Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/586e7f5a1eea8fb5c18b4655/80
Foto: Rade Popadić

Zlatne boje Splita u predvečerje i snježni Mosor u zaleđu

Donosimo vam foto galeriju snimljenu u četvrtak predvečer

Cijeloga dana bura je jačala u Splitu, a u ranim večernjim satima izmjereni su prvi udari do 100 km/h. Kako to obično biva za puhanja snažne bure, digne se morska prašina, a u nekim drugim dijelovima Dalmacije, primjerice Zadru, zna se dogoditi posolica - nakupljanje čestica soli koje bura donese s kilometrima udaljene lokacije na moru.

Uvertira je to u olujnu i orkansku buru diljem Dalmacije koja će njenim stanovnicima, u kombinaciji s velikom hladnoćom, donijeti brojne probleme sljedeća dva dana.

U priloženoj foto galeriji pogledajte prizore iz Splita snimljene u predvečerje, sa snježnim Mosorom u pozadini i Kaštelanskim zaljevom pod snažnim naletima bure.

Facebook komentari

hr Thu Jan 05 2017 18:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/590451f7b47398315b8b470e/80

Žene s većim stražnjicama rađaju inteligentnu djecu - kaže znanost!

U studiji se također navodi da nam ta, nama ženama poznata taloženja masnih naslaga na bokovima i bedrima, što čak i mršave žene primjećuju s godinama, zapravo daju mogućnost da postanemo majke
Uzmite ovo za ozbiljno ili kao zeku peku, ali ovim su se pitanjem pozabavili pravi znanstvenici! Naime, tim s Pitsburškog sveučilišta uspio je pronaći vezu i dokazati da razvoj mozga ploda poprilično ovisi o količini masnoća s majčine stražnjice i bedara te samim time utječe na inteligenciju djeteta, piše Index.

Jedan od suradnika na ovoj studiji bio je i doktor medicine William D. Lassek, ujedno i autor knjige "Why Women Need Fat" , a koji je za Sunday Times izjavio kako masne zalihe u našem organizmu sadrže, među  ostalima, i kemijsku supstancu znanu kao DHA- odnosno Dokosaheksaenoičnu kiselinu koja je primarna gradivna komponenta kore ljudskog mozga, sperme, testisa i rožnice.  Ona spada pod grupaciju omega 3 masnih kiselina koje su izuzetno važne za razvoj dječjeg mozga odnosno kompletnog neurološkog sustava i očiju, posebno u prvih šest mjeseci njihovog života. Tragovi dokosaheksaenoičnu kiseline nalaze se i u majčinom mlijeku.
 
Zanimljivo je da je ova studija pokazala kako masne zalihe u gornjem dijelu tijela imaju prilično negativne učinke, dok masne zalihe s donjeg dijela tijela imaju pregršt pozitivnih učinaka na opskrbu dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina koje su neophodne za razvoj kompletnog živčanog sustava. "Zato je taj omjer majčinih bokova od izuzetne važnosti  te se po njemu čak može predvidjeti kakva će biti inteligencija njenog budućeg djeteta, kao i narednih generacija. 

Jako je važna ta sposobnost da majka tijekom trudnoće uspijeva održati potrebnu količinu masnog tkiva i akumulirati je sve do poroda" naglasio je doktor Lassek te takvu situaciju usporedio s medvjedima u doba hibernacije i kitova koji žive  u hladnim arktičkim morima. Oni jako dobro znaju koliku su im važne te masne zalihe, a mi bismo samo mogle reći, pa to uopće nije problem! 

U studiji se također navodi da nam ta, nama ženama poznata taloženja masnih naslaga na bokovima i bedrima, što čak i mršave žene primjećuju s godinama, zapravo daju mogućnost da postanemo majke. Da je to čak stvar prirodne selekcije s obzirom da su te naslage važne za našu majčinsku funkciju, odnosno mogućnost da beba koja raste u maternici dobije te važne kiseline za razvoj mozga i živčanog sustava. A to nas također razlikuje od primata koji u trudnoći ne dobivaju naslage  nigdje drugdje osim u trbuhu. 

Zato ako ste u trudnoći dobili oblu stražnjicu znajte da to nije jer niste disciplinirane - to je jednostavno stvar evolucije i vaše mogućnosti da rodite zdravo i pametno dijete. A vi sustavne mršavice, priznajte da ste se u trudnoći barem malo proširile jer vjerojatno jeste, to vam je evolucija omogućila. A ako pomislite da sa svojom guzom možda niste bile u mogućnosti stvoriti super pametno dijete, referirajte se na tezu da je najvažnije da se masnoće dobivene u trudnoći akumuliraju sve do poroda te da vaša tjelesna masa i konture nemaju toliko veze s veličinom guze koju bi trebale imati, već veličinom koja će biti adekvatna vašoj tjelesnoj građi, piše Index.

Facebook komentari

hr Sat Apr 29 2017 10:47:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59042f5db473984d608b45a1/80

Klape nastupom oduševile Imoćane

Susret klapa u sklopu manifestacije "Pismo moja" opravdao je sva očekivanja

Jubilarni, deseti susret klapa “Pismo moja“, održan je u Gradskoj kino dvorani u Imotskom. Ovogodišnja glazbena manifestacija ne samo da je opravdala uvijek visoka očekivanja, nego je u mnogo čemu čak i nadmašila najoptimističnija predviđanja. Čitava manifestacija je doživjela organizacijski i produkcijski iskorak, dok sama kvaliteta klapskih izvođača, ionako, nikada nije bila ni sporna, ni upitna.

Tako su na ovogodišnjem susretu klapa u sklopu manifestacije “Pismo moja“ nastupile klape: “Rećina“, “Kurjože“, “Sv. Mihovil“, “Bratovština Sv. Stjepana“, “Kaše“, “Cambi“ te klapa “Neviste“. Upravo je ženska klapa “Neviste“ iz Imotskog dočekana s posebnim oduševljenjem, jer su pjevačice ponovo imale zajednički nastup nakon tri godine pauze, koja je proizišla iz različitih objektivnih razloga. Svi ljubitelji klapskog izražavanja nadaju se kako će smoći motiva, energije i vremena i za daljnje nastupe, iako su članice i dalje aktivne u samoj organizaciji ovog klapskog susreta.

Ovogodišnja posebnost manifestacije je i uručenje priznanja za poseban doprinos klapskom stvaralaštvu u Imotskom, koji su uručeni Peri Picukariću i Vladi Viciću. Puna Gradska kino dvorana u Imotskom dugotrajnim je pljeskom ispratila sve sudionike ove glazbene manifestacije.

Facebook komentari

hr Sat Apr 29 2017 08:15:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59038a60b47398e25a8b46c6/80
Foto: D.N.

Dani hrvatske male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija otvoreni uz GSS-ovu pokaznu vježbu spašavanja na moru

Tijekom trajanja vježbe Stipe Božić je pojašnjavao pojedine elemente vježbe
Na zapadnom platou marine Lav, u Podstrani s početkom u 13.00 sati svečano i atraktivno, otvoreni su  9. Dane hrvatske male brodogradnje i sajam turističkih atrakcija 2017.

Nakon što je moderatorica pozdravila sve prisutne, najavila je kako će prisutni vidjeti jedno sasvim drugačije otvorenje ovog događaja i predala mikrofon predstavniku HGSS-a Stipi Božiću i pročelniku HGSS Vinku Prižmiću, a potom je sirena označila početak HGSS-ove pokazne vježbe spašavanja na moru.

Tijekom trajanja vježbe Stipe Božić je pojašnjavao pojedine elemente vježbe. Nakon što su hrabri članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, kratkom i efektnom pokaznom vježbom spašavanja na moru, predstavili djelić svojih vještina i približili svoj angažman koji se često odvija daleko od očiju javnosti, njenim su završetkom ujedno označili 9. Dane hrvatske male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija otvorenim. Potom su na scenu stupili članovi organizacijskog odbora Dane hrvatske male brodogradnje i sajam turističkih atrakcija; Damir Skelin, Branimir Matijaca i Tomi Božiković koji su se kao organizatori obratili nazočnima.


Svečanost se nastavila dodjelom priznanja brodograditeljima koji su i ovu godinu učinili napor i premijerama plovila oplemenili 9. izdanje ove manifestacije. Direktor prodaje EUROHERC osiguranje d.d. podružnice Split Ivica Ljubičić uručio je PRIZNANJEtvrtci BOVA j.d.o.o. / plovila GREGO za premijerno izlaganje plovila.Direktorica METRO CASH&CARRY – Split, Ivana Verunica uručila je PRIZNANJE CALAFATUS d.o.o./ NORAK 600 za premijerno izlaganje plovila u moru. Načelnik Podstrane - Mladen Bartulović uručio je PRIZNANJE Brnabić brodogradnja d.o.o. / SAMPA 600 s jarbolom za premijerno izlaganje plovila. 

Župan Splitsko dalmatinske Županije gosp. Zlatko Ževrnja nakon što se obratio prisutnima uručio je POSEBNO PRIZNANJE tvrtci VINETA d.o.o. povodom obljetnice 10 godina od proizvodnje prve motorne jahte MONACHUS.

Na kraju je moderatorica pozvala predstavnike HGSS-a da se pridruže uzvanicima na sceni i potom im je član organizacijskog odbora Damir Skelin izvan protokola u ime organizatora uručio POVELJU ZAHVALNOSTI za iznimna postignuća koja pomiču granice mogućeg pri spašavanju ljudskih života na kopnu i moru. Nazočni su se potom u pratnji predsjednika Udruge DHMB Branimira Matijace uputili na razgledanje izloženih plovila i eksponata iz segmenta turističkih atrakcija.

Na otvorenju su bili prisutni uzvanici: Župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, Dožupan Ante Šošić, NačelnikOpćine Podstrana Mladen Bartulović, direktorica podružnice EUROHERC osiguranja d.d. Katja Križan, direktor prodaje podružnice Split_Ivica Ljubičić, glavni manager Hotela Le Meridien - Arnould Zaalberg, i direktorica Dijana Ujević, direktorica METRO cash & carry Split Ivana Verunica, direktorica HGK ŽK Split Vesna Friedl i voditeljice Odsjeka za turizam Nataša Bušić. , Zdravka Švenda direktorica TZ Podstrana i Voditelj Marine Lav Igor Erceg

Facebook komentari

hr Fri Apr 28 2017 20:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/590387a4b47398fd5e8b45f7/80
Foto: Pixabay

Kako najmlađima objasniti da neka djeca nemaju za brendirane tenisice ili mobitel?

Razgovarati s djetetom o osjetljivim temama poput siromaštva veliki je izazov za svakog roditelja
S obzirom na više od 220 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj, ali i statistiku koja pokazuje da jedno od četvero djece u Europi živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, razgovor o ovoj temi trebao bi se naći na rasporedu u svakoj obitelji. Evo kako se o tome treba i može pričati s najmlađima.

Razgovarati s djetetom o osjetljivim temama poput siromaštva veliki je izazov za svakog roditelja. - piše Zadovoljna.hr

- U mlađoj , predškolskoj dobi, djeca u potpunosti ne razumiju pojam novca i materijalnih dobara, ali mogu uočiti razlike između sebe i druge djece – u količini igračaka ili nekim drugim djeci bitnim stvarima. - započinje priču magistra psihologije i sociologije Lidija Repić.

Kad krenu u školu, počinju se više uspoređivati s vršnjacima, te zamjećivati tko ima bolju torbu, tenisice ili mobitel. Upravo zato važno je s mališanima kontinuirano raditi na samopouzdanju, poštovanju i pozitivnim vrijednostima.

Djeci trebamo pokazati da ih ne određuje ono što obuku ili stvari koje imaju, nego da je puno važnije kakvi su kao osobe. Bez obzira na materijalne (ne)mogućnosti, u djetetu uvijek treba buditi i poticati pozitivnu sliku o sebi. 

- Djeca koja su voljena i odrastaju u podržavajućoj okolini, manje će ovisiti o mišljenjima drugih ljudi koja se baziraju na materijalnome – skupoći mobitela ili školske torbe. - dodaje hrvatska psihologinja iz Osnovne škole "Bogumila Tonija" u Samoboru.

Kako razgovarati s djetetom o ozbiljnim temama?

Dosta roditelja ne zna kako započeti razgovor o ozbiljnim temama bez obzira koliko se pripremali za njega ili poznavali problematiku, o čemu će psihologinja reći:

Razgovore nemojte odgađati, a svaki dan razgovarajte s djetetom o tome kako je provelo dan, što je radilo s prijateljima. Redoviti i iskreni razgovori olakšat će i iznošenje informacija koje su vama teške za reći, kao npr. vaše materijalno i financijsko stanje.

Ipak, treba imati na umu da razgovor o teškim životnim situacijama može opteretiti dijete, pa dijelite s njim informacije koje su primjerene njegovoj dobi.

Ako dijete, primjerice, želi skupe tenisice koje si trenutno ne možete priuštiti, objasnite mu da je jeftinija varijanta jednako dobra. Pritom je važno ponuditi mu izbor između nekoliko različitih tenisica koje si možete priuštiti kako bi sam mogao napraviti konačni izbor.

Psihologinja napominje da djeca iz siromašnijih obitelji ponekad doživljavaju socijalnu isključenost i nemaju mogućnost nastavka školovanja, a često nemaju zadovoljene niti osnovne životne potrebe – hranu i topli dom, što može dovesti do diskriminacije. Siromaštvo u dječjoj dobi može prouzročiti brojne negativne posljedice koje utječu na dječji razvoj (kognitivne, socijalne, fizičke) i kasniji život.

- Bez obzira na materijalne (ne)mogućnosti, u djetetu uvijek treba buditi i poticati pozitivnu sliku o sebi.Djeca koja su voljena i odrastaju u podržavajućoj okolini, manje će ovisiti o mišljenjima drugih ljudi koja se baziraju na materijalnome, kaže psihologinja Lidija Repić. 

Zato je dobro potražiti pomoć institucija poput Centra za socijalnu skrb, raznih udruga koje pružaju usluge savjetovanja, a dobro bi bilo upoznati i razrednika s materijalnom situacijom u obitelji.

Što sve djeca mogu naučiti o siromaštvu u školi?

Pomoć roditelja u odgoju djeteta i suočavanju s teškim pitanjima poput siromaštva može biti i školski razrednik. To najbolje dokazuje učiteljica savjetnica Anica Globan Kovačić iz Osnovne škole "Vojnić" iz Vojnića koja o ovim temama razgovara na satu razrednika, ali i tijekom ostatka nastave.

- U prvom razredu objasnim da ima roditelja koji su zaposleni, i oni koji to nisu. Oni koji su zaposleni dobivaju novac kao "nagradu" za obavljeni posao, kao što učenici dobivaju odgovarajuću ocjenu za svoj "posao". Neki iako puno rade, ne dobiju puno novaca. - kaže učiteljica iz Vojnića.

U drugom razredu osnovne škole učiteljica počinje objašnjavati što sve treba kupiti od zarade – primjerice hranu, plaćati struju i vodu, a od ostalih stvari kupujemo i ono bez čega ne možemo.

- Kažem im da je poželjno koju kunu staviti u štednju za situacije kada nam nešto neočekivano zatreba. Vrijednost novca shvate kroz razrednu štednju gdje skupljamo novac za hranu za ptice, dar za prijatelja koji je završio u bolnici i slično, dodaje Anica Globan Kovačić.

4 pravila Anice Globan Kovačić u školi s kojima djeca postoji tolerantnija:

1. Djeci uvijek govorim da se ne smijemo natjecati u tome tko ima nešto skuplje, nego u tome kakvi smo ljudi.

2. Sva djeca u mom razredu se hrane u školskoj kuhinji, a na prvom roditeljskom sastanku dogovorim s roditeljima da ne nose grickalice i slatkiše jer nikada nemaju za ponuditi svim učenicima u razredu, nego se onda nudi odabranima. Kao i kod svega u školi, i u vezi financijskog stanja važno je da učiteljica da svim mogućim postupcima djeci na znanje da su joj svi jednaki.

3. Jako ističem da je bitno imati čistu, a ne skupu, odjeću i obuću. I to im se totalno usadi i zbilja nemam nikakvih problema.

4. Bez obzira na financijsku situacija, sva moja djeca idu na školske izlete. Roditelji su na početku školske godine upoznati kamo se ide i već se može procijeniti koliko bi to koštalo. S djecom pričam da ne žicaju veliki džeparac za izlet jer trebaju biti zahvalni roditeljima što su im omogućili odlazak na izlet.

Primjerice u svibnju idemo u Veliki Grđevac i budući da nije baš jeftino već mjesecima pričamo o štednji, a napominjem im da si ne moraju kupiti čokoladicu za svaku kunu koju dobiju. - piše Zadovoljna.hr

Facebook komentari

hr Fri Apr 28 2017 20:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .