Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb39cf56f2ab8e1108b4662/80

Alijana Vukšić: 'Imamo jedinstvenu priliku resetirati turizam na održive postavke, zbog bolje budućnosti svih nas i naše djece!'

Hrvatska je reagirala na 'rigorozan način' i spasila 'što se spasiti dalo' pa se već krenulo pričati i razmišljati o sezoni i turistima koji su godinama glavni izvor prihoda u Dalmaciji.
Ovogodišnje slavlje sv. Duje protječe u krizi koronavirusa koji je zaustavio cijeli svijet i otežao svakodnevnicu koja ni približno nije kao i prije razdoblja kad je Zemlju napao nevidiljivi neprijatelj i nagovijestio veliku krizu koja stiže.

Hrvatska je reagirala na 'rigorozan način' i spasila 'što se spasiti dalo' pa se već krenulo pričati i razmišljati o sezoni i turistima koji su godinama glavni izvor prihoda u Dalmaciji.

I dok se određuje epidemiološke mjere za brojne djelatnosti, u novom režimu će se provoditi i ljetni mjeseci, a nadolazeće razdoblje i aktivnosti u turističkom smislu tema su priče u kojoj razgovaramo s Alijanom Vukšić, direktoricom Turističke zajednice grada Splita.


Sudamja ove godine u posebnim okolnostima. Kako vi osobno proživljavate ovu krizu? Kakve su aktivnosti bile planirane za ovu splitsku feštu?

- Sudamja će zbog nepovoljne epidemiološke situacije biti održana u drugačijim okolnostima. Sigurno svim građanima, pa tako i meni, nije drago što se neće održati proslava kakvu Split i naš zaštitnik zaslužuju, no ipak smo u suradnji s Gradom i partnerima koji sudjeluju u kampanji #TogetherinSplit osmislili prigodan program uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. 

U ovom razdoblju imali smo u vidu brojne druge aktivnosti kojima bi obogatili tradicionalni program proslave Sudamje, no zbog zabrane održavanja velikih događanja promijenili smo paradigmu razmišljanja i, prateći upute i preporuke stožera, osmislili program koji odgovara aktualnoj situaciji, a da pritom nudi zabavni sadržaj.

 
Vjerujem da je rano govoriti o sezoni, ali što će Split ponuditi svojim domaćim i stranim gostima?

- Split je sa svojom okolicom destinacija koja nudi cijeli spektar turističkih proizvoda tijekom cijele godine. Brojni sadržaji na otvorenom omogućavaju održavanje socijalne distance i upravo te sadržaje ćemo nastojati maksimalno predstaviti domaćim gostima kroz kampanju #TogetherinSplit, a i stranim gostima kada budemo imali više informacija o režimu putovanja na razini Europe i svijeta. 

Tako ćemo kroz komunikaciju staviti naglasak na one proizvode koji omogućavaju ljudima da zadrže socijalnu distancu poput sportsko-rekreacijskog i nautičkog turizma, ali i zdravstvenog turizma.


Imate li nešto spremno ako krene s popuštanjem mjera i s još više dovođenja života u normalu?

- Još uvijek je rano govoriti koja nas sve događanja očekuju kroz ovu godinu. Redovito pratimo donošenje preporuka i mjera od strane epidemioloških službi i, sukladno tome, razmišljamo o vrstama događanja koja ćemo biti u mogućnosti organizirati ili podržati. Iako pojedina događanja planirana u narednim razdobljima nisu odgođena, ne možemo sa sigurnošću potvrditi hoće li se održati ili ne na kraju. 

Kalendar događanja za ostatak godine ovisi o krovnim zdravstvenim službama koje donose upute i mjere za organizaciju i održavanje događanja te organizatorima koji će biti u mogućnosti prilagoditi se tim mjerama. U trenutku kada preporuke i mjere za organizaciju i održavanje događanja na razini RH budu usvojene, započet ćemo s planiranjem određenih događanja uz strogo pridržavanje pravila koje postave epidemiološke službe.

 
Što vi predviđate, koliko će izgubiti Split zbog koronavirusa? Što govore podaci do današnjeg dana?

- Činjenica je da su očekivanja od ove sezone u odnosu na rekordnu prethodnu godinu vrlo mala, samo 10 do 15 posto, a prema procjenama Instituta za turizam, značajnija stabilizacija tržišta dogodit će se krajem sljedeće godine, pa ćemo u skladu s time usmjeriti određene aktivnosti. 
Naravno, napominjem da je promjena situacije iz dana u dan moguća, stoga redovito pratimo promjene na svim tržištima.

 
Koliko je teško biti na čelu Turističke zajednice kad su glavni poslovi usmjereni prema pozivanju turista i promoviranju ljepota?

- Trenutno je teško biti djelatnik u bilo kojem segmentu turističke industrije. Prihodi su nam obustavljeni, ali dajemo svoj maksimum da i dalje komuniciramo s poslovnim partnerima i turistima i pripremamo daljnje aktivnosti, posebno one nakon otvaranja granica i stabilizacije na tržištu putovanja. Gledamo optimistično na ovu situaciju i vjerujemo da je ovo prilika za novi i bolji početak.
 

Kakvi su planovi za budućnost? Što će biti prvo što ćete napraviti otvore li se brzo granice?

- Kako svako tržište ima specifičnu situaciju, pratimo preporuke nacionalnih nadležnih tijela i onih svjetskih poput UNWTO-a, s time da posebno pratimo stanja na našim vodećim tržištima, u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj i Francuskoj, ali planiramo i usmjerenost na ona tržišta koja u ovoj situaciji budu najstabilnija. 

Od trenutka kada se otvore granice i vidimo koja tržišta su spremna putovati, provest ćemo digitalnu kampanju kroz koju ćemo promovirati elemente turističke ponude koji osiguravaju održavanje socijalne distance, kao što su sportsko-rekreacijski, nautički i avanturistički turizam. 
Međutim, moramo naglasiti da su sve planirane aktivnosti podložne promjenama, s obzirom na to da se situacija mijenja iz dana u dan, ali smo spremni prilagoditi se svim novonastalim okolnostima djelovanja i rada.
 

Turizam je najosjetljivi sektor i trebat će vremena za povratak u normalu. Što poručiti turistima, ali i poduzetnicima i obrtnicima?

- Svi ćemo snositi teret ove krize, pa tako i sustav turističkih zajednica ostaje bez izvora prihoda, ali sigurna sam da ćemo zajedno prebroditi ovu situaciju uz pomoć svih mjera i Vlade Republike Hrvatske, ali i lokalne vlasti, odnosno Grada Splita. 

U okviru kampanje #TogetherinSplit pozvali smo djelatnike svih naših agencija, hotela i muzeja, te turističke vodiče da se priključe kampanji s ciljem da zajedničkim snagama povećamo vidljivost Splita, prvenstveno na društvenim mrežama, te komunikacijom ostalim digitalnim kanalima, jer je taj oblik komunikacije sada ključan. 

Imamo brojne komparativne prednosti koje nam mogu puno pomoći, a to su; izvrsna geoprometna pozicija, dostupnost autoprijevozom iz niza europskih zemalja i nekoliko naših tradicionalnih tržišta (Njemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Poljska…), visoki udio gostiju koji dolaze automobilom (65 % po TOMAS istraživanju iz 2017.), veliki kapacitet privatnog smještaja, kuća za odmor, manjih hotela (lakše osigurati fizičku distancu), veliki broj lojalnih gostiju, dobra epidemiološka slika te percepcija sigurne destinacije.

Sada imamo jedinstvenu priliku resetirati turizam na održive postavke, zbog bolje budućnosti, svih nas i naše djece.
hr Thu May 07 2020 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea0bbe329111cfdfb8b4580/80

Anita Nosić krenula u sudsku bitku za povratak na staro radno mjesto: 'Nikad nisam otišla iz Lovreća!'

Mandat joj je prestao kad je dobila rješenje Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lovreć koje je potpisao pročelnik Mislav Karoglan.

- Zasigurno ću iskoristiti pravo da i pred institucijama iznesem svoju stranu priče. Naime, ja kroz cijeli mandat nisam prestala prebivati u svojoj općini, a to svakako mogu i dokazati, rekla je prije nekoliko mjeseci za Slobodnu Dalmaciju Anita Nosić, 30-godišnja, sad već bivša HDZ-ova načelnica općine Lovreć, nakon izbijanja afere zbog koje je i ostala bez načelničke pozicije.

Podsjetimo, otkriveno je da je, kako bi mogla kupiti stan iz programa POS-a u Zagrebu, odjavila prebivalište u Lovreću i prijavila se u Zagrebu. Kad je dobila odluku da može kupiti stan u metropoli uz državni poticaj, opet se prijavila u Lovreć i nastavila obavljati dužnost načelnice.

Nosić se, dakle, nije pomirila s gubitkom pozicije, nego je krenula u pravnu bitku. Mandat joj je prestao kad je dobila rješenje Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lovreć koje je potpisao pročelnik Mislav Karoglan. Izdano je 19. veljače ove godine i u njemu je stajalo da joj je 7. veljače prestao mandat jer je temeljem uvjerenja o prebivalištu PP Imotski utvrđeno da je odjavila prebivalište s područja Lovreća 10. prosinca 2018. i da ga je ponovno prijavila 7. lipnja 2019.

U njemu su se pozvali i na mišljenje Ministarstva uprave koje je Općini Lovreć odgovorilo da je odjava prebivališta pravna situacija koja je predviđena kao razlog prestanka mandata.

Nosić je, nezadovoljna ishodom, odlučila postupiti po uputi o pravnom lijeku. No kako je pogreškom na rješenju bilo napisano da ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu umjesto nadležnom Upravnom sudu u Splitu, tako se Nosić tužbom prvo obratila višoj instanci krajem veljače.

No oni su se proglasili stvarno nenadležnima i tu je izgubila nekoliko mjeseci. Odluku o nenadležnosti donijeli su početkom ožujka, a tek su je krajem svibnja proslijedili splitskom Upravnom sudu koji tek treba zakazati ročište, piše Slobodna Dalmacija.

Nosić u tužbi navodi, među ostalim, da se trajno nastanila u Lovreću i da ondje živi cijeli život te da u prilog činjenici da je neprekidno prebivala u Lovreću ne govori samo to što je svakodnevno dolazila na posao, odlazila u lokalnu trgovinu, crkvu i druga mjesta, već i to što je za vrijeme prijave prebivališta u Zagrebu u općini Lovreć imala prijavljeno boravište. Smatra kako nikad nije došlo do faktičnog prestanka prebivališta jer da ona nikad nije napustila svoje prebivalište u općini Lovreć.

Kako je bila u Lovreću potvrdila je potvrdom liječnice o neprekinutoj primarnoj zaštiti u Lovreću od 2013. godine, a kako bi još više prisnažila svoje argumente u borbi da dokaže da je neopravdano maknuta s načelničke pozicije, priložila je i izjavu Bogoslava Džaje, predsjednika Općinskog vijeća Lovreća, koji je naveo da je Nosić cijelo vrijeme svog mandata, pa tako i u spornom razdoblju od 10. prosinca 2018. do 7. lipnja 2019. godine, svakodnevno obnašala svoje dužnosti i dolazila na svoje radno mjesto u Općini Lovreć.

- Viđao sam je i s njom se družio i izvan radnog vremena u slobodno vrijeme u svojoj obiteljskoj kući i po našemu mjestu, a isto tako zajedno smo bili nedjeljom na svetim misama u župama naše općine, naveo je Džaja u svojoj izjavi.

Isto tako, Nosić se u tužbi pozvala i na presudu Visokog upravnog suda u jednom drugom predmetu iz 2016. godine, u kojoj, među ostalim, stoji i da je "protivno temeljnim odredbama ZUP-a (Zakona o općem upravnom postupku) stajalište da se prebivalište dokazuje isključivo uvjerenjem određene policijske postaje" jer se u upravnom postupku treba utvrđivati pravo stanje stvari i utvrditi sve činjenice.

Mora se priznati da se mlada HDZ-ovka dobro oboružala pravnim argumentima, no ipak treba pričekati presudu splitskog Upravnog suda, a onda i konačni pravorijek ako na tu odluku bude žalbi.

hr Fri Jun 05 2020 22:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5edaad806f2ab8f2588b459d/80

Šef splitske policije iznajmljivao POS-ov stan na Kili: 'Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je!'

Na internetskim tražilicama i danas je lako naći apartman Rafael u zgradi POS-a koji je u vlasništvu obitelji Boban.

Hrvoje Boban, načelnik Prve policijske postaje u Splitu, turistima je iznajmljivao stan u zgradi POS-a na splitskom predjelu Kila u Gradskom kotaru Mejaši, doznaju Index Istrage.

Agencija za pravni promet nekretnina, koja vodi program poticane stanogradnje, izvijestila nas je da su 18. srpnja prošle godine na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koje zabranjuju otuđenje "i/ili davanja u najam nekretnine koja je kupljena sukladno odredbama toga Zakona".

Na internetskim tražilicama i danas je lako naći apartman Rafael u zgradi POS-a koji je u vlasništvu obitelji Boban.

Na stranicama za booking prosječna mu je ocjena oko 9. Ocjene su pisane od lipnja 2018. do kraja srpnja 2019. godine, dakle, desetak dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju iznajmljivanje POS-ovih stanova. Tako je 30. srpnja 2019. korisnik s nadimkom Sab Bobanovu apartmanu dao ocjenu 9.6.

Teoretski, mogla je biti napisana i naknadno, no to neka bude posao nadležnih tijela. Ona bi mogla utvrditi i gdje obitelj Boban zapravo ima prebivalište. Prema sudskom registru, Hrvojeva supruga Ivana vlasnica je i direktorica "jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću za prijevoz, turizam i usluge". Ona i tvrtka u registru su prijavljeni na adresi u Stobreču, u obiteljskoj kući Hrvojevih roditelja u kojoj su živjeli kada su se natjecali za stan POS-a. Nama su tvrdili da žive u POS-ovu stanu.


Dugoročno iznajmljivanje stana

S Bobanom i njegovom suprugom Index je razgovarao nekoliko puta proteklih dana jer su prvo dobili dojavu da je u kolovozu prošle godine oglasila iznajmljivanje dva stana - POS-ova i drugog stana koji su kupili u obližnjoj zgradi nakon što su dobili POS-ov. U oglasu za stan POS-a stoji da se iznajmljuje dugoročno, površina mu je 78 metara četvornih, "sve je novo i dobro opremljeno". U komentarima ispod oglasa policajčeva supruga Ivana precizira da stan iznajmljuje do 30. lipnja 2022. godine. To se događa mjesec dana nakon stupanja na snagu zakonskih odredbi koje zabranjuju najam ili prodaju POS-ovih stanova deset godina nakon kupnje bez odobrenja APN-a. 

Ivana Boban je prvo, u dogovoru sa suprugom, poslala pisano objašnjenje. 

- Istina da sam to objavila zbog gubitka posla prošle godine i što sam mislila da neću moći plaćati kredit, ali sam odustala od te opcije jer sam vidjela da nije u skladu sa zakonom i da ga ne mogu iznajmiti, tako da stan nije iznajmljen, a u njemu se i sada nalazim. Oba stana su kupljena na hipotekarni kredit sa zabilježbom OTP banke do konačne otplate na rok od 25 godina bez ikakvog učešća. Isključivo kreditna sredstva. Naime, prije 6 godina, kada smo birali POS stan, nismo imali 4. djece i stan nam je bio tada zadovoljavajući. Poslije smo proširili obitelj, a stan je postao pretijesan za djecu i nas kao veliku obitelj, stoga smo morali kupiti dodatni stan putem kredita u blizini prvog da bi djeci omogućili što kvalitetniji život, poglavito uvažavajući činjenicu da imamo djecu oba spola. Najstarija 17 godina i najmlađe 4 godine. Stan s dvije sobe na obitelj sa 6 članova jednostavno nije zadovoljavajući, napisala je supruga načelnika Prve policijske postaje Split u poruci koja je završila pozivom na kavu.


"Ne znam je li gospođa oglašavala, moguće da je"

Na kavu nas je pozvao i Hrvoje u telefonskom razgovoru. Rekao nam je da drugi stan još nisu stigli ni opremiti.

Bobani nam, međutim, tada nisu otkrili da su stan iznajmljivali turistima. U redu, iznajmljivali su oba - i onaj navodno neopremljeni - ali on nije kupljen u sklopu državnog projekta poticane stanogradnje i stoga nije bitan za priču, a i drago nam je vidjeti da u Hrvatskoj danas policijski šefovi s brojnom obitelji mogu kupiti dva stana.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

hr Fri Jun 05 2020 22:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eda9e586f2ab8f2588b458a/80
Foto: Facebook

Hloverkina škola: "Imamo plaže kao i Mozambik. Zna se kako se radi PR"

Svoj PR eksperiment kasnije je izbrisala s Facebooka. Kaže da je to učinila zbog ružnih komentara s kojima se više nije htjela baviti.

Novak Srzić za Dnevnik Nove TV na kritike svoje blamaže odgovara. ''Drago mi je da sam potaknula mnoge na internetu da budu kreativni i da se igraju fotografijama, to je dobra kampanja. Sve bi ih pozvala da dođu u Makarsku'', rekla je direktorica TZ Makarska i pomnije objasnila svoj gaf.

- Mi imamo plaže kao i Mozambik, još i ljepše. Svojedobno je turistička zajednica Njemačke radila jednu promociju svog turizma pa bi onda stavili recimo tako plažu Mozambika i onda bi rekli mi imamo još i ljepše. Meni je jako drago da je ovaj moj mali PR uspio, da smo makarsku uspjeli staviti na sve naslovnice. Tko to može tako lako napraviti“, kaže Novak Srzić, a na pitanje je li onda riječ o pogrešnoj objavi, odgovorila je: “Zna se kako se radi PR“.

Svoj PR eksperiment kasnije je izbrisala s Facebooka. Kaže da je to učinila zbog ružnih komentara s kojima se više nije htjela baviti.

No došle su i kritike. “Svakako da je neodgovorno pozivati turiste u Makarsku i objavljivati fotografije iz Mozambika. Evo, već su bile određene izjave naziva da više nije makarska rivijera, nego mozambička rivijera“, kaže bivši makarski gradonačelnik Tonći Bilić.

Hrvatska turistička zajednica kaže da u promotivnim aktivnostima gostima želi isporučiti točne i precizne informacije. A svaka regionalna ili lokalna turistička zajednica dužna je provoditi svoje zakonske zadaće.

- One djeluju samostalno u smislu izbora komunikacijskih kanala i komunikacijskih poruka koje plasiraju u javnosti. Međutim, dužne su na točan i vjerodostojan način informirati javnost o svojoj turističkoj ponudi te slijediti promotivne smjernice Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma“, stoji u odgovoru TZ-a.

Poručuju da direktor turističke zajednice odgovara prije svega Turističkom vijeću, koje može odlučiti o sankcioniranju prema zakonskim uvjetima, piše N1.

hr Fri Jun 05 2020 21:35:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eda957a6f2ab829598b4571/80
Foto: Screenshot

Nevrijeme u Dalmaciji: Bujica nosila sve pred sobom, pogoršanje nas očekuje i sljedeći tjedan

Zahvatila nas je još jučer navečer jedna gotovo prava jesenska ciklona. Donijelo je to dosta kiše, ponegdje i obilne.

Gotovo cijelu Hrvatsku zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme uz obilne kiše. Olujno jugo puhalo je i do skoro 100 kilometara na sat, a u Selinama su vatrogasci intervenirali zbog bujice koja je pričinila veliku štetu u kampu.


Osim kiše i pljuskova, bilo je i grmljavine, a nevolje je duž Jadrana stvaralo jako i olujno jugo i oštro, prije svega u Dalmaciji s udarima i preko 100 km/h. Bilo je i visokih valova i plavljenja riva.

No za vikend nas očekuje već puno ugodnije i mirnije vrijeme. Biće dosta sunčanih i suhih razdoblja, a mogućnost za kišu je razmjerno mala. Ipak nije ni to ona prava stabilizacija, koje pritom ni nema na vidiku.

U subotu vjetar slab, a poslijepodne kraćih grmljavinskih pljuskova može biti uglavnom samo na sjeverozapadu zemlje, u gorju te u unutrašnjosti Istre, dok još rjeđe može pljusnuti iz nekog oblaka dnevnog razvoja u unutrašnjosti Dalmacije. No posvuda radi se o malim i kratkotrajnim količinama oborine.

Bit će i toplije i sparnije, osobito na kopnu, uz temperature i do 26-27 stupnjeva. 

Nedjelja nešto neugodnija uz postupno jačanje juga i jugozapadnog vjetra. No još će veći dio dana na Jadranu biti pretežno, a na kopnu djelomice sunčano uz tek kakav kraći lokalni pljusak u gorju i na krajnjem istoku zemlje, uglavnom Podunavlju.

Bit će sve vjetrovitije, skupljat će se tmurniji oblaci oko Istre i Kvarnera gdje će zatim navečer i u ponedjeljak biti pljuskova te munja i gromova. Bit će to samo uvod u pogoršanje početkom novog tjedna, tj. još jedna ciklona i novi kišni val u ponedjeljak i u noći na utorak, piše vijesti.hr

hr Fri Jun 05 2020 20:57:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .