Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a391c2ab9e03e752e8b4569/80
Foto: hajduk.hr

Kopić: Drugo mjesto nije uspjeh

Trener Kopić na konferenciji za medije nakon jesenskog završetka sezone
Trener Hajduka Željko Kopić održao je na Poljudu završnu konferenciju za medije na kraju polusezone na kojem je rezimirao sve ono što je napravio u 35 dana trenerskog mandata na klupi Bijelih:

- Imamo dvije strane, jedna strana je rezultat, koji je dobar, gdje smo u ovih pet kola ostvarili 13 bodova, i ostvarili najkvalitetniji učinak u ligi s najboljom gol razlikom. Ostvarili smo i prolaz u polufinale Kupa, i to su sve rezultati koji me čine zadovoljnim. S druge je dojam: u nekim je utakmicama bilo bolje, u nekima smo imali i dosta problema, i te situacije analiziramo i pojedinačno i timski, i sigurno da ćemo nakon kompletne analize stožera i sportskog direktora donijeti one konačne završne procjene učinjenog, što će nam biti smjernice i putokaz za dalje. Okupljanje je 7.siječnja, prvi trening je 8.siječnja. Prvi dio priprema smo u Splitu, potom idemo u Tursku. Moram naglasiti zadovoljstvo radom stručnog stožera i svih koji su uključeni u rad prve momčadi, komunikacijom s voditeljem akademije i trenerom B momčadi, generalno su dojmovi pozitivni i smjer kojim želimo ići je dobar.

Jeste li napravili plan na kojim pozicijama želite osnažiti momčad?

- Nekakve okvirne razgovore smo vodili, ali tek smo završili polusezonu prije dva dana, nismo još napravili kompletan presjek, ali u tom smjeru radimo. Želimo u sezonu ući kvalitetniji. Na jednoj strani su želje trenera, na drugoj limitirajući faktori što se tiče dovođenja igrača, ali odluke ćemo donijeti kroz zajednički razgovor.

Jeste li uokvirili tablicu za uspomenu? Nikad niste bili ovako visoko plasirani.

- Lijepo je biti drugi, ali u kontekstu Hajduka i zahtjeva nećemo sad to naglašavati kao uspjeh. Želimo se primaknuti Dinamu na prvom mjestu. Ovo drugo mjesto nije nešto što ću uokviriti i ostaviti da to bude najveći uspjeh. Moj cilj je napraviti stepenicu prema gore, bilo to u ovoj sezoni ili sljedećoj. 

Što treba napraviti da Hajduk bude prvak?

- Uvijek se volim voditi egzaktnim pokazateljima i cijelo vrijeme naglašavam analizu kao bazu za sve ostalo, tako da generalnu sliku imam. Ali treba vidjeti i mogućnosti kluba, što možemo napraviti sad na zimu, što na ljeto, ali jasnu sliku kako bi volio da Hajduk izgleda igrom i rezultatom, imam. Nekakav svoj ideal kako bi volio da Hajduk izgleda sam si složio. Koliko ćemo blizu tom idealu doći, to ćemo vidjeti, vrijeme će dati odgovor.

Sportski direktor Mario Branco je priznao da je pogriješio kod dovođenja nekih igrača. Hoće li neki od njih otići, jer nisu previše ni igrali?

- Meni je jasno i logično da oni igrači koji više igraju zadovoljniji, a oni koji manje igraju da su manje zadovoljni. Ali ne bih one koji su manje igrali stavljao u kontekst da nisu dovoljno dobri. Premali je bio period da bi priliku dobili svi. Želio sam sa što manje rotacija izgurati ovaj dio i stabilizirati situaciju. 

Ima li u Hrvatskoj domaćih igrača koji možete dovesti?

- Ja sam svjestan da bi svi voljeli da su ovdje igrači ponikli u Hajduku pa da su tu igrači nekakvog pedigrea iz Hrvatske. Ima puno istine u tome što je sportski direktor Branco govorio da je većina ili nedostupna, ili nisu ti koji zadovoljavaju naše zahtjeve. Domaći igrači nisu jeftini, još kad imaš Rijeku koja je spremna platiti, pa i Osijek je to u stanju, Dinamo ne treba ni spominjati, onda je to sve samo ne jednostavno. Druga ona strana je da se dovedu igrači koji nemaju tržišnu vrijednost i da ih ideš razvijati, ali to zahtijeva  vrijeme i rezultat trpi. Srećom, mi imamo na naše mlade igrače i u takvoj je situaciji kvalitetnija opcija okrenuti se akademiji i od njih napraviti igrače poput Vlašića ili sve one prije njega koji su zadovoljili i kvalitetom i ostvarili transfere.

U kojem sustavu ćete igrati na proljeće i koje pozicije želite ojačati?

- Ja sam igrao 4-3-3, u tom sustavu se dobro osjećam, a u njemu se može iskazati i potencijal napadača, što se i vidjelo u zadnjih šest utakmica. Sa sportskim sam direktorom razgovarao, on ima jasnu sliku o tome što bi trebalo da ekipa izgleda još kvalitetnije i bliže, onako kako ja vidim Hajduk. Unutar kadra želim imati kvalitetno prepokrivanje da se možemo zarotirati u igru s formacijom tri iza. Imamo igrače koji mogu bezbolno to odraditi, tako da je to kontekst u koji ćemo ići. Što se tiče tih pozicija i prijelaznog roka, razgovaramo i gledamo, te ćemo vidjeti koje su najoptimalne opcije.

Koliko je realno da se borite za naslov s Dinamom, koji ima pomoć Lokomotive i sudaca?

- Da sam se vodio samo nekakvim realnim okvirima, pokazeteljima i procjenama, vjerojatno bih teško ikad postao trener Hajduka. Uvijek sam imao svoj film, svoju ideju, i pokazao sam da mogu napraviti ono želim. Ne razmišljam što je više ili manje realno, idemo se baciti na glavu, pa ćemo vidjeti što to znači i što će nam to donijeti. Ja vjerujem, jer da ne vjerujem, ne bih ni bio ovdje da ne vjerujem da je iskorak moguć. Svjestan sam da vremena nema previše, s rezultatima ću kupiti vrijeme da dođemo na razinu da izgledamo sve bolje, ako ne uspijem, okrenut će mi palac dolje i potražiti drugo rješenje.

Koja su tri najbolja igrača u ovih šest utakmica?

- O imenima igrača koji su mi više ili najviše doprinijeli u ovih šest utakmica ne bih, iz razloga jer smo se razišli nakon zajedničke večere i nisam im rekao s čim sam zadovoljan, a s čim nisam. Tako da ne želim da to saznaju iz novina.

Na kojim pozicijama tražite pojačanja?

- Mi imamo igrače koji su pod ugovorima, oni su u ovih šest utakmica napravili ono što je od njih klub tražio i nemam nijedan razlog da bilo kojeg igrača na bilo kojoj poziciji stavljam u kontekst da nije dovoljno dobar ili da mu tražim zamjenu. Nekima istječu ugovori, s nekima se pregovara, na određenim pozicijama imamo veći broj igrača, na nekima manje igrača. Ako i tražimo nekog igrača to ne znači da netko nije zadovoljio, već zbog balansa, ugovora, ideje. 

Dovodite li igrača u zajedno u suglasnosti sa sportskim direktorom ili on to radi sam?
- Stvari su jasno postavljene, ja sam mu rekao što mi treba, a on je tu da vidi što se od toga može ostvariti i koji su to igrači profila koje zahtijevam. Okvirno kažem profil igrača, a on se bavi imenima. 

Je li Ante Erceg najbolji igrač ove polusezone, ne samo Hajduka nego i HNL-a?

- Ili najbolji ili pri vrhu. Od kad sam ja ovdje, on je svojom kvalitetom, svojim radnim navikama, svojom energijom, svojim davanjem impulsa koji treba momčadi jako puno donio i s njegovom izvedbom na individualnoj i momčadskoj razini sam prezadovoljan. 

Hoćete li pružiti priliku mlađim igračima?

- Što se tiče naših mladih igrača, već sam rekao da nisam ja taj koji im daje priliku, nego je oni moraju zaslužiti, i da će to od mene biti honorirano. Isto tako, nije to lagano, tek toliko ja ću te staviti, ti ćeš odigrati, ako ne bude dobro nema veze. Bitan je kontekst kad se mladom igraču daje prilika, pravi tajming u pravom trenutku za njega i klub. 

Ohandza i Said?

Said je od prvog trenutka kad sam došao on se vratio u prvu momčad odlukom kluba. Pokazao je volju, želju, energiju da što prije uhvati momčadski zahtjev koji je postavljen pred njega, da pokaže svoju kvalitetu i  da se vrati golovima. Bio je kooperativan u dijelu zahtjeva oko ishrane, tako da sam njegovim učinkom zadovoljan. Ohandza je odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica, dobro trenira, nije imao problema s ozljedama, što nam je najbitnije, tako da su obojica odigrala na visokoj razini.

Bili ste već jednom u finalu Kupa, što za vas znači šansa da osvojite Kup?
- Kup je izuzetno bitan, ali ništa manje nam nije bitna svaka utakmica prvenstva, kao i priprema za sve ono što nas čeka u 7. ili 8. mjesecu. 

Facebook komentari

hr Tue Dec 19 2017 15:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a33f353b9e03ea0258b4655/80
Foto: Hajduk.hr

Hajduk: HNS ima prihode od 200 milijuna kuna, ali se ne zna na što se ta sredstva troše

Iz Hajduka napominju kako su u suradnji sa stranim stručnjacima istražili kako stvari funkcioniraju u drugim zemljama te koja su ona rješenja primijenili kako bi unaprijedili nogomet.

Splitski Hajduk u četvrtak je kritizirao Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog netransparentnog načina poslovanja i funkcioniranja, ustvrdivši kako HNS ima 200 milijuna kuna prihoda, ali se ne zna na što se ta sredstva troše.

- Posebno bode u oči i činjenica da HNS ima 200 milijuna kuna prihoda, ali se ne zna gdje se ta sredstva troše. Također, nije objašnjeno gdje je otišlo 14 milijuna kuna od ukupnog dijela novca koji su bili namijenjeni za izgradnju sad već mitskog stadiona na Sveticama. Na kraju krajeva to je iznenadilo i predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina. - navodi se na službenoj internetskoj stanici Hajduka na kojoj se izvješćuje kako je taj klub u suradnji s nizom stručnjaka izradio "Analizu upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu - problemi i rješenja".

Objašnjava se kako je kao mjerilo ocjenjivanja trenutnog stanja Hajduk koristio dokument Europske komisije "Principi dobrog upravljanja u sportu“, a on podrazumijeva da je Savez središnja točka funkcioniranja oko kojeg su dionici koji bi trebali biti uključeni u procese donošenja odluka koje uvažavaju njihove potrebe. Navodi se kako, međunarodni dionici, FIFA i UEFA, sukladno navedenom dokumentu još uvijek provode reforme kao što su transparentnost, strateško upravljanje, ograničenje mandata i druge.

- Nažalost, to s HNS-om još uvijek nije slučaj na što Hajduk već godinama upozorava. Poučeni dosadašnjim iskustvom, sigurni smo kako se puno neće promijeniti niti izborom novog-starog predsjednika Davora Šukera. - poručili su iz Hajduka.

 Napomenuli su kako ih to neće spriječiti da se nastave boriti za boljitak hrvatskog nogometa te kako upravo kroz dokument "Analiza upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu - problemi i rješenja" nudi i konkretna rješenja i smjernice kojim se ovom može postići.

 Iz Hajduka napominju kako su u suradnji sa stranim stručnjacima istražili kako stvari funkcioniraju u drugim zemljama te koja su ona rješenja primijenili kako bi unaprijedili nogomet. Navodi se primjer Njemačke koja je nakon poraza od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine krenula u detaljnu analizu stanja na domaćem terenu, izradili su strategiju te u sklopu nje izgradili 120 novih nogometnih terena, a utjecaj ovakvog metodičnog pristupa vidi se na rezultatima njihovih klubova i reprezentacije.

- S druge strane, u Hrvatskoj ne postoji nikakva strategija razvoja, niti se išta slično može pronaći na stranicama Saveza. Umjesto toga, netom prije izbora izbačena su nekakva paušalna rješenja od strane trenutnog vodstva. - smatraju u Hajduku.

 Poručili su kako su odavno shvatili da Hajduk, kao važan i odgovoran dionik, mora voditi računa o stanju u nogometu, a posebice o onima koji nemaju nikakvog utjecaja.

- Sva dosadašnja ulaganja u poljudsku infrastrukturu osigurali smo sami ili uz potporu Grada Splita. Radili smo i posao HNS-a kada smo okupili klubove iz manjih sredina te ih spojili s konzultantima koji su pronašli natječaj kroz koji Europska unija financira sportsku infrastrukturu u manjim sredinama. - istaknuli su iz Hajduka.

 Po njihovim navodima dokument  "Analiza upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu - problemi i rješenja" bavi se, među ostalim, nefunkcioniranjem tijela HNS-a, reorganizacijom sudačke organizacije, dorađivanjem statuta i pravilnika HNS-a na demokratski i profesionalni način, te razlozima za ponovno osnivanje Udruge prvoligaša. U Hajduku tvrde kako rješenja postoje, samo je potreban dobar sugovornik s druge strane koji je voljan ove promjene provesti u interesu svih naših klubova i nogometnih djelatnika na svim razinama.

- Nažalost, odgađanje početka rješavanja ovih pitanja samo će produbiti krizu u kojoj se naš nogometni sustav nalazi. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u nadogradnju ovog dokumenta sa svojim prijedlozima, te da podrže ovu i ovakve inicijative. - priopćili su iz Hajduka.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 19:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5f718ab9e03e68508b4589/80
Foto: hajduk.hr

Bijeli odradili prvi trening u Beleku

Martin Chrien iz Benfice spominje se kao moguće pojačanje Hajduka
Nogometaši Hajduka pod vodstvom Željka Kopića i njegovog stručnog stožera uspješno su zaključili prvi trening na ovosezonskim pripremama u turskom Beleku gdje su stigli sinoć oko 21 sat po lokalnom vremenu. 

Radili su Bijeli intenzivno više od 120 minuta na izvrsnom travnjaku u prekrasnom okruženju sportskog kompleksa unutar hotela Kempinski. Uvjeti koji vladaju su zaista idealni, a hajdukovce je na prvom treningu dočekalo sunčano vrijeme uz temperaturu od 16 stupnjeva Celzijevih. Zadovoljstvo uvjetima za trening, a i samim smještajem iskazao je i Hajdukov trener. Ne nedostaje Bijelima apsolutno ništa te se mogu isključivo mogu koncentrirati na nogometni dio. S Hajdukovom ekspedicijom u hotelu je i osmoplasirana ruska momčad Arsenal Tula.

Inače, nakon dugog jučerašnjeg putovanja jučer iz Zagreba preko Istanbula do Antalyje, te prospavane noći, hajdukovci su jutros imali buđenje oko 8:30 sati po lokalnom vremenu, a devedeset minuta kasnije započeli su i prvi trening u okviru središnjeg dijela priprema.

Jutarnji trening bio je baziran isključivo na kondicijskom dijelu. Vježbe je nadgledao i koordinirao Luigi Febbrari zajedno s ostalim trenerima. Najprije se radio trening snage, a potom i podizanje aerobnih kapaciteta kako bi momčad fizički što spremnija dočekala početak proljetnog dijela. Novi trening planiran je u poslijepodnevnim satima, a uvježbavat će se tehničko-taktički elementi. Bijeli će svakodnevno do 31. siječnja trenirati unutar kompleksa hotela, svega nekoliko desetaka metara od svojih soba. Odvojeno su radili Marko Futacs i Gustavo Carbonieri koji su i dalje u procesu oporavka, a današnji jutarnji trening zbog lakših zdravstvenih tegoba preskočio je napadač Hugo Almeida.

Najnovije ime u koje se pojavilo kao pojačanje Hajduka je 22-godišnji slovački veznjak Martin Chrien iz Benfice. Vijest je emitirao češki portal Isport, a potrdio igračev agent. Nije se nametnuo u prvoj ekipi, te igra za mladu momčad Benfice, ali računaju na njega u budućnosti, pa je moguća samo posudba. 

Facebook komentari

hr Wed Jan 17 2018 16:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5e1f58b9e03eb74b8b4669/80

U Hajduk došao Mađar Ádám Gyurcsó

Upisao je 18 nastupa za reprezentaciju Mađarske
Dvadesetšestogodišnji krilni igrač Ádám Gyurcsó stigao je u Split gdje će nakon što obavi liječničke preglede potpisati ugovor za HNK Hajduk. Gyurcsó je 18 puta nosio dres mađarske A reprezentacije, a na Poljud dolazi na posudbu (s pravom otkupa) iz poljske momčadi Pogon Szczecin.

Mađara na Poljudu već dobro znaju pošto je bio velika želja Joana Carrilla prošlog ljeta. Gyurcsó je s njim osvojio naslov prvaka Mađarske u dresu Videotona, ali njegov klub Pogon iz Sczcecina tada je tražio milijun eura što je bilo previše za Hajduk. Pogon je upao u financijske neprilike, ali i rezultatsku krizu te se Mađar odlučio na odlazak. Gyurcsó igra na poziciji lijevog krila, ali može igrati i na drugim napadačkim pozicijama te bi mogao biti zamjena za Antu Ercega. Ove sezone u klubu je odigrao 20 utakmica te je postigao 2 pogotka uz dvije asistencije. Pogon je prvi dio okončao na posljednjem mjestu poljske Ekstraklase. 

Facebook komentari

hr Tue Jan 16 2018 17:03:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5d1184b9e03e794e8b4574/80
Foto: Hajduk

Popis hajdukovaca za pripreme u turskom Beleku

Nogometaši Hajduka danas su krenuli na šesnaestodnevne pripreme u Tursku
Na popisu trenera Željka Kopića je 28 igrača:

Dante Stipica, Gustavo Carbonieri, Borja López, Petar Bosančić, Hamza Barry, Márkó Futács, Hugo Almeida, Franck Ohandza, Ivo Grbić, Josip Radošević, Ivan Delić, Josip Juranović, Zvonimir Kožulj, Darko Nejašmić, Ahmed Said Said, Zoran Nižić, Karlo Letica, Toma Bašić, Domagoj Bradarić, Edin Šehić, Michele Šego, André Fomitschow, Fran Tudor, Stanko Jurić, Ardian Ismajli, Savvas Gentsoglou, Tonio Teklić i Franko Kovačević.

Zbog lakše ozljede trbušnog zida s momčadi danas neće otputovati lijevi bek Hysen Memolla koji će u prvom dijelu ovog tjedna obaviti dodatne preglede.

U Beleku će Bijeli odigrati i tri prijateljske utakmice. Protivnici su švicarski Zurich (20. siječnja), poljski Lech Poznan (26. siječnja) te slovački Trenčin (27. siječnja). Povratak u Split zakazan je za 31. siječnja, a dva dana nakon povratka, Hajduk će sudjelovati na Memorijalnom turniru Andrija Anković u Gabeli.


Facebook komentari

hr Mon Jan 15 2018 21:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Sport:Hajduk

Pročitajte još . . .