Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e7a98cb557a237f8b462e/80
Foto: bakeme.com.hr

Premalo soli i ostale najčešće pogreške koje radite u kuhinji, a niste ih ni svjesni

Kuhanje mnogima predstavlja posebno zadovoljstvo, ali može biti i prava muka. Razloga je više, no ono što mnogi ne znaju jest da neke uobičajene stvari uzimaju zdravo za gotovo, odnosno, griješe pri kuhanju zbog čega konačan rezultat može biti nezadovoljavajući.
Osim toga, svaka minuta je u današnje vrijeme itekako dragocjena, a ako poštujete pravila, kuhanje može postati pravo zadovoljstvo sa slasnim rezultatima zbog kojih ćete i vi i vaši ukućani, lizati prste. 

Evo što radimo krivo, a ne bismo trebali... 

Kuhanje 'iz glave'

Bez obzira koliko dugo imate "staža" za štednjakom, recepte za nova jela biste svakako trebali pročitati do kraja i slijediti ih kako je navedeno, pojašnjava Lisa Siva, urednica časopisa Panna Cookings. 

To je jedna od najčešćih pogrešaka amatera kuhara. Najčešće samo pročitaju popis namirnica koje su im potrebne za neko jelo ili prelete preko recepta.

- Možda nemate svu potrebnu opremu za kuhanje određenog jela, a već ste krenuli pripremati namirnice. Možda niste ni upoznati s tehnikom kuhanja koju biste trebali primijeniti kod određenih jela. Jako je bitno pripremiti se prije samog početka kuhanja za fantastične rezultate".

Ne radite pripremu

Kada ste pročitali recept za jelo i svjesni ste da ga možete pripremiti jer imate sve što je potrebno, idući korak je zasigurno priprema namirnica za kuhanje. Jedan profesionalni kuhar otkrio je na Redditu kako biste trebali imati sve na mjestu, odnosno, sav pribor koji vam je potreban kao i namirnice imati spremne unaprijed, poput maslaca na sobnoj temperaturi, mariniranog mesa, ugrijanu pećnicu na određenu temperaturu i sl.

Ne solite dovoljno

Previše zasoljena hrana nije dobra za zdravlje, no svakako ne biste se trebali bojati zasoliti jelo koliko je potrebno. Neposoljene namirnice nisu ukusne, a kod mnogih jela nećete biti u mogućnosti naknadno zasoliti koliko je potrebno. Znate ono kada kušate jelo dok ga pripremate i osjetite da nešto nedostaje? Najčešće posežete za nekim začinima kako bi jelo bilo ukusnije, no najčešće samo nedostaje - soli. 

Ne ostavljate namirnice da 'odmore'

Znate onaj dio u receptu kada biste trebali ostaviti tijesto ili marinirano meso da odstoji? E, to je detalj koji bi svaki kuhar trebao slijepo pratiti. Mnogi nemaju vremena ili strpljenja pa taj postupak skraćuju ili eliminiraju, no tu konačnici neće dati dobre rezultate. 

Profesionalni kuhari savjetuju da meso koje ste pripremili, ispekli, ostavite na dasci na rezanje 7-10 minuta prije nego ga krenete rezati. Tijekom hlađenja, svi sokovi iz mesa će se upiti i ono će ostati sočnije. Ako ga odmah režete nakon pečenja, dragocjeni i ukusni sokovi će iscuriti. 

Krivo baratate noževima

Dobar, oštar nož, najvažniji je alat u kuhinji. Kako bi što dulje ostao u takvom stanju, potrebno je znati kako s njime baratati. Drugim riječima, uvijek ga operite i osušite nakon uporabe, koristte ga isključivo na dasci za rezanje i ne perite ga u perilici posuđa kako se ne bi oštetila oštrica, piše vecernji.hr


hr Sat Nov 24 2018 16:36:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2cbbc929111cf40d8b458b/80

Krenulo glazbeno putovanje po hrvatskim otocima s najvećim jedrenjakom na svijetu

Swedish House Mafia, Carl Cox i Cheat Codes zatvorili program u Splitu

Splitski dio festivala proteklih dana nisu propustile posjetiti ni brojne poznate osobe poput Vanne koja je došla u društvu supruga Andre i kćeri Jane, Ive Radić, Anamarije Asanović, Ivana Tandarića iz ELFSA, Petra Graše, Luke Nižetića, Damira Kedže, Ivana Pažanina, Domenice, Hane i Ivana Huljića, Jole, Radovana Stošića, modela Lune Valas, Paule Puškaš, Patrika Cvetka i Drage Pezića. U sjajnoj su atmosferi uživali i predstavnici vlasti te turističkog sektora; ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, državni tajnik Tonči Glavina, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld te Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.


Ovaj festivalski gigant nastoji sačuvati i povezati sve ono što Split čini Splitom te posjetiteljima iz svih krajeva svijeta ispričati jedinstvenu priču o gradu, Hrvatima i Hrvatskoj. Jedan od simbola Splita svakako je tvrtka Brodosplit te brodogradilište čiji su se kranovi bili dijelom industrijske scenografije na pozornici RESISTANCE. Splitska tvrtka upravo je završila izgradnju impozantnog jedrenjaka imena Flying Clipper, koji je danas ugostio predstavnike festivala ULTRA Europe i čime je na znakovit način započela DESTINATION ULTRA – glazbeno putovanje po hrvatskim otocima, Braču, Hvaru i Visu. 

Riječ je o najvećem jedrenjaku na svijetu koji će ući i u knjigu Guinnessovih rekorda, a ima 150 luksuznih kabina te može ugostiti 300 putnika i 150 članova posade. “Naše ćemo prijatelje iz ULTRE prevesti iz Splita za Hvar, kako bi na neki način spojili ova dva velika projekta zajedno. 

Riječ je o brodu dugom 162 metra, a ovo je posljednja tehnička proba prije kretanja u komercijalnu plovidbu. Tijekom ljetnih mjeseci zadržavat će se pretežito na Mediteranu dok će za vrijeme zimskih mjeseci ploviti Karibima“ – izjavio je Radovan Načinović, direktor projekta novogradnje 483 iz Brodosplita.

Prva stanica na popisu destinacijskog programa je otok Brač, točnije 585 Club na Bolu gdje će zasvirati Vanillaz i Cheat Codes, glazbeni trojac iz Los Angelesa koje je nastupio i sinoć na glavnoj pozornici.

“Bilo je doista nevjerojatno! Uvijek je poseban osjećaj svirati pred toliko ljudi, a energija koja se desi na festivalima je teško opisiva. Večeras na Braču će biti puno intimnije ali jednako dobro i zabavno. Jako volim Hrvatsku i bio sam ovdje više od sedam puta. Uspio sam vidjeti dosta obale, a posebno mi se sviđaju otoci“ – izjavio je Trevor Dahl.

ULTRA Beach je na rasporedu sutra, a na pozornici ispred atraktivnih kaskadnih bazena hotela Amfora Grand Beach Resort, zasvirat će trenutno najvrući i tek svijetu obznanjeni dvojac Europa – projekt iza kojeg stoje velikani Martin Solveig i Jax Jones. Drugo ime na popisu je britanski duo Sigma, a zabava će se nastaviti u Carpe Diem Beach Clubu uz program RESISTANCE i Dubfire, Techansia i Carlo Lio, koji će nastupiti pod imenom SCI + TECH. stanica ovogodišnjeg ultimativnog iskustva je RESISTANCE Vis Closing Party, koje je rezervirano za 17. srpnja, a održat će se, već tradicionalno, u bajkovitoj tvrđavi Fortica.

Ovo posebno druženje uz zalazak sunca i pogled na Jadransko more, za samo dvije tisuće posjetitelja obilježit će britanska house i dance zvijezda Nic Fanciulli i Art Department.
hr Mon Jul 15 2019 19:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2c8acb29111c14088b4635/80
Foto: Zvonimir Barišin

FOTO Ultra Europe oduševio 150 tisuća partijanera

Na festivalu je sudjelovalo 150.000 posjetitelja koji su uživali u službenom pivu festivala - Heinekenu

Završio je još jedan, sedmi po redu,  ULTRA Europe festival u Splitu koji je nadmašio sva očekivanja. Jedan od najpopularnijih i najvećih ljetnih festivala ponovno je oduševio brojne posjetitelje koji su osim u odličnoj glazbi uživali i u službenom pivu festivala – Heinekenu. Suradnja između Heinekena, najinternacionalnijeg premium piva na svijetu i ULTRA Europe festivala traje već sedmu godinu zaredom jer Heineken sa svojim odraslim potrošačima dijeli strast prema glazbi i zabavi. A pivo je bilo jedan od razloga što se sve šarenilo i svijetlilo prošlog vikenda u Splitu. 

Podršku Ultri dao je i Desperados, pivo začinjeno tekilom, koje oslobađa divlju stranu zabave. Desperados se pobrinuo za najluđe fotografije s festivala - sa šarenim, fluorescentnim uzorcima kojima su posjetitelji ukrašavali tijela. 

Preko 150.000 posjetitelja iz više od 140 zemalja svijeta u tri dana festivala uživalo je u glazbi nekih od najboljih svjetskih DJ-a kao što su Swedish House Mafia, Above & Beyond, Afrojack, Armin van Buuren, Carl Cox, David Guetta i brojni drugi. 

Kao dio Heinekenove globalne kampanje Live Your Music, ULTRA Europe iz godine u godinu  okuplja najjača imena svjetske glazbene scene i događaj je za koji se uvijek traži karta više.  A da pivo i zabava odlično idu zajedno uvjerili su se i dobitnici ulaznica za festival putem Heinekenovog nagradnog natječaja, koji su uz ulaznice nagrađeni i druženjem u backstageu s poznatim hrvatsko- slovenskim DJ duom Vanillaz.

Ovogodišnju ULTRU nisu propustili ni Petar Grašo, Domenica Žuvela, Hana Huljić i poznati slovenski chef Tomaž Kavčić koji su se dugo u noć zabavljali u Heinekenovom VIP-u. 


hr Mon Jul 15 2019 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b67f693cb557a25498b4b4a/80
Foto: Pixabay

Trik koji odmah pali: Što napraviti kad se "smrzne mozak" od sladoleda?

Srećom, ima lijeka za suludu bol nakon što zagrizemo u nešto hladno. Iako osjećaj da će nam glava eksplodirati ne traje dugo, nema smisla da se mučimo i sekundu više...

Kratkotrajna, ali snažna glavobolja mračna je strana guštanja u omiljenoj ljetnoj poslastici ili ledenim pićima, no, srećom, postoji način na koji možete smanjiti agoniju.

Znanstveno objašnjenje je neuralgija, odnosno bol živca koja se javlja kod podražaja ili upale. Snažna bol u glavi odgovor je na ledenu temperaturu koja se širi nepcem. Kako bi se očuvala temperatura tijela, krvne žile nepca se stišću, a nakon što se ponovno vrate u normalu, signal koji osjećamo kao snažnu bol putuje živcem do mozga.

Glavobolja koju izaziva ledena hrana ne traje dulje od pet minuta, ali može se činiti da traje vječno. Kako biste si pomogli, potrebno je zagrijati nepce. Ako imate u blizini toplo piće, popijte ga, no pomoći će i to da na nepce naslonite palac, kojim ćete ga utopliti.

Da se bol ne bi pojavljivala, često je potrebno strpljenje. Pričekajte da se sladoled rastopi u ustima prije nego što ga progutate, a jednako vrijedi i za ledena pića – usporite, piše punkufer.hr

hr Mon Jul 15 2019 14:58:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb4947629111cec4a8b4592/80
Foto: PIXABAY

Bakterije u crijevima mogle bi biti 'krivac' za kronični umor

Glavni uzrok kroničnog umora i iscrpljenosti mogao bi biti u crijevima, točnije u vašem izmetu, a ne toliko u 'glavi', pokazuju rezultati nove studije objavljene u zborniku stručnih radova Microbiome.

Naime, sve je više ljudi u svijetu koji se javljaju liječniku zbog kronične iscrpljenosti i umora, za koje liječnici do sada nisu otkrili glavni uzrok, pa se povezuju s nizom problema, među kojima su anemija, problem s nadbubrežnom žlijezdom ili štitnjačom, kronična neispavanost ili činjenica da je čovjek preopterećen obavezama, piše 24sata.

No, istraživači iz Sveučilišta Cornell krenuli su odozdo, odnosno od istraživanja stolice ljudi koji su se javili sa simptomima kroničnog umora, koji uključuje povremene depresije, bolove u zglobovima, prekomjernu pospanost, zaboravljivost, slabost i umor koji značajno utječu na sposobnost da se nose sa svakodnevnim obavezama te utvrdili da se kod 80 posto njih može utvrditi drugačiji profil crijevnih bakterija u odnosu na bakterije prisutne u crijevima ljudi koji se ne žale na te probleme.

Uz markere u stolici, istraživali su i krv sudionika ispitivanja.

"Naš rad pokazuje da mikrobiom crijevnih bakterija u bolesnika sa sindromom kroničnog umora nije normalan, što može dovesti do gastrointestinalnih i upalnih simptoma kod ljudi koji boluju od tog sindroma", kaže dr. Maureen Hanson, profesorica molekularne biologije i genetike na Cornellu koja je vodila istraživanje

Time se, kaže, dokazuje da je riječ o sindromu koji je vrlo stvarna, biološki uzrokovana bolest, a ne samo izgovor da se ostane u krevetu.

Kod ljudi s tim sindromom zabilježena je veća količina loših bakterija u crijevima te manje onih koje djeluju protuupalno, zbog čega su podložniji upalama ili slaboj probavi, što dovodi do pada imuniteta. Istodobno, kod njih su pronađeni i neki upalni markeri u krvi koji ukazuju na to da je riječ o ljudima koji imaju propusnija crijeva, zbog čega bakterije lakše dospijevaju u krvotok.

To dovodi do toga da loše bakterije istiskuju one dobre, zbog čega se javlja i reakcija imunološkog sustava, što dovodi do iscrpljenosti i drugih simptoma.

Rješenje je relativno jednostavno, sugerira se u rezultatima studije, iako znanstvenici priznaju da tek treba utvrditi kako djeluje: pojačanim unosom zdravih bakterija kroz hranu ili probiotičke dodatke možemo podići razinu energije, ističe se u zaključku. Među preporukama je i ona da barem jedan obrok u danu sadrži kefir,, ili neki dodatak s probioticima.

hr Mon Jul 15 2019 14:19:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .