Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab359862af47fb5448b45a7/80

Peti dan manifestacije "Dani kršćanske kulture"

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" četrnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka

U sklopu Dana kršćanske kulture, međunarodne kulturne manifestacije koja se održava već četrnaestu godinu zaredom, u srijedu 21. ožujka 2018. u jutarnjim satima bilo je održano predavanje "Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu". 

U svečanom sakralnom ozračju Meštrovićevih Crkvina-Kaštilca, pod remek djelima Ivana Meštrovića – dvadeset i osam drvenih reljefa te pod skulpturom Raspeće Veliko – Zorana Jurić Šabić te Maja Šeparović Palada, više kustosice Galerije Meštrović, zajedno s dr.sc. Domagojem Runjom okupljenima su govorile o povijesti toga mjesta kao i o nastanku i okolnostima u kojima je Ivan Meštrović stvarao te spomenike kulture u drvu. U Kinoteci Zlatna vrata posjetitelji su imali prigodu pogledati dva dokumentarna filma o fra Iliji Barišiću, jednom od najstarijih hrvatskih misionara: Kimbulu – zaboravljeno središte Afrike i Ilija Barišić – od Rame do Konga. 

U večernjem dijelu splitskoga programa posjetitelji su mogli posjetiti dva sadržaja: u crkvi Gospe od zdravlja održale su se pasionske tradicije Imotske krajine zajedno s jednim scenskim prikazom pod nazivom "Uputi se tužna Mati". Crkveni pjevački zbor Gospe od Anđela, glumci pasionske igre Muka Gospodina našega Isusa Krista te pučki pivači iz raznih župa imotskoga područja izveli su niz tradicionalnih korizmenih napjeva Imotske krajine kao i scenski prikaz pasionske igre Muke Kristove – ta se pasionska igra već više od dvadeset godina održava u Imotskom na blagdan Cvjetnice, uvijek privlačeći sve veći broj posjetitelja i poprimajući sve grandioznije oblike, uz sudjelovanje brojnoga puka i glumaca-amatera. 

Drugi večernji program petog dana manifestacije bio je posvećen susretu za mlade u organizaciji Hrvatskog nadzemlja, povodom objavljivanja knjige-intervjua pape Franje Bog je mlad. Gost predavač don Damir Stojić zajedno s mladima iz Hrvatskog nadzemlja na originalan je način govorio o Papi i njegovu odnosu prema mladima, o aktivizmu i angažmanu mladih u Crkvi pred više od 600 posjetitelja koji su dupkom ispunili veliku dvoranu nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. 

Hrvatsko nadzemlje, koje od svog osnutka 2010. godine svaku treću srijedu u mjesecu privlači stotine mladih ljudi na svoje programe, svjedočeći tako o svojoj kvaliteti i uspješnosti, doista ima svoje zasluženo mjesto u okviru međunarodne manifestacije Dani kršćanske kulture. Taj originalni cjelovečernji program pod nazivom Bog je mlad glazbeno je animirao VIS mladih Aurora.

hr Thu Mar 22 2018 08:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb12292af47fb68d8b4598/80

Završena akcija čišćenja cageballa na Dračevcu

Nakon što je ovaj dio grada bio poprilično zapušten, u današnjoj akciji dobio je sasvim novo ruho
Upravo je završila akcija čišćenja cageballa na Dračevcu. Taj dio grada bio je poprilično zapušten. Velika trava i raslinje zarobili su cageball, zidovi su bili prljavi i išarani, koševi razrderani bez mreže, a oko kontejnera hrpa rasutog smeća.

Tako to bijaše sve do danas dok se Udruga "Istok Splita" i Gradski kotar Mejaši na čelu s predsjednikom Vicom Mihanovićem nisu udružili i odlučili očistiti ovaj zapušteni dio.

Zidovi su obojani, trava pokošena, a sređen je i prostor oko kontejnera. Uz to, postavljenje su i nove mreže za koš s obzirom da su obruči bili bez nje. 

Cageball je vrijednosti oko 80 000 kuna te mnogo znači za djecu i mlade s Dračevca koja se napokon mogu igrati kako zaslužuju. 
hr Sat Apr 21 2018 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf4912af47f608a8b465a/80
Foto: PIXABAY

Za 20 dana vodovod koji unapređuje mrežu u Smokovjencima i Međinama

Iz Vodovoda Dubrovnik obavijestili su o radovima na poboljšanju vodoopskrbe na području Župe dubrovačke.

Naime, u naseljima Smokovjenci i Međine Vodovod je započeo radove na rekonstrukciji mjesne mreže i priključnog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajalih cijevi u Smokovjencima sada se postavljaju nove PEHD cijevi u dužini od 110 metara, dok se u naselju Međine gradi novi priključni cjevovod od pocinčanih cijevi u dužini od 70 metara, piše DuList.hr

– Ovim radovima želi se poboljšati vodoopskrbu na području Župe dubrovačke te unaprijediti postojeći sustav na moderne standarde. Dovršetak radova očekuje se kroz 20-ak dana, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 265 tisuća kuna – poručili su.

hr Sat Apr 21 2018 10:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf2fa2af47f4b898b468d/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju kod Branimira starta 23. izdanje biciklijade Zadar - Vir

Svi oni koji su makar jednom vozili biciklijadu Zadar – Vir, a dosad ih je bilo više od šest tisuća na 22. održane biciklističke manifestacije, znaju kakva ih zabava očekuje na najvećem biciklističkom i obiteljskom rekreativnom happeningu u Zadarskoj županiji.

Na stotine biciklista i ljubitelja biciklizma svih uzrasta, kao i uvijek, startat će na 23. virskom proljetnom biciklističkom izdanju kod Branimira u Zadru s ciljem na Trgu svetog Jure, gdje ih sve nakon ugodne vožnje čeka okrjepa i zabava s „Tempo bandom“.

Start biciklijade je u nedjelju, 22. travnja u 10 sati; organizira je destinacijska kompanija „Vir turizam“ u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“, virskim općinskim poduzećima „Čisti otok“, „Vir zaštita“ i „Vir održavanje“, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir, piše eZadar.hr

Za one najsretnije na izvlačenju brojeva prijave osigurane su vrijedne nagrade: kompleti biciklističke opreme i oko 3.500 kuna vrijedni Mountain Bike.

Pogled na prognozu vremena za nedjelju također nudi vrlo lijepu sliku: očekuje se sunčano i vedro vrijeme s više nego ugodnih 17˚ tijekom prijepodneva i u popodnevnim satima.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf17d2af47fb68d8b4573/80
Foto: PIXABAY

Akcije "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku" na Kolovarama

U sklopu programa danas će se održati javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja" i „Volonteri u parku", od 10 do 12:30 sati pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar na Kolovarima. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost" ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom

U Zadarskoj županiji počinje provedba programa "Živjeti zdravo" čiji je cilj povećanje svijesti o rizičnim ponašanjima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti te unaprijediti i očuvati zdravlje osoba u Hrvatskoj, piše eZadar.hr

1. Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koja će se održati 21. travnja 2018. (subota) od 10:00 do 12:30 pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2, Zadar. Namijenjena je široj javnosti, te uključuje:

- akciju „Hodanjem do zdravlja“, koja započinje okupljanjem svih zainteresiranih pored zgrade Zavoda. Odvijat će se pod stručnim vodstvom kineziologa, te će se uz prethodno razgibavanje hodati ulicom Kolovare do Punta Bajlo i natrag do polazišta.

- za djecu koja dođu u pratnji roditelja organizirat će se igre u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost“ ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom iz prirode uz stručno vodstvo. Za sve zainteresirane biti će osigurani edukativni i promidžbeni sadržaji.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .