Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c25e9df0e49383c648b459c/80

Usvojen Proračun grada Sinja težak 128 milijuna kuna, svi redoviti sinjski studenti dobili stipendiju

Na 19. sjednici sinjskog Gradskog vijeća grada Sinja, koja je održana jučer, 27. prosinca, raspravljeno je 14 točaka Dnevnoga reda. Između ostalog, usvojen je Proračun grada za 2019. godinu težak 128 milijuna i 400 tisuća kuna, a odlučeno je kako će svi sinjski redoviti studenti imati stipendiju od 700 kuna, a besplatno predškolsko obrazovanje drugo i više upisano dijete u obitelji...
Sjednici je na početku nazočilo 19 od 21 vijećnika, a izostanak je opravdao Stipislav Jadrijević (NL dr. Jadrijevića) te Dujo Maleš (NL dr. Jadrijevića) koji je stigao na raspravu o 5. točki Dnevnog reda Sjednice.

Na početku sjednice prihvaćena su dva amandmana vijećnika MOST-a, Joška Kontića o izmjeni i dopuni o socijalnoj skrbi grada Sinja te o stipendiranju studenata s područja grada Sinja, a uz molbu Kontića gradski vijećnici prihvatili su da se dva amandmana na popis točaka sjednice stave prije glasovanja za proračun za narednu godinu dok su dva amandmana gradonačelnice Križanac – o financiranju privatnih i vjerskih vrtića te socijalnoj skrbi grada Sinja odbijena.

Miro Bulj, vijećnik MOST-a upitao je gradonačelnicu razloge zbog čega ove godine nije podijeljena božićnica za nezaposlene građane Sinja. Rekao je kako je, shodno tome što je božićnica podijeljena prošle godine, smatrao kako je ta odluka kontinuitet.

Odgovorila je gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac:

„U Proračunu grada za tekuću godinu za pomoć socijalno ugroženim obiteljima za jednokratne naknade predviđeno je milijun kuna. Ovaj iznos bio je dostatan za sva prava s Pravilnika zakona o socijalnoj skrbi i kako u njemu nema odredbe o božićnicama za nezaposlene nisam mogla donijeti odluku kao gradonačelnica, a u rebalansu smo osigurali sredstva za božićnice, ali nažalost rebalans vi vijećnici niste prihvatili!“

Oštro je odgovorio potom i Miro Bulj:

„Govorite neistine! Pravilnik je bio isti kao i ove godine! Jasno ste naveli kako će biti osigurana sredstva za božićnice nezaposlenima te nemate niti jedan razlog da i ove godine ne podijelite božićnice. U proračunu imamo viška 20 milijuna kuna pa imamo i više nego dovoljno sredstava za to pa tražim od vas da podijelite božićnice nezaposlenima!“

Vijećnici su jednoglasno prihvatili oba amandmana vijećnika Kontića - prvi o besplatnom predškolskom obrazovanju za drugo i više upisano dijete u istoj obitelji te drugi o podjeli stipendija u iznosu od 700 kuna za sve redovite studente koji su u sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja postigli uspjeh iznad prosjeka od 4,00 te studente koji su na pojedinim godinama faksa prešli prosjek od 3,50. 

„Ispravljamo jednu nepravdu jer ćemo ovim amandmanom obuhvatiti sve studente koji su na fakultetima u Hrvatskoj, ali i izvan nje! Iako sam htio kroz amandman nagraditi izvrsnost postavio sam sebi jedno praktično pitanje: Je li bolje da planiramo 160 stipendija, a realiziramo 70 stipendija ili  je pak bolje da planiramo milijun i pol kuna, a ostvarimo 200 ili 300 tisuća više. Pa sigurno je bolje da idemo u korist naših studenata i da ovaj izdašni proračun usmjerimo u tome smjeru!“, rekao je predlagatelj Joško Kontić.

Najburnija točka bila je šesta po redu – izglasavanje proračuna grada Sinja za 2019. godinu. 

„Smatram kako ova vlast neće ništa napraviti. Štiti ih „lex-šerif“, ali i da odemo na izbore to za Sinj ne bi značilo ništa! Izbori su nešto najbolje za grad, to govorim iskreno i iz srca. Hrabrost vijećnika da neizglasaju proračun pokazalo bi gradskoj vlasti da mora postupati na drugačiji način!“, rekao je Miro Bulj, nositelj liste MOST-a te kazao kako o glasovanju za proračun neće sudjelovati on te dvojica kolega – Boko i Župić nakon čega su spomenuta trojica napustila sjednicu.

Nadu u realiziranje većeg broja projekata u novoj godini izrazio je i vijećnik HDZ, Stipe Perić:

„Vjerujemo da će se svi projekti u 2019. godini izvršiti i ako proračun se prihvati nama će to biti drago, ali i dalje ostaje žal za načinom upravljanja gradom. Mi uglavnom u prošlim godinama nismo prihvaćali Proračun. Zazivanje izbora nije rješenje, ali trebamo konstruktivno djelovati na Proračun i događanja u narednoj godini uz detaljno praćenje svih projekata!“

Na kraju opsežne rasprave prihvaćen je prijedlog Proračuna za 2019. godinu s trinaest glasova ZA (8 vijećnika HDZ-a, Joško Kontić i Ante Šušnjara iz redova MOST-a, nezavisni Zvonko Maras, Ivana Šabić te Žarko Delić), suzdržan je bio Dujo Maleš iz vladajuće liste dr. Jadrijevića, a PROTIV SDP-ov Nikola Vučković.

Program održavanja komunalne infrastrukture nije naišao na podršku vijećnika dok su Programi javnih potreba za kulturu te sport jednoglasno prihvaćeni nakon izvješća višeg savjetnika Željka Sesardića i predsjednika Zajednice sportskih udruga, Josipa Malbaše

Sjednica je zaključena 20 minuta poslije ponoći nakon izglasavanja Odluke o naknadi za razvoj grada te Plana razvoja sustava civilne zaštite grada Sinja za 2019. godinu.
hr Fri Dec 28 2018 10:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80
Foto: D.N.

Na vrijeme predajte zahtjeve za nove otočne iskaznice

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava otočane da u listopadu ove godine ističu prve otočne iskaznice za povlašteni prijevoz osoba i vozila.
Kako bi korisnici i dalje ostvarivali svoja prava trebaju podnijeti zahtjeve za izdavanje novih otočnih iskaznica u poštanskim uredima. Nove iskaznice će se ponovno izdati na razdoblje od 5 godina.

Ističemo da će korisnici nakon što predaju zahtjeve za izdavanje otočne iskaznice, karte za povlašteni prijevoz moći kupovati „starom“ aktivnom otočnom iskaznicom dok zahtjev za „novu“ otočnu iskaznicu ne bude obrađen kroz sustav, javlja morski.hr

Nakon što zahtjev bude obrađen, do isporuke „nove“ iskaznice u poštanski ured, povlaštene karte će se kupovati potvrdom o predanom zahtjevu koju izdaje Pošta prilikom zaprimanja zahtjeva.

Korisnici mogu nove zahtjeve podnijeti najranije 90 dana prije isteka postojeće otočne iskaznice. Datum do kada vrijedi otočna iskaznica je naznačen na tijelu iskaznice. Potvrda o predanom zahtjevu počinje vrijediti nakon petog dana od dana predaje zahtjeva.

Za izdavanje nove otočne iskaznice za osobu korisnik mora uplatiti 65,00 kn odnosno za iskaznicu za vozilo i vinjetu 80,00 kn u državni proračun.

Korisnike pozivamo da predaju zahtjeve na vrijeme, odnosno najkasnije tjedan dana prije isteka postojeće iskaznice, kako ne bi ostali bez mogućnosti korištenja prava na povlašteni prijevoz.

Također, skrećemo pažnju korisnicima da ukoliko imaju aktivan račun kod brodara Jadrolinija (tzv. prepaid) da prilikom preuzimanja „nove“ otočne iskaznice obavezno obavijeste brodara o „novoj“ iskaznici i serijskom broju kako bi se otvoreni račun povezao s novoizrađenom otočnom iskaznicom. Kontakt brodara je prepaid@jadrolinija.hr .

Na slijedećoj poveznici nalazi se popis poštanskih ureda u kojima korisnici mogu predati svoje zahtjeve za otočne iskaznice, a koje će im u roku tri tjedna biti isporučene u poštanski ured u kojem je zahtjev podnesen. Korisnici su dužni preuzeti pristiglu otočnu iskaznicu u poštanski ured.

hr Thu Aug 22 2019 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5763ec2ed84d6421198b45cd/80

U četiri i pol godine mandata: Predsjednica potrošila 30 milijuna kuna manje nego Josipović

U četiri i pol godine mandata Ured predsjednice stajao je građane 155,8 milijuna kuna, a za Josipovića je u istom razdoblju potrošeno 186 milijuna, ili godišnje sedam više.

U prvoj polovici godine rashodi državnog proračuna dosegnuli su 66,9 milijardi kuna. Ta brojka sugerira da se potrošnja drži u okvirima cjelogodišnjeg plana od 140 milijardi kuna.

Polugodišnje ostvarenje je, dakle, na 47,7 posto godišnjega plana, no kako je proračun za 2019. povećan, u odnosu na lani i tih 67 mlrd. kuna predstavlja povećanje za oko pet milijardi. Većina resora i državnih tijela zasad ostvaruje rashode tempom nešto ispod planiranog, s tim da je npr. nešto brže izvršenje kod Ministarstva financija objašnjivo jamstvima Uljaniku, kao što se npr. kod Džavnog izbornog povjerenstva dosegnutih 72% godišnjeg plana može pripisati europarlamentarnim izborima, piše poslovni.hr

Kako su prvi sljedeći izbori predsjednički, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović često je pod povećalom javnosti upravo kroz prizmu troškova (naročito putovanja), ostaje primijetiti da su rashodi Ureda Predsjednice RH u prvih šest mjeseci iznosili 15,7 milijuna ili oko 240 tisuća manje nego lani, a u odnosu na ovogodišnji plan to je 41 posto.  Promatra li se cijeli dosadašnji mandat s aspekta proračunskog novca, Ured predsjednice Grabar-Kitarović u protekle četiri i pol godine stajao je građane ukupno 155,8 milijuna kuna.

Istodobno, za četiri i pol godine mandata bivšeg predsjednika Ive Josipovića građane je Ured predsjednika stajao 30 milijuna kuna više, odnosno 186 milijuna kuna (u svih pet godina 208 milijuna). Godišnje je, dakle, Ured predsjednice trošio oko sedam milijuna kuna manje nego za njezina prethodnika.  Ured predsjednika države je, pak, za mandata Stipe Mesića trošio je i znatno više; u zadnjoj godini mandata (2009.) građane je stajao čak 47,4 milijuna kuna.

hr Thu Aug 22 2019 18:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af3438c2af47fd8bc8b4574/80
Foto: MUP

Teško ozlijeđen: Muškarac kod Dugog otoka pao s jahte, a propeler mu zahvatio nogu

Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila. Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu
Teško ozlijeđeni ruski državljanin kojeg su zadarski policajci brodom Donat prevezli u srijedu navečer od Dugog otoka do Zadra, oporavlja se u zadarskoj Općoj bolnici.

Nesreća se dogodila u srijedu oko 18.30 sati u moru s južne strane Dugog otoka, na lokaciji zvanoj Lopata.
Prema prvim informacijama 34-godišnji ruski državljanin, član posade na toj motornoj jahti koja plovi pod češkom zastavom, pao je u more prilikom manevriranja plovila, javlja Zadarski list.

Kako se nalazio na krmi, nakon pada njemu je u moru propela broda zahvatila nogu. U zadarskoj bolnici utvrdili su mu teške tjelesne ozljede te je nakon pružene liječničke pomoći zadržan na liječenju.

Osim ovog ruskog državljanina, u trenutku nesreće na jahti je bilo još devetoro članova posade kojom zapovijeda 34-godišnji Čeh.

Zadarska Pomorska policija zajedno s Lučkom kapetanijom Zadar još uvijek utvrđuje okolnosti ove nesreće.
hr Thu Aug 22 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d555ba229111cc84a8b4599/80

Plenković na sjednici odbrusio Divjak i Kujundžiću: "Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne sindikata!"

Premijer je uputio oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu

Zaposlenici u zdravstvu i obrazovanju već neko vrijeme traže bolje uvjete za rad i veće plaće, a sve više prijete i štrajkom.

Uz njih su stali i resorni ministri - ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade.

Premijer Andrej Plenković uputio je i oštru poruku dvoje resornih ministara za koje očito smatra da previše "navijaju" za drugu stranu.

- Unatoč razumijevanju i za ministra zdravstva i za ministricu obrazovanja koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata. Svi pregovori moraju se voditi na konzistentan, učinkovit i horizontalan način. Očekujem od svih u Vladi da horizontalan princip i način djelovanja respektiraju do kraja -  poručio je Plenković.

Divjak i Kujundžić i nakon Plenkovićeve izjave vjeruju da će se naći sredstva

Nakon što ih je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković upozorio da su "članovi Vlade, a ne sindikata", nakon sjednice su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar zdravstva Milan Kujundžić rekli kako ih premijerova poruka nije zasmetala i vjeruju da će se naći sredstva za njihove zahtjeve. 

- Bilo je baš simpatično - kratko je komentirala Divjak tu izjavu nakon sjednice rekavši kako je premijerov komentar nije zasmetao.

- Vrlo jasno sam se od samog početka zalagala za ulaganje u znanost kao prioritet, oko toga nema diskusije, a o konkretnim rješenjima treba se razgovarati. Većim zalaganjem će i javnost prepoznati da ne može biti većeg napretka, pa i onog ekonomskog, bez da više ulažemo, ne samo u gradnju i opremanje, nego i u ljude u obrazovanju -  naglasila je Divjak.

Dodaje kako je svjesna da je članica Vlade "ali dolazi iz akademske zajednice, gdje se izražavanje stavova i stavljanje jasnih prioriteta u prvi plan potiče i mora biti ministrova zadaća".

Kujundžić: vjerujem da će se novci naći

Novinari su pitali i ministra zdravlja Milana Kujundžića da prokomentira Plenkovićevu poruku.

- Nije lako nalaziti novce, a isto tako vjerujem da će se novci naći i da će sve biti dobro - kazao je Kujundžić.

No, nije mu se svidjelo pitanje je li to bila svojevrsna premijerova kazna jer ga je "lupio po prstima".

- Nitko mene nije lupio po prstima, niti se ja svrstavam nigdje, ja sam Hrvat, koji je za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente - odvratio je Kujundžić, a piše HINA.

hr Thu Aug 22 2019 13:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .