Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f4fc68cdaf72dc2848b459e/80
Foto: MAG

Treća večer MAGfestivala: U Muzeju grada Splita nastupa renomirani Milanski kvartet saksofona

Odgođeni koncert Splitskog gitarističkog kvarteta na rasporedu je u petak u 19.30 u Vestibulu

Nakon kratke pauze, slijede preostala tri koncerta 11. MAGfestivala, od kojih je prvi na rasporedu u četvrtak, 3. rujna u 20 sati u Muzeju grada Splita.

U ovim delikatnim vremenima, MAGfestival ne gubi svoj međunarodni karakter te u Split dovodi renomirani Milanski kvartet saksofona. Talijanski saksofonisti (Damiano Grandesso Stefano Papa, Massimiliano Girardi i Livia Ferrara) splitskoj će publici podariti atraktivan program sastavljen od talijanskih skladatelja: G. F. Malipiera, D. Scarlattija, G. Puccinija i G. Verdija. Koncert je realiziran u suradnji Udruge MAG s MiBACT (Ministero per i Beni e le Attività Culturali) i SIAE (Società Italiana degli Autori ed Editori), u sklopu projekta "Per Chi Crea".

Milanski kvartet saksofona oformljen je 2010. godine. O kvaliteti navedenog kvarteta govori činjenica da su u deset godina postojanja proputovali svijetom nastupajući u brojnim koncertnim dvoranama (Teatro Civico di Alghero, Teatro Ristori di Verona, Teatro De'll Arte di Milano, Teatro Vittoria di Torino...). Osim klasičnog repertoara njeguju i suvremenu glazbu te su praizveli i snimili skladbe brojnih talijanskih skladatelja (Mario Pagotto, Sandro Fazzolari, Maarten De Splenter, Albert Schiavo i Giovanni Bonatae).

Za sam kvartet valjalo bi istaknuti rečenicu koju je o njima napisao festival MITO Settembre Musica:

„Usprkos njihovoj mladoj životnoj dobi, svježom i punom energijom, Milanski kvartet saksofona svira s nevjerojatnom rafiniranošću.“

Nakon Milanskog kvarteta saksofona, slijedi odgođeni koncert cijenjenog Splitskog gitarističkog kvareta povodom deset godišnjice djelovanja koji će se održati u petak 4. rujna u 19:30 sati u Vestibulu te je besplatan za sve posjetitelje.


***

Sukladno općim protuepidemijskim mjerama u cilju sigurnosti i zdravlja svih posjetitelja, iz organizacije poručuju:

- Na koncerte treba doći pola sata ranije da se svima pri ulasku izmjeri temperatura i da publika može ući na vrijeme uz preporučeni razmak.

- Preporučuje se ponijeti vlastitu zaštitnu masku, a po potrebi će posjetitelji moći dobiti masku i na ulazu.

- U slučaju otkazivanja koncerta, novac će biti vraćen.

MAGfestival prvi je splitski festival komorne glazbe koji nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja. Naime, MAGfestival održava se u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, jedinstvenoj takve vrste u Hrvatskoj, a posjetitelji festivala kupnjom ulaznice dobivaju mogućnost posjeta Muzeju grada Splita i stalnom postavu Galerije Emanuela Vidovića. Tijekom prvih deset godina na MAG festivalu nastupilo je više od 300 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja.

Ove se godine održava pet koncerata. Cijena festivalska ulaznica za sve koncerte iznosi 100 kn, dok je cijena pojedinačne ulaznice za svaku koncertnu večer 40 kn. Ulaznice se kupuju na recepciji Muzeja grada Splita. 

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala magfestivalsplit.com te na službenoj stranici Udruge www.udrugamag.com.

Službeni promo video festivala može se vidjeti ovdje.

PREOSTALI PROGRAM:

4. večer, petak 4. rujna u 19:30 h, Vestibul 
Splitski gitaristički kvartet

Splitski gitaristički kvartet u posebnom ambijentu Vestibula besplatnim će koncertom obilježiti desetu godišnjicu djelovanja. Kvartet u sastavu: Kajo Milišić, Josip Dragnić, Goran Cetinić Koća i Martin Andrijašević će izvesti pomno odabrani program sastavljen djelima Cl. Debussyja, A. Dvořáka i C. Machadoa, V. Sunka, I. Božičevića i G. Tudora. 

5. večer, subota 05. rujna u 20 h, Muzej grada Splita 
Trio Laurus

Publici će se po prvi put predstaviti novoosnovani Trio Laurus u sastavu: Metod Sironić (flauta), Giovanni Genovese (violončelo) i Jelena Tihomirović (klavir). Izvest će Tria za flautu, violončelo i klavir Carl Marie von Weber i Felixa Mendelssohna.


hr Wed Sep 02 2020 18:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f718964daf72d68ac8b456e/80

RACE FOR THE CURE Trčalo se i šetalo diljem Hrvatske!

Ove su se godine, u virtualnoj utrci/šetnji, udružile 32 zemlje Europe, pa je tako u ova tri dana sudjelovalo više od 41.000 građana diljem Europe.

Race for the cure, najveći svjetski događaj u borbi protiv raka dojke, koji se održao ovog vikenda od 25.do 27.rujna, na jedan poseban, drukčiji način, pokazao je kako i u ovim teškim vremenima ne nedostaje altruizma i humanosti.

Naime, ove su se godine, u virtualnoj utrci/šetnji, udružile 32 zemlje Europe, pa je tako u ova tri dana sudjelovalo više od 41.000 građana diljem Europe.

Županijska liga protiv raka, kao članica Think Pink Europe i ove je godine sudjelovala u organizaciji tog velikog projekta. Tako se u 10 hrvatskih gradova, prijavilo 849 sudionika. Trčalo se i šetalo od Zagreba do Rijeke, od otoka Visa, Hvara, Brača, pa sve do Dubrovnika i Konavala, pojedinačno, u timovima, i u vlastitoj organizaciji, pa su slike koje su stavljene na društvene mreže vrlo živopisne.

Najimpresivniji dio cijele ove Race for the cure utrke, bile su zasigurno poruke podrške i ohrabrenje, koje su pojedincima koji se bore s karcinomom, ostavljali njihovi prijatelji prilikom registracije na zajedničkoj platformi www.raceforthecure.eu

Najčešće riječi koje se pojavljuju u porukama su ljubav, snaga, volja, borba, te podrška, uz koje će, kao što su iz teama Strašni lav napisali, „Lav pobijediti raka“.

Ovaj cjelokupan projekt ima svoj smisao koji se očituje u podršci oboljelima od raka dojke, a njegovu punu vrijednost najbolje potvrđuje poruka teama Fajterice iz Dubrovnika koja glasi: „Mi svi preživjeli od raka dojke, želimo dati podršku našoj zajednici da raste otvorenog uma s tom bolešću, te pronađe lijek protiv nje“.

- Hvala svima koji su sudjelovali i podržali ovu akciju. Očekujemo vas ponovno i slijedeće godine, ali na pravoj utrci i to na najlipšoj Rivi na svitu, u našem Splitu, poručuju organizatori.

hr Mon Sep 28 2020 08:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8a3c3729111c5c928b458f/80
Foto: Pixabay

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika: 9. Splitska biciklijana odgođena!

Splitska biciklijada organizira se i provodi kao zagovaračka aktivnost, čiji je cilj rješavanje biciklističke infrastrukture u gradu, kao i uvođenje povoljnije cijene prijevoza bicikla Jadrolinijinim trajektima
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odgođena je 9. Splitska biciklijada, koja je trebala biti održana danas od 16.00 do 18.00 sati.

O daljnim planovima organizatori će izaći tijekom idućeg tjedna. Kao i svake godine, Udruga Sunce pridružila se obilježavanju Svjetskog dana bez automobila, koji predstavlja završnicu inicijative Europskog tjedna mobilnosti, a obilježava se od 16. do 22. rujna.

Ove godine, zbog objektivnih vanjskih okolnosti, Splitska biciklijada organizira se i provodi kao zagovaračka aktivnost, čiji je cilj rješavanje biciklističke infrastrukture u gradu, kao i uvođenje povoljnije cijene prijevoza bicikla Jadrolinijinim trajektima.

Zagovaračka kampanja provodi se i putem društvenih mreža Udruge Sunce Split, pa ćemo tako nakon kampanje, odgovornima poslati i vaše prijedloge za poboljšanje sigurnosti biciklista i pješaka na splitskim prometnicama.
hr Sun Sep 27 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46cae40e4938c8868b457c/80
Foto: Getty

Evo što učiniti ako netko kihne ili kašlje u vašoj blizini

Covid-19 primarno se prenosi s osobe na osobu putem respiratornih kapljica koje se izlučuju iz tijela kihanjem ili kašljanjem

Fredrick Sherman, profesor na Medicinskom fakultetu Mount Sinai savjetuje kako se ponašati kada netko u vašoj blizi kihne ili se zakašlje.

- Odmah izdahnite kako biste izbjegli udisanje kapljica ili aerosola. Stisnite usne kako bi izdisaj dulje trajao. Okrenite glavu u potpunosti od osobe i počnite hodati”, savjetuje Sherman.

Ova metoda ne štiti vas u potpunosti od zaraze koronavirusom, ali može smanjiti količinu virusa kojoj ste izloženi ako je osoba koja u vašoj blizini kihne ili se zakašlje zarazna.

Vjerojatnije je da ćete se razboljeti ako udahnete veće doze virusa, piše Huff Post. Vrijeme u kojem ste izloženi zaraženim česticama također je važno u smislu prijenosa. Što su duže virusne čestice oko vas, virus ima više vremena da uđe u vaš sustav.

Uz to, postoje još neke stvari na koje trebate obratiti pažnju kako bi se rizik od zaraze smanjio. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je mogućnost zaraze veća u zatvorenom nego na otvorenom prostoru, prvenstveno zbog manje ventilacije i težeg održavanja fizičke distance.

Zaštitna maska

Osim toga, bitno je i ispravno nositi zaštitnu masku koja se do sada smatra najučinkovitijom zaštitom od virusa.

Albert Ko, predsjedavajući odjela za epidemiologiju mikrobnih bolesti na Yale School of Public Health, rekao je da bi ljudi također trebali prihvatiti da će maske za lice “biti dio našeg života unedogled”. Neki stručnjaci čak kažu da bi uporaba maski za lice mogla potrajati i do 2021. godine, čak i ako tada budemo imali cjepivo protiv koronavirusa.

“Možemo se usredotočiti na poboljšanje njihove učinkovitosti i učiniti ih manje dosadnima za nošenje”, rekao je Ko, dodajući da pri tome ne misli samo na dizajn maske, piše N1.

hr Fri Sep 25 2020 21:47:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6e3c54daf72df7a78b4569/80

Mladi iz „Hrvatskog nadzemlja“ u Splitu službeno otvorili novu sezonu svoga djelovanja

U srijedu, 23. rujna 2020., zajednica mladih vjernika okupljena u Hrvatskom nadzemlju službeno je otvorila novu, ujedno i 11. sezonu svoga djelovanja u gradu Splitu.
Naime, Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest.

Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo.

Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

“Nadzemljaši“ su poznati po svojim mjesečnim susretima koji se održavaju svake treće srijede u mjesecu u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu. Nove sezonu otvorili su tradicionalnom svetom Misom i duhovnom obnovom u kapelici bl. Ivana Merza na studentskom Kampusu. Misu je predslavio duhovnik Hrvatskog nadzemlja
don Tomislav Bašić uz koncelebraciju povjerenika Ureda za pastoral mladih SMN i duhovnika studenata Sveučilišta u Splitu dr. don Mihaela Provića.

Voditeljica Nadzemlja je rekla da se nalazimo u godini koja je specifična. Očekuje da će se mladi u ovoj godini još više približiti Gospodinu, ali i jedni drugima. Uz to je naglasila da će unatoč svemu, Hrvatsko nadzemlje nastaviti obrađivati kvalitetne i ključne teme.

„Ove godine smo primili čak 12 novih članova. Na naš tradicionalni motivacijski razgovor došlo je jako puno potencijalnih članova i nije nam bilo lako odabrati ona prave koji su prema odluci odbora HN-a na kraju primljeni u našu zajednicu“, rekla je Jurčević.

Kazala je da život svakog kršćanina mora biti plod Euharistijskoga stola i živoga Isusa Krista kojeg primamo u komadiću kruha.

„Mi smo ovu 11. sezonu Nadzemlja odlučili započeti baš tako, sa svetom Ispovjedni i Misom. Nakon svete Mise imali smo zajedničko upoznavanje s novim članovima te s povjerenikom i duhovnikom. Bilo nam je zaista lijepo i ugodno, zapravo, ovo je jedan pravi početak nove sezone koja je pred nama“, zaključila je voditeljica ove vrijedne zajednice mladih.

Novi duhovnik Hrvatskog nadzemlja don Tomislav Bašić u prispodobi je kazao da Isus svoje učenike šalje u svijet. Tako i on, svoje članove pokušava kroz Božju riječ zauvijek ostaviti na pravom putu vjere i ljubavi.

„Isus šalje svoje učenike u svijet, tako sam i svojim članovima pokušao objasniti tu Božju riječ kroz Evanđelje, jer su upravo oni ti učenici koji su živi svjedoci svoga Gospodina. Upravo će oni svojim djelima pokazati svijetu kako se treba odnositi i ponašati prema svome Bogu“, rekao je Bašić.

Kazao je da je tjedna ispovijed, svakodnevna pričest i duhovno razmatranje bitno i važno te da mladima uvijek ukazuje koliko je taj segment ključan u životu i vjeri.

„Oni rade vrijedan i odgovoran posao kroz koji evangeliziraju mlade ljude. Svjedoci smo da je danas jako teško okupiti mlade na jedno mjesto, a oni to svaki mjesec uspijevaju u velikom broju, mislim da to dovoljno govori o kvaliteti njihovih susreta“, naglasio je te je nadodao da je ovaj projekt Pastorala mladih SMN duboko dopro u brojna srca mladih.

„Ja kao duhovnik imam zadaću ove mlade stalno održavati na jednom mjestu u jednoj skupini te im ukazivati na pravi put vjere. Također tu sam im u svakom trenutku, ako im je potrebna bilo kakva pomoć u duhovnom smislu. U ovom teškom vremenu epidemije vrlo nam je važno zadržati svoju vjeru, sada je najbitnije biti pravi i ponizni kršćanin. Teško vrijeme je pred nama, ali uz Gospodina svaku nedaću ćemo zasigurno pobijediti“, zaključio je.

Duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Mišo Prović rekao je da je prošle akademske godine zbog pandemije korona virusa “Nadzemlje“ propustilo proslaviti 10. obljetnicu postojanja.

„To ćemo upriličiti u jednom od sljedećih susreta u ovoj godini. Nakon promišljanja, kako organizirati susrete zajednice te što s novom sezonom, odlučili smo da ćemo nastaviti susrete uz sve opasnosti pandemije i uz sve epidemiološke upute stožera za održavanje susreta za mlade“, najavio je Prović.

Nada se da će nadolazeći susreti u Nadbiskupskom sjemeništu pomoći mladima da bolje upoznaju sebe, svoje bližnje, te pronađu razloge zašto biti katolik u današnjem vremenu. Osim toga kratko se osvrnuo i na novog duhovnika HN.

„Don Tomislav je mlad svećenik, radišan, ima bogato iskustvo u radu s mladima u župnom pastoralu, a bio je i odgojitelj u sjemeništu. To iskustvo mnogo će pomoći mladima u našoj zajednici“, kazao je.

Na kraju je mladima poručio da se ne boje trenutnih izazova koje im život donosi, već da im se odupru, suprotstave svojom marljivošću, talentiranošću i radom.

„Uz dobre prijatelje, druženja u raznim zajednicama poput Hrvatskog nadzemlja, aktivnostima u raznim udrugama preko sportskih, glazbenih i drugih kreativnih aktivnosti vrijeme mladosti, iako izazovno, može biti sretno, ugodno, radosno, lijepo osmišljeno i blagoslovljeno proživljeno. Svima želim blagoslovljen početak nove akademske godine, a Hrvatskom nadzemlju blagoslovljenu 11. sezonu djelovanja“, podvukao je studentski kapelan i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihael Prović.

hr Fri Sep 25 2020 20:55:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .