Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cd3da8629111c59788b45f2/80
Foto: PIXABAY

Prevare sa svježom hranom sve su češće i nema sustava koji ih može ukloniti jer svi hoće brzu zaradu

Vijest je ovo koju je prošli tjedan objavio Večernji list, a koja je iznova otvorila pitanje tko nas može uvjeriti da je ono što kupujemo domaće, kvalitetno ili zdravstveno sigurno jer se svakodnevno srećemo sa sve perfidnijim „legalnim“ prevarama i podmetanjima na tržištu hrane.

Sugerira se da je domaće, a kad se podrobnije iščita deklaracija, od domaćega ni “d”, žale se potrošači, koji još uvijek nemaju naviku da u šoping idu s povećalom. No trebali bi. Jer čak i kad im lice i naličje pakiranja od 2,5 kilograma krumpira pripremljenog za prženje ili pečenje govori da je taj krumpir domaći, “međimurski”, a reklamiraju ga i dvije krumpirolike maskote s dignutim palčevima, treba podrobno čitati deklaracije. A one ovih dana govore kako je “međimurski” krumpir jedne međimurske tvrtke koji se prodavao u Konzumu – egipatski!

Vijest je ovo koju je prošli tjedan objavio Večernji list, a koja je iznova otvorila pitanje tko nas može uvjeriti da je ono što kupujemo domaće, kvalitetno ili zdravstveno sigurno jer se svakodnevno srećemo sa sve perfidnijim „legalnim“ prevarama i podmetanjima na tržištu hrane, piše agrobiz.hr

Industrija hrane i poljoprivrede, a posebice trgovine, očito je postala toliko pohlepna za profitom, da su se prevare spustile i na najniže razine, one i kod samih malih poljoprivrednih proizvođača koji su također naučili kako negdje jeftino kupiti neki proizvod, sirovinu, robu, pa istu lijepo zapakirati, marketinški dobro promovirati i prodati tako da uvjere potrošače kako je to domaće, naše, kvalitetno, iako to realno nije. No, tko nam to danas uopće može garantirati sa 100 postotnom sigurnošću?

Državne institucije i inspekcije sigurno ne, jer kad se podrobnije uđe u sustav po kojem se obavljaju kontrole hrane na tržištu brzo vas zaboli glava od kompliciranosti tog sustava. Teško je utvrditi tko je za što odgovoran i kako taj sustav kontrole uopće u stvarnosti funkcionira.

Novotvorine u kontroli hrane

Jedna od ključnih stvari je primjerice tzv. monitoring – novovjekovna izmišljotina za koje se tvrdi kako je nemoguće kontrolirati svu hranu na tržištu (što je i istina!!) pa se zakonski odredi da se mora ili treba prekontrolirati pet do 10 posto nečega na tržištu po unaprijed određenom modelu i formuli, a ako dođe do nekog incidenta s hranom onda se kontrole pojačavaju.

A to u realnosti znači da je u prostoru od 90 ili još i više posto ostalo robe koja ipak dođe nekako do kupca, bez podrobnije državne kontrole, moguće raditi tko što i kako hoće. Po sistemu APP – ako prođe, prođe. Jedna od novokapitalističkih inovacija je i samokontrola – ili kad bi se to narodski prevelo, papir s kojim neki proizvođač ili trgovac uvjerava sebe, institucije i potrošače da je ono što on prodaje i nudi na tržištu upravo ono pod što se to prodaje i što piše na deklaracijama. A to smo i vidjeli na spomenutom slučaju s egipatskim krumpirom zapakiranom kao međimurski, ali marketinški dobro napravljeno da se to teško može utvrditi.

Ovaj slučaj je komentirao i Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji kaže kako se to ne smije raditi. Naš međimurski krumpir još nije brendiran pa udruga tvrtku ne može teretiti zbog toga. Trebala bi reagirati i inspekcija – kazao je on za Večernji list. 

S obzirom na to da zaštitu međimurskog krumpira – kalampera, koja traje već 12 godina, koči birokracija, nije isključeno da će od njega, prije nego mu zaštite zemljopisno porijeklo, stvoriti robnu marku. No kakva god bila sudbina međimurskog krumpira, njegovim se perjem ne može kititi ni egipatski, ni lički ni bilo koji drugi, poručuje Mesarić za agrobiz.hr 

A zašto je egipatski krumpir mogao proći kao međimurski? Lanjska sezona nije bila dobra za njemački, francuski ili nizozemski krumpir koji su podbacili zbog suše. No dobra sezona u Hrvatskoj značila je njegov pojačan izvoz i dobru zaradu u Mađarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Bugarskoj... pa je danas u Međimurju teško naći ijedan krumpir za prodaju. Očito se sad neki moraju snalaziti pa uvoze egipatski da bi mogli zadovoljiti domaće potrebe.

Direktor tvrtke koja se našla u ovoj aferi izjavio je kako tvrdnju na ambalaži o međimurskom krumpiru nisu stavili kako bi ljudima rekli da je sadržaj međimurski, već je riječ o sloganu tvrtke. On je to lijepo objasnio kako, eto, nikoga nisu htjeli dovesti u zabludu, jer inače na deklaraciji ne bi napisali da je krumpir iz Egipta.

A još je zanimljiviji odgovor iz stručnih službi Ministarstva poljoprivrede koje su za ovaj slučaj odgovorile kako sva pretpakirana ili zapakirana hrana mora biti označena sukladno zahtjevima propisanim Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani te drugim posebnim propisima koji se odnose na određenu hranu. Sve informacije na hrani, obvezne i dobrovoljne, moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču. Također ne smiju biti obmanjujuće, između ostalog i glede podrijetla hrane.

Lijepo zakonski rečeno, ali opet tko nam garantira da je i u praksi to tako..

Prevare su svuda oko nas

Jer sve češće se otkrivaju afere poput nedavnog kebab mesa iz Poljske, za koje je utvrđeno da putovalo na zajedničkom tržištu (tržištu EU), do nas i nije tretirano kao uvoz nego kao normalna trgovina sa normalnim papirima, i završilo na tržištu. A jedan od onih koji su meso, preko finalnog proizvoda kebaba, prodavali na tržištu je bio i sin jednog od seljačkih vođa koji se godinama bori za zaštitu domaće naše proizvodnje. Apsurdno, ali istinito.

Za primjer do kud su prevare potrošača otišle potvrđuje i istraživanje Europske komisije koje je pokazalo da je 1/3 meda koji dolazi na tržište EU krivotvorena, a kvaliteta na odgovara deklaracijama pri čemu se navodi pogrešno geografsko podrijetlo, med se miješa s raznim vrstama šećera, a na nekima je bilo navedeno pogrešno biljno podrijetlo.

U prosincu 2015. godine iz svih 28 zemalja članica EU-a te Švicarske i Norveške prikupljeno je 2237 uzoraka meda namijenjenog ljudskoj prehrani. Uzorci su laboratorijski analizirani i čak 29 posto uzoraka meda je bilo „sumnjivo”, tj. nije bilo u skladu s onim što je pisalo na deklaracijama. Mislite li da takvog meda danas možda nema i kod naših malih proizvođača, na štandovima, manifestacijama ili na kućnom pragu? I ne samo u trgovinama..

I kada se običan potrošač zapita kako je danas uopće moguće biti siguran da je nešto domaće ili kvalitetno i odgovara onome što piše na deklaraciji odgovor je jednostavan. U to samo možete vjerovati, kao što vjerujete ili ne u zagrobni život, da je Zemlja ravna ploča ili da su svemirci svuda oko nas, piše agrobiz.hr 


hr Thu May 09 2019 09:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc157d529111c8a588b4675/80
Foto: PIXABAY

Nova vrsta ovisnosti: Zanemaruju hobije, poslove, prijatelje, higijenu. Njihov cijeli svijet je Internet

Muškarci su najčešće ovisnici o video igrama dok su žene češće ovisne o društvenim mrežama

Prije manje od godinu dana, ovisnost o videoigrama i službeno je proglašena bolešću, a bolest treba liječiti pa je prva dnevna bolnica koja se bavi tim poremećajem otvorena u sklopu psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu. U nju na grupne terapije dolaze muškarci i žene iz svih krajeva Hrvatske.

Čak i oni građani koji sami za sebe misle da su ovisni o internetu ili video igrama još uvijek, na sreću, ne znaju kako izgleda prava ovisnost. Pravi ovisnici zanemaruju hobije, poslove, prijatelje, higijenu. Njihov cijeli svijet je Internet.

Većinom su to mladi muškarci dobi između negdje 20 i 30 godina, puno rjeđe žene. Tanka je crta između hobija i ovisnosti, a to znaju i građani.

Muškarci su najčešće ovisnici o video igrama dok su žene češće ovisne o društvenim mrežama. Ovisnost o internetu često dolazi kao sekundaran problem.

- Primjećujemo da su te osobe i nižeg samopouzdanja, samopoštovanja, da su te obitelji nerijetko razorene, da imaju neke druge poremećaje u podlozi“, kazala je psihijatrica Irena Rojnić Palavra.

Pacijenti dolaze dva dana u tjednu i ovdje su gotovo čitav dan. S njima radi tim stručnjaka terapeuta, psihijatara, psihologa , pedagoga, ali i radnih terapeuta.

- Pričamo i o pojmu o sebi, samopouzdanje, samopoštovanje, odnosi s drugima, postavljanje ciljeva, komunikacija“, kaže Rojnić Palavra.

Za sada su rezultati više nego dobri iako je ovo test ne samo za ovisnike, nego i terapeute diljem svijeta jer je riječ o najnovijoj ovisnosti, piše vijesti.hr

hr Sat May 25 2019 12:07:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce9030b29111c85a08b464f/80

UŽIVO Hod za život: “Želimo zakone koji će biti čovjekova zaštita, a ne osuda - zaštita života od začeća do prirodne smrti!“

Nakon okupljanja sudionici će krenuti prema parku Zvončac, gdje će se održati prigodni program. Tom prilikom za sav promet će se zatvoriti dionica ceste: Riva-Trg dr. Franje Tuđmana – Obala kneza Branimira – Šetalište Ivana Meštrovića (park Zvončac) do prolaska sudionika javnog okupljanja.

Tijek događanja pratite u nastavku.

12:05 h - Okupljenima se obratio i mladi splitski glumac Pere Eranović.


11:52 h - “Dajte pljesak sami sebi jer ovo je zadivljujuće!“, rekao je Petar Dragojević i zapjevao.


11:35 h - Povorka je stigla do parka Zvončac gdje se nastavlja okupljanje. Organizatori opet pozdravljaju okupljene, a kako kažu, imaju informaciju da se okupio “peteroznamenkasti broj“. Uskoro će zapjevati Petar Dragojević.

11:00 h - Povorka je krenula.


10:45 h - Okupljenima su se obratili organizatori koji su im poželjeli toplu dobrodošlicu. Ističu kako su se okupili zbog svih koji ne žive životom dostojnim čovjeka kako bi poslali poruku: “Uz vas smo!”. No, prije svega zbog najugroženije manjine - nerođene djece. Naglašavaju kako ih najviše boli što se najmanjima oduzima univerzalno pravo na život. Žele zakone koji će biti čovjekova zaštita, a ne osuda - da se zaštiti život od začeća do prirodne smrti.

10:30 h - Sudionici se još uvijek okupljaju. U susret im je izašao i splitski Promet pa će tako jedan autobus od 12:30 do 14 h prevozit sudionike od rotora na Zvončacu do Rive.


10:00 h - Sudionici splitskog Hoda za život okupljaju se na Rivi, a predviđeni polazak prema parku Zvončac je u 10:30 h. Okupljene će zabavljati Petar Dragojević, a na štandovima volonteri dijele majice i ostale rekvizite.

Kako su istaknuli organizatori iz Građanske incijative Hod za život, cilj im je skrenuti pozornost na poštivanje svakoga ljudskog života - od začeća do prirodne smrti.

hr Sat May 25 2019 10:22:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce79c4029111cc59d8b4604/80

Sanirano puknuće cijevi: Postavljene nove cijevi, radovi potrajali do sitnih noćnih sati

Iz ViK-a upozoravaju građane na malu zamućenost vode koja je normalna nakon ovakvih radova
Na križanju Plinarske i Nazorove ulice, u blizini Osnovne škole Marjan u splitskom naselju Spinut, došlo je do puknuća vodoopskrbne cijevi velikog promjera uslijed čega su se veće količine vode izlile Matoševom ulicom, prema starom Hajdukovom igralištu.Uslijed kvara na vodoopskrbnoj mreži, bez vode su ostali potrošači od Zrinsko-frankopanske ulice do tunela, Rendićeva i dio do Prve vidilice.

Ekipe Vodovoda i kanalizacije žurno su izašle na teren i nastojale izolirati i otkloniti kvar. Na teren je bila upućena i cisterna s vodom za građane.

Prilikom sanacije naišlo se na veliki kamen što je otežavalo zamjenu cijevi. Radilo se do dugo u noć, a nedugo nakon zatrpavanja, voda je puštena prema korisnicima.
hr Sat May 25 2019 09:36:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb891bd29111cce4f8b45a1/80
Foto: Grad Split

Subota: većinom suho, sunčano i relativno toplo

U subotu će biti još toplije nego u petak, te većinom suho i sunčano, uz samo ponegdje moguće pljuskove i grmljavinu, uglavnom u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije.
Ugodno toplo bit će i u Dalmaciji. Duž obale povremeno će biti visokih oblaka koji neće kvariti dojam sunčanog vremena, dok će popodne u unutrašnjosti biti i promjenljive naoblake, a tek je rijetko moguć i poneki pljusak, kao i u zaobalju južnog Jadrana. Na obali i otocima obilje sunčanog vremena. Samo povremeno će puhati umjeren južni i jugozapadni vjetar, pa će more biti mirno ili malo valovito. Jutarnja temperatura od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

Od nedjelje ponovno oblačnije, povremeno uz kišu, od ponedjeljka i hladnije

U nedjelju će na kopnu kiše biti uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju, dok će u sjevernim predjelima prevladavati suho i sunčano. Početkom tjedna posvuda oblačnije, manje toplo, nestabilnije i kišovitije, osobito u Gorskome kotaru i Lici te unutrašnjosti Dalmacije i Istre, gdje će mjestimice biti i obilnije oborine. Od srijede ponovno sunčanije, uz rjeđu kišu.

Novo naoblačenje, kiša i grmljavina na Jadran dolazi u nedjelju s juga, a početkom tjedna mjestimice će biti i obilnijih pljuskova. Zapuhat će jugo, koje će u ponedjeljak u Dalmaciji biti prolazno i jako. Dnevna temperatura će se opet sniziti, dok će jutarnja biti i malo viša nego u nedjelju. U drugoj polovini tjednaipak manje kiše i više sunca.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.
hr Sat May 25 2019 08:11:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .