Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e772a0929111c449e8b4569/80
Foto: RTL

Udruga hrvatskih pacijenata uz Grbu-Bujević: 'Kada nedostaje sila argumenata, tada je najbolje napasti argumentom sile'

I Udruga hrvatskih pacijenata, ali i 99,1 % građana po Liderovoj debati iz 2016. također smatra da bi solidarni javni zdravstveni sustav trebao biti sastavljen samo od javnih djelatnika zaposlenih u SJZS

- Jučer su se na nekim portalima pojavili napadi   Udruga privatnih liječnika u primarnoj zaštiti  na ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maju Grbu-Bujević zbog njenog mišljenja kako bi trebalo privatne ambulante u primarnoj zaštiti ukinuti i sve privatnike vratiti u domove zdravlja. Liječnici privatnici pri tome tvrde kako se dr. Grba-Bujević „uplela u materiju koju dobro ne poznaje pa ostaje dojam da dr. Grba – Bujević koristi visoku poziciju i funkcije da iznosi stavove u čijoj su pozadini osobni ili neki drugi interesi!?“, poručili su iz HUP-a.

Kao i obično, kada nedostaje sila argumenta, tada je najbolje „napasti“ argumentom sile. Tako i neki privatnici u primarnoj zaštiti napadaju dr Grbu – Bujević argumentima sile: tvrde, između ostalog kako rascjepkanost zdravstvenog sustava ne potječe od toga što je veliki dio liječnika u primarnoj zaštiti otišao u privatnike te sklopio ugovor s HZZO-om kojim dobivaju neki godišnje i preko 500.000 kuna, dodali su.

Pitamo vas je li možda neki kupuju  osobne automobile na ime ambulante? Je li možda neki stipendiraju si djecu na ime ambulante? Je li neki možda kupuju mobitele i druge tehničku oprema na ime ambulante? Je li neki si plaćajući odlazak na kongrese na ime ambulante? I sve to dok SJZS grca u velikim dugovima (Mi samo pitamo, a ako ovi podaci nisu istiniti u tom slučaju se ispričavamo i molimo vas demantirajte ovo i naučite nas istini) i dok ostali liječnici u DZ rade za fiksnu plaću , ponekad i višestruko manju od nekih privatnih obiteljskih liječnika.

Dakle po nekim privatnim liječnicima nije razlog rascjepkanosti u tome po nama u nepravednom i neodrživom različitom plaćanju liječnika privatnika i ostalih liječnika u DZ za isti posao, nego, je po nekim liječnicima privatnicima, rascjepkanost sustava „proizlazi iz neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći koju ste upravo vi (dr Grba Bujević) započeli i za koju su osigurana izdašna financijska sredstva.“, poručili su.

Kao Udruga koja godinama prati probleme našeg javnog zdravstva ističemo sljedeće: 

  • Dr. Maja Grba-Bujević osoba je s prve linije zbrinjavanja pacijenata te se u dobroj vjeri nadamo da  je itekako upućena u probleme o kojima govori, a osobito u probleme koji proizlaze iz rada  liječnika nekih privatnika u primarnoj zaštiti. 
  • I mi kao Udruga također smatramo da bi solidarno javno zdravstvo moralo biti cjelovito i jedinstveno, dakle sastavljeno isključivo od liječnika koji su plaćeni na isti način. Sadašnje stanje u kojemu su neki privatnici s ekstremnim primanjima i privilegijama, a drugi liječnici tek obični javni djelatnici koji žive samo od svoje plaće nije ni pošteno, ni moralno, ni ekonomski održivo. 
  • No, takav stav o nemiješanju javnog i privatnog nije samo stava stručnjaka kao dr Grbe-Bujević te naša Udruga hrvatskih pacijenata i neke udruge s kojima surađujemo, nego i 99.1 % hrvatskih građana. (vidjeti u privitku Liderovu anketu od 31. ožujka 2016.). 

Ukratko, stav dr. Grbe-Bujević nije samo stav vrhunskog stručnjaka, to je stav , koji dijelimo   sa pacijentima koji nam se obraćaju kao i one udruge s kojim mi surađujemo, ali i 99,1 % hrvatskih građana (ukoliko ne vjerujete ovoj debati tražite raspisivanje referenduma na ovu temu i pitajte hrvatski puk što misli i želi, a to možete organizirati sada zajedno sa izborima i nema dodatnog troška), dakle to je stav svih osim onih koji imaju povlašten  položaj u javnom zdravstvu, a to su liječnici koncesionari, odnosno privatnici sa stalnim i sigurnim ugovorom s državom.

No, s liječnicima privatnicima ipak se slažemo u jednom: političko upravljanje preko nekih  liječnika, zagovorenika (lobista) privatizacije solidarnog javnog zdravstva urušilo je cijeli solidarni javni zdravstveni sustav. Stoga naša Udruga i predlaže potpunu depolitizaciju solidarnog javnog zdravstva (slično kao što je slučaj u policiji i vojsci) i prepuštanje rukovođenja zdravstvenim ustanovama samim liječnicima i pacijentima. Vjerujemo da bismo tako stvorili sustav koji bi bio bolji, pošteniji, stručniji i koji bi bio na zadovoljstvo i nas pacijenata kao i liječnika koji u njemu rade, poručili su iz Udruge hrvatskih pacijenata.


hr Sat May 16 2020 12:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed9629c6f2ab855558b463a/80

Ruža Tomašić: 'Kerum se vraća jer zna da politika štiti leđa. Beroš? On će proći jer je prvi na listi!'

Ako bih se angažirala na nekoj funkciji, bilo bi to u policiji i ne bih bila “Ana s četiri pištolja” nego “Ruža s bejzbol palicom”.
Kao što je i najavila, kada je nedavno objavila da će sljedeće godine svoje mjesto u Europarlamentu prepustiti Ladislavu Ilčiću, Ruža Tomašić će sudjelovati na parlamentarnim izborima na listi Domovinskog pokreta, piše Jutarnji list.

- Da, idem u svojoj, X. izbornoj jedinici, gdje živim i gdje sam već nekoliko puta pobijedila na izborima.

Kada ste zanji put bili na izborima za Sabor, konkurenti su vam bili Damir Krstičević i Boris Lalovac. Oni sada to nisu iz raznih razloga. Što kažete na njihovo političko djelovanje s ovim odmakom?

- O Lalovcu ne mogu reći ništa jer nisam pratila njegov put. Mislim da je Damir Krstičević dao najbolje od sebe jer je vojska stvarno bila u rasulu kad ju je preuzeo. I četiri su godine premalo da se napravi nešto kvalitetno.

Prema svemu sudeći, sada bi ga na vrhu HDZ-ove liste mogao zamijeniti ministar zdravstva Vili Beroš. Kako procjenjujete njegovu konkurenciju?

- On će proći samo zato što je prvi na listi, a koliko će dobiti preferencijalnih glasova, drugi je par rukava.

Dobro ste to dijagnosticirali. Na čelu liste SDP-a najavljuje se Arsen Bauk, koji je kao bivši ministar uprave očistio oko 700.000 fiktivnih birača.

- Mislim da mi nismo konkurencija - ja imam svoje birače, on svoje. Jedno je sjediti u Saboru i puno pričati kao opozicija, a drugo biti u Europarlamentu i također puno pričati iz opozicije, ali i nešto napraviti. Slažem se s tim da je dobar potez čišćenje popisa birača, ali ako je već očistio liste u Imotskom i Metkoviću, to je trebao i u Vukovaru te nekim drugim mjestima za koja znamo da je po 50 ljudi na jednoj adresi. Ako već hoćeš nešto, budi vjerodostojan i napravi to u cijeloj Hrvatskoj. Vremena je imao, mogućnosti je imao, ali pitanje je kakav mu je bio motiv.

Što kažete na izglede Mosta, čiju listu nosi Božo Petrov?

- Mostovcima zamjeram što se nisu, kada su išli s HDZ-om u koaliciju, dogovorili kako će ići i po kojim uvjetima. A ne oba puta ići pa onda, ako ne ide, reći mi odustajemo. Svi mi idemo u politiku s ciljem da dođemo na vlast, a kako će se to dogoditi, dogovara se prije nego što zasjednete na vlast. Da ne bi ispalo kako smo konkurencija na listi, poznajem politički put Bože Petrova, ali nije mi baš osobito ostao upečatljiv.

No, Most je mogao biti u koaliciji s Domovinskim pokretom. Gdje je zapelo?

- Da, bilo bi dobro da smo išli zajedno, no koliko ja čujem, iz Mosta su tražili previše mandata, ali na račun stare slave se ne može živjeti. To nije to. Da je to proslavljena stranka, bila bi nam čast da budemo s njom, ali znamo da nije i, evo, sada se pomalo raspada.

Iznenađenje je i Kerumova najava kandidature. Kako vidite njegove izglede?

- Ha, mislim da je on shvatio da se ono što radi ne može raditi bez politike, a da mu politika ne štiti leđa.

Nešto slično kao Bandić?

- Mislim da neće puno dobiti, da su birači shvatili da su njegovi žetončići na klimavim nogama bili presudni u održavanju ove vlasti i izgubili su vjerodostojnost.

Kakve su vaše ambicije?

- Ako mi birači povjere toliko puno glasova da vjeruju u mene, možda se i angažiram na nekoj funkciji.

Ako dođe do pregovora, za koju ste funkciju zainteresirani?

- Znate i sami da je moja ljubav uvijek bila i ostala policija.

Dakle, ‘Ana s četiri pištolja’?

- Ne, neka bude ‘Ruža s bejzbol-palicom’.

hr Thu Jun 04 2020 23:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed95ee26f2ab83b578b4569/80

Novi pomak političke scene: Osnovana mladež splitskog HSP-a, Jakov Pavić novi predsjednik

Dodano je i kako će se osnivanje mladeži ubrzo održati u Trilju i Podstrani.
Splitska politička scena danas je dobila još jedan pomak. Naime, osnovana je mladež HSP-a podružnice Split. Na izbornoj skupšitni uz predstavnike splitske mladeži nazočili su gosti iz Trilja, Podstrane i Kaštela.

Među mladeži su bili i Željan Jurlin, predsjednik županijskog vijeća HSP-a, Mario Popović, predsjednik nadzornog odbora HSP-a i tajnik županijskog vijeća HSP-a, te Hrvoje Marušić potpredsjednik HSP-a i predsjednik HSP-a Split. 

U predsjedništvo mladeži HSP-a Split predsjednik je Jakov Pavić, a dopredsjednici Karlo Čondić i Tino Dodoja. Novoizabrani tajnik je Hrvoje Strižić, a rizničar je Ante Šolić.

U Nadzorni odbor izabrani su Jeroslav Glavaš, Luka Ogrebić i Marin Sičić.

Dodano je i kako će se osnivanje mladeži ubrzo održati u Trilju i Podstrani.


hr Thu Jun 04 2020 22:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55f6cb0968ae080d008b5d4d/80

Malo mi za sriću triba: 38-godišnja Splićanka bori se s teškom bolešću, treba našu pomoć

'Malo mi za sriću triba' pjeva Doris Dragović, a tako malo treba i Ivani da ostvari svoj stan i da i dalje uspješno uzdiže kćer osnovnoškolku bez teškog bremena mukotrpne bolesti.

Veliko srce brojni Splićani i Hrvati pokažu baš prema najpotrebnijima. Mnoštvo puta ispitana teza dobit će još jednu novu dimenziju jer pomoć u borbi s teškom bolešću treba i 38-godišnjoj Splićanki Ivani Filipović-Grčić kojoj su životne navike postale u uskoj vezi s melanomom.

Iako je mlada logopedica sanirala tumor, on se vratio, a liječenje u Hrvatskoj nije bilo uspješno pa se za rješenje problema trebalo krenuti prema Izraelu. Daleka zemlja iziskuje i velike troškove koji su se popeli do 200 tisuća eura.

- Dragi svi, i u najtežim danima života, ona je još uvijek hrabra, snažna, vedra, ona je puna života, ona ne odustaje. Želi novu priliku za ozdravljenje, želi biti uz svoju obitelj, želi gledati svoju kćerkicu kako odrasta, želi biti uz svoje učenike koji trebaju njenu pomoć. Nažalost, naša Ivana se već dulje vrijeme bori s melanomom i iscrpila je dostupne metode u Hrvatskoj koje nisu bile uspješne, napisali su Ivanini prijatelji.

'Malo mi za sriću triba' pjeva Doris Dragović, a tako malo treba i Ivani da ostvari svoj stan i da i dalje uspješno uzdiže kćer osnovnoškolku bez teškog bremena mukotrpne bolesti.

Ivana treba našu pomoć, a svaka donacija je dobrodošla. Objavljujemo i podatke za uplatu.

- Ivana Filipović-Grčić, Makarska ulica 15 (21000 Split)
IBAN HR4223400093101027102 (PBZ)
Svrha uplate: Donacija

hr Thu Jun 04 2020 22:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed95ba46f2ab85f568b45ca/80

Za deset mjeseci odgađa se i Croatia Boat Show

Svi oni koji su platili izlaganja dobit će mogućnost tu uplatu iskoristiti u 2021. godini.
Partijaneri i mladi gosti iz svih dijelova svijeta na Ultra Music Festival u Splitu i drugim mjestima u Dalmaciji morat će pričekati do iduće godine, a iako je najavljeno kako će se Croatia Boat Show održati nove su informacije odgodile i ovaj događaj.

Na zahtjev izlagača, ovogodišnje 22. izdanje ovog renomiranog sajma odgađa se za deset mjeseci. Podsjetimo, Croatia Boat Show trebao se održati od 21. do 27. lipnja na splitskoj Zapadnoj obali.

- Nakon što su popustile mjere privatni vlasnici plovila žele isplovili i koristiti svoje brodove koje su čekali većini više od planiranog. Također, vlasnici charter firmi trenutačno nisu u poziciji u kojoj mogu odbiti ijedni najam zbog izlaganja na sajmu.
Kod određivanja novog termina uzeli smo u obzir početak sezone koja nije bila izgledna u ton trenutku, no situacija se rapidno promijenila. Iako nam kratkoročne ne ide u prilog, iskreno smo sretni zbog izuzetno povoljne situacije u nautici koja će biti 'kraljica' sezone 2020. godine,
kazali su organizatori.

Svi oni koji su platili izlaganja dobit će mogućnost tu uplatu iskoristiti u 2021. godini.


hr Thu Jun 04 2020 22:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .