Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5888e30b1eea8fdf2b8b4598/80
Foto: DalmacijaNews

Ne znate izaći iz minusa i pronaći vlastite poroke? Saznajte što je baza 0 i kako bolje kontrolirati financije

Prvo tijekom mjesec dana pratite koliko zarađujete, a koliko i na što točno trošite. Za rješavanje minusa morate pronaći vlastite poroke i izbaciti apsolutno svaki suvišan trošak

Savjesno vođenje vlastitih financija puno je kompliciranije od samog pronalaska previše popijenih kava u mjesecu. Trošenje viša novca nego što ga imate i krpanje minusa dovode do nesigurnosti i neispunjenih ciljeva koji uzrokuju financijsku tjeskobu. Brojna istraživanja pokazala su da stres povezan s novcem može ozbiljno naškoditi našem zdravlju, a krivnja koju osjećamo zbog nepotrebnog trošenja može stvoriti čak i fizičku bol.

Da ne bi došlo do toga, treba ozbiljno pristupiti svojim primanjima i potrošnji te izraditi osobni proračun. Donosimo vam najbolje savjete za najbezbolnije stavljanje financija pod kontrolu, pojašnjava Dina Hrastović za Jutarnji list.

Kako izraditi osobni proračun?

Osobni je proračun evidencija svih prihoda i rashoda u određenom vremenskom periodu. Pojednostavljeno, sve ono što zarađujete nasuprot onome koliko trošite.

Za izbor vremenskog okvira najbolje je uzeti vrijeme između dva uzastopna prihoda ili plaće - za većinu je to mjesec dana. Tekući mjesec uzmite kao odskočnu dasku za planiranje.

Napravite malu tablicu s dva stupca. U lijevi upisujte sve prihode - plaću, paušale, dohotke, džeparac; a u desni sve troškove - stanarina, rata kredita, režije, mobilni ugovor, kupnja namirnica i ostalog, jutarnje kave i večernje pivo.

Kategorizirajte svoje troškove na fiksne i tekuće.

Fiksni troškovi su stalni troškovi u svakom razdoblju, poput stanarina, kredita, režija, osiguranja i ostala plaćanja koja su često preko trajnih naloga. Tekućim troškovima pripadaju odlasci na kavu ili u kino, izleti i putovanja, novi komadi odjeće ili nova biljka u kutu dnevne sobe.Tekuće je troškove također lako organizirati u neke cjeline poput izlazaka, hrane doma ili vani, odlazaka na piće, itd.

Nakon grupiranja, dobro ih promotrite. Koja grupa troškova iskače? Koja se čini mnogo većom od ostalih ili vas je iznenadila?

Na kraju razdbolja koje ste si zadali trenutak je za povlačenje crte.

Nadilaze li vaši troškovi primanja?

Iz minusa u minus

Minus ispod crte znak je uzbune koji ne smijete ignorirati. Kada smo osvijestili potrebu za promjenom, trebamo je i uvesti. Koliki je minus? Možete li prepoznati otkuda dolazi (kreditna kartica, članstvo u teretani u koju ne idete, jedan ručak previše)? Postoji li neka stara pretplata na koju ste zaboravili?

Prepoznavanjem pravog "poroka" možete se adekvatno pripremiti za sljedeće razdoblje. Svaki suvišni trošak morate izbaciti. Napravite idealan plan. Fiksne troškove teško je mijenjati, no možda si ručak možete napraviti doma i ponijeti ga na posao ili se vožnja biciklom isplati više od benzina i parkinga ili javnog prijevoza, piše Jutarnji list.

Štednjom protiv mentalnih problema

Minus nije dovoljno dovesti do nule, posebice ako se u vašem budžetu još uvijek ne nalazi kategorija štednje i investicija. Svaka druga osoba koja pati od financijske tjeskobe za uzrok ima nedostatak ušteđevine. Daniel Goldstein, profesor psihologije na Sveučilištu u Chicagu, pojašnjava kompleksnost štednje kao sukoba u nama samima. Svakome je izazovno donijeti odluku koja pogoduje našoj budućnosti, ali znači žrtvu danas. Ljudima je iznimno teško zamisliti sebe za 30 godina - starije, s drugačijim potrebama, a posebice s potrebom za današnjim novcem. A koliko je bitno imati koju kunu sa strane, pokazalo je već spomenuto istraživanje. U posljednje dvije godine barem dvije od tri osobe posegnule su za ušteđevinom samo da izdrže do sljedeće plaće.

Koliko će netko štedjeti, ovisi o planovima i mogućnostima pojedinca. No, kao prvi korak postavite si za cilj neki ostvarivi postotak. Ako pješačenjem na posao svaki drugi dan možete uštedjeti oko pet posto ukupnih primanja, postavite si cilj na barem deset posto za sljedeće razdoblje. Natječite se sami sa sobom.

Koji je budžet najbolji za mene?

Odgovor na to pitanje ne može vam ponuditi nitko osim vas samih. Isprobajte različite načine dok ne dođete do onoga koji vama najbolje odgovara, a mi ćemo vam ponuditi neke za početno eksperimentiranje.

Obrnuti proračun: Osobito je koristan za one koji žele štedjeti i investirati, ali do kraja mjeseca nikad nemaju dovoljno novca. Ovim pristupom postavljate sebe i svoju budućnost kao glavni prioritet. Prvo što trebate učiniti čim sjedne plaća jest staviti željeni iznos na štedni ili investicijski račun. Bez iznimke i bez zakašnjenja. Od ostalog novca odvojite onaj za obavezna plaćanja, a ostatak imajte u vidu kao maksimalni iznos za razonodu.

Formula po mjeri: 50/30/20 dobar je primjer ovog tipa budžetiranja. Elizabeth Warren, akademska ekspertica za bankrot i američka senatorica, osmislila je metodu koja se temelji na raspodjeli prihoda tako da 50 posto prihoda odlazi na potrebe pojedinca, 30 posto na želje, a 20 posto na štednju. Tih 20 posto posvećeno je otplaćivanju dugova, uštedi za crne dane i mirovinskom fondu. No, ako ne uspijevate s održavanjem ovakve raspodjele, nema potrebe za brigom. Prilagodite omjere vlastitim okolnostima, a kada stignete do optimalne raspodjele, postavite si izazov ulaganja za veća zadovoljstva poput putovanja i mirovine.

Baza 0: Za one u manjoj žurbi do savršenih financija ova je praksa poput malog eksperimenta. Ideja je ove metode za svaku ulaznu kunu imati odgovarajuću izlaznu te na kraju mjeseca stići do nule. U svakom novom razdoblju proračuna možete isprobati novi način kako stići do nule. No, imajte na umu da za odgovorne financije štednja mora biti dio rashoda.

Gotovina u čarapi: Jedan od simptoma prevelike potrošnje je olako korištenje debitnih i kreditnih kartica. Lako ih je izvaditi i provući, a nakon kupnje pa skoro i da zaboravimo na nju. Znanstvena istraživanja već desetljećima pokazuju kako ne samo da trošimo više kada plaćamo karticama, nego sama transakcija doslovce manje boli. Korištenje papirnatog novca tjera nas da osvijestimo vrijednost onoga što kupujemo i uistinu preispitamo potrebu za time. Također, veća je vjerojatnost da ćemo se sjećati te transakcije, a na kraju dana i da ćemo biti zadovoljniji kupnjom.

Alternativni pristup vođenja proračuna

A da nove tehnologije zaista olakšavaju naš život, dobro pokazuju aplikacije koje vode osobni proračun umjesto nas. Izbor je velik, od onih koje samo vode evidenciju svih prihoda i rashoda naših računa do aplikacija koje temeljito analiziraju naše potrošačke navike i savjetuju nam kako ih prilagoditi za našu dobrobit. Ovakva je usluga sve češće prisutna i kod naših komercijalnih banaka pa provjerite što nude na svojim stranicama.

hr Wed Aug 28 2019 16:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73a21d29111cfb8a8b45aa/80
Foto: Twitter Vlade RH

Novi paket mjera: Otpis poreza i doprinosa, a radnicima više novca

U novom paketu mjera za pomoć gospodarstvu i građanima, koji su pogođeni krizom uzrokovanom korona virusom, neće biti nepopularnih mjera.

Neće biti prijedloga rezanja plaća i ušteda u javnom sektoru ili prijedloga zakona koji bi djelomično suspendirao radna prava. Barem zasad. Vlada će se u četvrtak držati krilatice: Samo pozitivno! Na sjednici Vlade usvojit će prošireni paket mjera za pomoć, a kako saznaje 24sata, uslišit će molbe poduzetnika o otpisu poreznih i drugih davanja u vrijeme dok su zatvoreni odlukom države. Želja je povećati i plaće onih radnika koji su ostali zaposleni i nisu završili na burzi.

- Ideja je da idemo u smjeru “nula prihoda, nula rashoda”. Mjere će se odnositi na poticanje potražnje privatnog sektora te će se jedan moment odnositi na poticanje potražnje kućanstava, odnosno fizičkih osoba - rekao je HDZ-ov ministar energetike Tomislav Ćorić na HRT-u. Iako se mjere još bruse, neslužbeno se doznaje i što to konkretno znači.

- Ne možemo od tvrtki koje ne rade tražiti da plate sva javna davanja s odgodom. Kada počnu normalno raditi, to bi im značilo novo opterećenje. Prvi paket mjera je poduzetnicima dao zraka, a sada idemo s još jačom pomoći - kaže za 24sata sugovornik blizak Vladi. Hoće li se porez na dohodak i doprinosi za radnike otpisivati samo onima koji su zatvoreni ili i onima u poteškoćama koji još rade? To jučer još nije bilo definirano. Kao ni to na koji rok se odnosi otpis, ali bi trebao trajati cijelo vrijeme dok tvrtke ne budu radile.

Također, treba vidjeti i što će obuhvaćati razni parafiskalni nameti koji će biti otpisani, a ne odgođeni. Jer iako ne rade, primjerice, oni koji posluju u državnim prostorima dobili su samo odgodu plaćanja zakupnine, ne i otpis.

Također - iako ne rade - nisu im oprošteni pristojba HRT-u, naknade turističkoj zajednici, vodni doprinosi i niz ostalih parafiskalnih nameta.

Povećanje minimalca, nema rezanja naknada s burze

Druga mjera je povećanje plaća radnicima kako bi i dalje mogli kupovati. Jer pad potrošnje znači i pad ekonomije jer više nema tko ni kupovati proizvode, a to znači i manje novca od PDV-a u državnoj blagajni.

Podsjetimo, do utorka navečer je preko 58.000 tvrtki zatražilo od Vlade pomoć od 3250 kuna po radniku. Obuhvaćeno je preko 350.000 radnika. Iako država daje tu minimalnu plaću, ne znači da će svih 310.000 radnika i završiti na njoj. Država daje tu pomoć, a na poslodavcu je da mu isplati ili ne isplati razliku do pune ugovorene plaće. Nema analize koliko radnika prima samo taj minimalac, a za koliko njih poslodavci uplaćuju dodatni novac do pune plaće. Ali kako su tvrtke u problemima, za pretpostaviti je da osiguravaju samo taj minimalac. Nova mjera bi trebala ići u pravcu da se poveća iznos od 3250 kuna, ali se još razmatra za koliko. Iako je bilo ideja da se smanjuje naknada s burze paralelno s tim povećanjem, zasad se od toga odustalo.

- To bi bilo kontraproduktivno, zato se zasad neće smanjivati naknada s burze, ali Vlada želi osigurati viša primanja radnika - kaže jedan sugovornik blizak Vladi upućen u pregovore oko novih mjera. Drugi je tajanstveniji, ali kaže da će radnici sigurno osjetiti pozitivno u svom džepu novu mjeru Vlade.

- Dva su scenarija, ili im smanjiti namete na plaću da više ostane radniku ili direktno pomoći. Sve će biti poznato na sjednici. Cilj je apsolutno zadržati radna mjesta i da radnici ne dobiju otkaze - kaže taj sugovornik, piše 24sata.

Iako je niz tvrtki zatražio pomoć od 3250 kuna po radniku, problematični dio je da radnici s višim plaćama mogu dobiti tijekom tri mjeseca višu naknadu ako odu na burzu rada. Pogotovo oni s najvišim plaćama. Oni imaju pravo na 70 posto svoje plaće, a prosječno je to oko 4500 kuna.

hr Tue Mar 31 2020 22:08:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73992829111c9a898b461a/80

Olakšanje za umirovljenike: Mirovina stiže na kućna vrata

Hrvatska pošta bez naknade će dostaviti mirovinu umirovljenicima koji imaju otvoren račun u Hrvatskoj poštanskoj banci

Umirovljenici koji primaju mirovine preko tekućeg računa Hrvatske poštanske banke svoj novac preko Hrvatske pošte mogu dobiti na kućne adrese bez naknade, stoji u priopćenju.

Suradnja pošte i HPB-a - mirovine stižu na kućne adrese

Zahtjev se može predati na nekoliko načina: pozivom na broj 072 303 304, elektroničkom poštom: info@posta.hr, obrascem (link će biti aktivan od 1. travnja) ili izravno u dogovoru s lokalnim poštarom.

U obrascu će se, osim svih obveznih polja, naznačiti i iznos za dostavu. Nakon zaprimanja obrasca bilo kojim od spomenutih kanala, Hrvatska pošta načinit će autorizaciju s Hrvatskom poštanskom bankom te će organizirati dostavu novca preko poštara uz pripadajući nalog, stoji u priopćenju.

hr Tue Mar 31 2020 17:17:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73992829111c9a898b461a/80

Pošta omogućuje preusmjeravanje i zadržavanje pošiljaka bez naknade

Za korištenje usluge, dovoljno je ispuniti obrazac na internetskim stranicama.
Kako bi se primateljima pošiljaka koji trenutno nisu u mogućnosti boraviti na svojim adresama olakšalo zaprimanje pošiljaka, Hrvatska pošta osigurala je uslugu preusmjeravanja i zadržavanja pošiljaka bez naknade

To je još jedna mjera kojom Hrvatska pošta, tijekom epidemije koronavirusa, osigurava uručenje pošiljaka primateljima, ma gdje bili. Korisnici mogu zatražiti da im se poštanske pošiljke dostave na neku drugu adresu unutar iste županije (Grad Zagreb i Zagrebačka županija promatraju se kao jedna cjelina) ili da ih se zadrži u poštanskom uredu. Korisnicima usluga putem servisa, dostava na adresi i dalje je osigurana u punom opsegu, a oni također mogu predati zahtjev za preusmjeravanje ili zadržavanje pošiljaka.

Obrasci za privremeno preusmjeravanje i zadržavanje pošiljaka dosad su se mogli ispuniti isključivo u poštanskim uredima i uz naknadu. Također podsjećamo korisnike na mogućnost besplatnog otvaranja poštanskog pretinca.

Kako bi tijekom krize uzrokovane koronavirusom i u narednom razdoblju osigurali kontinuiranu uslugu građanima, smanjuje se broj otvorenih poštanskih ureda. Time će osigurati da uvijek imaju spremnu grupu zaposlenika u pripravnosti, a svi gradovi i općine će i dalje imati na raspolaganju poštanske urede. O lokalnim promjenama prvo su obaviješteni predstavnici lokalne samouprave. Informacije o radnim vremena poštanskih ureda dostupne su na poveznici. 

Hrvatska pošta, sukladno uputama nadležnih tijela, prilagođava svoje poslovanje i poduzima sve mjere kako bi se umanjila mogućnost širenja epidemije i osigurao kontinuitet poslovanja. Zaposlenike opskrbljuju zaštitnim sredstvima i sredstvima za dezinfekciju, a izmijenjen je i način rada poštara i poštanskih ureda.

hr Sat Mar 28 2020 17:43:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7dd94129111cd4b08b45ac/80

Dalmatinski gospodarstvenici o krizi i budućnosti: "Potrebno je hitno osnivanje kriznog stožera za gospodarstvo"

Održana elektronička sjednica Gospodarskog vijeća HGK-ŽK Split

Gospodarsko vijeće HGK - Županijske komore Split održalo je elektroničkim putem izvanrednu sjednicu vezano za novonastalu situaciju i utjecaj epidemije koronavirusa na županijsko gospodarstvo.

- Fokus svih aktivnosti Komore, kako na nacionalnom tako i na županijskom nivou, je na rješavanju problema poduzetnika. Vijeće ŽK Split čine predstavnici najznačajnijih županijskih tvrtki iz različitih gospodarskih djelatnosti, stoga smo organizirali ovu sjednicu kako bismo međusobno razmijenili iskustva, realno sagledali trenutnu situaciju i glavne probleme, razmotrili prijedloge s ciljem njihova rješavanja, ali i razgovarali o budućnosti županijskog gospodarstva i smjeru u kojem trebamo ići. Naime, koliko god nam se to u ovom trenutku činilo dalekim upravo sada treba razmišljati kako i koje će nas gospodarske grane što brže povući naprijed, stoga ćemo djelovati u tom pravcu kroz formiranje operativne poduzetničke grupe, svojevrsnog poduzetničkog think tanka. - poručio je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš. 

Tomaš je naglasio izvrsnu suradnju ŽK Split sa stožerima civilne zaštite, i gradskim i županijskim, kao i Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom na rješavanju brojnih upita, nedoumica i problema poduzetnika. Također je podsjetio da HGK podržava mjere Vlade za pomoć gospodarstvu ali i da se zalaže za pomoć pogođenim dijelovima gospodarstva oslobađanjem plaćanja svih davanja, sufinanciranjem plaća i moratorijima na kredite. Upravo je svrha ove izvanredne sjednice Vijeća i bila vidjeti koje su to olakšice i mjere koje je potrebno donijeti, kao i da gospodarstvenici putem mreže HGK konstruktivno artikuliraju svoje probleme.

Ova situacija nam je na radikalan način razotkrila i ukazala na sve naše slabosti te je Gospodarsko vijeće složno u ideji da u budućnosti treba razmišljati i djelovati u smjeru ispravljanja tih slabosti, poput razvoja samodostatne poljoprivredne i prehrambene industrije te općenito jačeg razvoja industrije. Također, Vijeće inzistira na hitnom osnivanju kriznog stožera za gospodarstvo, i na nacionalnom i na županijskom nivou, koji će biti sastavljeni od vrsnih ekonomskih stručnjaka te dati smjernice razvoja gospodarstva u godinama pred nama.

 Poduzetnici su pokretači razvoja te i u ovoj situaciji globalne krize neki sektori i tvrtke uspijevaju zadržati kontinuitet poslovanja, poput graditeljstva ili prerađivačke industrije. Turistički sektor i uz njega vezane djelatnosti su u velikom iščekivanju te im se različitim mjerama pokušava olakšati situacija i umanjiti posljedice krize. Tako je i Strukovna grupacija ugostiteljskih djelatnosti ŽK Split uputila prijedlog Gradu Splitu za oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada za razdoblje nekorištenja sukladno Odluci nacionalnog stožera o zabranama, kao i plaćanja komunalne naknade. Dio zahtjeva Grad Split je već usvojio, a drugi dio je u razmatranju.

Gospodarsko vijeće ŽK Split u potpunosti podržava prijedloge i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore usmjerene na olakšavanje trenutne situacije poduzetnicima te je dalo punu podršku i zahvalilo na požrtvovnosti svima onima koji svakodnevno ulažu nesebičan trud kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i održalo gospodarstvo, od zdravstvenih djelatnika do trgovaca, prijevoznika, javnih službi i drugih.

hr Fri Mar 27 2020 11:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .