Rimac napravio posebnu bateriju za invalidska kolica i darovao normalan život teško bolesnom Rolandu

Hrvatski inovator i poduzetnik Mate Rimac prije nekoliko je dana ostavio svijet bez daha svojim novim automobilom Concept-Two. No jedan drugi Matin izum, iako ne tako grandiozan, jednom je čovjeku darovao normalan život, piše vijesti.hr.

– Jedino vrijeme u mom životu kada sam ja potpuno neovisan i slobodan od pomoći drugih je zapravo kad sam u ovim kolicima. Rimac mi je promijenio život – ističe Roland Bugnar iz Veprinca pokraj Opatije.

Od djetinjstva obožava automobile i vožnju. No, već mu je kao dvogodišnjaku dijagnosticirana progresivna genetska bolest – spinalna mišićna atrofija. Kolica su mu bila jedino prijevozno sredstvo, a ona su mogla prevaliti tek tri kilometra i to kad je baterija nova. A onda je za pomoć odlučio kontaktirati Matu Rimca.

– S onim što je on napravio ovim kolicima to je uvišerostručio – ističe Roland.

Rimčev tim napravio je Rollyiju, kako ga od milja prijatelji zovu, posebnu, prvu bateriju takvog tipa kada su invalidska kolica u pitanju.

– Što se tiče same baterije, baterija s jednim punjenjem može proći okvirno nekih 80-ak kilometara ovog terena i moje vožnje koja je dosta izazovna – objašnjava nam Roland.

S Rimčevom baterijom i Ronaldovom čeličnom voljom ni Učka nije ostala neosvojena. 

– Imao sam više mogućnosti istraživati prirodu, svoj kraj i upoznavat nove ljude i zbilja sve se, eto, nadovezivalo jedno na drugo. Kada sam išao na preuzimanje kolica tada sam, zapravo, prvi put upoznao Matu koji, kaže je zbilja jedan pristupačan i čovjek koji je daleko od toga da gleda neke stvari s visoka – priča nam Roland.

Nije mala stvar promijeniti svijet automobila, ali promijeniti cijeli svijet jednom čovjeku – to je možda i veći uspjeh.  

POSLJEDNJE DODANO: