Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e307b2c29111cdf1b8b4568/80
Foto: MORH

MORH i Hrvatska vojska iznijeli nove informacije o padu helikoptera

Povjerenstvo će koristiti raspoložive resurse sustava domovinske sigurnosti, a američka strana ponudila je svoju pomoć, izvijestio je glavni vojni zrakoplovni istražitelj

Povodom tragične nesreće pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku predstavnici Ministarstva obrane, Hrvatske vojske i Hrvatskog  ratnog zrakoplovstva iznijeli su nove informacije o padu helikoptera Kiowa Warrior.

Glavni vojni zrakoplovni istražitelj: Temeljna zadaća Povjerenstva je utvrđivanje uzroka nesreće i okolnosti pod kojima se nesreća dogodila

Na čelu Povjerenstva za istragu  pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327 je glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok, koji je izvijestio javnost o radu novoosnovanog Povjerenstva.

Pukovnik Počinok istaknuo je kako je ministar obrane osnovao Povjerenstvo temeljem Pravilnika o istraživanju i izvješćivanju o nesrećama i ostalim događajima ugrožavanja sigurnosti letenja vojnih zrakoplova.

Rekao je da su članovi povjerenstva zrakoplovni istražitelji iz sastava Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet MORH-a te najrelevantniji stručnjaci iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po pitanju održavanja zrakoplova i sigurnosti letenja. 

- Temeljna zadaća Povjerenstva je utvrđivanje uzroka nesreće i okolnosti pod kojima se nesreća dogodila, donošenje zaključaka i davanje sigurnosnih preporuka za poboljšavanje sigurnosti vojnog letenja te prevenciju ili ublažavanje posljedica sličnih događaja u budućnosti, prije svega za povećanje sigurnosti vojnog letenja“, dodao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj.

- Povjerenstvo će tijekom svojeg rada koristiti sve raspoložive resurse iz sustava domovinske sigurnosti, a ovdje moramo naglasiti kako je američka strana ponudila svoju pomoć što nije isključeno da ćemo i prihvatiti“, rekao je Počinok.

- Odmah nakon osnivanja, Povjerenstvo je započelo s radom kako bi se što ranije utvrdile sve okolnosti ove nesreće“, naglasio je pukovnik Počinok.

Križanec: Duboko smo potreseni ovom tragedijom, sve aktivnosti smanjili smo na najmanju moguću razinu

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec istaknuo je kako je Hrvatska vojska tijekom današnjeg dana bila fokusirana na pružanje potpore članovima obitelji Baturina i Karin te na organizaciju dostojanstvenog ispraćaja hrvatskih pilota.

- U četvrtak u 11 sati je organizirana komemoracija u Narodnom kazalištu u Zadru i posljednji ispraćaj bojnika Klarina na Gradskom groblju u Zadru u 14 sati. Posljednji ispraćaj dragog kolege Baturine bit će u petak u 14 sati u Vrlici. Aktivnosti smo smanjili na najmanju moguću mjeru i fokusiramo se na pomoć, razgovor i podizanje morala svim pripadnicima HRZ-a jer smo svi duboko potreseni ovom nesrećom. Ovaj događaj tragičan je za HRZ, ali je nemjerljiva tragedija za obitelji naših poginulih“, rekao je general Križanec.

General Križanec kazao je kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo stupilo u kontakt s američkom vojskom i tvrkom Bell.

- Želimo vidjeti koja bi to bila institucija u Sjedinjenim Američkim Državama koja bi  nam mogla dati najadekvatniju pomoć. Dobili smo određene instrukcije kako sačuvati određene dokaze, kako njima rukovati i gdje ih poslati. A na istražiteljskom timu, odnosno na glavnom vojnom zrakoplovnom istražitelju je odluka kada i gdje poslati određene materijalne dokaze i iz njih izvući kvalitetne analize i informacije. Dakle, s tim dokazima HRZ više neće imati doticaja nego vojni zrakoplovni istražitelj“, objasnio je Križenec.

Tuškan: Na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena tri veća dijela olupine helikoptera tehnikom dizanja pomoću zraka i padobrana

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan izvijestio je o detaljima izvlačenja olupine helikoptera te akcije traganja istaknuvši: „Jučer poslijepodne poduzete su intenzivne mjere traganja za jednim nestalim pilotom, za helikopterom i za dijelovima i dokazima koji bi mogli poslužiti u istrazi ove zrakoplovne nesreće. Traganja su provođena na površini, u podmorju i iz zraka. Koristili su se resursi Ministarstva mora i pomorstva, policije i Hrvatske vojske. 

Jučer poslijepodne je sonarom ribarska inspekcija pretraživala podmorje i nije uočena olupina helikoptera, ali u popodnevnim satima uključeno je autonomno podvodno vozilo Hrvatske ratne mornarice Remus koje je cijelo poslijepodne i noć pretraživalo podmorje sa svojim senzorima i ti podaci su analizirani. Tijekom noći došlo se do nekoliko točaka za koje se pretpostavilo da bi mogli biti ostaci helikoptera u podmorju i izvršen je zaron rano ujutro ronioca Zapovjedništva specijalnih snaga i HRM-a. Ronioci su u prvom zaronu detektirali olupinu helikoptera i uočili tijelo pilota. 

Nakon toga je u koordinaciji s policijom, dogovoren zaron policijskih ronioca koji su zaronili i izvršili očevid, fiksirali i evidentirali sve dokaze te tijelo pilota izvukli na površinu. Tijelo je prevezeno u Opću bolnicu Šibenik na patologiju. Iza toga su nastavljene mjere i aktivnosti oko vađenja olupine iz podmorja, korišteni su brodovi HRM-a te ronioci  HRM-a i ZSS-a“.

Vezano za izvlačenje olupine helikoptera Kiowa, general Tuškan je izvijestio da su tijekom današnjeg dana na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena  tri veća dijela olupine helikoptera tehnikom dizanja pomoću zraka i padobrana. „Za danas je ta akcija završena zbog noći, a nastavit će se sutra ujutro te očekujemo da će tijekom sutrašnjeg dana svi dijelovi helikoptera biti izvučeni na površinu“, rekao je general Tuškan dodavši kako je cijela zadaća koordinirana s mjerodavnim službama.

- Cijela zadaća koordinirana je sa svim mjerodavnim službama na čelu sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, policijom, Vojnom policijom i želio bih zahvaliti svim službama koje su pomogle da se nadvlada ova situacija oko nesreće. Hvala policiji, vatrogascima i građanima koji su priskočili u pomoć u najtežim trenucima“, kazao je general Tuškan.

hr Tue Jan 28 2020 19:20:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e51514b29111c1a458b475f/80
Foto: HRT/Screenshot

“Čudotvorni napitci“: Poznatog hrvatskog dijabetologa iznenadila "njegova" preporuka na oglasu

Sve je veći problem lažnog oglašavanja na internetu. Otkako je široko dostupan, sve je više onih koji lažu, manipuliraju i nude kojekakve proizvode. Uz to navode lažne ankete, a ne libe se ni ukrasti identitet.
Naš poznati dijabetolog Dario Rahelić ostao je zatečen kada je u oglasu za čudotvorni lijek ugledao i navodno "svoju" preporuku, piše HRT.

- Ja se potpuno ograđujem, zato pozivam ne samo osobe sa šećernom bolešću koji su moji pacijenti nego i sve ostale u RH, da budu jako oprezni, kaže doc. dr. sc. Rahelić, inače zaposlenik Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac".

Oglas je pisan čudnim hrvatskim jezikom, prepun je pogrešaka. Dio teksta čak je na rumunjskom. A nakon intervjua pojavljuje se narudžbenica.
- Neki moji pacijenti su došli na kontrolu i rekli "Znate, probao sam taj čudotvorni pripravak koji vi reklamirate", ali ja iza toga ne stojim i potpuno se ograđujem, kaže.

Pitanje je kako lažnim oglasima stati na kraj. Kamilo Antolović, marketinški stručnjak sugerira prijavu udruženju agencija, njihovom Sudu časti, koje će mišljenje potom uputiti nadležnom tijelu, ili državnom inspektoratu.

Iz Državnog inspektorata kažu kako oglašavanje i prodaju lijekova na daljinu nadzire farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva.

"Mnogi takvi proizvodi nisu registrirani kao lijek i redovito ih oglašavaju nepoznati oglašivači te se u tom slučaju traži postupanje MUP-a", kažu pak iz Ministarstva zdravstva.

Martina Mudražija iz Agencije za zaštitu osobnih podataka kaže da je, kada su u pitanju pojedinci koji kradu identitet na internetu, tu riječ o rukopisu kaznenog djela te da su u tom slučaju nadležna druga tijela, sudstvo, policija.

"U počinjenju ovakvih kaznenih djela često se koriste internetske domene i serveri koji su smješteni izvan Hrvatske te se u takvim slučajevima kriminalističko istraživanje provodi u međunarodnoj policijskoj suradnji", kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Zato s kupnjom putem interneta - oprez!
hr Sat Feb 22 2020 17:05:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588b63441eea8f2a338b45e8/80
Foto: Apn.hr

APN muljaže: Gotovo 100 ih i dalje ima drugu nekretninu

Iz APN-a kažu kako je od 136 kupaca iz 2017. godine, koji su tad prijavili drugu nekretninu u vlasništvu, dokaz o njezinoj prodaji poslalo samo njih 38

Kreće novi, četvrti krug dodjele subvencija na stambene kredite. Kupci koji na tržištu pronađu stan i prikupe potrebnu dokumentaciju, za subvenciju će se moći prijavljivati od 30. ožujka do 8. travnja.

Od 2017., kad su dodijeljene prve subvencije, odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita. Doznajemo, međutim, da među onima koji su sklopili prve ugovore o subvenciji još 2017. godine i dalje ima 98 kupaca koji još u vlasništvu imaju i drugu nekretninu.

Dok im porezni obveznici plaćaju polovicu rate za subvencionirani kredit, oni imaju još jedan stan koji su bili dužni prodati u dvije godine od potpisivanja ugovora o subvenciji. Nekima je rok istekao u listopadu, drugima u studenom 2019.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita dopušta se da kupac ili njegov partner u vlasništvu već ima neku, manju nekretninu, koju prodaje zbog subvencionirane kupnje veće nekretnine.

Iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) odgovaraju kako je od 136 kupaca iz 2017. godine, koji su tad prijavili drugu nekretninu u vlasništvu, dokaz o njezinoj prodaji poslalo samo njih 38.

Drugim riječima, više od 70 posto prvih kupaca drugu nekretninu još nije prodalo, odnosno nije APN-u dostavilo dokaz o prodaji, a rata kredita za novokupljeni stan im se i dalje subvencionira.

Svim kupcima iz 2017. godine država plaća polovicu rate kredita kroz četiri godine. Onima iz kasnijih natječaja plaća se od 30 do 51 posto rate, ovisno o razvijenosti područja na kojemu se nekretnina nalazi, i to kroz pet godina.

- Za njih 38 dostavljen je dokaz o prodaji, a za 98 je u tijeku postupak provjere te su poslane požurnice - odgovaraju u APN-u.

Postavlja se pitanje zašto provjera, kad dokazi o prodaji stana nisu sami stigli na vrijeme, i zbog čega požurnice dokazivanja.

Zakon ih ne spominje, nego jasno kaže da je APN, ako utvrdi da se sredstva odobrena za subvencioniranje kredita ne koriste u skladu sa zakonom i ugovorom, dužan o tome obavijestiti odabranu banku, a banka onda naplatiti kredit u cijelosti i u roku od mjesec dana vratiti cijeli iznos subvencije u državni proračun.

Činjenica jest da neki od 98 kupaca nekretninu možda nisu mogli dosad prodati, no obavezali su se na to potpisivanjem ugovora. APN, osim toga, nigdje nije propisao da drugu nekretninu, koju su imali prije kupnje subvencioniranog stana, ne smiju iznajmljivati, što su unatrag dvije godine mogli, dok im je država istodobno plaćala, i još plaća subvenciju.

Za kupce subvencioniranih stanova iz druge “ture”, one 2018. godine, rok za prodaju prve nekretnine u vlasništvu još nije istekao, jednako tako ni za one koji su stan kupili lani.

Prema podacima APN-a, 2018. godine su još 124 korisnika prijavila drugu nekretninu koju su se obvezali prodati, što je dosad učinilo samo njih 13. Lani je bilo 170 onih koji kupuju veću nekretninu, a manju već imaju u vlasništvu. Sedmero ih je dosad prodalo manji stan.

- Bilo je zlouporabe nekih ljudi. Radimo na tome da se to u budućnosti potpuno onemogući - rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar, piše 24sata.

hr Sat Feb 22 2020 16:28:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e511bc829111c9a458b472b/80
Foto: Pixabay

Hrvat s "korona" kruzera stigao u Zagreb: Smješten je u karantenu

U Zagreb je rano jutros stigao hrvatski državljanin s kruzera Diamond Princess i iz preventivnih razloga smješten je u jučer oformljenu karantenu

Hrvatski državljanin, koji je boravio na kruzeru Diamond Princess u Japanu, stigao je rano jutros, preko Berlina i Maribora, specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog tima, u Zagreb i preventivno je smješten u karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, koja je osnovana jučerašnjom odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Nema simptoma, osjeća se dobro

Hrvatski građanin, prema izjavama liječnika koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema nikakve simptome zaraze i osjeća se dobro. U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati narednih 14 dana iz preventivnih razloga, kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom na to da dolazi iz rizičnog područja. 

"Hrvatske zdravstvene službe ništa neće prepuštati slučaju i nadalje ćemo poduzimati sve moguće preventivne mjere u zaštiti naših građana od moguće ugroze koronavirusom, pa tako i stavljanje u karantenu osoba kod kojih postoji i najmanji rizik opasan za njihovo ili zdravlje ljudi koji budu u doticaju s njima", ističe ministar zdravlja Vili Beroš.

"I ovaj primjer pokazuje opravdanost osnivanja karantene, jer time štitimo od ugroze zdravlje tog našeg državljanina, njegove obitelji i svih s kojima bi kontaktirao ovih dana. Drago mi je da je i sam svjestan svoje situacije i izrazio je želju za ostankom u izolaciji dokle god to budu zahtijevale zdravstvene procjene", dodao je.

Doputovao posebnim zrakoplovom

Hrvatski državljanin iz Japana je doputovao posebnim zrakoplovom koji je za svoje državljane i građane drugih zemalja Europske unije poslala Italija. 

Poslije slijetanja sinoć u Berlinu posebnim zrakoplovom, zajedno s državljanima Slovenije, stigao je u Maribor, odakle je posebnim sanitetskim prijevozom i uz pratnju medicinskog tima prevezen u Zagreb u karantenu.

Hrvatski državljanin koji je zbrinut u karanteni u Zagrebu u stalnom je telefonskom kontaktu s članovima svoje obitelji, a u poruci javnosti i medijima ističe da se osjeća dobro. - piše Index

hr Sat Feb 22 2020 13:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e510f0e29111c1a458b473a/80
Foto: Facebook

Kukasti križ i "U" na vratima saborskog zastupnika: "Skandal! Dijelite da cijela Hrvatska zna"

Hrvoje Zekanović je slučaj prijavio policiji te su u tijeku izvidi
Kukasti križ i ustaško znakovlje osvanulo je jutros na vratima obiteljske kuće saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića. 

- Skandal!!! Jutros mi je u Šibeniku napadnuta OBITELJSKA kuća u kojoj živim sa suprugom, majkom i tri kćeri. Hrvate se pokušava zaplašiti u njihovoj državi Hrvatskoj, e neće proći! Dijelite da cijela Hrvatska zna! - napisao je Zekanović uz fotografiju koju je objavio na svom Facebook profilu. 

Hrvoje Zekanović je slučaj prijavio policiji te su u tijeku izvidi. 
hr Sat Feb 22 2020 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .