Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae98ae82af47fe29e8b472c/80
Foto: StockFood

Složenac od krumpira savršen za dane kada vam se ne da previše kuhati

Volite rustikalna jela koja se jednostavno i lako pripremaju? U nastavku pronađite recept za složenac koji će sigurno postati redoviti gost na vašem stolu.

SASTOJCI ZA SLOŽENAC OD KRUMPIRA

- 2.5 kg krumpira
- 2 dcl mlijeka
- 3 dcl kiselog vrhnja
- 2 luka srednje veličine 
- 5 dag tvrdog sira po želji (ribanog)
- 1 list lovora
- 1 češanj češnjaka
- sol
- papar
- maslac za mazanje posude

PRIPREMA

1. Stavite mlijeko, lovorov list i češnjak u zdjelu. Prokuhajte 2-3 minute, izvadite češnjak i lovor pa pustite da se mlijeko ohladi. Zatim u njega umiješajte kiselo vrhnje i malo posolite.

2. Nasjeckajte luk na kolutove (ili po želji na sitne kockice) i dinstajte ga na malo maslaca, ulja ili svinjske masti dok ne požuti.

3. Narežite krumpir na tanke okrugle ploške.

4. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem. Na dno posude slažite ploške krumpira, posolite ih i popaprite. Kada prekrijete dno posude preko krumpira stavite dinstani luk. Na njega posložite preostali krumpir, posolite i popaprite ga.

5. Prelijte krumpir mješavinom aromatiziranog mlijeka i vrhnja.

6. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 45 minuta.

7. Nakon 45 minuta odstranite pažljivo foliju s posude. Budite oprezni kako vas ne bi opekla para koja će pritom izaći iz posude. Preko krumpira posipajte naribani sir i vratite posudu u pećnicu. Pecite složenac dok na vrhu ne bude zlatno-žute boje.

SAVJET:

U složenac možete dodavati razne začine po svom ukusu poput npr. svježeg kopra, ružmarina, čilija ili kajenskog papra. Ako ga želite malo "pojačati" s mesnom komponentom, luk prepržite zajedno s komadićima slanine koja će složencu dati još finiju aromu. Slobodno na krumpir prije pečenja dodajte sitno sjeckano korjenasto povrće po želji, poput mrkve ili korijena celera. Sjajno ga nadopunjuje obična zelena salata ili pak salata u grčkom stilu napravljena od rajčice, paprike, svježih krastavaca i luka, piše zadovoljna.hr.

hr Wed May 02 2018 11:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb4eca0e49386c098b46c4/80
Foto: Pixabay

Dvije zabranjene haljine koje se ne smiju nositi na svadbi

Mladenci bi na dan svojeg vjenčanja trebali biti glavne zvijezde. Baš zato je preporučljivo da gosti ne pokušavaju (svjesno ili nesvjesno) “ukrasti” pažnju ostatka uzvanika svojim odabirom odjeće, frizure, modnih dodataka ili neprikladnim ponašanjem.
Kada je u pitanju nepoželjni dress code – gošće bi trebale izbjegavati odjeću bijele boje, a pogotovo bijele haljine ukrašene čipkom, tilom, perlicama i drugim detaljima koja se obično može naći na vjenčanici, piše Zadovoljna

No isto tako zabranjene su i haljine jarko crvene boje. Istraživanja su pokazala da je odjeća ove boje preveliki mamac za poglede zbog čega će se mladenka vjerojatno osjećati loše na vlastitoj svadbi. 

Modni znalci naglašavaju da biste se trebali suzdržavati i od nošenja odjevnih predmeta predubokog dekoltea ili od prozirnih materijala. 

Nekoć se smatralo kako su i crne haljine nepoželjne za vjenčanja, no stvari su se značajno promijenile u nekoliko posljednjih desetljeća. Svaka samopouzdana žena zna da je mala crna haljina izvrstan odabir za bilo koju priliku, pa tako i za vjenčanja koja traže eleganciju i nenametljivost.
hr Sat Oct 20 2018 17:52:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Neke vrste voća i povrća imaju manje pesticida od drugih, provjerite koje su na vrhu liste

Danas je teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, ljepšeg izgleda, duljeg trajanja... No iako su to male količine legalnih otrova, česta konzumacija takvih plodova dugoročno donosi loše posljedice po naše zdravlje.

Američka udruga Environmental Working Group (EWG) objavila je godišnji popis voća i povrća koje ima najviše i najmanje pesticida. Na prvome mjestu najčišćih je kukuruz koji nema puno prirodnih nametnika. Dobro se drži i luk, a od voća je najsigurniji ananas, piše 100 posto.

Jabuke, jagode, nektarine i grožde su voće koje ima najviše pesticida u sebi. Tu su i cherry rajčice koje rado koristimo u salatama.
Popis plodova s najviše i najmanje pesticida ne razlikuje se mnogo od prošlogodišnjeg, odnosno, situacija je slična iz godine u godinu.

Ako niste sigurni u porijeklo, ogulite koru

Iako je lista prvenstveno namijenjena američkim potrošačima, navedeno voće i povrće zbog svoje strukture upija više toksina od voća i povrća koje je na sigurnoj listi. U svakom slučaju, kada god možete kupujte provjereno voće i povrće od lokalnih proizvođača ili organskog podrijetla, a kada niste sigurni, svakako ogulite koru i dobro ga operite.

Problem je što pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida pa neki koriste blago sredstvo za pranje posuđa i četku, a zatim gule koru koja je puna hranjivih tvari.

Iako se na taj način voće i povrće opere puno bolje nego samo vodom, to i dalje ne uklanja ostatke pesticida. U raznim ispitivanjima dokazano je da se može ukloniti ostatak pesticida za 75 posto.

hr Sat Oct 20 2018 16:14:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/587aa3731eea8ff3f68b4641/80
Foto: Pixabay

Za pušače i bivše pušače: Napitak koji čisti pluća od toksina iz cigareta

Ako ste pušač ili bivši pušač vaša pluća vrlo vjerojatno su krcata toksinima iz cigareta. Da biste ih pročistili koristit će vam napitak ljekovitih svojstava napravljen od tri biljna snagatora, đumbira, luka i kurkume.
Đumbir
Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminiraju suvišne sluzi u plućima, piše Zadovoljna.

Luk 
Luk, kao i češnjak, ima antikancerogena svojstva, a odličan je suborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je učinkovit u sprečavanju raznih bolesti dišnog sustava. 

Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

- 400 grama luka
- 1 litra vode
- 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
- 2 žlice kurkume
- korijen đumbira veličine palca

Priprema:


1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi. 

2. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkum te smanjite vatru na laganu temperaturu. 

3. Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenku. Kada se potpuno ohladi stavite je u hladnjak i ondje držite cijelo vrijeme.

4. Uzmite dvije žlice eliksira ujutro na tašte te navečer dva sata poslije obroka.
hr Sat Oct 20 2018 16:14:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb17d60e4938be0a8b464c/80
Foto: DN

DRAČA Tko bi rekao da ona ima ljekovitih svojstava pa čak i afrodizijačkih?

Još kao mali voljeli smo grickati plodove drače, podsjećali su na okus jabuke. Baka je govorila da su zdravi.

Paliurus spina christi - lat. je naziv ove dalmatinske biljke. Sam naziv potječe od riječi Krist, koji je bio okrunjen ovom trnovom krunom.

DRUGI NAZIVI: kristova drača, žestica, crna drača

Drača je listopadni grm visine do 3 metra, razgranate krošnje. Grane su sivkasto do crvenosmeđe, prekrivene oštrim trnjem. Trnje je smješteno u nasuprotne parove, veće i manje. Listovi su naizmjenično raspoređeni, jajoliki, kožasti, blago nazubljeni. Cvjetovi su mali, zvjezdastog oblika, čaška se sastoji od vjenčića s pet žućkastozelenih latica. Cvate od svibnja do kolovoza. Plodovi su okrugli, okriljeni s koštunicom u sredini.

Boja je zelenkastožuta do crvenkasta, a ovisi o sazrijevanju. Plodovi se sakupljaju od kolovoza do listopada kad su potpuno zreli i poprime žutosmeđu boju. Suše se na prozračnom mjestu, ne na suncu. Čuvaju se u keramičkim ili staklenim posudama. Uglavnom raste po krševitom kraju zato ima jak razvijen korijen, koji crpi vodu duboko iz zemlje.

Kod drače su ljekoviti njeni plodovi koji dozrijevaju u kasno ljeto. Plodovi su jestivi. Preporuča se 10 plodova dnevno za bolju probavu. Najbolje ih je jesti na prazan želudac. Drača ima antiseptičko i protuupalno djelovanje. Zbog velikog sadržaja treslovina liječi sve probavne organe, upalu debelog crijeva, spriječava zatvordizenteriju,  zaustavljanje proljeva.  Čaj od plodova drače izvrsno liječi reumu, potiče rad bubrega i izlučivanje mokraće. Liječi neke nervne bolesti, upalu grla i ždrijela. Služi za bolje ispiranje desniTeško zacjeljujuće rane liječimo čajem od plodova drače.

Drača je i medonosna biljka.Cvjetovi drače su mali, žućkasti, neugledni, diskretnog mirisa, a pčele ih obožavaju. Med od drače snižava kolesterol, jača imuni sustav i kardiovaskularne bolesti. Pčelari kažu da je dobar afrodizijak kao i lijek kod malignih oboljenja.

ČAJ OD PLODOVA DRAČE

Jednu do dvije žlic smrvljenih plodova drače stavimo u 2 dl hladne vode. Kuhamo dok ne zakipi. Ostavimo poklopljeno 10 -ak minuta, procjedimo i pijemo jednu do dvije šalice dnevno prije obroka.


hr Sat Oct 20 2018 14:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .