Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c25e9df0e49383c648b459c/80

Usvojen Proračun grada Sinja težak 128 milijuna kuna, svi redoviti sinjski studenti dobili stipendiju

Na 19. sjednici sinjskog Gradskog vijeća grada Sinja, koja je održana jučer, 27. prosinca, raspravljeno je 14 točaka Dnevnoga reda. Između ostalog, usvojen je Proračun grada za 2019. godinu težak 128 milijuna i 400 tisuća kuna, a odlučeno je kako će svi sinjski redoviti studenti imati stipendiju od 700 kuna, a besplatno predškolsko obrazovanje drugo i više upisano dijete u obitelji...
Sjednici je na početku nazočilo 19 od 21 vijećnika, a izostanak je opravdao Stipislav Jadrijević (NL dr. Jadrijevića) te Dujo Maleš (NL dr. Jadrijevića) koji je stigao na raspravu o 5. točki Dnevnog reda Sjednice.

Na početku sjednice prihvaćena su dva amandmana vijećnika MOST-a, Joška Kontića o izmjeni i dopuni o socijalnoj skrbi grada Sinja te o stipendiranju studenata s područja grada Sinja, a uz molbu Kontića gradski vijećnici prihvatili su da se dva amandmana na popis točaka sjednice stave prije glasovanja za proračun za narednu godinu dok su dva amandmana gradonačelnice Križanac – o financiranju privatnih i vjerskih vrtića te socijalnoj skrbi grada Sinja odbijena.

Miro Bulj, vijećnik MOST-a upitao je gradonačelnicu razloge zbog čega ove godine nije podijeljena božićnica za nezaposlene građane Sinja. Rekao je kako je, shodno tome što je božićnica podijeljena prošle godine, smatrao kako je ta odluka kontinuitet.

Odgovorila je gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac:

„U Proračunu grada za tekuću godinu za pomoć socijalno ugroženim obiteljima za jednokratne naknade predviđeno je milijun kuna. Ovaj iznos bio je dostatan za sva prava s Pravilnika zakona o socijalnoj skrbi i kako u njemu nema odredbe o božićnicama za nezaposlene nisam mogla donijeti odluku kao gradonačelnica, a u rebalansu smo osigurali sredstva za božićnice, ali nažalost rebalans vi vijećnici niste prihvatili!“

Oštro je odgovorio potom i Miro Bulj:

„Govorite neistine! Pravilnik je bio isti kao i ove godine! Jasno ste naveli kako će biti osigurana sredstva za božićnice nezaposlenima te nemate niti jedan razlog da i ove godine ne podijelite božićnice. U proračunu imamo viška 20 milijuna kuna pa imamo i više nego dovoljno sredstava za to pa tražim od vas da podijelite božićnice nezaposlenima!“

Vijećnici su jednoglasno prihvatili oba amandmana vijećnika Kontića - prvi o besplatnom predškolskom obrazovanju za drugo i više upisano dijete u istoj obitelji te drugi o podjeli stipendija u iznosu od 700 kuna za sve redovite studente koji su u sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja postigli uspjeh iznad prosjeka od 4,00 te studente koji su na pojedinim godinama faksa prešli prosjek od 3,50. 

„Ispravljamo jednu nepravdu jer ćemo ovim amandmanom obuhvatiti sve studente koji su na fakultetima u Hrvatskoj, ali i izvan nje! Iako sam htio kroz amandman nagraditi izvrsnost postavio sam sebi jedno praktično pitanje: Je li bolje da planiramo 160 stipendija, a realiziramo 70 stipendija ili  je pak bolje da planiramo milijun i pol kuna, a ostvarimo 200 ili 300 tisuća više. Pa sigurno je bolje da idemo u korist naših studenata i da ovaj izdašni proračun usmjerimo u tome smjeru!“, rekao je predlagatelj Joško Kontić.

Najburnija točka bila je šesta po redu – izglasavanje proračuna grada Sinja za 2019. godinu. 

„Smatram kako ova vlast neće ništa napraviti. Štiti ih „lex-šerif“, ali i da odemo na izbore to za Sinj ne bi značilo ništa! Izbori su nešto najbolje za grad, to govorim iskreno i iz srca. Hrabrost vijećnika da neizglasaju proračun pokazalo bi gradskoj vlasti da mora postupati na drugačiji način!“, rekao je Miro Bulj, nositelj liste MOST-a te kazao kako o glasovanju za proračun neće sudjelovati on te dvojica kolega – Boko i Župić nakon čega su spomenuta trojica napustila sjednicu.

Nadu u realiziranje većeg broja projekata u novoj godini izrazio je i vijećnik HDZ, Stipe Perić:

„Vjerujemo da će se svi projekti u 2019. godini izvršiti i ako proračun se prihvati nama će to biti drago, ali i dalje ostaje žal za načinom upravljanja gradom. Mi uglavnom u prošlim godinama nismo prihvaćali Proračun. Zazivanje izbora nije rješenje, ali trebamo konstruktivno djelovati na Proračun i događanja u narednoj godini uz detaljno praćenje svih projekata!“

Na kraju opsežne rasprave prihvaćen je prijedlog Proračuna za 2019. godinu s trinaest glasova ZA (8 vijećnika HDZ-a, Joško Kontić i Ante Šušnjara iz redova MOST-a, nezavisni Zvonko Maras, Ivana Šabić te Žarko Delić), suzdržan je bio Dujo Maleš iz vladajuće liste dr. Jadrijevića, a PROTIV SDP-ov Nikola Vučković.

Program održavanja komunalne infrastrukture nije naišao na podršku vijećnika dok su Programi javnih potreba za kulturu te sport jednoglasno prihvaćeni nakon izvješća višeg savjetnika Željka Sesardića i predsjednika Zajednice sportskih udruga, Josipa Malbaše

Sjednica je zaključena 20 minuta poslije ponoći nakon izglasavanja Odluke o naknadi za razvoj grada te Plana razvoja sustava civilne zaštite grada Sinja za 2019. godinu.
hr Fri Dec 28 2018 10:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Podignuta optužnica protiv svjedoka koji su gledali kako Daruvarac tuče djevojku, na sudu pričali da nisu ništa vidjeli

Podignuta je optužnica protiv četvero svjedoka brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću od strane Darka Kovačevića Daruvarca.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv četvero svjedoka zbog lažnog svjedočenja na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću.

Optužnicom se 27-godišnjakinji, 27-godišnjaku, 40-godišnjakinji i 26-godišnjakinji stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu nadležnog suda u Zadru; iako su kao svjedoci upozoreni da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, u vezi događaja od 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je okrivljenik udarao oštećenicu, iako su bili svjesni da to nije istina, budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, javlja Dnevnik

hr Thu Mar 21 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93dd2629111c91168b45ba/80
Foto: Pixabay

Poziv za veliku volontersku akciju na Marjanu u subotu

Okupljanje volontera je u 9 sati..

Pozivaju se svi volonteri koji su sudjelovali na velikim volonterskim akcijama na Marjanu 2014. i „Turskoj kuli“ 2015. ( svi sportski klubovi koje koordinira Splitski savez sportova, sve udruge a posebno one s nazivom „Marjan“, političke stranke, HGSS, Crveni križ, studenti svih fakulteta, đaci viših razreda srednjih škola te svi pojedinci koji su ljubitelji Marjana, da sudjeluju u još jednoj velikoj akciji čišćenja i uređenja našeg lijepog Marjana koja će se održati na njegovoj sjevernoj strani od Instituta do Bene.

Okupljanje volontera održat će se kod rampe kod Instituta u subotu u 9 sati gdje će ih dočekati predsjednik Povjerenstva za Marjan - prof. Mirko Rušćić s njegovim članovima, te koordinator Operativne radne grupe za Marjan.

Savjetujemo svim volonterima da ponesu sa sobom rukavice, kapu, prikladnu odjeću i obuću te bocu s vodom.

Prema meteo izvještajima očekuje se  vedro i toplo vrijeme.

Sve poslove volontera (najviše prikupljanje ispilanih i otpalih grana) obavljat će se po uputama i nadzor glavnog koordinatora operativne radne grupe g. Nenada Ružića.

Marenda za volontere je u 13 h.

hr Thu Mar 21 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93d14b29111ca9138b4683/80
Foto: Pixabay

U Splitu besplatno pregledajte svoje autosjedalice!

U nedjelju 24. ožujka 2019. od 12 do 14 sati na parkiralištu Ispitnog centara HAK-a u SPLITU, Park Mladeži b.b. (iznad Školskog poligona) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Mole se roditelji, koji žele obaviti pregled, da svoj dolazak najave na broj telefona 098 965 08 60 i rezerviraju termin kako bi se na taj način izbjegli duža čekanja. No, rado će iz udruge Roda pregledati i one koji se nađu u prolazu, samo ih u tom slučaju mole za strpljenje.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Mar 21 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c83c3859c49eed6078b45d0/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje

Prije samo 11 dana premijer Andrej Plenković zauzeo se za ministricu Gabrijelu Žalac i odbio joj dati otkaz zbog prometne nesreće i nevažeće vozačke dozvole. Danas je izbjegavao direktan odgovor hoće li je smijeniti

Nakon afere s prometnom nesrećom i vozačkom dozvolom, otkriveno je da ministrica u dvorištu ima skupocjeni Mercedes. Automobil je unajmljen od tvrtke šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollya, a Žalac tvrdi da su ga unajmili njeni roditelji. Zatim je otkriveno da je kuma ministrice pijana napravila tešku prometnu nesreću, pobjegla s mjesta nesreće i dobila samo prekršajnu prijavu. Na sve to ministrica je izjavila da se protiv nje vodi medijski linč te da ima insinuacije da joj netko smješta. Dodala je da još ne želi govoriti na koga sumnja, no da se možda radi i o unutarstranačkim sukobima.

- Nakon ovih deset dana iskustva apsolutno mi netko smješta. Imam insinuacije, dokaze, pa će doći vrijeme kad ćemo o tome razgovarati. Ne znam kome smetam, ali nekako mi se već obrisi kristaliziraju - rekla je.

Premijer nije htio komentirati izjavu Žalac da joj podmeću, ali je nije ni branio:

- Ne znam, ja vam govorim da će HDZ biti jednako snažan kao i danas - rekao je u Bruxellesu. Na pitanje hoće li ostati ministrica, Plenković kaže: “Ja sam s njom razgovarao više puta ovih dana, ugovor se odnosi na njezinu majku te ono što ona govori o tome u javnosti govori i meni”.

Nekoliko sugovornika bliskih slavonskom HDZ-u tvrdi da iza svega stoji rat za moć u Slavoniji jer se radi o važnoj izbornoj jedinici, kako za unutarstranačke, tako i za parlamentarne izbore.

Prema izvorima iz HDZ-a, u stranački rat navodno se uključila i Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina i zastupnica. Isti izvori navode da dio stranačkog vrha ne gleda blagonaklono na ministričin stil koji, osim luksuznih obiteljskih automobila, uključuje skupi nakit i torbice Louis Vuitton. Mercedes E klase, koji je unajmila majka ministrice Žalac, Vinka Ivanković, od tvrtke Josipa Stojanovića Jollyja, jučer nije bio u dvorištu ministričine kuće. To je inače treći automobil Vinke Ivanković jer je Žalac izjavila da je prometnu nesreću imala u maminu Peugeotu. Majka kao predsjednica vukovarskog HGK vozi službenu Škodu, a od sredine siječnja ima i Mercedes u najmu koji mjesečno plaća oko 6700 kuna. U imovinskoj kartici ministrice stoji Mercedes njezina supruga Marija iz 1995. godine koji vrijedi oko 24.000 kuna. Dakle, ministrica nema auto, ali tvrdi da sad ima valjanu vozačku dozvolu.


Iako nije vlasnica ni jednog prijevoznog sredstva, ima nekretnine. Kuća u Vinkovcima, gdje je snimljen čuveni Mercedes, u vlasništvu je nje i supruga. Žalac je vlasnica stana u Zagrebu od 85,07 kvadrata u Bleiweisevoj ulici. U imovinskoj kartici navodi da ga je naslijedila, a taj stan joj je u prosincu 2014. godine darovala majka.

Vinka Ivanković pak na istom katu zgrade ima drugi stan od 64,35 kvadrata.


- Kako ste rekli? Vinka Ivanković. Nemam pojma tko je to. Nisam je nikad vidio ovdje - kaže jedna od susjeda.

Pitali su novinari 24 sata živi li itko u tom stanu, no ni to susjedi ne znaju.

- Nismo vidjeli ministricu, ali živi ovdje negdje jer joj vidimo vozača koji po nju dolazi službenim autom - dodao je drugi susjed.

U zgradi u kojoj ministrica i majka imaju stan, s obzirom na susjede s kojima smo razgovarali, reklo bi se da žive umirovljenici i građani prosječnog statusa. No za razliku od njih, sto metara dalje u zgradi u Ulici grada Mainza, gdje stan od 104,03 kvadrata ima brat Ivan Ivanković, sasvim je drugačiji dojam. Riječ je o luksuznim stanovima u kojima i lift ima ključ. No tamo pak susjedi ne znaju tko je on.


- Kažete da ovdje živi ministričin brat? Ne bih komentirala. Ne znam ništa - kaže susjeda.

Kako doznaju od svog upućenog sugovornika, u bratovom stanu navodno živi ministrica.

- Ma ona vam živi u bratovu stanu, no ne znam tko živi u ostala dva - rekao je naš sugovornik.

Na zgradi u Bleiweisevoj ulici na portafonu nigdje nema prezimena Ivanković ni Žalac. U Vinkovcima smo provjeravali gdje je sad unajmljeni Mercedes i tko ga vozi, no bezuspješno.

Ali pronašli su Sotinjanina Marka Šarića, koji se prije četiri godine sudario na cesti s Gabrijelinom majkom.

- Ja sam kriv za nesreću. Vozio sam prijateljev auto koji je bio star, ali morao sam ženu odvesti u bolnicu. Ispred mene je bila kolona vozila koja je čekala na ulazak u kružni tok. Svi smo vozili polako. U jednom trenutku mi je otkazala kočnica i zalijepio sam se na stražnji dio vozila ispred sebe. Vozila je Škodu. Izašla je počela vikati na mene . Bila je arogantna. Vikao sam i ja na nju da nema potrebe za nervozom kad joj je auto gotovo neoštećen. Ali je govorila kako je to službeni auto. Inzistirala je na policijskom uviđaju. Dobio sam 1500 kuna kazne za neopreznu vožnju. Nisam tad znao tko je. Kasnije su mi rekli da je to mama Gabrijele Žalac - kaže Šarić za 24 sata

hr Thu Mar 21 2019 18:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .