Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5851a36f1eea8f26508b457d/80
Foto: Rade Popadić

Prosvjed radnika Dalmacijavina, župan im obećao pomoć

Oko 160 bivših radnika Dalmacijavina u srijedu je zajedno sa svojim sindikalnim čelnicima sat i pol vremena prosvjedovalo pred zgradama Trgovačkog suda, Županijskog državnog odvjetništva i Županije splitsko-dalmatinske tražeći da im se isplati 64 milijuna kuna cjelokupnih tražbina, a na kraju su od pročelnika Upravnog odjela zajedničkih poslova županije Damira Gabrića dobili obećanje da im pomoći župan Blaženko Boban.

Gabrić je radnicima rekao da im župan daje svesrdnu podršku te će, čim iziđe iz bolnice gdje je završio nakon pada s masline, primiti njihove predstavnike i s njima, ako treba, ići i u Zagreb u ministarstva financija i državne imovine. "Nadam se da će to uroditi plodom. Čim se župan vrati s bolovanja naći će se s vašim predstavnicima", poručlio je Gabrić okupljenoj masi.

Radnici  su nosili transparente na kojima je pisalo "Pogledaj dom svoj zastupniče", "Županijsko državno odvjetništvo - dosta igara sa sudbinom radnika Dalmacijavina", "Platite za oduzetu trajektnu luku", "Znači li vam išta Pipi", "Tražite glas, a ništa ne čujete", kao i "Lako je uzeti, teško vratiti".

Bivša radnica Manda Bašić kaže kako već pet godina traje njihova borba za novac koji su im dužni. Njezina kolegica je u Dalmacijavinu radila 36 godina, a danas preživljava s 1800 kuna mirovine. Novinarima otkrivaju da su mnogi od njih na rubu gladi, te su prisiljeni prikupljati PET ambalažu kako bi preživjeli.

"Država bi se trebala odreći svoga dijela u korist radnika, čime neće opteretiti ni državni proračun jer novac stoji u sudskom depozitu. Dalmacijavino je dalo 156 branitelja za Hrvatsku i skrbilo o prognanicima iz Drniša. Zato molimo ministra branitelja Tomu Medveda da pomogne u ovoj situaciji i da se to napokon riješi. Radnici koji nemaju uvjeta za mirovinu kopaju po kontejnerima i gladni su kruha", izjavio je za Hinu Ante Popović.

Nitko ne želi čuti za radnike Dalmacijavina

Marija Pjevac iz Dalmacijavina tvrdi da imaju ugovore po kojima su kupili objekte, zbog čega su primali minimalne plaće, te su do 1986. godine objekte dogradili. Kazala je kako je to 2001. godine ušlo u temeljni kapital, pa su objekti procijenjeni na 85 milijuna kuna, dok su tražbine ukupno 555 radnika u početku bile 75 milijuna kuna, zbog čega su nakon otvaranja stečaja tužili državu tražeći da im se isplati taj novac.

Regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi , prehrambenoj i duhanskoj industriji Ivica Blažević istaknuo je da radnici već godinu i pol dana pokušavaju ishoditi da ih se primi u razna ministarstva, ali nitko za njih ne želi čuti.

Zgrada Dalmacijavina, koja se nalazi na pomorskom dobru u Trajektnoj luci Split, ušla je u stečajnu masu zbog čega sindikati traže da se Županijsko državno odvjetništvo izjasni o prijedlogu nagodbe, kako bi se radnici u cijelosti namirili.

"Žalosno je što u zgradi Trgovačkog suda na posebnom računu još uvijek stoji 75 milijuna kuna koje je uplatio kupac Oštrc za nekretnine prodane u stečaju, a dokle će stečajna sutkinja držati taj novac ne znam. Pozivamo sve institucije, pa i premijera da saslušaju radnike, da se nađemo za stolom i pokušamo naći najbolje rješenje za sve", poručio je Blažević.

Sindikalna povjerenica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović rekla je da žele mirne pregovore i nagodbu, iako ih je država prevarila kada im je kazano da mirno iziđu iz zgrade Dalmacijavina u Trajektnoj luci i kada su im obećali da će sve biti u redu. Naša potraživanja odnose se na otpremnine po kolektivnom ugovoru i neisplaćene plaće iz Dalmacijavina d.d., izjavila je Stipović.

hr Wed Oct 25 2017 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1dea00e4938f5198b45a9/80
Foto: Brigita Rafanelli

FOTO: Veliko srce i vječno sjećanje Splićana zauvijek će živjeti za Vukovar

U večerašnjem mimohodu sudjelovalo je nekoliko tisuća Splićana
Nedjelja je protekla u znaku Vukovara. Cijela Hrvatska obilježila je ovaj poseban dan, a Splićani su svoju počast Gradu Heroju odali mimohodom kroz Vukovarsku ulicu. Ovo je 27. po redu obljetnica pada Vukovara, a sjećanja još uvijek nisu izblijedila.

U večerašnjem mimohodu kojega je organizirala Torcida, sudjelovalo je nekoliko tisuća Splićana koji su krenuli od kipa "Dječaka s luminom" pa sve do novih grafita. Tamo se sugrađanima obratio umirovljeni časnik hrvatske vojske Miljenko Modrić koji je rekao par riječi o tome što Vukovar treba značiti svakome od nas.

- Ovdje vidim mlade ljude i siguran sam da bi napravili što smo i mi napravili tada i kada vidim vas, vidim svjetlo.

Split je na još jedan poseban način pokazao veliko srce i vječno sjećanje na Vukovar.

Slike govore više nego 1000 riječi pa je najbolje da pogledate fotogaleriju naše Brigite Rafanelli.hr Sun Nov 18 2018 22:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dubrovačka biskupija reagirala: "Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti"

"U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa."
Dubrovačka biskupija reagirala je priopćenjem na Telegramovu priču o časnoj sestri koja je na Korčuli tjerala djecu da crtaju svoje kolege, koji ne idu na vjeronauk, kako bi ih približili Isusu.

U nastavku donosimo priopćenju u cijelosti i autentično: 

- U sklopu vjeronaučnog programa učenici su radili zadatak naziva ‘Nacrtaj koga bi želio/željela dovesti Isusu’ iz radne bilježnice odobrene u skladu s Programom katoličkog vjeronauka u osnovnoj školi. Učenicima je Isus pojam dobrote i ljubavi, koju žele podijeliti s drugima, te su učenici upravo tim povodom nacrtali blisku osobu s kojom žele podijeliti ljubav i dobrotu. 

U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa. 

Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti, niti joj je bila želja bilo što nametati svojim učenicima. Ako je navedeno nekoga povrijedilo, vjeroučiteljici, kao i Katehetskom uredu najiskrenije je žao. - stoji u priopćenju. 

hr Sun Nov 18 2018 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1af920e4938101a8b4578/80
Foto: SDŽ

Župan Boban i izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Vukovaru

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu s županom Blaženkom Bobanom, i ove godine je sudjelovalo u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić.

U koloni sjećanja  bili su i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i njegov zamjenik Milan Zdilar, gradonačelnik Makarske Jure Brkan i gradski vijećnik Ivan Kotarac, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin te načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović sa zamjenikom Tomislavom Buljanom.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije je prije hodnje u koloni sjećanja, odalo počast svim žrtvama paljenjem svijeća ispred vukovarske županijske bolnice. 
hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ad6d0e4938101a8b456c/80

Torcida Barutana bakljadom odala počast žrtvama Vukovara

Baklje su upalili točno u 18.11 sati
I ove godine je točno u 18.11 sati Torcida Barutana paleći baklje na nadvožnjaku Sirobuja obilježila obljetnicu pada Vukovara dok su zvonila zvona crkve Sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji.


hr Sun Nov 18 2018 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .