Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c25e9df0e49383c648b459c/80

Usvojen Proračun grada Sinja težak 128 milijuna kuna, svi redoviti sinjski studenti dobili stipendiju

Na 19. sjednici sinjskog Gradskog vijeća grada Sinja, koja je održana jučer, 27. prosinca, raspravljeno je 14 točaka Dnevnoga reda. Između ostalog, usvojen je Proračun grada za 2019. godinu težak 128 milijuna i 400 tisuća kuna, a odlučeno je kako će svi sinjski redoviti studenti imati stipendiju od 700 kuna, a besplatno predškolsko obrazovanje drugo i više upisano dijete u obitelji...
Sjednici je na početku nazočilo 19 od 21 vijećnika, a izostanak je opravdao Stipislav Jadrijević (NL dr. Jadrijevića) te Dujo Maleš (NL dr. Jadrijevića) koji je stigao na raspravu o 5. točki Dnevnog reda Sjednice.

Na početku sjednice prihvaćena su dva amandmana vijećnika MOST-a, Joška Kontića o izmjeni i dopuni o socijalnoj skrbi grada Sinja te o stipendiranju studenata s područja grada Sinja, a uz molbu Kontića gradski vijećnici prihvatili su da se dva amandmana na popis točaka sjednice stave prije glasovanja za proračun za narednu godinu dok su dva amandmana gradonačelnice Križanac – o financiranju privatnih i vjerskih vrtića te socijalnoj skrbi grada Sinja odbijena.

Miro Bulj, vijećnik MOST-a upitao je gradonačelnicu razloge zbog čega ove godine nije podijeljena božićnica za nezaposlene građane Sinja. Rekao je kako je, shodno tome što je božićnica podijeljena prošle godine, smatrao kako je ta odluka kontinuitet.

Odgovorila je gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac:

„U Proračunu grada za tekuću godinu za pomoć socijalno ugroženim obiteljima za jednokratne naknade predviđeno je milijun kuna. Ovaj iznos bio je dostatan za sva prava s Pravilnika zakona o socijalnoj skrbi i kako u njemu nema odredbe o božićnicama za nezaposlene nisam mogla donijeti odluku kao gradonačelnica, a u rebalansu smo osigurali sredstva za božićnice, ali nažalost rebalans vi vijećnici niste prihvatili!“

Oštro je odgovorio potom i Miro Bulj:

„Govorite neistine! Pravilnik je bio isti kao i ove godine! Jasno ste naveli kako će biti osigurana sredstva za božićnice nezaposlenima te nemate niti jedan razlog da i ove godine ne podijelite božićnice. U proračunu imamo viška 20 milijuna kuna pa imamo i više nego dovoljno sredstava za to pa tražim od vas da podijelite božićnice nezaposlenima!“

Vijećnici su jednoglasno prihvatili oba amandmana vijećnika Kontića - prvi o besplatnom predškolskom obrazovanju za drugo i više upisano dijete u istoj obitelji te drugi o podjeli stipendija u iznosu od 700 kuna za sve redovite studente koji su u sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja postigli uspjeh iznad prosjeka od 4,00 te studente koji su na pojedinim godinama faksa prešli prosjek od 3,50. 

„Ispravljamo jednu nepravdu jer ćemo ovim amandmanom obuhvatiti sve studente koji su na fakultetima u Hrvatskoj, ali i izvan nje! Iako sam htio kroz amandman nagraditi izvrsnost postavio sam sebi jedno praktično pitanje: Je li bolje da planiramo 160 stipendija, a realiziramo 70 stipendija ili  je pak bolje da planiramo milijun i pol kuna, a ostvarimo 200 ili 300 tisuća više. Pa sigurno je bolje da idemo u korist naših studenata i da ovaj izdašni proračun usmjerimo u tome smjeru!“, rekao je predlagatelj Joško Kontić.

Najburnija točka bila je šesta po redu – izglasavanje proračuna grada Sinja za 2019. godinu. 

„Smatram kako ova vlast neće ništa napraviti. Štiti ih „lex-šerif“, ali i da odemo na izbore to za Sinj ne bi značilo ništa! Izbori su nešto najbolje za grad, to govorim iskreno i iz srca. Hrabrost vijećnika da neizglasaju proračun pokazalo bi gradskoj vlasti da mora postupati na drugačiji način!“, rekao je Miro Bulj, nositelj liste MOST-a te kazao kako o glasovanju za proračun neće sudjelovati on te dvojica kolega – Boko i Župić nakon čega su spomenuta trojica napustila sjednicu.

Nadu u realiziranje većeg broja projekata u novoj godini izrazio je i vijećnik HDZ, Stipe Perić:

„Vjerujemo da će se svi projekti u 2019. godini izvršiti i ako proračun se prihvati nama će to biti drago, ali i dalje ostaje žal za načinom upravljanja gradom. Mi uglavnom u prošlim godinama nismo prihvaćali Proračun. Zazivanje izbora nije rješenje, ali trebamo konstruktivno djelovati na Proračun i događanja u narednoj godini uz detaljno praćenje svih projekata!“

Na kraju opsežne rasprave prihvaćen je prijedlog Proračuna za 2019. godinu s trinaest glasova ZA (8 vijećnika HDZ-a, Joško Kontić i Ante Šušnjara iz redova MOST-a, nezavisni Zvonko Maras, Ivana Šabić te Žarko Delić), suzdržan je bio Dujo Maleš iz vladajuće liste dr. Jadrijevića, a PROTIV SDP-ov Nikola Vučković.

Program održavanja komunalne infrastrukture nije naišao na podršku vijećnika dok su Programi javnih potreba za kulturu te sport jednoglasno prihvaćeni nakon izvješća višeg savjetnika Željka Sesardića i predsjednika Zajednice sportskih udruga, Josipa Malbaše

Sjednica je zaključena 20 minuta poslije ponoći nakon izglasavanja Odluke o naknadi za razvoj grada te Plana razvoja sustava civilne zaštite grada Sinja za 2019. godinu.
hr Fri Dec 28 2018 10:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Cijene nekretnina lete u nebo, u Dalmaciji porasle i do 20%

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a najpovoljnije će proći oni koji nekretninu kupuju u Slavoniji
Cijene stanova u prošloj su godini na državnoj razini porasle između 6 i 8 posto, a na zagrebačkom području i u Dalmaciji i do 20 %. Zanimljivo je da su rasle i cijene kuća - za 5 %.

Najskuplji su stanovi u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, a najpovoljnije će proći oni koji nekretninu kupuju u Slavoniji. Primjerice, u Vukovaru je četvorni metar 3 500 kuna, a u Zagrebu 15. Na rast cijena utjecali su brojni faktori, među ostalim i državne subvencije. 

Stanovi zagrebačke novogradnje su rasprodani i prije nego što je gradnja dovršena. Odraz je to sve zamjetnijeg booma stanogradnje u našoj metropoli. 

Kretanja na tržištu nekretnina nažalost ne idu na ruku kupcima. Cijene stanova porasle su u zemlji od 6 do 8 posto. U Zagrebu i Dubrovniku i do 20 posto. Prosječna cijena četvornog metra u metropoli skočila je na 1900 eura. 

Cijene nekretnina ove bi se godine ipak mogle stabilizirati. Nije naravno isto kupujete li nekretninu u raseljenoj Slavoniji ili na turistički privlačnoj jadranskoj obali. U Dubrovniku primjerice cijene kuća i stanova ponovno lete u nebo. Čak 20 posto nekretnina kupuju stranci, dok je Hrvatima to isplativa investicija za budućnost. - piše HRT

U Slavoniji su nekretnine zbog sve masovnijeg iseljavanja znatno povoljnije. 

- Cijene su u Slavoniji niske u urbanim centrima su veće nego u selima oko Virovitice. Cijena stana u Virovitici je oko 800 eura u Slatini, Orahovici oko 500 do 600 eura. Cijene kuća su duplo manje od cijenastanova, kazao je Goran Volenik, direktor Volenik nekretnina. 

Nova godina donijela je i novosti na tržištu nekretnina. Porez na promet nekretnina pao je s 4 na 3 posto i barem će malo rasteretiti kupce. Pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnina proširuje se i na kupce koji već imaju dijete. 

Subvencije koje mladi dobivaju za kupnju prve nekretnine, turistički procvat Zagreba i pad kamata - sve se to odrazilo na cijene nekretnina. 

Jesu li cijene stanova dotaknule plafon ili će još rasti, i dalje su otvorena pitanja. Jedno je sigurno. S prosječnom plaćom od 6300 kuna Hrvatima su stanovi već sada previše skupi. - piše HRT
hr Sat Jan 19 2019 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4381c10e493835828b45ca/80
Foto: HRT

Jako jugo odgodilo postavljanje pravih pilota za Pelješki most

Na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji je iz Kine dovezao 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. To su najduži piloti koji će nositi dva središnja stupa budućeg mosta

Zbog jakog juga u Komarni je odgođeno za danas najavljeno postavljanje prvog stalnog pilota Pelješkog mosta. Valovi i vjetar otežavali su pozicioniranje i precizno postavljanje pilota dugog 126 metara. Taj posao će se, ako vrijeme dopusti, obaviti sutra.

Podsjetimo, na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji je iz Kine dovezao 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. To su najduži piloti koji će nositi dva središnja stupa budućeg mosta. 

Ploveća dizalica za zabijanje pilota usidrena je na mjestu najdužeg testnog pilota koji će se odrezati pri morskom dnu. A pravi piloti koji će vječno ostati kao dio Pelješkog mosta stigli su na gradilište.

- Razlika između njih i testnih pilota u tome što su ovi stalni piloti u jednom dijelu antikorozivno zaštićeni, to je dio koji će biti u moru neposredno dok onaj dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštićivati, i u njima su ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje, objašnjava Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Piloti su duljine od 126 do 128 metara i oni su najdulji koji će se ugraditi kao temelji za dva središnja stupa budućeg mosta. 

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota. Isisavanje mulja zabrinulo je neke mještane Komarne koji se bave turizmom.

- Mislim da neće biti nikakvih problema ni za turizam ni za mjesto zato što će se mulj voziti iza Hvara i iskrcavati, kaže Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarne.

Neki su u tom malom mjestu, zahvaljujući Kinezima, popunili svoje objekte tijekom cijele godine.

-  Došli su tu da bi radili, tražili su privatni smještaj, ponudili su super cijene za ovo doba godine, rekao nam je Petar Šešelj iz Komarne.

I tako će biti u sljedeće dvije i pol godine koliko je predviđeno za dovršetak mosta. Radovi idu bez zastoja što potvrđuju još dva broda s pilotima koji su na putu za gradilište. - piše HRT

hr Sat Jan 19 2019 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4375ea0e493835828b45c1/80
Foto: Pixabay

Nacionalni park Krka zimi je posebno magičan, a sljedeći vikend uvjerite se i sami jer je ulaz besplatan

Nacionalni park Krka ovih slavi 34. rođendan i posjetiteljima poklanja slobodan ulaz

Iako je hladno, Krka ovaj vikend nije pusta već ima nešto posjetitelja, a sljedeći je vikend možete posjetiti besplatno. Naime, Nacionalni park Krka ovih slavi 34. rođendan i posjetiteljima poklanja slobodan ulaz u subotu i nedjelju, 26. i 27. siječnja.

 Zainteresirani se mogu pridružiti udruzi Forca 08 iz Šibenika u šetnji od Skradinskog mosta do Skradinskog buka 3 400 kilometara dugom pješačkom stazom usječenom u desnu obalu Krke, idealnom za sve one kojima se ne žuri, koji žele doživjeti prirodu svakim svojim korakom. Polazak je u nedjelju u 11 sati kod recepcije Skradinski most.

U četvrtak, 24. siječnja NP Krka organizira koncert 4 tenora i šibenskih sopranistica Nere Gojanović i Tee Slavice uz klavirsku pratnju Gordane Pavić s početkom u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. 200 vlasnika važeće članske iskaznice Kluba koji se prvi jave dobit će kartu za koncert, koju mogu preuzeti u upravnoj zgradi Nacionalni park Krka u Šibeniku, uz predočenje osobne i iskaznice Kluba prijatelja, od 16. siječnja do isteka zaliha, radnim danom od 7 do 15 sati.

U Skradinu će, također u povodu rođendana, nekoliko dana prije, u utorak, 22. siječnja u 11 sati u ispostavi Nacionalnog parka Krka biti predstavljena knjiga Ante Jurica Ravni kotari i Bukovica naselja, sakralni objekti, utvrde i arheološki nalazi kulturnopovijesni pregled, objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Skradinu. Predstavljanje će pjesmom popratiti klapa Skradinke. - piše ŠibenikIN

hr Sat Jan 19 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c43753e0e493840828b45bd/80
Foto: Facebook / Vatrogasci-Selca

Angažman zračnih snaga: U 2018. godini prevezeno 39 pacijenata s otoka Brača

Slijetanje transportnih helikoptera odvilo se na Aerodromu Brač (24 puta), Bol (5 puta), helidromu Novo Selo (4 puta), nogometno igralište Supetar (3 puta) i Milna (3 puta)
U 2018. godini, letačka posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezla je transportnim helikopterima 39 pacijenata s otoka Brača. Transportni helikopteri 36 puta letjeli su s otoka Brača put središnjeg medicinskog centra na području Hrvatske KBC-a Split kako bi prevezli ukupno 39 pacijenata, koji su zahtijevali hitni medicinski prijevoz te je u tri leta prevezeno po dva pacijenta.

Slijetanje transportnih helikoptera odvilo se na Aerodromu Brač (24 puta), Bol (5 puta), helidromu Novo Selo (4 puta), nogometno igralište Supetar (3 puta) i Milna (3 puta). 21 pacijent je stanovnik otoka Brača, 9 pacijenata je iz ostalih dijelova Hrvatske te je 9 stranih državljana. 

Osim prijevoza pacijenata koji su zahtijevali medicinski prijevoz, letačka posada helikoptera Mi-8 MTV, te protupožarnih aviona Canadaira CL 415 i Airtractor AT 802 Fire Boss iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH smješteni u Divuljama i vojarni Zemunik), sudjelovala je u gašenju četiri požara na otoku Braču (općina Selca).

Helikopteri su sudjelovali u gašenju dva požara i to za prijevoz spremnika vode ( tkz „ kruške“ ) na požarišta, dok su protupožarni avioni sudjelovali u gašenju dva požara.
hr Sat Jan 19 2019 20:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .