Pet stvari koje nikako ne bi smjeli piti dok ste bolesni

1. Kava

Kada bi je trebali izbjegavati: Ako imate bilo kakvu vrstu bolesti, naročito neku povezanu sa želucem.  

Zašto ćete se osjećati lošije: Kofein u kavi je diuretik tako da ćete češće morati mokriti, a kod oslabljenog organizma se vrlo lako može javiti dehidracija. 

“To je loša vijest kada se tvoje tijelo bori s virusima ili infekcijama jer pravilna hidratacija pomaže imunološkom sustavu da se učinkovitije izbori s bolesti”, kaže Kristine Arthur, doktorica medicine i internistica na Orange Coast Memorial Medical Center u Kaliforniji.

Kofein je još gori izbor kada se pojavi povraćanje ili proljev jer također mogu uzrokovati pojačani gubitak tekućine. Ispijanje kave dok traju navedene probavne tegobe može još više pojačati dehidraciju, a kofein može potaknuti mišiće u probavnom traktu i izazvati još jači proljev.

2. Sok od naranče

Kada bi ga trebali preskočiti: Kada kašljete ili imate grlobolju.

Zašto ćete se osjećati lošije: Sok od naranče je zbog svoje kiselosti prilično osvježavajuć. No, kada kašljete ili vam je nadraženo grlo, naranča može pojačati simptome.   

“Naranča sadrži limunsku kiselinu koja dodatno nadražuje sluznice već upaljenog grla”, tvrdi Taz Bhatia, doktor medicine i profesor integrativne medicine na Sveučilištu Emory. 

3. Slatkiši

Kada ih treba izbjegavati: Kada imate bilo koju vrstu bolesti, a posebno kod želučanih tegoba.

Zašto ćete se osjećati lošije: Rafinirani šećer može privremeno potisnuti sposobnost bijelih krvnih stanica da se bore protiv bakterija i infekcije. 

Nekoliko sati nakon što ste navalili na kolačiće, bombone ili druge slatkiše, vaš imunološki sustav će postati slabiji. Samim time, njegova učinkovitost u borbi protiv bakterija i virusa će biti puno manja. 

4. Gazirani sokovi 

Kada ih treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti.

Zašto ćete se osjećati lošije: Kao i kava, gazirani sokovi mogu uzrokovati dehidraciju. Uz to, najčešće sadrže velike količine šećera pa oslabljuju imunitet. 
 
“Gazirani sokovi sadrže umjetna sladila, od kojih su mnoga zapravo velike molekule koje se ne mogu rastaviti i stoga se sporije i teže probavljaju”, tvrdi doktorica Arthur. To može izazvati nadutost, grčeve, pa čak i proljev.

5. Alkohol

Kada ga treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti, posebno želučane tegobe.

Zašto ćete se osjećati lošije: Baš kao kava i gazirani sokovi, alkohol može uzrokovati dehidraciju. 

A imajući na umu da dok ste bolesni, organizam je već na granici dehidracije pa će alkohol u krvi rasti puno brže pa ćete se puno brže osjećati pijano.  Alkohol također može ubrzati probavu, što uzrokuje vodenastu stolicu ili proljev, tvrdi dr. Arthur, piše Zdrava krava.

POSLJEDNJE DODANO: