Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7e7a98cb557a237f8b462e/80
Foto: bakeme.com.hr

Premalo soli i ostale najčešće pogreške koje radite u kuhinji, a niste ih ni svjesni

Kuhanje mnogima predstavlja posebno zadovoljstvo, ali može biti i prava muka. Razloga je više, no ono što mnogi ne znaju jest da neke uobičajene stvari uzimaju zdravo za gotovo, odnosno, griješe pri kuhanju zbog čega konačan rezultat može biti nezadovoljavajući.
Osim toga, svaka minuta je u današnje vrijeme itekako dragocjena, a ako poštujete pravila, kuhanje može postati pravo zadovoljstvo sa slasnim rezultatima zbog kojih ćete i vi i vaši ukućani, lizati prste. 

Evo što radimo krivo, a ne bismo trebali... 

Kuhanje 'iz glave'

Bez obzira koliko dugo imate "staža" za štednjakom, recepte za nova jela biste svakako trebali pročitati do kraja i slijediti ih kako je navedeno, pojašnjava Lisa Siva, urednica časopisa Panna Cookings. 

To je jedna od najčešćih pogrešaka amatera kuhara. Najčešće samo pročitaju popis namirnica koje su im potrebne za neko jelo ili prelete preko recepta.

- Možda nemate svu potrebnu opremu za kuhanje određenog jela, a već ste krenuli pripremati namirnice. Možda niste ni upoznati s tehnikom kuhanja koju biste trebali primijeniti kod određenih jela. Jako je bitno pripremiti se prije samog početka kuhanja za fantastične rezultate".

Ne radite pripremu

Kada ste pročitali recept za jelo i svjesni ste da ga možete pripremiti jer imate sve što je potrebno, idući korak je zasigurno priprema namirnica za kuhanje. Jedan profesionalni kuhar otkrio je na Redditu kako biste trebali imati sve na mjestu, odnosno, sav pribor koji vam je potreban kao i namirnice imati spremne unaprijed, poput maslaca na sobnoj temperaturi, mariniranog mesa, ugrijanu pećnicu na određenu temperaturu i sl.

Ne solite dovoljno

Previše zasoljena hrana nije dobra za zdravlje, no svakako ne biste se trebali bojati zasoliti jelo koliko je potrebno. Neposoljene namirnice nisu ukusne, a kod mnogih jela nećete biti u mogućnosti naknadno zasoliti koliko je potrebno. Znate ono kada kušate jelo dok ga pripremate i osjetite da nešto nedostaje? Najčešće posežete za nekim začinima kako bi jelo bilo ukusnije, no najčešće samo nedostaje - soli. 

Ne ostavljate namirnice da 'odmore'

Znate onaj dio u receptu kada biste trebali ostaviti tijesto ili marinirano meso da odstoji? E, to je detalj koji bi svaki kuhar trebao slijepo pratiti. Mnogi nemaju vremena ili strpljenja pa taj postupak skraćuju ili eliminiraju, no tu konačnici neće dati dobre rezultate. 

Profesionalni kuhari savjetuju da meso koje ste pripremili, ispekli, ostavite na dasci na rezanje 7-10 minuta prije nego ga krenete rezati. Tijekom hlađenja, svi sokovi iz mesa će se upiti i ono će ostati sočnije. Ako ga odmah režete nakon pečenja, dragocjeni i ukusni sokovi će iscuriti. 

Krivo baratate noževima

Dobar, oštar nož, najvažniji je alat u kuhinji. Kako bi što dulje ostao u takvom stanju, potrebno je znati kako s njime baratati. Drugim riječima, uvijek ga operite i osušite nakon uporabe, koristte ga isključivo na dasci za rezanje i ne perite ga u perilici posuđa kako se ne bi oštetila oštrica, piše vecernji.hr


hr Sat Nov 24 2018 16:36:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d6f4c29111c49468b456f/80

"Zovem prijatelje moje": Glazbene zvijezde uveličale autorsku večer Tomislava Mrduljaša u Zagrebu

Mrduljaševe pjesme izvele su neka od najpopularnijih imena domaće glazbene scene...

„Jugo“, „Gori more“, „Bez tebe“, „Ješka od ljubavi“, „Ćutin se lipo“ samo su neke od niza pjesama iz pera Tomislava Mrduljaša, nagrađivanog splitskog autora, producenta i redovnog člana Hrvatskog društva skladatelja, čija je raskošna i raznolika pjesmarica predstavljena na autorskoj večeri u Lisinskom, 17. veljače.

Pod motom „Zovem prijatelje moje“ te uz pratnju orkestra Hrvatske ratne mornarice pod ravnanjem Tonćija Ćićerića, Mrduljaševe pjesme izvele su neka od najpopularnijih imena domaće glazbene scene: Klapa HRM-a ‘Sveti Juraj’, bend Mjesni odbor te Zorica Kondža, Jelena Rozga, Mia Dimšić, Ivo Amulić, Giuliano, Alen Nižetić, Marko Tolja, Goran Karan, Tedi Spalato, Tiho Orlić, Marko Kutlić, Ana Uršula Najev i Petar Dragojević. Jedno od iznenađenja večeri bio je i nastup bivšeg košarkaša Dina Rađe na električnoj gitari te njegov solo na pjesmi „Evo noć“.

Sav prihod od koncerta uplaćen je u humanitarne svrhe, a ova lijepa večer bila je prilika da se publici skrene pažnja na autora koji stoji iza njihovih omiljenih pjesama:

„Ponosan sam što je za jednu autorsku večer velika dvorana Vatroslava Lisinskog bila rasprodana, a posjetitelji zadovoljni programom. Kompletan prihod od prodaje ulaznica od ovog i splitskog koncerta uplaćen je u humanitarne svrhe. Volio bih da ovakav način prezentacije nas autora posluži kao primjer i poticaj drugim kolegama na organizaciju autorskih koncerata. Mislim da je to važno, između ostalog, i zato jer mi je puno ljudi prišlo i reklo da nisu znali da su to moje pjesme. Budući da smo mi autori uvijek pomalo u sjeni, smatram da je ovo odličan način predstavljanja te povezivanja imena autora sa samim pjesmama“, izjavio je nakon koncerta Tomislav Mrduljaš.

Ovaj splitski autor čija karijera traje već gotovo četiri desetljeća u svom profesionalnom CV-ju ima, između ostalih, suradnje s Oliverom DragojevićemGibonnijemGiulianomMarijanom BanomTutti Fruttijem i nizom drugih

hr Wed Feb 19 2020 18:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d47d629111ca0458b458f/80

Debitantska pjesma: Kristijan Ordulj promovira "Pogrešno vrime" - u pravo vrijeme!

Trenutno je ovaj talentirani pjevač iz Srinjina fokusiran na snimanje autorskih pjesama, u pripremi prvog albuma

Mladi pjevač Kristian Ordulj sudjelovao je u prvoj sezoni The Voicea Hrvatska, pjesmom “Ring of Fire” te je izvrsnom izvedbom postao prepoznatljiv bariton.

Trenutno je ovaj talentirani pjevač iz Srinjina fokusiran na snimanje autorskih pjesama, u pripremi prvog albuma. Zaredali su se i nastupi kao i medijske promocije njegovog glazbenog izričaja.

Tekst i glazbu njegove debitantske pjesme “Pogrešno vrime” potpisuje mladi skladatelj Frane Mjeda, aranžman je radio perspektivni aranžer Hrvoje Domazet, a miks i mastering Tomislav Mrduljaš.

Spot je sniman na padinama Mosora, a iza kamere je bio Andrija Jurčević. Poslušajte i pogledajte...


hr Wed Feb 19 2020 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d469a29111c09458b45b3/80

Tradicija duga preko 200 godina: Budite dio povorke velikog Donjokaštelanskog krnjevala

Po 207. put povorka će proći kroz donja Kaštela...

KKU "Poklade" najavljuje 207. povorku velikog Donjokaštelanskog krnjevala, a koja će se održati 25. veljače, s početkom u 15.30 sati.

- Tradicija je to u našem malom mistu već preko 200 godina, točnije po 207. put povorka će proći kroz donja Kaštela.

Tradicionalna maškarana povorka s preko 40 točaka, kako domaćih (Rijeka, Gospić, Ivanec, Trogir, Primošten…), tako i inozemnih (Slovenija, Makedonija…). Naći će se tu brojni krivci za nedaće u prošloj godini, ali i onaj glavni koji će biti osuđen i spaljen na portu u Kaštel Starom. - kazali su organizatori.
hr Wed Feb 19 2020 15:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4c364b29111cd6448b4577/80
Foto: Screenshot

Hit društvenih mreža: Mladi youtuber prepjevao Josipinu verziju himne

19-godišnji zagorski youtuber prepjevao je verziju hime koju je na inauguraciji otpjevala Josipa Lisac.

- Hahahhahaha ovo je show, a ne himna. Odabir je katastrofa, Josipa je dobra pjevačica ali za himnu nije! Ovo je parodija te nije video namijenjen da bi se ismijavao nekome!!!!" poručio je mladi zagorski YouTuber.

Njegovu verziju možete pogledati od 00:19...


hr Tue Feb 18 2020 20:09:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .