Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54c545b5486f9f6e0f8b4cc5/80

Deset simptoma ozbiljnih bolesti koje ne smijete nikad ignorirati

Došlo je ono doba godine koje karakterizira kašalj, šmrcanje, glavobolje i bolovi u želucu (najčešće zbog prejedanja za blagdane).

Te simptome uglavnom zanemarujemo, no oni mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg. Iako nikome nije drago trčati liječniku za svaku sitnicu, ponekad je potrebno potražiti liječničku pomoć.

Daily Mail je popisao deset simptoma koje ne treba ignorirati i obrazložio zašto, prenosi Index.

1. Gubitak kilograma bez očitog razloga

Iako nje većini nas drago kad kilogrami padaju, ako se to događa iako niste promijenili prehranu niti počeli vježbati, možda imate razloga za brigu.

Ako ste izgubili više od pet posto tjelesne mase u manje od šest mjeseci, možda biste trebali posjetiti liječnika, pogotovo ako gubitak kilograma prate umor, bezvoljnost i slični simptomi.

Moguće je da vam nedostaje nekih hranjivih tvari, ali i da bolujete od dijabetesa, depresije ili raka.

2. Neobjašnjiva zadebljanja ili kvržice po tijelu

Trebali biste obavijestiti liječnika o svim neobjašnjivim pojavama na svom tijelu. Iako su najviše zabrinjavajuće kvržice na dojci ili testisima, nemojte ih ignorirati na drugim dijelovima tijela.

U većini slučajeva riječ je o benignim pojavama, poput fibroma ili cisti, no najbolje je da ih sve pregleda liječnik.

3. Bolovi u prsima

Bol u prsima može biti povezana s različitim problemima, poput srčanog udara ili ugruška u plućima. Također može biti riječ o žgaravici ili sličnim problemima koje se u 20 posto slučajeva zamijeni sa srčanim udarom.

Iako srčani udar i angina mogu imati različite simptome kod različitih ljudi, bol u prsima jedan je od najčešćih i kod muškaraca i kod žena.

Bol u prsima treba shvatiti ozbiljno i potražiti liječničku pomoć.

4. Iznenadna promjena u radu crijeva

Ljudima je često neugodno govoriti o problemima s probavom, no karcinom debelog crijeva sve je češći i pogađa sve mlađe ljude. Svaka promjena u radu crijeva možda je znak da s njima nije nešto u redu.

Ako zatvor ili proljev traju dulje od tjedan ili dva, potražite pomoć liječnika. Nemojte osjećati neugodu, vaš liječnik naviknut je na rješavanje sličnih problema.

5. Krvarenje iz bilo kojeg dijela tijela

Ovo je zastrašujući simptom koji vam ne može promaknuti. Obvezno posjetite liječnika ako iskašljavate krv (mogući znak ugruška u plućima ili raka pluća), primijetite krv prilikom povraćanja (znak krvarenja u trbuhu), u stolici (znak krvarenja u crijevima) ili imate krvarenje koje nije povezano s menstruacijom (znak raka maternice).

6. Imate poteškoće s gutanjem

Problemi s gutanjem povezuju se s upaljenim grlom ili krajnicima, no ako imate stalne probleme recite liječniku. Možda imate ozbiljniji problem s grlom, trbuhom ili jednjakom.

Poteškoće s gutanjem mogu biti povezane i sa slabljenjem mišića u grlu.

7. Stalan kašalj ili nedostatak daha

U ovo doba godine kašalj je uobičajen, no ako traje dulje od tri tjedna i ne pomažu lijekovi, trebali biste se obratiti svom liječniku. Kašalj je znak iritacije u dišnom putu, dok nedostatak daha ukazuje na probleme u radu pluća.

Oba simptoma trebalo bi provjeriti jer mogu ukazivati na ozbiljnije bolesti.

8. Ponavljajuća bol

S vremena na vrijeme svi osjetimo neku bol, no ako se bol stalno ponavlja i dugo traje (primjerice tri tjedna) te postaje sve češća (primjerice glavobolje, bolovi u prsima, testisima ili trbuhu) trebali biste potražiti pomoć liječnika.

9. Problemi s kožom - osip, čir ili bolna područja

Provjeravajte redovito stanje svoje kože, potražite pomoć bliske osobe za područja koja ne možete vidjeti sami. Obratite pozornost na rane koje ne zacjeljuju ili madeže koji postaju veći, tamniji i ljuskavi ili vas svrbe.

10. Promuklost ili grlobolja koja traje dulje od tri tjedna

Upaljeno grlo često je uzrokovano virusnom infekcijom i nije razlog za brigu, no ako predugo traje trebali biste ga provjeriti. Moguće je da je riječ o bakterijskoj infekciji (streptokok). Također, u najgorem slučaju moguće je da je riječ o tumoru. 

Facebook komentari

hr Thu Dec 28 2017 15:23:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a624b0ab9e03e48528b45e0/80

Znate li koje ulje ulijevaju u motor vašeg auta?

Platite 150 kn po litri, a uliju vam ono od 30 kn? Nažalost, moguće je

Podmazivanje motora je poput krvotoka organizma i presudno utječe na njegovu pouzdanost i trajnost. Većina novih motora, pogotovo turbo, trebaju isključivo 100% sintetično ulje, koje može izdržati visoke temperature pri prolasku kroz užareni turbopunjač. Ali kako možete znati da vam je uliveno ulje po specifikaciji? 

Naime, za razliku od mjenjača koji će s neodgovarajućim uljem onemogućiti da auto izvezete iz garaže, s najjeftinijim mineralnim uljem, umjesto najskupljeg sintetičnog, motor može 'normalno' raditi godinama. A kad nastane nepopravljiva šteta, odnosno uništenje motora, kako ćete znati tko vas je i gdje prevario?! 

Podjednako je važno izmijeniti uljni filtar, a tu su također moguće manipulacije i podvale, od toga da vam filtar ne izmijene, do ugradnje 'lažnjaka', što može biti još gore. U pravilu to nikada nije politika samog servisa, nego nemoralnih pojedinaca. Kako se potpuno zaštititi? Teško, ali pomoći će ako znate da postoji rizik, piše autoportal.

Važno:

• Motorno ulje s filtrom mijenjajte isključivo u servisu kojem možete vjerovati.

• Ako je ikako moguće, budite prisutni kad vam mijenjaju ulje i uljni filtar.

• Ako donosite svoje ulje i filtar zatražite da vam vrate prazne boce i skinuti filtar.

• Budite oprezni pri kupnji brendiranog ulja ili uljnog filtra po nerealno niskoj cijeni.

Dobro je znati i sljedeće:

'Štednja na ulju se ne isplati', jer će najprije stradati razvodni lanac (ako je ugrađen), bregasto vratilo (vratila) i turbopunjač (kod motora s prednabijanjem, a ubrzo i ostali vitalni dijelovi motora. Dakle, ne 'cijedite' interval izmjene ulja do kraja, pogotovo ako vam je velik udio gradske vožnje. Razinu ulja redovito kontrolirajte, te ga po potrebi dolijevajte. Zabluda je da suvremeni motori ne troše ulje, stoga je redovita kontrola razine, te po potrebi dolijevanje, važno i u jamstvenom roku!


Facebook komentari

hr Fri Jan 19 2018 20:47:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a624932b9e03e44528b45ea/80

Postaje popularna u svijetu: Dalmatinska "fjaka" stigla i do BBC-a

Fenomen dalmatinske "fjake" danas je osvanuo na naslovnici web stranice BBC-ja pod rubrikom Travel (putovanja). Pod naslovom "Dalmatia's fjaka state of mind" autorica teksta Kristin Vuković se osvrnula na stanje uma koje karakterizira težnja ni za čim.

Kristin je porijeklom iz Hrvatske, živi u Americi te se tijekom desetak boravaka na našoj obali dobro u upoznala s pojmom fjaka za koji je prvi put čula kada je čekajući vlasnika apartmana u kojem je trebala odsjesti, a koji je kasnio, čula da mu je "fjaka", piše N1.

Naime, kako piše, čini se da je došla baš u vrijeme "fjake" koja je bila izavana visokim temperaturama toga ljeta. Kada se vlasnik apartmana napokon pojavio i donio ključ nije se ni ispričao ni objasnio gdje je bio. Kristin kaže da joj trebalo neko vrijeme da shvati stanje "fjake". Mještanin joj je objasnio da je "fjaka" subliminarno stanje uma u kojem čovjek ne teži ničemu, da se to ne može naučiti, te da je to dar od Boga.

Prvi put je i ona sama doživjela "fjaku" nakon sat vremena sjedenja na užarenom kamenu Straduna u Dubrovniku ispod drveta koji ju je djelomično zaklanjao od direktnog sunca. Osjetila je da je vrućina postepeno umara, energija joj je kopnila i osjetila je da ne može ništa raditi.

Primjetila je kako se mještani tijekom "fjake" uvlače u zatvorene prostore, miruju ili spavaju kako bi okrijepili um i tijelo. I sama se, kaže, navikla i navukla na popodnevni odmor i prepustila se "fjaci". Prihvatila je taj dalmatinski usporeni ritam i živila dan po dan, što je za jednu njujorčanku bilo poprilično teško, piše BBC, prenosi N1.


Facebook komentari

hr Fri Jan 19 2018 20:40:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a61ff45b9e03eb64e8b46fd/80

Mogu vam dobro doći: Sedam koristi sveprisutne vrećice koja uvijek završi u smeću

U kutiji s novim cipelama, odjećom i drugim tek kupljenim stvarima često nađemo vrećicu sa silika-gelom koji upija vlagu i tako štiti robu od vlažnosti. Na vrećici također piše da se ne smije pojesti, ali to upozorenje stoji isključivo zato što postoji opasnost od gušenja jer silika-gel sam po sebi nije toksičan. Naravno, te paketiće uvijek bacimo, ali nakon što doznate za što vam sve oni mogu poslužiti, to više nikada nećete napraviti
1. Spasite mobitel koji je pao u vodu
Napunite posudu vrećicama sa silika-gelom i on će upiti svu vodu koja je ušla u mobitel. Neki tvrde da je ovaj način spašavanja mokrog mobitela čak 10 puta učinkovitiji nego kada se koristi riža, piše zadovoljna.hr.

2. Sačuvajte stare fotografije
U kutiju u kojoj držite stare fotografije stavite vrećice sa silika-gelom i on će spriječiti skupljanje vlage u kutiji koja može oštetiti vaše fotografije. Uspomene će na ovaj način trajati i trajati...

3. Zaštitite šminku 
U neseser sa šminkom ubacite jednu, dvije vrećice sa silika-gelom koje će spriječiti pretjerano sušenje pudera i šminke na bazi pudera, zbog čega se ona teže nanosi. 

4. Spriječite neugodne mirise u torbi s opremom za vježbanje
Silika-gel upit će vlagu koja se skupila u tenisicama i odjeći poslije tjelovježbe, što je posebno praktično uzevši u obzir da mnogi od nas nakon treninga ostave opremu u torbi ostatak dana, pa i duže. Bakterije obožavaju vlažne okoliše, pa ćete uklanjanjem vlage spriječiti njihovo nakupljanje, kao i to da oprema za vježbanje ima neugodan miris.

5. Održite ručnike mirišljavima 
Nekoliko vrećica sa silika-gelom umetnite među složene ručnike. Vlaga i čudan miris koji dolazi s njom tako će iz ručnika u potpunosti nestati, a vaša kupaonica mirisat će samo po osvježivaču zraka i omekšivaču za veš. 

6. Održavajte vjetrobran čistim

Nekoliko vrećica sa silika-gelom stavite na kontrolnu ploču automobila što će spriječiti nakupljanje vlage i kondenzaciju s unutarnje strane vjetrobrana. Zimi će vrećice silika-gela također spiječiti smrzavanje s unutarnje strane. Silika-gelu možda će trebati nekoliko dana da postane potpuno učinkovit, stoga budite strpljivi. 

7. Održavajte nakit čistim i sjajnim 
U doticaju s vlagom srebro tamni i gubi boju. Nekoliko vrećica sa silika-gelom u vašoj kutijici s nakitom znatno će usporiti taj proces.

Dodatni savjet: Vrećice sa silika-gelom koje još ne upotrebljavate držite u spremnicima koji ne propuštaju zrak.

Facebook komentari

hr Fri Jan 19 2018 15:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a61cdf7b9e03e4b528b459c/80
Foto: D.N.

Za vrijeme testiranja drona u Australiji došao poziv za pomoć

Australski mediji pohvalili su se najvjerojatnije povijesnim događajem - prvi put je jedan dron sudjelovao u izravnom spašavanju unesrećenih plivača iz mora, do čega je došlo slučajno u vrijeme testiranja novog modela

Australski mediji (konkretno Sydney Morning Herald) prenose vijest o spasilačkoj operaciji na moru u kojoj je sudjelovao dron. Spasilačka služba Novog Južnog Walesa je na obalama oko mjestašca Lennox Head testirala dron Little Ripper koji je dio kampanje za zaštitu građanstva od morskih pasa, piše Bug.

Za vrijeme testiranja pristigao je poziv u pomoć, dvoje plivača u dobi od 15 i 17 godina našlo se u nevolji na uzburkanom moru. U roku od oko 70 sekundi Lennox Head je locirao spomenute plivače te do njih spustio plutajuću podlogu na napuhavanje pomoću koje su nesretni plivači uspjeli doći do obale.

Nakon uspješno izvedene akcije, zamjenik premijera Novog Južnog Walesa, John Barilaro, istaknuo je kako se radilo o povijesnom događaju, prvi put u povijesti jedan je dron iskorišten za spašavanje unesrećenih plivača. Također, nije propustio istaknuti isplativost ovog projekta.

Australija je zasad vodeća zemlja u svijetu u primjeni dronova za nadzor obale; dosad je isporučeno oko 40 Little Ripper dronova koji su opremljeni spomenutim plutajućim podlogama na napuhavanje i GPS-ovima te imaju autonomiju od 2 i pol sata.

Facebook komentari

hr Fri Jan 19 2018 11:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .