Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac5d0412af47fde5f8b47cb/80
Foto: Pixabay

Jeste li stalno umorni? Ovo bi mogli biti razlozi...

Ako ne možete izgurati do kraja radnog vremena bez nekoliko šalica kave, niste jedini. Umor je, nažalost, postao sastavni dio života mnogih zbog svakodnevne jurnjave i brojnih obveza kojima moramo žonglirati

Da, nažalost, umor je postao dio naše svakodnevice. Čak oko 76 posto Amerikanaca osjeća se umorno nakon radnog dana najveći dio tjedna, a ukoliko u Google utipkate 'Zašto sam… ', automatski će se ukazati nastavak '...toliko umoran'.

Kao i prilikom svih zdravstvenih problema, ukoliko patite od kroničnog umora ili se osjećate iscrpljenije nego inače, a ne možete ga se nikako riješiti, posavjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse kako bi vas uputio na dodatne pretrage. - piše tportal

Evo koji su najčešći razlozi tog konstantnog osjećaja umora:

Nemate dovoljno kvalitetnog sna

Stručnjaci ističu kako nije dovoljno samo odspavati barem osam sati, već je bitna i kvaliteta tog sna. Mnogi se žale da u krevetu provedu devet sati, ali još uvijek se osjećaju kao da se nisu naspavali. Liječnici upozoravaju kako se tu radi o mnogim vanjskim čimbenicima zbog kojih se ne možemo naspavati, poput npr. previsoke ili preniske temperature u sobi, neudobnog kreveta, buke izvana… Stoga je najvažnije ozbiljno poraditi na kvaliteti sna. Pokušajte se držati rasporeda spavanja, smanjite unos kofeina i alkohola, a prije spavanja provjetrite sobu i izbjegavajte gledanje u mobitel, laptop ili TV.

Možda imate apneju u snu

Apneja u snu je vrlo ozbiljan poremećaj spavanja pri kojem prestaje disanje. Najlakše ju je prepoznati ako za vrijeme spavanja glasno hrčete te ako se osjećate umorno i izmoreno čak i nakon osam sati sna. Izostanci disanja uglavnom traju oko 10 ili više sekundi, a kvaliteta sna je znatno narušena. Ukoliko imate ovaj problem zbog kojeg ste kronično umorni, svakako potražite pomoć liječnika.

Nedostatak željeza

Niska razina željeza u organizmu također može utjecati na osjećaj nedostatka energije i za posljedicu imati loš san. Iako je ovaj problem često praćen anemijom, pacijenti mogu osjećati umor iako nisu anemični. Drugi simptomi nedostatka željeza su bljedilo, lomljivi nokti, suha koža, glavobolja i vrtoglavica, bol u prsima, hladne ruke i noge…

Konzumirate previše šećera

Premda je našem tijelu šećer bitan za energiju, previše onog rafiniranog može uzrokovati neželjene posljedice poput debljanja, kroničnih bolesti i iznenadnih padova razine šećera koji utječu na razinu energije i raspoloženje. Stoga svakako pokušajte uključiti više povrća te hranu bogatu proteinima i s niskom razinom masti u prehranu. I

Depresija

Loš san i osjećaj umora često su povezani s glavnim simptomima depresije. Ako više ne uživate u onim stvarima koje su vas prije ispunjavale, možda biste trebali porazgovarati s vašim liječnikom kako bi vas uputio da na vrijeme potražite stručnu pomoć.

Problemi sa štitnjačom

Štitnjača je žlijezda u obliku leptira smještena na bazi vrata i proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam. Ako je razina hormona štitnjače niska, možete osjetiti umor. Drugi znakovi disfunkcije štitnjače uključuju osjećaj hladnoće, zatvor, suhu kožu, lomljive nokte i promjenu kvalitete kose pa ukoliko imate neke od ovih simptoma - pravac liječniku.
Manjak tjelovježbe

Hormonalni poremećaji

Kod muškaraca niske razine testosterona mogu uzrokovati osjećaj umora, a niske razine kortizola mogu dovesti do toga i kod žena i kod muškaraca. Ženama pak povišena razina estrogena i manjak progesterona mogu izazvati umor i utjecati na raspoloženje.

Dijabetes

Ako imate dijabetes tipa 2, možete osjetiti umor zajedno s drugim simptomima, poput pojačane potrebe za mokrenjem, žeđi, čestog osjećaja gladi, zamagljenog vida i suhe kože. - piše tportal.hr.

hr Thu Apr 05 2018 09:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc2e612af47fd8898b46e3/80
Foto: D.N.

Marulićevi dani: Predstavljena knjiga Tomislava Bogdana "Prva svitlos"

Knjiga obuhvaća jedanaest studija, povijesnopoetičkih rekonstrukcija djela dubrovačke i dalmatinske renesansne književnosti.
Sinoć je u Splitu, s početkom u 18.30 sati u prostorijama HAZU-a, održana promocija knjige Prva svitlos, autora Tomislava Bogdana. Riječ je o studiji  o hrvatskoj renesansnoj književnosti, a izdala ju je Matica hrvatska. Knjigu su predstavili David Šporer i Bratislav Lučin, kao i sam autor. 

Tomislav Bogdan rođen je u Splitu, a  komparativnu književnost i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje danas radi kao profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku. Autor je triju znanstvenih knjiga Lica ljubavi: status lirskog subjekta u kanconijeru Džore Držića (Zagreb 2003), Ljubavi razlik:. tekstualni subjekt u hrvatskoj ljubavnoj lirici 15. i 16. stoljeća (Zagreb 2012) i Prva svitlos: studije o hrvatskoj renesansnoj književnosti (Zagreb 2017). Napisao je i više od stotinu članaka u nizu leksikonskih i enciklopedijskih izdanja te je priredio nekoliko zbornika znanstvenih radova.

- Ovaj poetičan naslov, Prva svitlos, to je sintagma koju sam posudio od jednog dubrovačkog pjesnika sa sredine 16. stoljeća, a to je Dinko Ranjina. On je tom sintagmom označio prve dubrovačke pjesnike renesansne na narodnom jeziku Šiška Menčetića i Džoru Držića, smatrajući ih i nazivajući ih ocima vlastite književnosti, dakle prvom svitlošću koja je zasvijetlila na domaćem parnasu. Ja sam tu sintagmu proširio, njezino značenje sam, preuzevši od Dinka Ranjine, proširio na proizvode naše renesansne književnosti u cjelini, i na nekakvo veliko poštovanje i divljenje koje prema tim proizvodima zapravo osjećam. Čini mi se da je ono što je nastalo od kraja 15. do kraja 16. stoljeća nešto ponajvrijednije od naše starije književne kulture i kulture općenito, i da je disproporcionalno bogato u odnosu na prostor i kadrovski potencijal u kojemu je nastalo- u jednom malom pojasu priobalnom, među malobrojnim stanovništvom, od mlaobrojnih autora, pred malobrojnom publikom, a bogatije nego u ijednoj drugoj slavenskoj književnosti, čak i nego u nekim neslavenskim književnostima velikih europskih naroda u to vrijeme. I to je nešto što me oduvijek intrigiralo i privlačilo, pogotovo pitanja početka takva prestrukturiranja u književnoj kulturi.- kazao je o knjizi sam autor. 

- To je razdoblje treće četvrtine 15. stoljeća do polovice 16 stoljeća  i tome vremenskom rasponu je posvećen najveći broj ovih studija, iako ne sve. Teme nekih studija sežu sve do početka 17. stoljeća. To je ono što me oduvijek intrigira, što me i dalje privlači i na čemu mislim i dalje raditi, a to je to pitanje kako je tako bogata, zanimljiva i vrijedna književnost nastala gotovo ni iz čega. Ne apsolutno ni iz čega nego gotovo ni iz čega zato što je taj diskontinuitet između književnoga srednjovjekovlja i ove rascvale bogate renesansne umjetničke rime i književnosti veći nego u književnoj kulturi drugih europskih naroda, zato što nismo imali bogatu autorsku književnost srednjovjekovlja na narodnom jeziku. Naši pjesnici koji su se pojavili krajem 15. i početkom 16. stoljeća u mnogočemu su morali krenuti iz početka, stvoriti elementarne razine književnoga teksta i postupke, u većoj mjeri nego neki njihovi kolege u drugim većim europskim književnostima. Meni je taj proces toga vrlo naglog, izrazito plodnog prestrukturiranja, njegovi počeci, nešto što me trajno privlači i što je i dalje nedovoljno osvijetljeno, odakle ti počeci i to novo što se u naslovima studija spominje. I zato sam ovu sintagmu Dinka Ranjine koju on primjenjuje na dvojicu dubrovačkih takozvanih bioskura, ja sam proširio u njezinu značenju na plodove književnoga stvaranja u cjelokupnoj našoj renesansi, osobito u ranoj.- pojasnio je Bogdan.

- Tu ima 11 studija, one nisu sve što sam radio u proteklih deset godina. One su vrlo intencionalno odabrane, povezane zajedničkim temama i metodama koje se u njima primjenjuju i u tome smislu nadam se da je knjiga dovoljno zaokružena i koherentna, i nadam se da će biti korisna onima koji će se tim temama baviti.- zaključio je autor.

hr Sun Apr 22 2018 08:45:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .