Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cd3da8629111c59788b45f2/80
Foto: PIXABAY

Prevare sa svježom hranom sve su češće i nema sustava koji ih može ukloniti jer svi hoće brzu zaradu

Vijest je ovo koju je prošli tjedan objavio Večernji list, a koja je iznova otvorila pitanje tko nas može uvjeriti da je ono što kupujemo domaće, kvalitetno ili zdravstveno sigurno jer se svakodnevno srećemo sa sve perfidnijim „legalnim“ prevarama i podmetanjima na tržištu hrane.

Sugerira se da je domaće, a kad se podrobnije iščita deklaracija, od domaćega ni “d”, žale se potrošači, koji još uvijek nemaju naviku da u šoping idu s povećalom. No trebali bi. Jer čak i kad im lice i naličje pakiranja od 2,5 kilograma krumpira pripremljenog za prženje ili pečenje govori da je taj krumpir domaći, “međimurski”, a reklamiraju ga i dvije krumpirolike maskote s dignutim palčevima, treba podrobno čitati deklaracije. A one ovih dana govore kako je “međimurski” krumpir jedne međimurske tvrtke koji se prodavao u Konzumu – egipatski!

Vijest je ovo koju je prošli tjedan objavio Večernji list, a koja je iznova otvorila pitanje tko nas može uvjeriti da je ono što kupujemo domaće, kvalitetno ili zdravstveno sigurno jer se svakodnevno srećemo sa sve perfidnijim „legalnim“ prevarama i podmetanjima na tržištu hrane, piše agrobiz.hr

Industrija hrane i poljoprivrede, a posebice trgovine, očito je postala toliko pohlepna za profitom, da su se prevare spustile i na najniže razine, one i kod samih malih poljoprivrednih proizvođača koji su također naučili kako negdje jeftino kupiti neki proizvod, sirovinu, robu, pa istu lijepo zapakirati, marketinški dobro promovirati i prodati tako da uvjere potrošače kako je to domaće, naše, kvalitetno, iako to realno nije. No, tko nam to danas uopće može garantirati sa 100 postotnom sigurnošću?

Državne institucije i inspekcije sigurno ne, jer kad se podrobnije uđe u sustav po kojem se obavljaju kontrole hrane na tržištu brzo vas zaboli glava od kompliciranosti tog sustava. Teško je utvrditi tko je za što odgovoran i kako taj sustav kontrole uopće u stvarnosti funkcionira.

Novotvorine u kontroli hrane

Jedna od ključnih stvari je primjerice tzv. monitoring – novovjekovna izmišljotina za koje se tvrdi kako je nemoguće kontrolirati svu hranu na tržištu (što je i istina!!) pa se zakonski odredi da se mora ili treba prekontrolirati pet do 10 posto nečega na tržištu po unaprijed određenom modelu i formuli, a ako dođe do nekog incidenta s hranom onda se kontrole pojačavaju.

A to u realnosti znači da je u prostoru od 90 ili još i više posto ostalo robe koja ipak dođe nekako do kupca, bez podrobnije državne kontrole, moguće raditi tko što i kako hoće. Po sistemu APP – ako prođe, prođe. Jedna od novokapitalističkih inovacija je i samokontrola – ili kad bi se to narodski prevelo, papir s kojim neki proizvođač ili trgovac uvjerava sebe, institucije i potrošače da je ono što on prodaje i nudi na tržištu upravo ono pod što se to prodaje i što piše na deklaracijama. A to smo i vidjeli na spomenutom slučaju s egipatskim krumpirom zapakiranom kao međimurski, ali marketinški dobro napravljeno da se to teško može utvrditi.

Ovaj slučaj je komentirao i Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji kaže kako se to ne smije raditi. Naš međimurski krumpir još nije brendiran pa udruga tvrtku ne može teretiti zbog toga. Trebala bi reagirati i inspekcija – kazao je on za Večernji list. 

S obzirom na to da zaštitu međimurskog krumpira – kalampera, koja traje već 12 godina, koči birokracija, nije isključeno da će od njega, prije nego mu zaštite zemljopisno porijeklo, stvoriti robnu marku. No kakva god bila sudbina međimurskog krumpira, njegovim se perjem ne može kititi ni egipatski, ni lički ni bilo koji drugi, poručuje Mesarić za agrobiz.hr 

A zašto je egipatski krumpir mogao proći kao međimurski? Lanjska sezona nije bila dobra za njemački, francuski ili nizozemski krumpir koji su podbacili zbog suše. No dobra sezona u Hrvatskoj značila je njegov pojačan izvoz i dobru zaradu u Mađarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Bugarskoj... pa je danas u Međimurju teško naći ijedan krumpir za prodaju. Očito se sad neki moraju snalaziti pa uvoze egipatski da bi mogli zadovoljiti domaće potrebe.

Direktor tvrtke koja se našla u ovoj aferi izjavio je kako tvrdnju na ambalaži o međimurskom krumpiru nisu stavili kako bi ljudima rekli da je sadržaj međimurski, već je riječ o sloganu tvrtke. On je to lijepo objasnio kako, eto, nikoga nisu htjeli dovesti u zabludu, jer inače na deklaraciji ne bi napisali da je krumpir iz Egipta.

A još je zanimljiviji odgovor iz stručnih službi Ministarstva poljoprivrede koje su za ovaj slučaj odgovorile kako sva pretpakirana ili zapakirana hrana mora biti označena sukladno zahtjevima propisanim Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani te drugim posebnim propisima koji se odnose na određenu hranu. Sve informacije na hrani, obvezne i dobrovoljne, moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču. Također ne smiju biti obmanjujuće, između ostalog i glede podrijetla hrane.

Lijepo zakonski rečeno, ali opet tko nam garantira da je i u praksi to tako..

Prevare su svuda oko nas

Jer sve češće se otkrivaju afere poput nedavnog kebab mesa iz Poljske, za koje je utvrđeno da putovalo na zajedničkom tržištu (tržištu EU), do nas i nije tretirano kao uvoz nego kao normalna trgovina sa normalnim papirima, i završilo na tržištu. A jedan od onih koji su meso, preko finalnog proizvoda kebaba, prodavali na tržištu je bio i sin jednog od seljačkih vođa koji se godinama bori za zaštitu domaće naše proizvodnje. Apsurdno, ali istinito.

Za primjer do kud su prevare potrošača otišle potvrđuje i istraživanje Europske komisije koje je pokazalo da je 1/3 meda koji dolazi na tržište EU krivotvorena, a kvaliteta na odgovara deklaracijama pri čemu se navodi pogrešno geografsko podrijetlo, med se miješa s raznim vrstama šećera, a na nekima je bilo navedeno pogrešno biljno podrijetlo.

U prosincu 2015. godine iz svih 28 zemalja članica EU-a te Švicarske i Norveške prikupljeno je 2237 uzoraka meda namijenjenog ljudskoj prehrani. Uzorci su laboratorijski analizirani i čak 29 posto uzoraka meda je bilo „sumnjivo”, tj. nije bilo u skladu s onim što je pisalo na deklaracijama. Mislite li da takvog meda danas možda nema i kod naših malih proizvođača, na štandovima, manifestacijama ili na kućnom pragu? I ne samo u trgovinama..

I kada se običan potrošač zapita kako je danas uopće moguće biti siguran da je nešto domaće ili kvalitetno i odgovara onome što piše na deklaraciji odgovor je jednostavan. U to samo možete vjerovati, kao što vjerujete ili ne u zagrobni život, da je Zemlja ravna ploča ili da su svemirci svuda oko nas, piše agrobiz.hr 


hr Thu May 09 2019 09:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d260d4729111c32ff8b4619/80

Splitski branitelji ljutiti zbog napisa o ustaškoj zastavi na dječjem igralištu: 'Potpiruju se podjele u društvu'

"USTAŠKA TROBOJNICA CIJELOG DANA 'ŠETA' PO SPLITSKOJ ULICI“, „Ilegalna trobojnica stoji na ogradi dječjeg igrališta u Splitu; Stanari se pitaju gdje je policija...“, samo su neki od bombastičnih i netočnih medijskih napisa kojima smo svjedočili od jučerašnjeg dana", započeli su branitelji svoje priopćenje medijima.

Splitski branitelji obratili su se medijima nakon jučerašnje objave o obješenoj ustaškoj trobojnici na dječjem igralištu, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Osim što su naslovi članka u potpunosti činjenično netočni, njihov sadržaj je zlonamjeran i koristi stvaranju dodatnih podjela u hrvatskome društvu.

Koja zastava je osvanula na splitskim Gripama? Osvanula je mala zastava s hrvatskim grbom koji ima prvo polje bijele boje, ista ona koju je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1990. godine, nakon prvih višestranačkih i demokratskih izbora, ponosno podignuo pred prvim hrvatskim redarstvenicima koji su svoju prisegu vjernosti hrvatskoj domovini upravo polagali, također s istim takvim grbom na kapi. 

S istim onim grbom kojeg je predsjednik Tuđman 1990. godine nosio na svojoj lenti. S istim onim grbom koji se nalazio u službenoj upotrebi 1990. godine nakon prvih izbora, a brojni naši suborci su s tim grbom na kapi dali svoje živote u Domovinskom ratu. Danas, skoro tri desetljeća nakon prvih višestranačkih izborima nailazimo na jedinstveno stajalište svih većih medija u Hrvatskoj (koji nailaze na jedinstveno slaganje u medijima iz susjedne Srbije) kako se ustvari radi o ustaškom grbu (?!) iako se baš nijedno ustaško obilježje na toj zastavi ne nalazi.

Pozivamo sve one koji su očito 1990. godinu prespavali ili se te godine jednostavno nisu mogli odlučiti da još jednom promotre dokumentarne filmove i povijesne zapise iz tog razdoblja i revidiraju vlastite činjenično netočne i (nažalost) zlonamjerne stavove. 

Svi znamo koji je grb službeni grb Republike Hrvatske, kao i koja je službena zastava Republike Hrvatske, ali jednako tako smo upućeni u znakovlje i obilježja hrvatskoga naroda kroz cjelokupnu povijest, pa i na hrvatski grb iz 1990. na kojeg smo ponosni i kojeg smo s ponosom držali na svojim odorama i na našim kacigama. Apeliramo na novinarsku odgovornost i etiku da se ne potpiruju podjele u hrvatskom društvu i da se na znakovlje pod kojima su ginuli naši suborci ne baca ljaga. Nećemo dopustiti da se hrvatski grb zbog različite boje prvog polja sotonizira i proglašava nečim što on ni u kojem slučaju nije. Dopustimo li napad na taj hrvatski nacionalni simbol, pitamo se što je sljedeće? Hrvatska kuna ili možda hrvatska trobojnica?"


hr Mon Aug 19 2019 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Ponovno se mijenjaju cijene goriva: Od ponoći jeftiniji benzin, a dizel još skuplji

Ove informacije donosi stranica cijenegoriva.info, a do sad su se pokazale točnima

Od ponoći nas opet očekuju promjene na benzinskim crpkama. 

Prema informacijama stranice cijenegoriva.info, koje su uglavnom točne, od sutra se očekuje pojeftinjenje benzina, a poskupljenje dizela. 

Tako bi spremnik od 50 litara benzina trebao pojeftiniti četiri kune, a spremnik dizela od 50 litara trebao bi biti skuplji za dvije kune. 

Prosječni spremnik autoplina LPG od 50 litara trebao bi biti jeftiniji za 2,5 kuna, piše RTL

hr Mon Aug 19 2019 17:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Kaos na autocestama: Pojačan je promet u smjeru mora

HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, a povremeno se vozi u kolonama uz zastoje.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

  • između naplate Lučko i čvora Karlovac u smjeru mora povremeno se vozi usporeno,
  • nakon prometne nesreće između čvorova Karlovac i Bosiljevo I (na 61. +800 km) u smjeru mora, vozi se u koloni oko 20 km,
  • pojačan je promet između čvorova Bosiljevo II i Novigrad u smjeru unutrašnjosti vozi se usporeno u kolonama,
  • na naplati Bosiljevo 1 u smjeru Zagreba kolona je oko 500 m.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac:

  • zbog pojačanog prometa na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Ivanja Reka i Lučko vozi se usporeno u kolonama uz povremene zastoje.

Istarski ipsilon:

  • zbog pojačanog prometa prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije kolona koja se dijelom proteže na Istarski ipsilon je oko 2 km,
  • na čvoru Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 2 km.

Krčki most:

  • pred mostom u smjeru kopna kolona je oko 4 km u smjeru otoka kolona je od čvora Šmrika.

Jadranska magistrala (DC8):

  • zastoji su na prilazima turističkim središtima.
  • Zbog prometne nesreće prekinut je promet na raskrižju državnih cesta kod industrijske zone Stankovci (DC27 i DC59), a obilazno se vozi Jadranskom magistralom (DC8).

Vremenski su uvjeti povoljni za vožnju. Tijekom dana povremeno očekujemo pojačan promet na glavnim prometnicama u smjeru mora i unutrašnjost, osobito na autocestama: 

A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8) te na prilazima turističkim središtima.

HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

hr Mon Aug 19 2019 13:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Mali Talijani otrovani ugljikovim monoksidom su stabilno

Stanje dvoje talijanske djece je stabilno, a njihovo liječenje se nastavlja
Djeca otrovana ugljikovim monoksidom u brodskoj nesreći na Hvaru stabilno su i mogla bi uskoro biti prebačena u Italiju. - piše HRT

Stanje dvoje talijanske djece je stabilno, a njihovo liječenje se nastavlja prema riječima dr. Branke Polić, s Jedinici intenzivne njege splitske Pedijatrije.

Od ranije je poznato da se četrnaestogodišnja djevojčica vratila svijesti i da je prebačena na običan odjel. Njezin petogodišnji brat je i dalje smješten u Jedinici intenzivnog liječenja.

Termin prebačaja u dječju kliniku u Rimu još nije poznat jer prvenstveno ovisi o stanju djece, kazala je dr. Polić.
hr Mon Aug 19 2019 13:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .