Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c542ba30e4938d8948b45e0/80

Recept za burger koji nijedna dijeta neće zabraniti

Fini, sočni povrtni burgeri već dugo nam nisu strani, naprotiv. Možemo ih naći u bezbroj kombinacija, oblika i boja. Naš današnji burger od brokule i kvinoje zelene je boje i odličan je saveznik u borbi protiv sivih dana i gladi!

Ispecite ove divne, jednostavne, povrtne burgere, smjestite ih u fina peciva s omiljenim prilozima poput zelene salate i baby špinata, kiselih krastavaca, kolutova luka i rajčice, preljev od jogurta i uživajte u svakom zalogaju.

Preporučujemo da ih konzumirate tople, no ni kad se ohlade, neće razočarati okusom. Ubacite malo zelene boje u ove sive, zimske dane.

Znate li što je kvinoja? Kvinoja nije žitarica kako mnogi misle, već sjemenka biljke koja je srodna špinatu i jedna je od 10 najzdravijih namirnica na svijetu.

Sastojci:

200 g kvinoje
250 g brokule
1 jaje
50 g krušnih mrvica
50 g ribanog parmezana
1 žlica maslinova ulja
prstohvat soli
malo papra

Priprema:

1. Brokulu operite, razdvojite na manje cvjetove pa skuhajte na pari (kuhajte oko 10 minuta).

2. U posudu stavite 400 ml vode, kad voda zavrije dodajte kvinoju, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ohladite.

3. U blender ubacite pola kuhane kvinoje i brokulu pa izblendajte.

4. U široj posudi izmiješajte polovicu kuhane kvinoje sa izblendanim sadržajem, dodajte jaje, krušne mrvice, parmezan, maslinovo ulje, sol i papar. Ostavite smjesu da odstoji oko 15 minuta.

5. Formirajte burgere, uvaljajte ih u krušne mrvice pa ih ispecite na dobro zagrijanoj tavi koju ste premazali s malo ulja.

6. Poslužite samostalno uz omiljeni umak ili ih poslužite u pecivu uz omiljene priloge (zelena salata, luk, rajčica, krastavci).

Brokula je, s druge strane, povrće iz porodice krstašica koje sadrži antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina i spada u 10 namirnica koje tjeraju nikotin iz tijela, piše zadovoljna.hr


hr Fri Feb 01 2019 12:21:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58360f511eea8f93dc8b47cd/80

Evo kako se riješiti smrada cigareta iz odjeće, kuće i automobila

Većinu ovih čudotvornih sastojaka već imate doma, ali ne znate da uspješno upijaju neugodne mirise iz kućanstva

Možda ste se uselili u novi dom ili kupili automobil u kojemu je prijašnji vlasnik pušio. Ili ste dopustili prijateljima da zapale jednu – dvije unutra jer vam je bilo neugodno reći im kako se kod vas ne puši. Koji god razlog bio, smrad koji ostaje nakon toga noćna je mora svakog nepušača.  Nasreću, postoje trikovi koji uspješno istjeruju cigaretni dim iz vašeg doma i s vaše odjeće.


Soda bikarbona

Posipajte sodu bikarbonu po namještaju i tepisima i ostavite da djeluje preko noći. Ona ima sposobnost upiti smrad dima, kao i bilo koji drugi miris koji vam se uvuče u dom. Idućega dana jednostavno usišite posipane površine. Ako je smrad i dalje prisutan, ponovite postupak.

Amonijak

Na zidove i stropove možete primijeniti amonijak pomiješan s vodom (ili bilo koje sredstvo za čišćenje na bazi amonijaka). Ljudi često zanemaruju ove dijelove prostorija, a upravo se na njima ponajviše talože slojevi dima. Ako amonijak ne pomogne, ipak ćete morati ponovno okrečiti sobu. Nova će boja prekriti staru koja je upila miris dima i problem bi trebao biti riješen.

Ocat

Iako ni on sam nema najugodniji miris na svijetu, učinkovit je na odjeći i tkaninama koje smrde po dimu. U posudu s vrućom vodom dodajte šalicu octa i objesite odjeću iznad nje da se pari. To bi trebalo pomoći ukloniti smrad. Ocat djeluje i u kući ako njime napunite posudice i postavite ih po prostorijama u svom domu.

Ugljen

Sve što trebate je postaviti zdjelice napunjene drvenim ugljenom u sobe koje se osjete na dim ili u automobil na nekoliko dana. Ugljen će vrlo uspješno izvući smrad cigareta iz prostora.

Jabuke

Prepolovite jabuku na pola i ostavite je tamo gdje treba izvući miris dima. Osim toga, vaš će dom mirisati na jabuke, što dođe kao svojevrstan bonus.

Parni čistač

Kao što zidovi i stropovi apsorbiraju cigaretni dim, isto vrijedi i za podove, osobito ako su obloženi tepisima. Za to je dobro imati parni čistač, kojim ćete dubinski očistiti tepihe i riješiti se neugodnih mirisa, piše Net.hr

hr Fri Apr 19 2019 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb9f41329111c52528b458a/80
Foto: Pixabay

Jednostavni trik s kojim će iznošene tenisice izgledati kao nove

Ukoliko se želite riješiti nabora na tenisicama i postići da one opet izgledaju kao da ste ih tek kupili, sve što vam treba su krpe ili čarape, mokri ručnik i pegla

Nabori su jedan od prvih znakova da tenisice više nisu nove. Ukoliko ih se želite riješiti, internet je 'ponudio' rješenje, koje na prvo pogled izgleda drastično, ali njegova autorica tvrdi da je jako efikasno. 

Sve što vam treba su čarape ili manje krpe, pegla i mokri ručnik.

Ovaj kućanski trik korisnice Shantel Dé Bonse na Twitteru je lajkalo čak 344 tisuće ljudi, a 130 tisuća ga je proslijedilo dalje što ukazuje da je učinkovit.

Postupak:

- u tenisice ugurajte čarape ili stare krpe, da se zategnu do mjere da ni ne vidite nabore
- smočite manji ručnik ili krpu i stavite na tenisicu bez da ga ocijedite
- ugrijte peglu i peglajte tenisicu preko ručnika, piše 24 sata

hr Fri Apr 19 2019 18:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c72b5000e49388bb68b46e3/80

Ovo je velika greška u pripremanju tjestenine

Većina ljudi je navikla jesti tjesteninu s raznim umacima, gdje sam umak preuzme okus i cijelo jelo. Ali, dugogodišnji proizvođač tjestenine, Giovanni Rana, kaže da je to u potpunosti krivo

Vrhunski talijanski proizvođač tjestenine, Giovanni Rana je zajedno sa svojom snahom Antonellom odlučio podijeliti tajnu za savršeno pripremljenu tjesteninu. Koliko god to jelo bilo jednostavno za pripremiti, ipak dosta nas radi jednu veliku grešku, prenosi 24 sata

Prvi dio tajne se odnosi na umak, točnije količinu umaka koju je potrebno dodati tjestenini kako bi iz nje izvukli najviše okusa. Dok većina ljudi skuhanoj tjestenini dodaje puno umaka kako bi jelo bilo ukusnije, Giovanni kaže da je to velika greška.

- Kad imate izvrsnu svježe skuhanu tjesteninu, osnovni okus je u samoj tjestenini. Potrebno je samo trunka maslinovog ulja i parmezana kako bi se svi okusi povezali. Ako želite jači okus, treba dodati samo jednu čajnu žlicu umaka - objasnio je, piše britanski Mirror

hr Fri Apr 19 2019 17:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b839889cb557a3c828b4736/80
Foto: Pixabay

Što se događa u našem tijelu kada odemo na spavanje praznog želuca?

S vremena na vrijeme neće se dogoditi ništa posebno, ali ako vam to prijeđe u naviku...

Što se događa u našem tijelu kada odemo na spavanje praznog želuca?

Mnogi odlaze u krevet praznog želudca, ne jedu satima prije spavanja. 

Bez obzira koji razlog bio, ovo i nije baš tako dobra odluka kako mislite.

S vremena na vrijeme neće se dogoditi ništa posebno, ali ako vam to prijeđe u naviku...

U tom slučaju moglo bi utjecati na razinu inzulina, kolesterola i rad štitnjače, a to može dovesti do disbalansa hormona koji onda može uzrokovati brojne druge probleme.

Osjećaj gladi prije spavanja uzrokovt će nesanicu. Mozak će dobiti informaciju da ste gladni i neće vam dopustiti da čvrsto zaspite.

Gladovanje u večernjim satima neće vam pomoći ni kod mršavljenja. Tijelo će akumulirati masnoće kako bi "sačuvalo" energiju. Nerijetko osobe koje ne jedu navečer preskaču doručak. Takve će osobe češće biti loše raspoložene. - piše Večernji list.

hr Fri Apr 19 2019 15:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .