje nikako ne biste smjeli konzumirati na prazan želudac.

Jogurt, šalica kave i sok od naranče – to je vjerojatno ono na što prvo pomislite kad zamislite svoj savršen doručak. Na žalost, malo vas zna da neke od ovih namirnica nikako nisu dobre za prazan želudac, piše ordinacija.hr 

Evo o kojim se namirnicama radi:

RAJČICA

Iako su obogaćene vitaminom C i nutrijenatima, trebaju se izbjegavati na prazan želudac. 
Tanična kiselina nikako neće dobro "sjesti" na prazan želudac i može uzrokovati gastritis. Ako imate već problema sa želucem, svakako ujutro izbjegavajte rajčicu. 

PECIVA

Najlakše je na putu do posla stati u obližnjoj prodavaonici i kupiti bijelo pecivo za doručak. Ovaj odabir nije najbolji jer sadrži kvasac koji će sigurno iritirati želudac. 

ZAČINJENA HRANA

Ako vam je cilj cijeli dan patiti zbog želučane kiseline, začinjena hrana je pravi izbor... Ljute namirnice ili obroci će sigurno utjecati na probavu i uzrokovati neugodnosti. Češnjak i đumbir su namirnice koje biste trebali izbjegavati. 

SLATKO

Slatko se lako probavlja, ali ako ga jedemo na prazan želudac, organizam ne može lučiti dovoljno inzulina kako bi držao normalne razine šećera u krvi, a to je recept za bolesti oka i dijabetes. Uz to, šećer formira kiseline pa može poremetiti balans iste u organizmu. 

JOGURT

Jogurt sadrži probiotike i mliječne kiseline koji su jako dobri za zdravlje, ali oni će biti manje efikasni zbog kiseline koja se nalazi u praznom želudcu. Jogurt je najbolje jesti par sati nakon obroka. 

KRUŠKE

Sadrže netopljiva vlakna, a kad se jedu na prazan želudac ona mogu oštetiti sluznicu membrane te uzrokovati bol u trbuhu. Savjetuje se da se konzumira uz zobenu kašu.


hr Tue Oct 22 2019 21:10:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56cd8bdc0890d266018b45b1/80
Foto: Hina

Masnoća se može taložiti i u plućima te prouzročiti astmu

Znanstvenici su prvi put uspjeli dokazati da je pretilost, odnosno višak kilograma, razlog koji vodi do promjena na tkivima stanica u dišnom sustavu i na taj način uzrokuje astmu

Stručnjaci su nekad mislili da je pretilost povezana s astmom zbog dodatnog pritiska na pluća ili zbog upalnih procesa u tijelu povezanih s viškom kilograma, piše sciencealert.com.

Najnovija istraživanja pokazala su da veliku ulogu ima i taloženje masnoća. Koristeći materijale iz prethodnih studija, znanstvenici su istraživali 1400 uzoraka tkiva pluća 52 preminula čovjeka. Među njima je bio 21 oboljeli od astme, ali ona nije bila uzrok smrti. Kod njih 16 astma je bila uzrok smrti, dok 15 ljudi nije imalo astmu.

Bojama za tkivo su obojali strukture zračnih puteva. Začudili su se otkrivši da su se adipozne stanice, odnosno mast, akumulirale u zidovima zračnih puteva. Dodatno, masno tkivo bilo je u korelaciji s povećanim indeksom tjelesne mase (BMI), odnosno što je bio veći BMI čovjek je imao više masnoća.

- Otkrili smo da se višak masnih stanica akumulira u zračnim putevima te se čini kako potencira upalne procese u plućima, kazao je Peter Noble iz University of Western Australia.

- Vjerujemo kako to prouzročuje stanjenje dišnih puteva limitirajući zračne struje koje ulaze i izlaze iz pluća, a to objašnjava zašto je nastala astma, dodao je. Ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli dokazati masne naslage u plućima, a od ranije znaju da se nakupljaju na drugim organima poput srca i jetre. Nisu time isključili raniju hipotezu da višak kilograma vodi do rizika od nastanka astme, nego su samo dodali još jedan argument toj činjenici.

Čini se da masne stanice mijenjaju strukturu tkiva uz razvoj upalnih procesa, a to je opet povezano s nastankom astme. Točan mehanizam koji uzrokuje da se mast taloži u dišnim putevima nije još jasan i tim problemom će se baviti u nekom od sljedećih istraživanja.

Dodatno, trebat će im veća skupina ispitanika. Pitanje je može li se taj proces preokrenuti gubitkom kilograma, odnosno hoće li redovita tjelovježba i zdrava prehrana smanjiti razine masnoća u plućima sukladno gubitku tjelesne težine koju čovjek postigne promjenom životnog stila.

Iz svega proizlazi kako općenito nedostaje dovoljno znanja o pretilosti i njezinim učincima na organizam. Pretpostavka je kako će do 2025. godine više od 18 posto muškaraca i 21 posto žena u svijetu patiti od pretilosti. Nedavna studija pretilost je usporedila s infekcijom pojašnjavajući kako se ljudi mogu "zaraziti" nezdravim navikama preuzimajući od onih koji ih okružuju.

Studija koja povezuje pretilost s astmom sugerira i druge razloge za zadržavanje zdrave tjelesne težine, te kako nam je potrebno razumijevanje tih procesa da bi se borili protiv pretilosti, piše 24sata.

hr Tue Oct 22 2019 21:03:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .