Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a391c2ab9e03e752e8b4569/80
Foto: hajduk.hr

Kopić: Drugo mjesto nije uspjeh

Trener Kopić na konferenciji za medije nakon jesenskog završetka sezone
Trener Hajduka Željko Kopić održao je na Poljudu završnu konferenciju za medije na kraju polusezone na kojem je rezimirao sve ono što je napravio u 35 dana trenerskog mandata na klupi Bijelih:

- Imamo dvije strane, jedna strana je rezultat, koji je dobar, gdje smo u ovih pet kola ostvarili 13 bodova, i ostvarili najkvalitetniji učinak u ligi s najboljom gol razlikom. Ostvarili smo i prolaz u polufinale Kupa, i to su sve rezultati koji me čine zadovoljnim. S druge je dojam: u nekim je utakmicama bilo bolje, u nekima smo imali i dosta problema, i te situacije analiziramo i pojedinačno i timski, i sigurno da ćemo nakon kompletne analize stožera i sportskog direktora donijeti one konačne završne procjene učinjenog, što će nam biti smjernice i putokaz za dalje. Okupljanje je 7.siječnja, prvi trening je 8.siječnja. Prvi dio priprema smo u Splitu, potom idemo u Tursku. Moram naglasiti zadovoljstvo radom stručnog stožera i svih koji su uključeni u rad prve momčadi, komunikacijom s voditeljem akademije i trenerom B momčadi, generalno su dojmovi pozitivni i smjer kojim želimo ići je dobar.

Jeste li napravili plan na kojim pozicijama želite osnažiti momčad?

- Nekakve okvirne razgovore smo vodili, ali tek smo završili polusezonu prije dva dana, nismo još napravili kompletan presjek, ali u tom smjeru radimo. Želimo u sezonu ući kvalitetniji. Na jednoj strani su želje trenera, na drugoj limitirajući faktori što se tiče dovođenja igrača, ali odluke ćemo donijeti kroz zajednički razgovor.

Jeste li uokvirili tablicu za uspomenu? Nikad niste bili ovako visoko plasirani.

- Lijepo je biti drugi, ali u kontekstu Hajduka i zahtjeva nećemo sad to naglašavati kao uspjeh. Želimo se primaknuti Dinamu na prvom mjestu. Ovo drugo mjesto nije nešto što ću uokviriti i ostaviti da to bude najveći uspjeh. Moj cilj je napraviti stepenicu prema gore, bilo to u ovoj sezoni ili sljedećoj. 

Što treba napraviti da Hajduk bude prvak?

- Uvijek se volim voditi egzaktnim pokazateljima i cijelo vrijeme naglašavam analizu kao bazu za sve ostalo, tako da generalnu sliku imam. Ali treba vidjeti i mogućnosti kluba, što možemo napraviti sad na zimu, što na ljeto, ali jasnu sliku kako bi volio da Hajduk izgleda igrom i rezultatom, imam. Nekakav svoj ideal kako bi volio da Hajduk izgleda sam si složio. Koliko ćemo blizu tom idealu doći, to ćemo vidjeti, vrijeme će dati odgovor.

Sportski direktor Mario Branco je priznao da je pogriješio kod dovođenja nekih igrača. Hoće li neki od njih otići, jer nisu previše ni igrali?

- Meni je jasno i logično da oni igrači koji više igraju zadovoljniji, a oni koji manje igraju da su manje zadovoljni. Ali ne bih one koji su manje igrali stavljao u kontekst da nisu dovoljno dobri. Premali je bio period da bi priliku dobili svi. Želio sam sa što manje rotacija izgurati ovaj dio i stabilizirati situaciju. 

Ima li u Hrvatskoj domaćih igrača koji možete dovesti?

- Ja sam svjestan da bi svi voljeli da su ovdje igrači ponikli u Hajduku pa da su tu igrači nekakvog pedigrea iz Hrvatske. Ima puno istine u tome što je sportski direktor Branco govorio da je većina ili nedostupna, ili nisu ti koji zadovoljavaju naše zahtjeve. Domaći igrači nisu jeftini, još kad imaš Rijeku koja je spremna platiti, pa i Osijek je to u stanju, Dinamo ne treba ni spominjati, onda je to sve samo ne jednostavno. Druga ona strana je da se dovedu igrači koji nemaju tržišnu vrijednost i da ih ideš razvijati, ali to zahtijeva  vrijeme i rezultat trpi. Srećom, mi imamo na naše mlade igrače i u takvoj je situaciji kvalitetnija opcija okrenuti se akademiji i od njih napraviti igrače poput Vlašića ili sve one prije njega koji su zadovoljili i kvalitetom i ostvarili transfere.

U kojem sustavu ćete igrati na proljeće i koje pozicije želite ojačati?

- Ja sam igrao 4-3-3, u tom sustavu se dobro osjećam, a u njemu se može iskazati i potencijal napadača, što se i vidjelo u zadnjih šest utakmica. Sa sportskim sam direktorom razgovarao, on ima jasnu sliku o tome što bi trebalo da ekipa izgleda još kvalitetnije i bliže, onako kako ja vidim Hajduk. Unutar kadra želim imati kvalitetno prepokrivanje da se možemo zarotirati u igru s formacijom tri iza. Imamo igrače koji mogu bezbolno to odraditi, tako da je to kontekst u koji ćemo ići. Što se tiče tih pozicija i prijelaznog roka, razgovaramo i gledamo, te ćemo vidjeti koje su najoptimalne opcije.

Koliko je realno da se borite za naslov s Dinamom, koji ima pomoć Lokomotive i sudaca?

- Da sam se vodio samo nekakvim realnim okvirima, pokazeteljima i procjenama, vjerojatno bih teško ikad postao trener Hajduka. Uvijek sam imao svoj film, svoju ideju, i pokazao sam da mogu napraviti ono želim. Ne razmišljam što je više ili manje realno, idemo se baciti na glavu, pa ćemo vidjeti što to znači i što će nam to donijeti. Ja vjerujem, jer da ne vjerujem, ne bih ni bio ovdje da ne vjerujem da je iskorak moguć. Svjestan sam da vremena nema previše, s rezultatima ću kupiti vrijeme da dođemo na razinu da izgledamo sve bolje, ako ne uspijem, okrenut će mi palac dolje i potražiti drugo rješenje.

Koja su tri najbolja igrača u ovih šest utakmica?

- O imenima igrača koji su mi više ili najviše doprinijeli u ovih šest utakmica ne bih, iz razloga jer smo se razišli nakon zajedničke večere i nisam im rekao s čim sam zadovoljan, a s čim nisam. Tako da ne želim da to saznaju iz novina.

Na kojim pozicijama tražite pojačanja?

- Mi imamo igrače koji su pod ugovorima, oni su u ovih šest utakmica napravili ono što je od njih klub tražio i nemam nijedan razlog da bilo kojeg igrača na bilo kojoj poziciji stavljam u kontekst da nije dovoljno dobar ili da mu tražim zamjenu. Nekima istječu ugovori, s nekima se pregovara, na određenim pozicijama imamo veći broj igrača, na nekima manje igrača. Ako i tražimo nekog igrača to ne znači da netko nije zadovoljio, već zbog balansa, ugovora, ideje. 

Dovodite li igrača u zajedno u suglasnosti sa sportskim direktorom ili on to radi sam?
- Stvari su jasno postavljene, ja sam mu rekao što mi treba, a on je tu da vidi što se od toga može ostvariti i koji su to igrači profila koje zahtijevam. Okvirno kažem profil igrača, a on se bavi imenima. 

Je li Ante Erceg najbolji igrač ove polusezone, ne samo Hajduka nego i HNL-a?

- Ili najbolji ili pri vrhu. Od kad sam ja ovdje, on je svojom kvalitetom, svojim radnim navikama, svojom energijom, svojim davanjem impulsa koji treba momčadi jako puno donio i s njegovom izvedbom na individualnoj i momčadskoj razini sam prezadovoljan. 

Hoćete li pružiti priliku mlađim igračima?

- Što se tiče naših mladih igrača, već sam rekao da nisam ja taj koji im daje priliku, nego je oni moraju zaslužiti, i da će to od mene biti honorirano. Isto tako, nije to lagano, tek toliko ja ću te staviti, ti ćeš odigrati, ako ne bude dobro nema veze. Bitan je kontekst kad se mladom igraču daje prilika, pravi tajming u pravom trenutku za njega i klub. 

Ohandza i Said?

Said je od prvog trenutka kad sam došao on se vratio u prvu momčad odlukom kluba. Pokazao je volju, želju, energiju da što prije uhvati momčadski zahtjev koji je postavljen pred njega, da pokaže svoju kvalitetu i  da se vrati golovima. Bio je kooperativan u dijelu zahtjeva oko ishrane, tako da sam njegovim učinkom zadovoljan. Ohandza je odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica, dobro trenira, nije imao problema s ozljedama, što nam je najbitnije, tako da su obojica odigrala na visokoj razini.

Bili ste već jednom u finalu Kupa, što za vas znači šansa da osvojite Kup?
- Kup je izuzetno bitan, ali ništa manje nam nije bitna svaka utakmica prvenstva, kao i priprema za sve ono što nas čeka u 7. ili 8. mjesecu. 
hr Tue Dec 19 2017 15:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adddcc62af47fb68d8b46da/80
Foto: hajduk.hr

Futacs dobio nogom u glavu od navijača

Sve se odigralo danas oko 14 sati u centru Splita dok su igrači Hajduka šetali..
Marco Futacs bio je u društvu Saida, Memolle, Savvasa i Hamze, a prolazili su nedaleko Starog placa. Odjednom im prilazi nekoliko muškaraca. Počeli su vrijeđati Saida, navodno nisu zadovoljni njegovom igrom u zadnje vrijeme. 

No, nije stalo samo na vrijeđanju, a udarac nogom u glavu zadobio je Futacs. 

- HNK Hajduk oštro osuđuje napad na svoje nogometaše koji se dogodio danas u ranijim poslijepodnevnim satima u središtu Splita, a u kojem je ozlijeđen naš igrač Marko Futács. Od nadležnih tijela očekujemo da brzo utvrde okolnosti ovog ružnog događaja, a Klub će poduzeti sve mjere kako bi zaštitio svoje igrače. Nikakav oblik nasilja se ne smije tolerirati! - objavio je Hajduk.


hr Mon Apr 23 2018 15:14:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adcc0e72af47f217f8b49e1/80
Foto: D.N.

Evo kakva je procedura i što mora ispuniti novi predsjednik Hajduka

Na čelu Hajduka Kos će ostati dok Nadzorni odbor ne imenuje njegova nasljednika.

Ivan Kos i dalje je sadašnjost, ali će uskoro, kroz nekoliko tjedana (ili mjeseci, ovisno o razvoju događaja) postati prošlost Hajduka, piše gol.dnevnik.hr.

Nakon što je Torcida svojim proglasom o Kosovoj suradnji sa sucima inicirala njegov odlazak iz Hajduka, Nadzorni odbor je dogovorio sporazumni raskid ugovora što znači da će Kos ostati u Hajduku sve dok ne bude izabran novi predsjednik.

A kad će se to dogoditi - pitanje je koje trenutno intrigira ponajprije sve navijače Hajduka, a onda i cjelokupnu domaću nogometnu javnost.

Procedura je sljedeća: Nadzorni odbor će u najkraćem mogućem roku raspisati natječaj za novog predsjednika, a na taj natječaj moći će se javiti samo oni ljudi koji će svojim poslovnim i obrazovnim sposobnostima ispunjavati kriterije.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu Hajduka, uvjeta u natječaju za predsjednika kad je Kos dolazio u Hajduk bilo je 11, a očekuje se da će ih toliko biti i ovaj put.

To su:

-završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski, diplomski i dodiplomski sveučilišni studij, ili viši akademski stupanj (najmanje 300 ECTS bodova ili VSS)
-najmanje pet godina radnog iskustva na upravljačkim poslovima
-aktivno znanje engleskog jezika u govoru i pismu
-izražene organizacijske, analitičke, pregovaračke i komunikacijske vještine
-da kao član trgovačkog društva, izvršni direktor, član uprave ili član nadzornog odbora odnosno upravnog odbora nije pravomoćno osuđen na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima
-da se kao fizička osoba ili kao član trgovačkog društva, izvršni direktor, član uprave ili član nadzornog odnosno upravnog odbora pravne osobe ne bavi poslovima vezanim uz posredovanje u transferima igrača ili trenera
-da članstvom u upravi Hajduka ne bi došao u sukob interesa
-da nema ograničenja utvrđenih člankom 13. i 38. Zakona o sportu ("Narodne novine", br: 76/06, 150/08, 124/10, 124/11, 86/12, 94/13, 85/15)
-da nije pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za neko od kaznenih djela počinjenog s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda
-da protiv njega nije pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog djela na štetu djeteta odnosno maloljetnika
-da nije u posljednje tri godine pravomoćno kažnjen za prekršaje u sportu i na sportskim natjecanjima prema odredbama Zakona o sportu i posebnih propisa kojima se propisuju prekršaji u sportu i na sportskim natjecanjima

Mandat na četiri godine

Kos je tada u završnoj utrci s trojicom protukandidata izabran na mandat od tri godine, a u međuvremenu je Statut Hajduka promijenjen u tom dijelu pa će njegov nasljednik dobiti četverogodišnji mandat.

Sasvim je sigurno kako će proces potrajati, a koliko dugo, to nitko sa sigurnošću ne može utvrditi. Možda se bude radilo o par tjedana, a možda i o nekoliko mjeseci.

U svakom slučaju, za Hajduk bi bilo najbolje da se proces izbora novog predsjednika okonča što prije. Jer, već sredinom lipnja počinju pripreme za novu sezonu.

hr Mon Apr 23 2018 13:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad795c62af47f25808b4766/80
Foto: Screenshot

Kos: Častio sam suce hranom i pićem, ali svaki bod u mom mandatu je čisto osvojen

Ivan Kos preuzeo je odgovornost za sve stvari koje su se događale
Kos se nakon otkaza obratio javnosti te rekao: - U obraćanju Slavena Marasovića dobili ste informaciju da smo se sporazumno razišli. Ja sam prihvatio biti ovdje u ovom tranzicijskom razdoblju kako klub ne bi došao u poziciju destabilizacije, nekakvih nemira i potresa kao što se pisalo.

Ono što je važno naglasit da Uprava i ja osobno i nijedan djelatnik nije napravio kriminalno djelo ili bilo kakav potez koji bi napravio štetu klubu. Nismo trgovali sa sucima, nismo utjecali na njih, nismo imali dogovore s njima, ni u jednom trenutku nijedna nezakonita radnja, to vam jamčim svojim imenom ispred institucije koju predstavljam. Znate koliko smo puta artikulirali prema sudačkoj organizaciji i skrenuli pozornost na loše stvari u sustavu i mi smo bili preteča borba protiv postojećeg sustava.

U zadnjih tjedana sam rekao u nekoliko navrata da zagovaram strane povjerenike, rekao sam da baš zbog kontaminacije sudačke organizacije da treba doći netko izvana, a danas smo svjedoci bili niza pogrešaka. Znakovito je gdje smo bili u sudačkim okvirima dovoljno govori da je naš trener, koji nikad nije bio isključen u karijeri, u Hajduku dvaput bio isključen.
 Ivan Kos preuzeo je odgovornost za sve stvari koje su se događale u klubu. - Odobrio sam ugošćavanje sudaca na razini hrane i pića jer smatram da svi Hajdukovi gosti moraju biti ugošćeni, za sve stvari u klubu koje su se događale preuzimam odgovornost i moram priznati da sam trebao reagirati bolje.

Baš time što ničime ne želim ugroziti moralne standarde Hajduka i destabilizirati klub dogovorio sam sporazumni raskid i spreman sam napraviti tranziciju dok ne dođe novi predsjednik. Svaki bod u mom mandatu je čisto osvojen, nikakvim utjecajem, razgovorom ili ugošćavanjem nismo privilegirali suce, puno pozitivnih stvari smo pokrenuli, novi predsjednik će sjesti u vruću stolicu, bilo je grešaka, svima zahvaljujem na pomoći, svojim suradnicima, oni su kreirali Hajduk koji je na dobrom putu. U zadnje dvije godine smo ostvarili oko 60 milijuna kuna čiste dobiti, te stvari pokazuju da je Hajduk na dobrom putu i da je odlično radio, ne samo ova Uprava, moja, nego je to nastavak kvalitetnog rada bivših Uprava. To su procesi koji se ne smiju ugroziti i tko će doći nakon mene neka radi još više i još bolje. Povjerenje smo izgubili i moj ostanak bi bio preveliki uteg. Odlazim mirne savjesti sa željom da Hajduk bude velik kakav zaslužuje biti, završio je Kos.
hr Sun Apr 22 2018 22:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adcedd82af47f217f8b4a23/80

Utakmica između Hajduka i Dinama prošla bez ozbiljnijih incidenata

Prije, za vrijeme i nakon održavanja javnog okupljanja nisu zabilježeni značajniji negativni sigurnosni događaji

Danas, s početkom u 17 sati, u Splitu, na Poljudu održano je javno okupljanje-nogometna utakmica između HNK Hajduk i GNK Dinamo. 

Prije, za vrijeme i nakon održavanja javnog okupljanja nisu zabilježeni značajniji negativni sigurnosni događaji.

Privedeno je ukupno 26 osoba  uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira od čega 5 osoba zbog posjedovanja pirotehničkih sredstava. 

hr Sun Apr 22 2018 22:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .