Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c88bab229111c9e018b4653/80
Foto: PIXABAY

Noćna mora svake majke: U bolnici zamijenili dvije novorođene bebe

Sestre prilikom kupanja zamijenile narukvice

U bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj u Bosni i Hercegovini nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad, tvrdi Dnevni avaz.

Medicinske sestre su navodno prilikom kupanja beba zamijenile njihove narukvice. Bebe su rođene istog dana pa su majke ležale u istoj sobi.

Jedna od majki prije odlaska iz bolnice primijetila je da beba koja joj je vraćena s kupanja ima znatno više kose.

"Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući. Greška je otkrivena sasvim slučajno, kad je nakon nekoliko dana beba dovedena na redovnu kontrolu. Liječnik je primijetio da se kilaža bebe ne poklapa s trenutnim stanjem i onim što piše u otpusnom pismu, jer je nemoguće da dijete toliko naraste za nekoliko dana", navodi se u pismu koje je upućeno Avazu.

Direktor bolnice u Novoj Biloj dr. Velimir Valjan potvrdio je da se dogodila zamjena, ali kaže i da to nije trajalo nekoliko dana, već znatno kraće. 

"Zamjena je trajala svega sat, a ne nekoliko dana. Sestra je greškom zamijenila narukvicu. Kad su žene otišle, uočili smo pogrešku i pozvali ih", tvrdi dr. Valjan.

Glavna sestra je, dodao je, kažnjena i smijenjena je s te pozicije. 

"Premještena je na drugi odjel. Provedena je procedura, a sestre koje su radile su također premještene", kazao je dr. Valjan za Dnevni avaz.

hr Wed Mar 13 2019 09:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5823a37f1eea8f82aa8b4568/80
Foto: Screenshot YouTube

Na pomolu rat za naftu: Evo što to znači za tržište u Hrvatskoj

Ovi poremećaji će sigurno utjecati na domaće tržište gdje se svaki tjedan korigiraju cijene. Promjene će se vidjeti kroz dva do tri tjedna, rekao nam je naftni stručnjak Igor Dekanić
Nakon napada dronovima na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji zatresle su se londonska i američka burza. Taman kad su cijene stale padati, svijet je potresla vijest o otetom saudijskom tankeru nafte. Iranci su ih presreli i optužili za krijumčarenje nafte, javlja BBC.

Odgovornost za subotnji napad na dva saudijska postrojenja preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran. Jučerašnji dan na londonskoj i američkoj burzi započeo je s porastom od 13 odnosno 15 posto cijena barela nafte, piše 24sata.hr

Kako je dan odmicao tako su se ti postoci smanjivali i stabilizirali, a onda je uslijedio novi šok - otimanje saudijskog tanke. BBC je javljao da se sumnja da iza svega stoji Iran pa je američki predsjednik Donald Trump na društvenim mrežama napisao:

“Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!” 

- Ovi poremećaji sigurno će utjecati na domaće tržište, na kojem se svaki tjedan korigiraju cijene. Promjene će se vidjeti za dva-tri tjedna, no teško je predvidjeti koliko će se to konkretno odraziti na budžet vozača - rekao nam je naftni stručnjak Igor Dekanić.

Na naše cijene utječe stanje na mediteranskom tržištu

Ujedno pojašnjava zbog čega se naše cijene goriva ne bi smjele drastično mijenjati.

- Na naše cijene benzina i dizela utječe stanje na mediteranskom tržištu jer mi pretežno kupujemo naftu od talijanskih, rumunjskih i grčkih rafinerija. Dakle, nismo izravno vezani za londonsku i američku burzu. Od londonskog porasta cijene barela nafte od 13 posto u nekoliko sati je pala na šest posto. Slično je bilo i na američkom tržištu. To najbolje pokazuje da robne burze uvijek reagiraju nervoznije nego što su realne veličine poremećaja - kaže Dekanić.

Podsjetio je i kako smo prije deset godina svjedočili nestanku libijskog tržišta nafte koje je tada držalo do tro posto svjetskog tržišta.

- Nakon arapskog proljeća i napada na Libiju cijene nafte skočile su do pet posto u prvih nekoliko dana. Rezultat je bio nestanak libijske nafte da bi se kroz mjesec dana unatoč tome tržište stabiliziralo - dodaje Dekanić.

Podsjetio je i kako je prije deset godina barel nafte na svjetskom tržištu iznosio 60 dolara, a litra benzina se kod nas tada kretala oko 6,5 kuna. I danas barel nafte iznosi oko 60 dolara no litra benzina ili dizela premašuje 9,5 kuna.

Čermak: Ovo je mala histerija

Zašto pitali smo smo vlasnika Croduxa, umirovljenoga generala HV-a Ivana Čermaka.

- Teško je unaprijed govoriti no ovaj tjedan se cijene sigurno neće mijenjati. Iako se uvijek ističe kako na nas ne utječu promjene na svjetskom tržištu jer smo vezani za Mediteran, moram reći da tu nema velike razlike. Sve se promjene na kraju i na nas pretoče - kaže nam Čermak te dodaje:

- Ipak, ovo je sve mala histerija jer se javljaju oprečne informacije. Prve vijesti su bile da dronovi nisu oštetili rafineriju da bi smanjili proizvodnju za više od pet milijuna barela dnevno. Radi li se o spinu ne znamo, no do sada se pokazalo da se tržište nakon svih potresa brzo stabilizira. 

Arapska koalicija: oružje korišteno za napade na Saudijsku Arabiju iransko

SAD razmatra jačanje suradnje sa Saudijskom Arabijom razmjenom obavještajnih podataka, nakon subotnjeg napada na naftna postrojenja za koje je Washington okrivio Iran što je poduprla i arapska koalicija tvrdnjom da je korišteno iransko oružje za napade.

Napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu su izazvali požare i znatno smanjenje proizvodnje. Odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti koje podupire režim u Iranu, no Teheran niječe svaku odgovornost.

Američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, nisu rekli u kojoj bi se mjeri osnažilo dosadašnje ograničeno dijeljenje obavještajnih podataka sa zemljom u kojoj je napadnuto najveće postrojenje za preradu nafte u svijetu, dodavši da administracija "važe"  i druge opcije kao odgovor na taj napad.

SAD, naime, se ne želi previše uvući u sukob u Jemenu te je vrlo ograničeno dijelio informacije sa Saudijcima vezan uz pobunjene Hutije.

U međuvremenu koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tvrdi da je napad na naftna postrojenja izveden iranskim oružjem te da napad nije izveden s jemenskog teritorija.

"Preliminarni rezultati pokazuju da je oružje iransko i trenutno nastojimo utvrditi lokaciju s koje je napad izveden (...) teroristički napad nije došao iz Jemena kako tvrde Hutiji", kazao je glasnogovornik koalicije Turki al-Malki.

Neimenovani američki dužnosnik kazao je da su mete pogođene na 19 mjesta i da su napadi došli iz smjera zapad-sjeverozapad, što ne odgovara poziciji teritorija u Jemenu koji drže Huti, koji se nalaze jugozapadno od saudijskih naftnih postrojenja.

U reakcijama na napade Sjedinjene Države već su u subotu za napad okrivile Iran, koji to niječe, a Rusija je u ponedjeljak upozorila da ne treba brzati s optužbama. 

U ocjenama se razlikuju i izaslanici Ujedinjenih naroda pa je tako posebni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths rekao Vijeću sigurnosti UN-a da još "nije posve jasno tko stoji iza napada".

Američka veleposlanica pri UN-u Kelly Craft Vijeću je je rekla da informacije o napadu "pokazuju odgovornost Irana".

Britanska veleposlanica Karen Pierce opreznija je i poručuje da "još razmatramo što se dogodilo i tko je odgovoran".

"Kada se to utvrdi razgovarat ćemo s našim partnerima kako nastaviti na odgovoran način", kazala je Pierce.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab potvrdio je da još nije jasno tko je odgovoran za te napade, ocijenivši ih "obijesnim kršenjem međunarodnog prava".

hr Mon Sep 16 2019 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b82a94ccb557ad6648b4e68/80
Foto: Mate Gulin/morski.hr

Dupini i ptice kao tajni agenti CIA-e

CIA je skinula oznaku tajnosti s dokumenata koji otkrivaju da su se tijekom hladnoga rata golubovi koristili za špijunske misije. U dokumentima se tako navodi da su uz pomoć golubova snimane osjetljive lokacije u Sovjetskom Savezu. Također, vrane su prenosile prislušne uređaje koje su ispuštale na prozorske daske, a dupini su korišteni za podvodne misije, navodi BBC.
Početkom 1974. Do Da je bio najbolji u špijunskom razredu, na putu da postane leteći agent CIA-e: bolje se nosio s nedaćama od drugih, prenosio teške terete i mogao je odbiti napadače. No na najtežem školskom špijunskom zadatku nestao je - pao je žrtvom pripadnika vlastite vrste - vrana.

CIA je proučavala mačke kao sredstvo prisluškivanja zbog njihove sklonosti lutanju, a psima je umetala električne implantate u mozak kako bi vidjela može li ih se kontrolirati na daljinu. Nijedan od tih programa nije daleko odmaknuo. Više je napora uloženo u obuku dupina kao potencijalnih izazivača sabotaža i pomoćnika u špijuniranju razvoja sovjetske nuklearne podmorničke flote koja je predstavljala najveći izazov američkoj moći sredinom 1960-ih.

Projektima Oxygas i Chirilogy nastojalo se utvrditi mogu li se dupini trenirati da zamijene ljudske ronioce i postave eksplozive na usidrena plovila ili ona u pokretu, ušuljaju se u sovjetske luke i postave akustične bove i detektore raketa ili da plivaju s roniocima i prikupljaju njihove akustične potpise. I od tih programa se odustalo i prepustilo američkoj mornarici koja do danas koristi dupine i tuljane.

Maštu šefova američke obavještajne službe zaokupile su u hladnoratovsko vrijeme i ptice - golubovi, sokolovi, sove, vrane pa čak i jata divljih ptica selica. U tu svrhu agencija je angažirala ornitologe kako bi utvrdila koje ptice redovito provode dio godine na području Šihani u bazenu Volge jugoistočno od Moske gdje su Sovjeti imali tvorrnicu kemijskog oružja. CIA je na ptice selice gledala kao na "žive senzore" jer je vjerovala da bi se analizom njihova mesa moglo otkriti koje tvari Rusi testiraju, piše HRT.

Početkom 1970-ih CIA se okrenula vranama i pticama grabežljivicama nadajući se da će ih moći obučiti za misije poput postavljanja prislušnih uređaja na prozorske klupice i fotografiranja. U okviru projekta Axiolite, treneri ptica na otoku San Clemente uz južnu kalifornijsku obalu učili su ptice da lete kilometrima iznad mora, između brodova i kopna. Ako se obuka pokazala uspješnom odabrani kandidat imao bi opasnu zadaću: bio bi prokrijumčaren u sovjetsku Rusiju i pušten na slobodu sa zadaćom da preleti 25 kilometara noseći kameru kako bi slikao radare za rakete SA-5 i vrati se. Odred su činili crvenorepi jastrebi, sove, supovi i kakadui.

Osim vrana, veliki program bili su golubovi. Agencija je nabavila stotine golubova i testirala ih s kamerama u raznim dijelovima SAD-a kako bi vidjela mogu li se obučiti na simliranim rutama. Cilj je bio brodogradilište u Lenjingradu u kojemu su Sovjeti gradili nuklearne podmornice. Nakon obuke golubovi su dopremljeni u Washington na testiranje uz različite rezultate. Neki su snimili savršene fotografije no drugi su odletjeli sa skupim kamerama i nikad nisu pronađeni. Jedan golub kojeg je napao jastreb vratio se tri tjedna kasnije, no bez kamere.
hr Sat Sep 14 2019 19:06:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1d7ec52af47f2b278b4601/80

Austrijski mediji upozoravaju da je Balkanska ruta za migrante sve aktivnija i opasnija

Austrijski su mediji objavili procjene tamošnjih sigurnosnih službi o balkanskoj ruti za migrante, za koju tvrde da postaje sve aktivnija.

Savezni ured za kriminal (Bundeskriminalamt) tvrdi da svi znakovi upućuju na “zaoštravanje situacije na balkanskoj ruti” te da se u proteklo vrijeme bilježi sve veća aktivnost krijumčara ljudi. O tome je za medije govorio Gerald Tatzgern, šefa Odsjeka za borbu protiv šverca i trgovine ljudima koji ističe da se proteklih dana primjećuje i povećani broj situacija koje su opasne za život migranata.

Slučajevi iz Hrvatske i Grčke

Kao primjer sve većih opasnosti iz austrijskog Bundeskriminalamta navode i nedavni slučaj upadanja kombija s migrantima u rijeku u Hrvatskoj, od čega je poginuo jedan migrant, dok je vozač isprva pobjegao policiji. Navode i da u Hrvatskoj još ima minskih polja iz “jugoslavenskog rata”, što je dodatna opasnost, no krijumčar je imao sreće da je jedno od njih uspio proći bez aktiviranja mina, piše Index.hr

Dan nakon nesreće u Hrvatskoj zabilježena je i jedna u Grčkoj, u kojoj je džip koji je prevozio migrante sletio s puta u jarak u pokušaju da izbjegne policijski pregled. Poginulo je šest od 16 migranata iz zemalja poput Pakistana i Egipta koji su u Grčku došli iz Turske. Dvojica krijumčara su pak bili Bugari koji su pokušali pobjeći, ali ih je grčka policija uhvatila.

Šverceri ljudi snizili cijene

Austrijanci upozoravaju da su krijumčari ljudima na balkanskoj ruti počeli tražiti mnogo manje novca za ilegalno prebacivanje preko granice nego prije te da za vožnju iz Grčke do Sjeverne Makedonije ili Albanije sada traže samo od 100 do 200 dolara i to unaprijed.

“U Grčkoj su otoci puni, kopno je puno” migranata, upozorava Gerald Tatzgern, a već se između 7 i 8 tisuća nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine. Njihov je cilj ući u Hrvatsku prije zime.

Ističe se i da je slovenska policija objavila kako je registrirala povećanje ilegalnih ulazaka od 50 posto.

hr Wed Sep 04 2019 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d6ea49529111c9e6b8b45d1/80
Foto: Screenshot / YouTube

Britanski premijer Boris Johnson ostao bez većine u parlametnu

Premijer je jučer zaprijetio raspisivanjem izbora sredinom listopada u slučaju poraza u parlamentu

Politička kriza u Britaniji je na vrhuncu. Premijer Boris Johnson ostao je bez većine u parlametnu nakon još jednog prebjega.

Oporba je zatražila izvanrednu raspravu kako bi zaustavila Brexit bez dogovora. Protiv premijera se okrenuo i dio zastupnika njegovih konzervativaca, a Johnson im prijeti isključenjem iz stranke.

Konzervativac Philip Lee prebjegao je tako u redove oporbenih Liberalnih demokrata uoči obračuna u parlamentu između konzervativne vlade Borisa Johnsona i pobunjenih konzervativaca. Sjeo među redove oporbe dok se Johnson obraćao parlamentu, javlja BBC.

- Konzervativna vlada agresivno nastavlja sa štetnim Brexitom na neprincipijelan način. - napisao je Phillip Lee u pismu ostavke Johnsonu objavljenom na Twitteru.

Lee optužuje Johnsonovu vladu da "koristi političku manipulaciju, zlostavljanje i laži".

Čelnica liberalnih demokrata Jo Swinson tvitala je da se Lee priključio njezinoj stranci, koja se protivi brexitu "u najključnijem trenutku".

Zastupnici u Britanskom parlamentu zatražili su izvanrednu raspravu kako bi spriječili premijera Johnsona da zemlju izvede iz Europske unije bez dogovora. Oporba i pobunjenici u redovima konzervativaca traže da se Brexit odgodi do kraja siječnja ako parlament do 19, kolovoza ne potvrdi novi dogovor s Europskom unijom ili prihvati izlazak bez dogovora. 

Premijer je jučer zaprijetio raspisivanjem izbora sredinom listopada u slučaju poraza u parlamentu. 

- Želim da svi znaju kako nema uvjeta pod kojima ću tražiti odgodu od Bruxellesa. Odlazimo 31. listopada. Nema ako i ali. Nećemo prihvatiti nikakav pokušaj da odustanemo od obećanja ili odbacimo taj referendum. - kaže Johnson.

Tvrdi da protivnici u parlamentu samo potkopavaju pregovarački položaj njegove vlade. Uvjeren je da će postići dogovor s Europskom unijom, ali Bruxelles ne dijeli taj stav. 

- Ne mogu izvijestiti da smo vidjeli da su izneseni ikakvi konkretni prijedlozi. - kaže Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije.

Izjavila je da postoji izrazita mogućnost Brexita 31. listopada te da će Komisija sutra objaviti posljednji poziv svima da budu spremni za slučaj bez dogovora. - piše Dnevnik Nove TV

hr Tue Sep 03 2019 19:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .