Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6dfc63daf72d6ca78b4585/80

Split: Ministar Fuchs dao podršku gradskim ulaganjima u predškolsku i školsku infrastrukturu

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjem radnom sastanku upoznao je ministra Radovana Fuchsa s gradskim investicijama u školske ustanove, za školu Mejaši, Pujanki, Kamen-Šine, Brda i Skalice.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja pružit će punu podršku nastojanjima Grada Splita da se splitski Centra za autizam razvija na način da omogući i skrb i podrška korisnicima s navršenih 21 godinu života - rekao je to ministar Radovan Fuchs koji je danas sa svojim suradnicima bio u Gradskoj upravi na radnom sastanku s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, pročelnicom Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magdom Vrvilo i pročelnikom Službe društvenih djelatnosti Matom Omazićem.

- Obzirom da je od 1. siječnja 2018. Grad Split postao osnivač Centra za autizam kao 29. osnovne škole u Splitu, koja je ranije bila područni centar zagrebačkog Centra za autizam, nužno je daljnje razvijanje ove ustanove na način da obuhvati osnovnoškolsko obrazovanje i skrb za odrasle korisnike - kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš i najavila da će prostorije koje Grad Split uređuje za starije korisnike Centra na lokaciji u Ulici sedam Kaštela biti dovršene do konca godine. 

Ova tema je, kako je kazala, izrazito važna obzirom na porast djece s poremećajima iz spektra autizma, a Split je jedan od 4 centra uz Zagreb, Rijeku i Osijek. Stoga je razvoj ove ustanove i daljnja ulaganja u izgradnju nove infrastrukture s pratećom specijaliziranom opremom izniman prioritete.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjem radnom sastanku upoznao je ministra Radovana Fuchsa s gradskim investicijama u školske ustanove, za školu Mejaši, Pujanki, Kamen-Šine, Brda i Skalice. Problem s kojim se Split suočava, kako je rekao, je depopulacija koju Grad nastoji rješavati demografskim mjerama. Jedna od takvih je izjednačavanje cijena u gradskim, privatnim i vjerskim vrtićima za što se iz Proračuna izdvaja gotovo 30 milijuna kuna godišnje za subvencioniranje u 22 ustanove predškolskog odgoja koje su izvan sustava gradskih vrtića. 

Pema njegovim riječima, cijene splitskih vrtića su nešto manje u odnosu na susjedne gradove i općine koje nemaju toliko izražen depopulacijski problem. Jedna od prvih mjera je i 55 tisuća naknade za treće dijete, kao i povećavanje naknada za prvo i drugo dijete, kao i mjera kojom su osigurani besplatni udžbenici i radne bilježnice za osnovce.

Prije radnog sastanka u Banovini, ministar Radovan Fuchs je s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš i pročelnikom Matom Omazićem obišao netom nadograđenu Osnovnu školu Kamen-Šine u koju je Grad Split uložio 24 milijuna kuna, a Vlada Republike Hrvatske darovala česticu zemljišta za potrebe izgradnje novog krila škole, pa su se tako stekli uvjeti za dvosmjenski rad.

Zajedno su posjetili i Osnovnu školu Pujanki, čiju je dogradnju ova Gradska uprava započela u lipnju 2018. i dovršila u siječnju 2020. godine, a u iznosu od 33 milijuna kuna vrijednosti sudjelovalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u osiguravanju dijela sredstava za opremu. Sljedeći korak na Pujankama je izgradnja školske dvorane i dječjeg vrtića, a u naselju Kila izgradnja prve osnovne škole za što će procedure pokrenuti Grad Split u suradnji s resornim Ministarstvom.

Obzirom na uložena visoka sredstva Grada Splita u izgradnju škola u protekle tri godine u Splitu tema sastanka bila je i osiguravanje nacionalnih i fondovskih sredstava za predškolsku i osnovnoškolsku infrastrukturu, a posebno prateće sportske dvorane, na čemu Ministarstvo znanosti i obrazovanja intenzivno radi kako bi navedena sredstva uskoro bila dostupna, budući da je isto unatrag nekoliko nije bilo moguće slijedom promjene zakona, nego su jedinice lokalne samouprave bili glavni nositelji investicija.

hr Fri Sep 25 2020 16:19:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8fb1516f52dfac1c8b45b5/80

U Vranjicu se zapalio drveni brod, eksplodirala i plinska boca!

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.
Nešto prije ponoći, u noći s utorka na srijedu, vatrogasne sirene probudile su stanovnike Vranjica. U tamošnjem brodogradilištu zapalio se drveni brod pa su na teren pohitali vatrogasci Solina i Vranjica, a u pomoć je stigla i JVP Split.

Ni pola sata nakon dojave o požaru novi šok. Čula se eksplozija, pretpostavlja se da je u pitanju eksplozija plinske boce. Nitko, po trenutnim informacijama, nije ozlijeđen.

Uzrok požara bit će poznat nakon očevida.


hr Wed Oct 21 2020 05:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecb9f5b6f2ab8083e8b4573/80
Foto: Unsplash

Iz Spara i Kauflanda se povlači narezani losos zbog povišene količine bakterije

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda PREMIUM – LOSOS, NAREZANI, 100g, LOT 17.09.2020., najbolje upotrijebiti do 16.11.2020.

Razlog opoziva je utvrđena povišena količina bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Detaljniji podaci o povratu proizvoda dostupni su na službenim stranicama subjekata u poslovanju s hranom OVDJE i OVDJE.

hr Tue Oct 20 2020 21:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e9239c829111c9de18b4573/80

Nadbiskup Barišić uputio pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama vezano za koronavirus

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Savjetovavši se s epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama u svezi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Odredbe i preporuke prenosimo u cijelosti:

Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom.

Osobna higijena, tj. dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora su vrlo bitni kako bi se spriječio prijenos virusa.

Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa. S time povezano, neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna.

Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje.

Kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom ističe da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

hr Tue Oct 20 2020 20:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f8f1b356f52df5c1c8b4607/80
Foto: Grad Split

Radni sastanak s ministrom Horvatom: Stanogradnja u Korešnici i Kopilici, za Tehnološki park izdana lokacijska dozvola

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat boravio je danas u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji u sklopu kojega je s predstavnicima županijske i gradske vlasti  imao sastanke na temu  stavljanja u funkciju državne imovine. Nakon sastanka s županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima sastao se s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović Tomaš, ovl. pročelnikom Službe za gospodarenje gradskom imovinom Ivanom Lekom i gradskim vijećnikom, koordinatorom za Korešnicu Božom Zadrom.

- Na sastanak s ministrom sam došao s kratkim popisom tema koje moramo razriješiti, a jedna od važnih tema je Korešnica za koju smo proveli Urbanistički plan uređenja, završili natječaj i krenuli u izvedbu - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u izjavama za medije koje su prethodile sastanku s ministrom Darkom Horvatom. 

Gradonačelnik je kazao kako je riječ o prostranstvu od 190.000 kvadratnih metara državne imovine koje prelazi u vlasništvo Grada i na kojoj je predviđena stanogradnja za braniteljsku populaciju i za stanove POS-a. Posjetio je i na riješene projekte od početka svoga mandata: Vladino darovanje zemljišta na Dračevcu, šest garaža darovanih Gradu Splitu, Hotela za samce u kojem je Grad preuzeo upravljanje, terena za školu Kamen–Šine koja je završena i upravljanje podrumima Dioklecijanove palače, a kad je to riješeno, kako je kazao, krenulo se u izradu Masterplana uređenja Kopilice, Istočne obale i Gradske luke.

- Jedan od glavnih argumenata, a to je i dokument kojeg sam pripremio za razgovor s ministrom, je rješavanje već preuzetog zemljišta na Dračevcu za Tehnološki centar za kojega smo dobili lokacijsku dozvolu, a u drugom dijelu tog kompleksa je predviđeno prebacivanje Prometove garaže kako bi na Kopilici na 4000 kvadrata izgradili oko 500 stanova. To je moja inicijativa i inicijativa moje uprave koju prate središnje vlasti i koju mi planiramo provesti kroz Masterplan kojega će vijećnici imati prigodu prihvatiti - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

hr Tue Oct 20 2020 19:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .