BMW-u u Sloveniji prijeti kazneni postupak zbog ugrožavanja prirode

Za testiranje sustava ugrađenog u  teška terenska vozila slovenska podružnica BMW-a dobila je odobrenje vlasnika zemljišta i lokalnih zajednica u Kranjskoj Gori, Rogli i na još nekim snježnim terenima, a neke je takve testove, pod nazivom “Dežela BMW xDrive”, već izvela, no to je učinila bez dozvola nadležnog ministarstva za okoliš.
Zato su takve priredbe obustavljene, a BMW-u prijete sankcije. Protiv bavarske kompanije pokrenut je prekršajni postupak pa bi za svaku takvu vožnju mogla platiti 10.000 eura kazne, navodi ljubljansko “Delo”.
Slovenski zakon o očuvanju prirode zabranjuje organiziranje vožnji na motorni pogon u prirodi, pa čak i zaustavljanje ili parkiranje takvih vozila u šumi ili na travnjaku.
Dodatni “grijeh” organizatori su počinili jer su takve testove izveli na nekim terenima pod snijegom za koje je utvrđeno da su zapravo močvarna staništa pod posebnim nadzorom i zaštitom, piše vodeći slovenski list.
Inspektorat za okoliš i prirodu potvrdio je da su organizatori testnih vožnji kojima BMW promiče kapacitete i performanse svojih vozila prekršajno prijavljeni, a za svaki slučaj kršenja zakona o očuvanju prirode predviđena je kazna od 10.000 eura.

POSLJEDNJE DODANO: