Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/589dbaa0b47398d4328b45ba/80
Foto: Miroslav Lelas

Prije 4 mjeseca krenuo pješke iz Jordana: Nakon 3 tisuće kilometara, stigao u Split!

Goran je propješačio deset zemalja, no još ga 20-ak dana hoda dijeli od doma
Možete li zamisliti da stavite najosnovnije stvari u ruksak, uzmete štap u ruke i krenete u avanturu života- pješke!? Upravo to učinio je 33-godišnji Goran Blažević iz Umaga. Točno na današnji dan prije četiri mjeseca krenuo je iz Jordana put Hrvatske. Prešao je preko tri tisuće kilometara, prošao deset zemalja, no još ga 20-ak dana hoda dijeli od doma. Jučerašnji dan, četvrtak, proveo je u Splitu gdje ga je ugostio osnivač i član Hrvatskog avanturističkog kluba Željan Rakela

Zašto ste se odlučili na tako dug put i to pješke?

- Moje hodanje je protest protiv same politike Europske unije i zatvaranja granica za izbjeglice. Počeo sam pješačiti 10. 10. iz Petre, zapravo iz vrha koji se zove Jabal rum.  Tamo se vjeruje, odnosno prema legendi tamo je tijelo brata od Mojsija. Zašto sam krenuo na ovo putovanje? Zato što želim, osim što je to neki moj protest, hodam da usmjerim pažnju, solidarnost prema izbjeglicama, isto tako želim dati do znanja da sve tri religije, i židovstvo i kršćanstvo i islam započinju sa istim početkom, odnosno sa Abrmahamom.

Koliko su dugo trajale pripreme?

- Ja se pripremam već pet godina za ovo putovanje, prvenstvena ideja bila je hodati iz Hrvatske do Jeruzalema, napraviti to hodočašće, jer sam 2010. godiine već hodao do Santiaga, 2012. do Rima i zapravo sam htio dovršiti tu priču o tri kršanska hodočašća o kojima Dante piše. To je bila moja tema. Ja sam imao dosta ekstremnih situacija, svakodnevno se bavim sportom, od trčanja do teretane, ali bilo je tu u pet godina da sam se doveo u neke ekstremene situacije, da vidim kako će mi glava reagirat, tipa planinarenje po Velebitu u 12. i 1. mjesecu, prolazak cijelog Velebita i takve stvari. Nemam nikakvog sponzora, novce sam si zaradio sam, radim samo šest mjeseci godišnje. ima dana kada nisam potrošim niti jednu kunu, a ima dana kada bih potrošio 200 kuna jer mi se nešto dogodilo i morao sam  potrošiti. 

Gdje ste spavali?

- Svugdje! Na cesti, u šatoru, u džamijama, u crkvama, ali uglavnom kod ljudi. Svaki dan prije mraka je cilj doći do nekog sela ili grada i tamo se zna dogoditi da nemam nikakav smještaj. Ako ima jeftin smještaj za platit, ja ću ga platit. Treba u biti upoznat nekoga i zamoliti ga da ti pomogne. Uglavnom ljudi pomažu. Svakodnevno su me i odbijali. Ljudi se uglavnom boje. Mediji nam pumpaju glavu time da smo svi opasni i strašni i ljudi se boje i to je najveći problem. Meni je želja razbijat te neke zidove!

Je li bilo opasnih situacija na putu?

- Opasnih situacija nije bilo. Možda sam sreo neke opasne ljude, ali čim oni shvate da ti hodaš, onda su znatiželjni i isto, i ako su imali neke loše namjere, zaboravljaju na te namjere. Kad hodaš, ti si zanimljiv ljudima, nitko ne misli napravit ništa loše.

Što nosite u ruksaku?
- Ruksak je moja kuća. Ima šator, kuhalo za kuhanje, vreća za spavanje, prostirku za spavanje na podu, da se zaštitim od vlage, malo odjeće, higijenske potrepštine i tehnologiju koja mi je potrebna, fotoaparat, kamera... Nosim štap jer, osim što pomaže, pokazuje da nisam klasičan putnik koji putuje autostopom ili busom. Kad vidiš nekoga sa štapom onda ti je najasno, nešto čudno se zbiva, ali je samo simbol hodočašća.  Na putu sam pronašao pera sove, sokola i još neke ptice i to sam ponio, za nikakve druge suvenire nije bilo mjesta jer mi je torba teška 18 kila svaki gram se osjeti. 

Je li bilo problema prilikom prelaska granica?

- Bilo je problema na izraelskoj granici. Išao sam iz Jordana, zatim Palestina, Izrael, Cipar, Trska, Grčka, Makedonija, Albanija, Crna gora, Hrvatska, to je neka moja ruta. Bilo je jako velikih problema za ući u Izrael, ali i velikih problema za izaći iz Izraela. Kontrolitali su me, bio sam na ispitivanju koje traje dva sata i to je bilo dosta naporno. Bila je i neka mala sitna kontrola prije grčko makedonske  granice, što je jasno, jer je to sad granica koja je zaštićena maksimalno. Najviše kontroliraju hrvatski policajci. Nisu tražili da ima otvaram torbu, dam im dokumente, šarmiram ih pričom i to je to. 

Kako ste prali odjeću?

- Robu perem kad imam priliku za prat.  Zapravo, to je jako skupa odjeća koja se ne usmrdi toliko. Kad imam priliku operem, kad nemam ne operem. Najveći problem je kako osušit robu, nije je problem oprat. Ovo mi je drugi par cipela, nadam se da će izdržati do doma jer se već polako raspadaju. 

Cilj vam je stići do Umaga?

- Moj cilj je kuća. To je simbolika na koju želim usmjerit pažnju. Izbjeglica napušta svoju kuću u nadi da će pronaći neko novo mjesto gdje će živjeti dok ne prođe rat. Zapravo, 95 posto izbjeglica s kojima sam razgovarao imaju želju vratit se u Siriju. Ja se vraćam prema svojoj kući kao što oni sanjaju povratak svojoj kući.


O čemu čovjek razmišlja dok tako hoda?

- To je ljepota hodanja, osim što ti nudi mogućnosz da upoznaš jednu zemlju, da popričaš s ljudima, zapravo ti nudi isto tako mogućnost da ti putuješ unutar sebe. Razmišljaš tko jesi, prema kuda ideš i to je zapravo to... o čemu razmišljam ovisi i o danu. 

Kako je reagirala okolina kada ste najavili ovo putovanje?

- Moji su se već navikli, nije prvi put da idem negdje. Bili su malo šokirani kad su saznali koliko ću hodat, bili su zabrinuti vezano za Bliski Istok i Tursku, ali bili su zabrinut jer mediji u Europi daju tu negativnu priču o svemu tome, i to je ono što sam htio, pokazati pravu sliku tih zemalja- da nisu tako opasne, u biti da nisu uopće opasne!


Na što ste trošili najviše novca?

Jedan od najvećih trošaka su mi bile telefonske kartice u svakoj zemlji, ne toliko da se čujem sa svojima koliko za to da imam GPS na mobitelu koji sam punio po kafićima. Kuham sam sebi jer ne jedem meso pa moram kuhat sam sebi, to je najjeftini način. Kad putuješ na tri stvari trošiš- na spavanje, a ja spavam ili u šatoru  ili mi netko pomaže, to je velika ušteda. Kuham si sam hranu, u Hrvatskoj je vjerojatno najskuplja hrana na svijetu, dakle ne može bit skuplje nego u Hrvatskoj i treće na što trošiš pare je prijevoz, a ja idem pješke. To je tajna jeftinog putovanja.


Imate li već neku ideju za iduće putovanje?

- Ja ću dalje nastavit hodat, imam neke ideje, ali sad mi je cilj doći do Umaga. Nekome bi to bila avanatura života, relacija Split - Umag.

Što vam se posebno svidjelo na putu?

- Cijeli Bliski Istok mi je super. Ljudi su jako gostoljubivi, primili bi me svaku noć spavat, pomagali su mi jako. Uđeš u dućan i daju ti sve besplatno. Nije bit u tome da ti daju besplatno, nego oni poštuju putnika i tamo je užitak putovat. Možeš jako puno naučit od tih ljudi. Jako su znatiželjni kad vide stranca. Kod nas se smatra nepristojnim da ja popričam s tobom ako te ne znam. Ako uđeš u kafić, ne daj Bože da popričam s tobom, to je neka naša kultura. Tamo nije tako i to se meni jako svidjelo. Jeruzalem je bio neki vrhunac putovanja, zapravo sam početak mi je bio vrhunac. Iznenadili su me Grci koliko su gostoljubivi  i koliko pomažu, Makedonci isto tako, ali najviše su mi ostali ti susreti s ljudima koji su mi pomagali. Ja sam više puta bio uvjeren da ću ostati vani, spavati na cesti, netko dođe, upoznaš nekoga i taj čovjek te spasi. 

 Je li bilo bolova u nogama, žuljeva? 

- Imao sam problema sa žuljevima. U hodanju te svaki dan nešto boli. Trenutno imam jaku bol u ramenu, ali to je sve normalno. Na početku sam hodao 20-25 km, rijetko 30 km, stao bih svakih sat vremena, sad mogu u komadu hodat pet šest sati i napravit 30 km. Uzmem kratku pauzu od 10-15 min... Nisam se niti prehladio, hodao sam na -20 pet dana i ništa. Svake godine sam bolestan kad sam doma, sad ništa.

Jeste li sreli još kojeg putnika pješaka?

- Sreo sam jednog Francuza koji hoda već dvije godine, od Francuske do Jeruzalema i sad se vraća natrag. I sreo sam još par Francuza koji hodaju prema Indoneziji. Ovaj prvi je pravi hodočasnik,  hodočasnik kakvi su nekada bili. 
hr Fri Feb 10 2017 14:06:22 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad998b22af47fde7f8b4808/80

Na susretu mladih grada Splita raspravljao se o ljubomori i zavisti

Veliki broj mladih grada Splita i okolice okupio se u srijedu na još jednoj tribini Hrvatskog nadzemlja u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Ovog mjeseca kao središnju temu rasprave nadzemljaši su odabrali problem ljubomore, osjećaja koji vrlo vjerojatno katkad "pogodi" svakog grešnog čovjeka, no govorilo se također i o zavisti.
Kako bi mladima objasnio njihove razlike, sličnosti i povezanosti kaogost predavač bio je pozvan don Mihovil Kurkut.

Don Mihovil Kurkut se u svom izlaganju osvrnuo na "bolest" današnjeg vremena i društva koje zapravo potiče kulturu zavisti. Strast zavisti danas je itekako potencirana ljudskom pohlepomi željom za uspjehom. Sve je manje međusobne empatije prema tuđem uspjehu i neuspjehu: neuspjeh drugoga uveseljava čovjeka, a uspjeh drugoga mu nameće osjećaj zavisti kojizapravo proizlazi iz osjećaja manje vrijednosti i inferiornosti. Don Mihovil je istaknuo važnost čistoće srca u borbi protiv zavisti – čisto se srce, naime, raduje tuđem uspjehu, a isto takooplakuje tuđi neuspjeh i tugu, odnosno suosjeća u svojoj nesebičnosti. Zavist je etiketirao kao "najgluplji grijeh", "najgluplju" strast – jedinu strast od koje nema nikakve koristi i nikakvog užitka, strast koja izjeda onoga tko joj se preda.

Mihovil Kurkut je svojim predavanjem i odgovorima na pitanja iz publike prenio jasnu poukukako je borba s tim neprijateljima nutrine ljudskog srca ključ za istinsku ljudsku sreću. Potrebno je dakle rasti u zahvalnosti brojeći svoje blagoslove koje Bog svakodnevno pruža irasti u pravom sebedarju želeći sreću drugoga.

Uz iscrpno predavanje gosta predavača, večer ove tribine bila je obogaćena s čak četirikratka filma iz nadzemljaške filmske radionice među kojima je najveće ovacije pobrao„Andrijin blog“. Uz filmove, nadzemljaši su na pozornici uprizorili i humorističan skeč koji jesvim okupljenima prikazao ogledni primjer problema ljubomore u muško-ženskim odnosima.Glazbeni dio ove večeri obogatio je zbor mladih „Krstitelj“ iz Župe sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku.

Susret je priveden kraju pozdravnom riječju don Mihaela Provića, studentskog kapelana ipovjerenika za mlade koji je sa svim okupljenima također podijelio nekolicinu inspirativnihmisli. Završna meditacija i pjesma uokvirile su cijelu večer u prigodnom ugođaju.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 16. svibnja na temu majčinstva.


hr Fri Apr 20 2018 09:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad90c672af47fde7f8b47e4/80

Po sedmi put zaredom održava se "Noć knjige": Svi koji se učlane u Gradsku knjižnicu Marko Marulić ostvaruju popust

U ponedjeljak, 23. travnja održava se popularna "Noć knjige"

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je Budućnost knjige. 

Temom se željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama.

Svojim sudjelovanjem manifestaciju će podržati više od 600 različitih kulturno-obrazovnih  institucija povezanih s knjigom sa preko 1130 programa posvećenih knjigama i čitanju.

Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjiguprodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana (neke i kroz tjedan) u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.
 

Svi građani koji se u ponedjeljak, 23. travnja 2018. učlane ili obnove članstvo u Gradsku knjižnicu Marka Marulića Split, ostvaruju pravo na popust, tako da godišnja članarina iznosi 50 kuna, a trošak izrade članske iskaznice 15 kuna. Akcija vrijedi za sve knjižnice u mreži.

 

hr Fri Apr 20 2018 07:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Gdje izaći večeras?

U suradnji s portalom Događaji.hr donosimo što je aktualno večeras u gradu
PETAK

Spaladium arena - ŽELJKO JOKSIMOVIĆ

Vanilla Club Split - DOMENICA

Central the Club - MUNDIAL

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Caffe bar Versi - DIKTATORI LIVE

Judino Drvo Club - BANANA ZVUK

Klub Quasimodo - NIKI PEDUCCI

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - MAYA BEROVIĆ

Zenta Club - GREEN PARTY

Bounty Club - THE SPLITERS
Kocka - MOSKAU + RIFFOVSKI

Caffe bar Tinel - ĆAKULA S DUHOVNIKOM @ ZBOR MIHOVIL

Merit Club Lav (Hotel Le Meridian Lav ) - Podstrana - ŽELJKO JOKSIMOVIĆ- AFTER PARTY

Pivarij Burger&Beer - PINK PANTHER BAND UNPLUGGED

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Wine & Cheese Bar Paradox - DESAFINADOS

hr Fri Apr 20 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad908a02af47f4b898b45df/80

Uživajte u šparogama dok je sezona!

Već smo pisali o ovom proljetnom povrću punom minerala, vitamina, vlakana...Nažalost, mnogi ne znaju da je ova sezonska biljka pravi čistač organizma u ove proljetne dane. Kad se odluče doći do šparoga mnogi je ne znaju kvalitetno pripremiti

Za sve one koji to ne znaju dajemo detaljna uputstva:  

Ubrane svježe šparoge čistimo jednu po jednu tako da lomimo prstima šparogu sve dok puca. Ukoliko uz šparoge imamo kuke ili bljušte radimo na isti način uz to što kukama odvajamo gornji svinuti dio i stavljamo u posebnu posudu. U slanu uzavrelu vodu najprije stavljamo donje dijelove stabljike jer se oni duže kuhaju.

Nakon par minuta dodamo i gornje dijelove kuke ili bljušta i kuhamo još 2-3 minute. Kompletno kuhanje traje 5-6 minuta.Tako ćemo imati jednako skuhane sve dijelove biljke, a da nisu prekuhani.Bolje je da budu malo sirovije nego prekuhane jer tako gube na kvaliteti.Potom ih ocijedimo i prelijemo hladnom vodom. Probajte ovu ukusnu salatu od šparoga.

SALATA OD ŠPAROGA I JAJA

Prethodno skuhanim šparogama dodajte po želji nekoliko tvrdo kuhanih jaja. Netko voli dodati i mladog luka. 

Sve začinite maslinovim uljem i vinskim octem (po želji), posolite, lagano popaprite i uživajte u prožetim sastojcima.

Želimo vam dobar tek!


hr Fri Apr 20 2018 07:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .