Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca5ce6729111c84338b459f/80
Foto: PIXABAY

Hrvati rekorderi po bježanju iz zatvora, a sustav prevarimo čak tri puta više od prosjeka Europe

Boljka nam je i manjak osoblja te zatvor bez pravomoćne presude
Razbili su metalne krevete u ćeliji i njihovim dijelovima izbili rešetke s prozora. Trojica zatvorenika koji su dijelili ćeliju u Kaznionici u Glini nakon toga su od plahti napravila užad. Plan su skovali pretpostavljajući da bi im mogao uspjeti budući da su primijetili da u unutarnjem krugu kaznionice nema ophodnji pravosudne policije. No plahte po kojima su se trebali spustiti kroz prozor ipak je primijetio jedan od pravosudnih policajaca i potencijalne bjegunce dočekao na tlu.

Filmski bijeg
Ovaj slučaj iz 2017. – koji nalikuje filmskom scenariju – ilustrira dva od tri najvažnija problema hrvatskog zatvorskog sustava u najnovijem izvješću Vijeća Europe. Prema analizi podataka o zatvorskim sustavima u 47 država članica te paneuropske organizacije – među kojima su i BiH, Srbija, Crna Gora, Rusija, Ukrajina, Moldavija...

– u Hrvatskoj su apostrofirana tri područja po kojima se nalazi iznad prosjeka: bijeg iz zatvora, manjak osoblja i pravosudne policije te postotak zatvorenika koji su pritvoreni bez pravomoćne presude

Prema izvješću koje uzima u obzir podatke s kraja 2017., u Hrvatskoj je krajem 2018. u zatvorima bilo 3190 osoba – od toga 3043 muškarca i 147 žena. Postotak zatvorenika u odnosu na cjelokupnu populaciju vrlo je nizak – u Hrvatskoj on iznosi 0,07 posto, dok je prosjek 47 država 0,12 posto. No od svih koji se nalaze u zatvorima pravomoćno je osuđeno 59,5 posto, dok je prosjek članica Vijeća Europe 71,8 posto, piše Večernji list.

Tome doprinose i zakonske odredbe da, ako je kazna zatvora pet ili više godina, osuđenik se automatski odvodi u zatvor gdje čeka pravomoćnost presude. Uz institut žalbe i brzinu pravosuđa, takvo se stanje odulji i godinama.

Hrvatska je u izvješću apostrofirana kao država u kojoj natprosječno bježe zatvorenici. Tijekom 2017. pobjeglo je 9 osoba. Izraženo u stopama, u Hrvatskoj na 10.000 zatvorenika bježe njih 23, dok je medijan (središnja vrijednost) u 47 država Vijeća Europe stopa od 8,6 bjegunaca na 10.000 zatvorenika. Hrvatska je iznad medijana, odnosno “iznad crte”, u društvu Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, ali i Švicarske i Njemačke.

Velikim dijelom ta se stopa može povezati sa sljedećim problemom na koji upozoravaju iz Vijeća Europe – malim brojem pravosudnih policajaca i osoblja u zatvorima. To je, uostalom, i nagnalo trojac iz kaznionice u Glini s početka priče na pokušaj bijega. U Hrvatskoj na jednog zatvorenika dolaze 1,2 čuvara, dok je prosjek ostalih država 3,9. Pa onda nije ni čudno da se povremeno javljaju priče, kao što je ona od prije nekoliko godina, kad je grupa zatvorenika iz zatvora u Dalmaciji neprimijećeno otišla u grad da bi u jednom kafiću pratili nogometnu utakmicu.

Još je apsurdnije da zatvorenici slobodno išeću iz zatvora, ali u njega i vrate, kao što je te iste 2017. tada 30-godišnji Zadranin pobjegao je kroz prozor istražnog zatvora u Zadru gdje se nalazio zbog sumnje na pokušaj ubojstva i razbojničku kaznu. Za njim je odmah raspisana tjeralica, no on se, na iznenađenje policije i čuvara, vratio sam, u manje od 24 sata pozvonio na vrata zatvora i zamolio da ga puste unutra.

Gule krumpir
No u Hrvatskoj je vrlo jasan trend smanjivanja zatvorske populacije – od 2008. do 2018. ona je pala gotovo 30 posto. Rasterećivanje zatvora, koji su u to vrijeme i bili prekapacitirani, velikim dijelom rezultat je uvođenja rada za opće dobro. Njime se mijenja kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, pri čemu jedan dan zatvora iznosi dva sata rada za opće dobro (maksimalno 730 sati) ili koristi kao zamjena za novčanu kaznu do 360 dnevnih iznosa, pri čemu se jedan dnevni iznos zamjenjuje s dva sata rada. Jedan od najpoznatijih zatvorenika koji je ćeliju zamijenio slobodom i radom za opće dobro bivši je HDZ-ov ministar Petar Čobanković. Nakon što je priznao krivnju u slučaju Planinska i nagodio se s USKOK-om, dug je odrađivao u pučkoj kuhinji u Osijeku, gdje je i gulio krumpir.

hr Thu Apr 04 2019 11:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju posebna regulacija prometa

Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice policija će obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.

U nedjelju, 21. srpnja 2019. s početkom u 20.00 sati u Splitu, na gradskom stadionu «Poljud»,  odigrati će se nogometna utakmica I. HNL-e između HNK «Hajduk» i NK «Istra 1961».

Policija obavještava građane i sudionike u prometu da će od 16.00 sati do završetka osiguranja biti uspostavljena potpuna blokada prometa motornim vozilima na šetnici stadiona „Poljud“, te od 18.00 potpuna blokada u ulici Poljudsko šetalište kod ulaza u ugostiteljski objekt „Hemingway“, kod ulaza na parkiralište „bazena Poljud“ i na križanju ulica VIII. Mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim vozila s propusnicom).

Sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice policija će obavljati snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.


hr Fri Jul 19 2019 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d31e2b429111cef158b4574/80
Foto: Pixabay

U Splitsko-dalmatinskoj županiji više upisanih u strukovna zanimanja u odnosu na prošlu godinu

Na razini Hrvatske podaci su također ohrabrujući: zabilježen je porast broja djece upisane u srednje škole, a što se tiče konkretno deficitarnih zanimanja – upisano je 650 učenika više nego lani.

Temeljem podataka o broju upisanih učenika u školsku godinu 2019./2020., u Splitsko-dalmatinskoj županiji može se govoriti o uspješnim upisima što se tiče strukovnih i deficitarnih zanimanja. Naime, u učionicama strukovnih škola će sljedeće godine sjediti čak 246 učenika više nego prošle godine, podaci su to s kojima je za SDŽ  izašla HGK Županijska komora Split. 

Povećanje se u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilježi u raznim deficitarnim zanimanjima, od komercijalista, vozača motornih vozila, instalatera grijanja i klimatizacije, do stolara, turističko-hotelijerskih komercijalista i klesara.  

Na razini Hrvatske podaci su također ohrabrujući: zabilježen je porast broja djece upisane u srednje škole, a što se tiče konkretno deficitarnih zanimanja – upisano je 650 učenika više nego lani. 

- Možemo reći da smo zadovoljni rezultatima prvog upisnog roka budući da vidimo kako su strukovna zanimanja određenom broju učenika postala prvi izbor, a znamo kako je običaj  da se strukovna i deficitarna zanimanja rjeđe upisuju pri prvom upisnom roku. Smatramo da je  projekt HGK ŽK Split ''Posjeti tvrtku-upiši struku'', kojeg smo provodili s partnerima Splitsko-dalmatinskom županijom, Gradom Splitom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Split, uvelike doprinio povećanom interesu budućih srednjoškolaca. Kroz spomenuti projekt organizirano smo vodili osmoškolce u velike županijske tvrtke koje zapošljavaju deficitarni kadar: Radisson Blu Hotel, AD Plastik te Tromont. Uključeni su bili svi dionici, od osnovnih i srednjih škola, privatnog sektora te naravno učenici i njihovi roditelji. Stav je HGK ŽK Split kako samo zajedničkim radom i trudom možemo do ovakvih rezultata, te ćemo nastaviti i dalje veliku pažnju posvećivati obrazovanju budući da se u konačnici obrazovni sektor direktno reflektira na čitavo gospodarstvo, kažu iz Županijske komore Split


hr Fri Jul 19 2019 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf517d729111cddb88b45c4/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Sljedeći tjedan zatvorena dionica od Karepovca do Drniškog puta

Mole se građani za poštivanje postavljene privremene prometne signalizacije.

Završni radovi na projektu priključenja Karepovca na gradsku vodovodnu mrežu započet će u ponedjeljak 22. srpnja 2019. godine te trajati do 29. srpnja 2019. godine. 

Kao se radi o radovima asfaltiranja kolničke konstrukcije, dio ulice Put Sv. Ižidora i to dionica od Karepovca do Drniškog puta bit će zatvorena.

Mole se građani za poštivanje postavljene privremene prometne signalizacije.

hr Fri Jul 19 2019 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d31abce29111c9a0f8b4706/80

Evo što je sve novo u prometu od 1. srpnja: Što ako naletite na divljač?

Presude u slučajevima naletavanja vozila na divljač većinom su tako završavale na štetu po lovačko društvo

Osobnim ste automobilom na javnoj prometnici naletjeli na vepra ili srnu? Svatko tko je u svom vozačkom vijeku imao tu nepriliku zna o koliko se ozbiljnom i opasnom događaju radi. U težim slučajevima takvi su naleti i na našim cestama znali
za epilog imati teške tjelesne ozlijede, pa i smrtne slučajeve, piše Večernji list

Tko je dakle odgovoran za nezgodu spomenute vrste? Općenito gledano, naplatu štete nastale na automobilu, motociklu ili drugom vozilu vozači najčešće traže od lovačkog društva na čijem se području nesreća dogodila. Premda je za neku prometnicu odgovorna pravna osoba koja njome upravlja, nedostatak odgovarajuće prometne signalizacije smatra se krivnjom lovačkog društva, čije su postavljanje na nekom mjestu morali pokrenuti upravo lovci.

Presude u slučajevima naletavanja vozila na divljač većinom su tako završavale na štetu po lovačko društvo koji zbog takvih slučajeva godinama plaćaju milijunske iznose. Posljedice su pritom dalekosežne, pa se od ukupno 1094 društava koja okupljaju više od 62.000 lovaca njih više od dvije tisuće nalazi u blokadi.

Alarmantnu situaciju prepoznala je i država pa je lani u kolovozu, nakon što je tijekom 2017. na području Hrvatske zabilježeno 3789 naleta vozila na divljač, učinjen prvi veliki korak u smjeru rješavanja tog problema.

Ministarstvo poljoprivrede je sa Hrvatskim lovačkim savezom tada potpisala 12,5 milijuna kuna vrijedan ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava namijenjenih financiranju police osiguranja zbog smanjenja utjecaja šteta u lovištima i podizanja razine sigurnosti. Na taj je način osigurana financijska stabilnost lovačkih udruga.

Na temelju te prakse sada se ide i korak dalje a on bi trebao obuhvatiti razdoblje od 48 mjeseci (od 1.srpnja ove do 30. lipnja 2023. godine) te su ukupno planirana sredstva iz državnog proračuna za te svrhe-plaćanje police osiguranja za štete od divljači na cestama predviđena u iznosu od 160 milijuna kuna.

No, vozače svakako ponovno treba pozvati na dodatni oprez: od početka ove godine na hrvatskim je prometnicama bilo prijavljeno oko 990 slučajeva naleta automobila na divljač, a ukupna šteta u tim je slučajevima iznosila oko devet milijuna kuna, piše vijesti.hr

hr Fri Jul 19 2019 13:39:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .