Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ef1fe3fdaf72d890d8b45d6/80
Foto: DalmacijaNews

Kći onkološkog bolesnika pisala Berošu: 'Svakome se, ministre, živi'

Ti bolesnici ne mogu i ne smiju čekati. Tim ljudima se ne smiju zatvoriti vrata pred nosom, poručila mu je Splićanka
Splićanka čiji su podaci poznati našoj redakciji izrazila je nezadovoljstvo organizacijom zdravstvenog sustava, točnije velikim redovima za kontrolna snimanja bolesnika. Pisala je, kaže, Ministarstvu zdravstva, no odgovor nije dobila. Naglašava da onkološkom timu u KBC-u Split u potpunosti vjeruje, ali ima primjedbe na redove čekanja...

Njezino pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani ministre Beroš,

Pišem Vam kao "ćer" svog oca, onkološkog bolesnika, kojem je prije 6 godina dijagnosticiran karcinom debelog crijeva od kojeg se uz pomoć vrhunskog splitskog tima liječnika uspio izliječiti. Nažalost, prošle godine mu je dijagnosticiran novi karcinom - karcinom mjehura. Nakon mjeseci i mjeseci čekanja zbog korona strke, čekanja na preglede, razgovore, konzultacije s doktorima, napokon se liječi na splitskog onkologiji čijem timu vjerujem. 

No, ne znam znate li, odnosno, jeste li ikada vidjeli kolika horda ljudi čeka red na tom odjelu? Koliki broj pacijenata ima svaki doktor koji se nastoji posvetiti svakom bolesniku? Znate li da se na tom odjelu čeka satima? 

Svatko bi što prije došao na red, jer je svakome jednako hitno. Svakome se, ministre, živi. Svatko se na tom odjelu bori. Jer da je suprotno, onda ne bi ni dolazili tamo.

Žao mi je što u medijima nijednom nisam vidjela da ste obišli taj odjel, pa makar i u svrhu predizborne kampanje.

Onkološki pacijenti su prije imali prednost upisa na kontrolna snimanja. Sada toga više nema. Čekaju kao i svi drugi. Kada i AKO dođu na red. 

Doktore, znate da je jednom takvom pacijentu vrijeme SVE. Nedopustivo je da čovjeku kojega rak izjeda kažete da su mjesta popunjena i da se vrati sljedeći mjesec. Čovjeku s jednom, dvije ili više uputnih dijagnoza. Čovjeku koliki god bio. Čovjeku kojeg je prokleto strah.

On možda nema vremena do sljedećeg mjeseca. On možda sljedeći mjesec neće moći čekati ispred centralnog šaltera u nadi da će netko od svog snimanja odustati. 

Također, znam da postoje privatne poliklinike gdje pacijent odmah može doći na red, ali znate li koliko hrvatskih građana nema novca za platiti privatno snimanje? A govorimo o jednako hitnim slučajevima. 

Apeliram na Vas kao čovjeka, doktora i stručnjaka da pomognete ljudima u nevolji. Ljudima koji žele živjeti. Ljudima koji ne mogu pristupiti liječenju dok ne donesu nalaze pretraga. Ljudima kojima se čini da nemaju sreće. Bolesnicima koji žele ozdraviti. 

Ti bolesnici ne mogu i ne smiju čekati. Tim ljudima se ne smiju zatvoriti vrata pred nosom. Te ljude se ne smije otpisati. Neovisno o dobi svakog pojedinog pacijenta valja prije svega voditi računa o tome da je to nečiji član obitelji - tata, mama, suprug ili supruga, brat ili sestra. Voljena osoba. Čovjek koji zna da je bez zdravlja sve materijalno jedno veliko ništa.

Jer bolest ne bira"hr Wed Sep 09 2020 09:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Capak otkrio nove kriterije za testiranje i izolaciju

Rekao je da trenutno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, gostovao je u programu N1 i komentirao trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Najbitnija promjena u dokumentu da će izolacija od sada trajati 10 dana, dosad smo imali 14 dana, rekao je Capak za N1, govoreći o novom dokumentu o koronavirusu koji će izdati.

Istaknuo je da osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji. "Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi", rekao je Capak.

Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom, rekao je Capak.

Upitan spremaju li se nove mjere ili odluke stožera, Capak je rekao da ponedjeljkom obično imamo nižu brojku, jer je manje testiranja. "Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti", rekao je Capak.

Govoreći o velikom broju novooboljelih tijekom ljeta, Capak je rekao da je to krajem kolovoza bilo izraženije. 

"Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine, rekao je Capak.

Rekao je da trenutno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi, javlja N1.

hr Mon Sep 21 2020 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f688bfddaf72ddea28b456d/80

Vlada kreće u zabranu rada nedjeljom

Podsjetimo, Ustavni sud je, odlučujući o mjerama koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio uslijed epidemije koronavirusa, jedino privremenu zabranu rada nedjeljom proglasio protuustavnom.

HDZ i njegova vlada idu u realizaciju zabrane rada nedjeljom. 

Indexu je to jutros potvrdio glasnogovornik Vlade Marko Milić

Riječ je, podsjetimo, o predizbornom obećanju HDZ-a u kojem su najavili zabranu rada nedjeljom uz 14 radnih nedjelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

"Što se tiče neradne nedjelje, politički stav HDZ-ove vlade nije se promijenio, želimo da nedjelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu obitelji i najbližih", rekao je Indexu vladin glasnogovornik.

Već ovog tjedna kreću razgovori o zakonu, i to sa sindikatima

Zasad se ne zna hoće li vlada ostati kod prijedloga o 14 neradnih nedjelja, pri čemu bi se poslodavcima ostavilo da odluče koje će to nedjelje biti, ili će se prijedlog modificirati. No zna se da vlada planira zabraniti rad većinu nedjelja, a tada bi smjele raditi samo pekarnice, benzinske postaje i kiosci, a vjerojatno i trgovine na kolodvorima.

Kako nam je potvrdio Milić, već ovoga tjedna održat će se prvi sastanci na tu temu, no ne s poslodavcima nego sa sindikatima, a s poslodavcima bi se trebalo razgovarati nakon toga. 

"Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja se još definira te će vlada o tome razgovarati i sa socijalnim partnerima. Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima SSSH-a i Sindikata trgovine po toj temi, a održavat ćemo i dijalog s poslodavcima", rekao je Milić. 

Sve je ispred vlade komentirao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović koji je potvrdio kako se već danas sastaje sa sindikatima. 

"Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav trebamo naći kompromis, prijedlog vlade će da dio nedjelja bude radni, ali većina nedjelja bit će neradna", rekao je Aladrović.

Komentirao je i nedavnu odluku Ustavnog suda koji je osporio odluku Stožera o privremenoj zabrani rada nedjeljom zbog epidemije koronavirusa. 

Imali smo povijest s Ustavnim sudom, ali vjerujemo da ćemo naći optimum, da sv budu zadovoljeni. Ovu posljednju odluku Ustavnog suda ne dovodimo u korelaciju"; rekao je Aladrović

Ustavni sud dvaput rušio zakonske zabrane rada nedjeljom i nedavna privremena zabrana koju je donio Stožer je proglašena neustavnom

Podsjetimo, Ustavni sud je, odlučujući o mjerama koje je Nacionalni stožer civilne zaštite donio uslijed epidemije koronavirusa, jedino privremenu zabranu rada nedjeljom proglasio protuustavnom.

"Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana, nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti", navode u priopćenju.

Ustavni je sud i ranije dva puta rušio zakonske zabrane rada nedjeljom. 

"A to će onda, uvažavajući i neke ranije odluke Ustavnog suda vezane uz neradnu nedjelju, a da podsjetim hrvatsku javnost - Ustavni sud je već dva puta ukidao zabrane rada nedjeljom koje su bile definirane zakonom o trgovini - i biti uz ta ranija stajališta nekakva potencijalna smjernica zakonodavcu ako bi se odlučio za drugačiju regulaciju zabrane rada nedjeljom, da ne ponovi greške u koje se on doveo u ranijim situacijama, kako kroz ova dva zakonska rješenja, tako i kroz odluku koju je donio SCZ", podsjetio je nakon prošlotjedne odluke Ustavnog suda ustavni stručnjak Mato Palić s Pravnog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, piše Index


hr Mon Sep 21 2020 13:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji nema novih slučajeva korone u posljednja 24 sata

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 165 osoba.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Oboljele su dvije mlađe osobe s prebivalištem u Šibensko-kninskoj županiji kojima je boravište u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su i epidemiološki obrađene.

Trenutno su 33 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. 

U posljednja 24 sata uzorkovano je 10 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 165 osoba.

hr Mon Sep 21 2020 12:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb6a4b06f2ab8451b8b4629/80

Kotur poručio: 'Krstulović Opara, Kerum i Škorić uvaljali su i Split u blato u kojem se sami valjaju'

Niti jedan grad a pogotovo naš Split nije zaslužio ovakvu sramotnu vlast, poručio je Kotur
- Koalicija HDZ i HGS je nakon potpune blokade rada gradske uprave uspjela svoju destrukciju proširiti i na rad Gradskog vijeća. Dok se Opara, Škorić i Kerum navodno svađaju, kako bi se kasnije dogovorno mirili, sve jače guraju Split u smjeru potpune propasti.

Ovakav tragični politički folklor u kojem vladajući sami sebi ruše kvorum na sjednici Gradskog vijeća već smo imali prilike vidjeti. Ova tužna repriza još je jedna ilustracija u što su pretvorili Split. Ako su u nečem vladajući dosljedni to je destrukcija Splita.

Folklorno-trgovačka koalicija međusobno se nabacuje blatom i valja se u blatu. Na žalost, Krstulović Opara, Kerum i Škorić uvaljali su i Split u blato u kojem se sami valjaju. HDZ-ove i HGS-ove svinjarije moraju se temeljito počistiti nakon lokalnih izbora. Niti jedan grad a pogotovo naš Split nije zaslužio ovakvu sramotnu vlast, stoji u priopćenju koje potpisuje 
Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split.

hr Mon Sep 21 2020 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .