Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eaab2bf6f2ab871068b45d9/80
Foto: Photoshooto / Tina Šuto

Udruga Domine: "Grad Split ovim ženama treba odati počast"

Pozivaju Grad da imenuju ulice ili trgove po ženama koje su ostavile trag u povijesti Splita...
Udruga Domine poslala je priopćenje u kojem poziva Grad Split da razmotre prijedloge o imenovanju ulica i trgova po ženama koje su pridonijele razvoju i prepoznatljivosti Splita. 

Žene kojima bi se trebala odat počast na takav način su Zdravka Krstulović, Palmina Piplović, Vera Škarica Bekavac i Vinka Bulić. 

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku: 

- Udruga Domine već više od desetljeća razvija program istraživanja „ženske prošlosti“ Splita i Dalmacije, tragajući za znamenitim ženama, koje su ostavile traga i obilježile određeno razdoblje u životu grada Splita i dalmatinske regije, a neke od njih, nedvojbeno su ostavile utjecaj i mnogu šire, neovisno o tome gdje su živjele i djelovale.

Tako smo, upravo uz hvalevrijednu podršku Grad Split (službena stranica) i tadašnje službe za kulturu, 2007. u prosincu, nakon provedenog istraživanja, prvi put javnosti u Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu predstavile imena 15 žena te pokret za građanska prava žena koji je u gradu djelovao između dva rata. Izložba je bila posvećena prerano preminuloj prvakinji Drame splitskog HNK, Zdravki Krstulović.Nakon toga, izložba je predstavljena u brojnim gradovima (Solin, Omiš, Korčula…), napisano je nekoliko završnih i znanstvenih radova na  temu, učenici u splitskim školama temu ženske povijesti prihvatili su kao zanimljivu te je na tu temu pripremljeno nekoliko sudjelovanja na raznim školskim natjecanjima. Imena žena koje su prvi put predstavljene na našoj izložbi 2007. našla su se u novinskim člancima i na hrvatskoj Wikipediji. Udruga je nastavila prikupljati podatke i proširivati listu s imenima žena koje je povijest na neki način zabilježila, a sadašnjost ne cijeni dovoljno te u svojoj datoteci imamo prikupljeno više od 150 imena žena čije smo biografije istražile ili ih tek treba istražiti. 

Činjenica je da je Split jedan od najbrže rastućih turističkih centara u Hrvatskoj te da najviše turista dolazi iz UK, SAD i Australije. Oni su nam važni jer ih zanima povijest i kultura, a ne dolaze isključivo radi sunca i mora. Zbog globalnih pokreta kao što su #MeToo i Time's up i ekspanzije kreativne ponude tzv. ženskih tura mi smo prepoznale priliku, a nas je prepoznao Airbnb, koji je edukacijsku šetnju HerStory in Dalmatia uvrstio prije par godina u Airbnb Experience i na taj način podržava naš rad. Tako je Split uz velike svjetske gradove poput Londona, Amsterdama ili New Yorka jedan od rijetkih u svijetu, a sigurno prvi, ako ne i jedini u Hrvatskoj koji na ovaj način može predstaviti dio svoje prošlosti.

Imenovanje ulica, trgova, spomeničko obilježavanje žena u javnom prostoru dio je smislene i odgovorne politike upravljanja gradom koji prepoznaje ravnopravnost žena i muškaraca kao važnu za razvoj suvremenog društva.  2018. godine, u znak obilježavanja 100 godina ženskog pokreta u Splitu, savjetovalište za žene žrtve nasilja i žrtava obiteljskog nasilja koje djeluje u udruzi, nazvale smo u spomen na prvu osnivačicu Ženske narodne zadruge (7.12.1918.), a koja je imala savjetovalište za majku i dijete, „Maja Čulić“. 

Domine su tijekom prošle godine pokrenule Mediteranski ženski festival na kojem je, opet uz suradnju i podršku Grada Splita, grad dobio prvi ženski mural posvećen Zdravki Krstulović, autorice Josipe Krolo. Osmislile smo i provele akciju „Ulice grada nose imena žena“ te smo ove godine, u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, naglasile važnost ženske prošlosti na način da smo dale tiskati 102 imena znamenitih Splićanki i Dalmatinki u čast 102 godine ženskog pokreta u Splitu. Na tom smo skupu istakli imena 3 znamenite žene za koje smatramo da im Grad, na prijedlog Komisije za imena ulica i trgova i za spomenike, u ovom mandatu treba na neki način odati počast. To su žene iz novije povijesti, a koje su svaka na svoj način doprinijele razvoju grada i prepoznatljivosti Splita kao grada koji cijeni i brine se o svim svojim građanima.

▪️ Zdravka Krstulović - prerano preminula i još brže zaboravljena prvakinja drame HNK, glumica koja je kroz televizijske serije Malo misto i Velo misto proslavila Split i Splićane.

▪️ Palmina Piplović - članica pokreta otpora protiv okupacije grada Splita, mlada majka koja je prerano izgubila život u borbi za slobodu Splita.

▪️ Vera Škarica Bekavac - prema pisanju Novog Doba iz 1926. prva splitska liječnica, koja je umiralište djece pretvorila u lječilište, osnovala dječji odjel i bila njegova ravnateljica od 1934. do 1954.

Pored njih tri tražimo od Komisije da nađe načina kako se odužiti još jednoj ženi, a to je:

▪️ Vinka Bulić, rođena Šperac, žena zaslužna za očuvanje dokumentacije o ženskom građanskom pokretu u Splitu između dva rata, novinarka, planinarka, humanitarka i borkinja za prava žena.

Pozivamo Grad Split (službena stranica), Ured gradonačelnika Andro Krstulović Opara i Komisiju za imenovanje ulica da razmotri prijedlog. - stoji u propćenju. 
hr Thu Apr 30 2020 13:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed17c966f2ab8ae498b4587/80

Svečano otvoren mural Frane Tente u Solinu, mladi heroj dobit će spomenik i na Marjanu!

Mural je nastao inicijativom Ivana "Čarlija" Tente, prvog rođaka pokojnog Frane.
Večeras je na samom ulasku u Mravince otvoren i blagoslovljen mural mladom hrvatskom mučeniku Frani Tenti, mladiću koji je preminuo nakon torture u lepoglavskom zatvoru 1948. godine. 

Njegova jedina krivica bila je pripadnost grupi mladića i djevojaka koji su skinuli jugoslavensku zastavu s vrha Marjana dana 10. travnja 1947. godine te umjesto nje podignuli hrvatski barjak.
Iako barjak nije bio ustaški, čak nije imao niti grb jer su ga mladići i djevojke skrojili od tada dostupnih materijala i tkanina, većina njih osuđena je na kazne strogog zatvora. 

Nakon dugotrajnog mučenja i boravka u nehumanim uvjetima, Frane Tente je podlegao ozljedama i upali pluća u ćeliji lepoglavskog zatvora 8. studenoga 1948. godine s tek navršenih 20 godina. 

Franu Tentu je iz zaborava otrgnula udruga građana "Urbana Desnica", koja je nakon gotovo 70 godina šutnje počela s aktivnim promoviranjem Franinog života i mučeničke smrti, a zaslugom povjesničarke Blanke Matković na svjetlo dana izašli su brojni podaci i zapisnici slučaja "zastava". 
U prosincu prošle godine splitski gradski vijećnik Martin Pauk uložio je amandman za izgradnju spomenika Frani Tenti na Marjanu, a isti je prihvaćen od strane gradonačelnika Krstulović-Opare te se izrada i postavljanje spomenika očekuju ovoga ljeta. 

Mural Frani Tenti nastao je inicijativom Ivana "Čarlija" Tente, prvog rođaka pokojnog Frane. Ivan Tente i obitelj htjeli su dostojan spomenik kako bi obitelj imala gdje pomoliti se, zapaliti svijeću i položiti vijenac budući da grob pokojnog mučenika nikad nije otkriven niti se zna gdje su završili njegovi posmrtni ostaci.


Budući da su Mravince mjesto porijekla cijele obitelji Tente, pa tako i samoga Frane, vlasnik kuće na ulazu u Mravince, Davor Pauk, kao lokaciju murala ponudio je veliki zid na ulasku u mjesto. Dizajneri murala su umjetnici iz udruge "Urbana Desnica", a Franin lik ovjekovječio je njegov pranećak, kliški slikar Ivo Buliga

Emotivni govor održao je mravinački župnik don Mirko Bitunjac prisjetivši se svih žrtava poraća i totalitarizma, a nakon toga su veličanstvenom bakljadom momci iz Torcide stvorili predivnu kulisu.

Blagoslovu i otvaranju murala nazočili su veterani Četvrte gardijske brigade s predstavnikom nadzornog odbora udruge Antom Perkovićem, predstavnici udruge Djece pripadnika Četvrte gardijske brigade predvođeni predsjednikom Hrvojem Bošnjakom, županijsko izaslanstvo stranke Neovisni za Hrvatsku (Op.a. inicijatori postavljanja spomenika na Marjanu) s predsjednikom Domagojem Mendešom, obitelj pokojnog Frane Tente te brojni stanovnici Mravinaca i Solina.


hr Fri May 29 2020 23:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Josipa Rimac iznenađena postupkom: Iznijela je obranu, sutra će izaći pred suca istrage!

Rimac će noć provesti u pritvorskoj jedinici na Oranicama.

Za tri kaznena djela tereti se Josipu Rimac, kazao je to njezin odvjetnik Željko Gulišija. Osumnjičena je i za trgovinu utjecajem te davanje mita.

- Iznijela je obranu iscrpno, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego je toliko umorna da smo htjeli ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve, rekao je Gulišija.

Obrana i iznošenje je trajalo oko 45 minuta, a sutra bi trebala izaći pred suca istrage. Dotad će u pritvorsku jedinicu na Oranicama.

- Ja isto ne vidim da je ona počinila bilo kakvo kazneno djelo, međutim, o tome ćemo nešto kasnije. Idemo dalje u borbu, rekao je Gulišija govoreći kako je Rimac bila iznenađena cijelim postupkom.hr Fri May 29 2020 23:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed0ed526f2ab80c488b4585/80

Ispod medijskih radara: Europska komisija prijeti kaznom za još jednu vjetroelektranu kod Benkovca

Sporan je kameni agregat, oko 140 tisuća tona otpada iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koji je odlagan u Biljanima Donjim 2010. i 2011. godine.
Vjetroelektrana Krš-Pađane postala je najpoznatiji takav kompleks u cijeloj Hrvatskoj, a uhićenja više osoba, među ostalim i čelni ljudi Hrvatskih šuma te bivša kninska gradonačelnica, udarna su tema posljednjeg radnog dana u ovom tjednu.

Mnoge osobe su se povezale s ovim slučajem u kojem se za primanje mita i pogodovanje sumnjiči čak 13 osoba. 

Ipak, još jedna zanimljiva situacija ostala je van fokusa javnosti. Europska komisija prije nekoliko je dana pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog procjena utjecaja na okoliš. U prijevodu, Hrvatska se nije pridržavala europskih direktiva za vjetroelektranu Biljane Donje na području Benkovca.

Sporan je kameni agregat, oko 140 tisuća tona otpada iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura koji je odlagan u Biljanima Donjim 2010. i 2011. godine. Iako je Europska komisija postupak pokrenula još 2014. godine do danas taj problem nije riješen.

DORH je utvrdio nove okolnosti, čak je i kameni agregat proglašen mineralnom sirovinom, ali iz Europske unije su jasni - poslana je službena opomena u kojoj stoji da u roku četiri mjeseca kameni agregat mora nestati.
Na sve je upozoravala udruga 'Biom' koja je ustvrdila da je još 5 vjetroelektrana bez postupka studije za ekološku mrežu.

I dok vrijeme curi, Hrvatska se bavi jednom od vjetroelektrana, još je malo ostalo dok i prava kazna ne dođe na uštrb svih građana koji će morati Europskoj uniji plaćati nemar nadležnih sve dok kameni agregat i zapravo ne nestane.


hr Fri May 29 2020 22:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e4e9531eea8fe5098b4593/80
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Franka Vidovića umjesto u Šibeniku predložili u Zadru: 'Kolege mi podmeću klipove! Više neću šutjeti!'

Bajna situacija nije ni kod SDP-a kod kojeg se prva podrhtavanja već očigledno osjete u devetoj izbornoj jedinici.
Hrvatska javnost u predizborno vrijeme i prije službenog početka kampanje već se naslušala obećanja i poruka, čak i doživjela višestruka uhićenja koja su mnogi svrstali u baš još jedan od načina za prikupljanje poena za izborni proces od kojeg smo udaljeni nešto više od mjesec dana.

U fokus javnosti stigli su HDZ-ovci, a bajna situacija nije ni kod SDP-a kod kojeg se prva podrhtavanja već očigledno osjete u devetoj izbornoj jedinici. Naime, već smo prije nekoliko dana doznali kako bi listu u toj jedinici trebao nositi Franko Vidović, a umjesto u svojoj Šibensko-kninskoj županiji Vidović je podršku dobio u Zadarskoj?!

Naime, Županijski odbor Šibensko-kninskog SDP-a za listu je predložio Gordanu Cvjetković i Tončija Restović, po prijedlogu iz Šibenika te Mateju Ivoš, Marka Lalića i Marka Udovičića iz organizacije grada Vodica.

Naime, Županijska organizacija izbor za listu odlučila je prepustiti općina i gradovima.

- Nemamo obavezu nikoga potvrđivati kao kandidata, pa smo odlučili podržati sve one koje kandidiraju njihove matične organizacije na terenu. Franko Vidović se nikome od nas nije javio, nije izrazio želju da bude kandidiran, pa ga nitko nije ni predložio. Za njega kao bivšeg predsjednika šibenskog SDP-a i bivšeg šibenskog dogradonačelnika, sigurno nije ugodno da ga njegova matična organizacija nije kandidirala, ali, ni on sam o tome nije komunicirao s nama niti se kome javio, kazao je Joško Šupe, predsjednik Županijskog odbora Šibensko-kninske županije.

Kad već nisu Šibenčani Vidovića su predložili, pored svojih kandidata, Zadrani.

Vidović je, štoviše, postupak ljudi iz svoje županije okarakterizirao podužom objavom na društvenim mrežama u kojoj je istaknuo kako više neće šutjeti jer mu kolege podmeću klipove. Kazao je, ipak, kako neće protiv volje stranke.

- Nisam plakao na ramenu predsjednika i u interesu stranke sam to primio dostojanstveno. Pa i zato jer po Statutu predsjednik SDPa predlaže liste, a Glavni odbor ih potvrđuje, a ja sam legalist!, među ostalim je napisao Vidović.
hr Fri May 29 2020 22:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .