Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c25e9df0e49383c648b459c/80

Usvojen Proračun grada Sinja težak 128 milijuna kuna, svi redoviti sinjski studenti dobili stipendiju

Na 19. sjednici sinjskog Gradskog vijeća grada Sinja, koja je održana jučer, 27. prosinca, raspravljeno je 14 točaka Dnevnoga reda. Između ostalog, usvojen je Proračun grada za 2019. godinu težak 128 milijuna i 400 tisuća kuna, a odlučeno je kako će svi sinjski redoviti studenti imati stipendiju od 700 kuna, a besplatno predškolsko obrazovanje drugo i više upisano dijete u obitelji...
Sjednici je na početku nazočilo 19 od 21 vijećnika, a izostanak je opravdao Stipislav Jadrijević (NL dr. Jadrijevića) te Dujo Maleš (NL dr. Jadrijevića) koji je stigao na raspravu o 5. točki Dnevnog reda Sjednice.

Na početku sjednice prihvaćena su dva amandmana vijećnika MOST-a, Joška Kontića o izmjeni i dopuni o socijalnoj skrbi grada Sinja te o stipendiranju studenata s područja grada Sinja, a uz molbu Kontića gradski vijećnici prihvatili su da se dva amandmana na popis točaka sjednice stave prije glasovanja za proračun za narednu godinu dok su dva amandmana gradonačelnice Križanac – o financiranju privatnih i vjerskih vrtića te socijalnoj skrbi grada Sinja odbijena.

Miro Bulj, vijećnik MOST-a upitao je gradonačelnicu razloge zbog čega ove godine nije podijeljena božićnica za nezaposlene građane Sinja. Rekao je kako je, shodno tome što je božićnica podijeljena prošle godine, smatrao kako je ta odluka kontinuitet.

Odgovorila je gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac:

„U Proračunu grada za tekuću godinu za pomoć socijalno ugroženim obiteljima za jednokratne naknade predviđeno je milijun kuna. Ovaj iznos bio je dostatan za sva prava s Pravilnika zakona o socijalnoj skrbi i kako u njemu nema odredbe o božićnicama za nezaposlene nisam mogla donijeti odluku kao gradonačelnica, a u rebalansu smo osigurali sredstva za božićnice, ali nažalost rebalans vi vijećnici niste prihvatili!“

Oštro je odgovorio potom i Miro Bulj:

„Govorite neistine! Pravilnik je bio isti kao i ove godine! Jasno ste naveli kako će biti osigurana sredstva za božićnice nezaposlenima te nemate niti jedan razlog da i ove godine ne podijelite božićnice. U proračunu imamo viška 20 milijuna kuna pa imamo i više nego dovoljno sredstava za to pa tražim od vas da podijelite božićnice nezaposlenima!“

Vijećnici su jednoglasno prihvatili oba amandmana vijećnika Kontića - prvi o besplatnom predškolskom obrazovanju za drugo i više upisano dijete u istoj obitelji te drugi o podjeli stipendija u iznosu od 700 kuna za sve redovite studente koji su u sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja postigli uspjeh iznad prosjeka od 4,00 te studente koji su na pojedinim godinama faksa prešli prosjek od 3,50. 

„Ispravljamo jednu nepravdu jer ćemo ovim amandmanom obuhvatiti sve studente koji su na fakultetima u Hrvatskoj, ali i izvan nje! Iako sam htio kroz amandman nagraditi izvrsnost postavio sam sebi jedno praktično pitanje: Je li bolje da planiramo 160 stipendija, a realiziramo 70 stipendija ili  je pak bolje da planiramo milijun i pol kuna, a ostvarimo 200 ili 300 tisuća više. Pa sigurno je bolje da idemo u korist naših studenata i da ovaj izdašni proračun usmjerimo u tome smjeru!“, rekao je predlagatelj Joško Kontić.

Najburnija točka bila je šesta po redu – izglasavanje proračuna grada Sinja za 2019. godinu. 

„Smatram kako ova vlast neće ništa napraviti. Štiti ih „lex-šerif“, ali i da odemo na izbore to za Sinj ne bi značilo ništa! Izbori su nešto najbolje za grad, to govorim iskreno i iz srca. Hrabrost vijećnika da neizglasaju proračun pokazalo bi gradskoj vlasti da mora postupati na drugačiji način!“, rekao je Miro Bulj, nositelj liste MOST-a te kazao kako o glasovanju za proračun neće sudjelovati on te dvojica kolega – Boko i Župić nakon čega su spomenuta trojica napustila sjednicu.

Nadu u realiziranje većeg broja projekata u novoj godini izrazio je i vijećnik HDZ, Stipe Perić:

„Vjerujemo da će se svi projekti u 2019. godini izvršiti i ako proračun se prihvati nama će to biti drago, ali i dalje ostaje žal za načinom upravljanja gradom. Mi uglavnom u prošlim godinama nismo prihvaćali Proračun. Zazivanje izbora nije rješenje, ali trebamo konstruktivno djelovati na Proračun i događanja u narednoj godini uz detaljno praćenje svih projekata!“

Na kraju opsežne rasprave prihvaćen je prijedlog Proračuna za 2019. godinu s trinaest glasova ZA (8 vijećnika HDZ-a, Joško Kontić i Ante Šušnjara iz redova MOST-a, nezavisni Zvonko Maras, Ivana Šabić te Žarko Delić), suzdržan je bio Dujo Maleš iz vladajuće liste dr. Jadrijevića, a PROTIV SDP-ov Nikola Vučković.

Program održavanja komunalne infrastrukture nije naišao na podršku vijećnika dok su Programi javnih potreba za kulturu te sport jednoglasno prihvaćeni nakon izvješća višeg savjetnika Željka Sesardića i predsjednika Zajednice sportskih udruga, Josipa Malbaše

Sjednica je zaključena 20 minuta poslije ponoći nakon izglasavanja Odluke o naknadi za razvoj grada te Plana razvoja sustava civilne zaštite grada Sinja za 2019. godinu.
hr Fri Dec 28 2018 10:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e70f38e29111cb5848b456c/80

Poznati nositelji lista HDZ-a na parlamentarnim izborima: Plenković se okružio poznatim imenima, no ima i iznenađenja

Andrej Plenković objavio je imena nositelja lista
Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, Andrej Plenković objavio je nositelje lista.

U 1. izbornoj listi nositelj će biti sam Andrej Plenković, u drugoj Gordan Jandroković, u 3. Žarko Tušek, u 4. Ivan Anušić, u 5. Zdravko Marić, u 6. Davor Božinović, 7. će predvoditi Tomo Medved, u 8. će nositelj biti Oleg Butković, a Ivan Malenica bit će nositelj u 9. izbornoj jedinici. U 10. izbornoj jedinici listu će predvoditi Vili Beroš, dok će u 11. to biti Zdravka Bušić.

Situacija s Josipom Rimac 

- Raspravili smo situaciju i koja se tiče Josipe Rimac i cijelog slučaja. Predsjedništvo je najoštrije osudilo te aktivnosti i zadužili smo županijske organizacije da hitno pokrenu stegovne postupke protiv svih involviranih. HDZ je privržen borbi protiv korupcije i ne želimo da ovakve situacije utječu na sliku o Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Svi oni moraju odgovarati, to su ljudi koji su to radili zbog profita. To su akti pojedinaca, nije plan organizacije", komentirao je Plenković.

- Ako se utvrdi odgovornost za kazneni postupak, odgovarat će, tu joj neće pomoći ni ime ni prezime ni članstvo u stranci. Mislim da bi bilo jako loše da netko tko radi za svoj račun... to je jednostavno nedopustivo. Svi koji budu pozvani na davanje iskaza u ovom slučaju, dat će ga", dodao je Plenković.hr Mon Jun 01 2020 21:20:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed532496f2ab8024f8b45c0/80

“Profesore dragi, nije to isto“: Pristižu reakcije HDZ-ovaca na Grčićevu izjavu o slabom ulaganju u Dalmaciju

Branko Grčić izjavio je danas kako su slaba ulaganja u Dalmaciju i komentirao lošu iskoristivost fondova Europske unije.
Županijski odbor HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije reagirao je priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

- Gospodin Grčić izjavio je danas kako su slaba ulaganja u Dalmaciju i komentirao lošu iskoristivost fondova Europske unije. Tu poruku šalje baš iz županije koja je po službenoj statistici u 2019. povukla najviše sredstava iz EU fondova.

Bivši ministar je očito pobrkao i godine u kojima je bio ministar, pa je uspjehu svoje Vlade pripisao čak i Pelješki most i niz drugih projekata koje je realizirala ova Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem. No, zbog istine dužni smo informirati javnost o činjenicama, pa krenimo redom:

Vlada SDP-a ostavila je Hrvatsku na 9 posto ugovorenosti sredstava i 1 posto isplaćenosti sredstava EU fondova. Danas je Vlada Republike Hrvatske na čelu sa Andrejom Plenkovićem na 94 posto ugovorenosti i 36 posto isplaćenosti. Odličan rezultat postiže se i na lokalnoj razini. Splitsko-dalmatinska županija je u prošloj godini unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija ugovorila najviše sredstava sa iznosom od 2 milijarde kuna. Za 56 projekata energetske obnove javnih i stambenih zgrada odobreno je 65,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Do 30. travnja 2020. ugovoreno je 5,4 milijarde kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova od čega 5,3 milijarde u mandatu ove Vlade.

Po vrijednosti ugovorenih bespovratnih sredstava najveći projekti su:
- Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin – 975,31 milijuna kuna
- Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir – 803,22 milijuna kuna
- Centar za gospodarenje otpadom u SDŽ – 322,5 milijuna kuna
- Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj – 211,6 milijuna kuna

Sve ove brojke rezultat su kvalitetnog rada i lokalnih zajednica i Vlade Republike Hrvatske te i sami svjedočimo da EU fondovi uistinu mijenjaju Hrvatsku.“, stoji u priopćenju HDZ-a.

Reakcija zastupnika Bačića

Na Grčićevu izjavu reagirao je i Ante Bačić, a bivšeg ministra prozvao je na društvenim mrežama.

9% SDPova i 94% HDZova VLADA, PROFESORE DRAGI, NIJE TO ISTO 👎

Zna li Branko Grčić što govori? Čuje li sebe? Ili se želi dodvoriti svojemu šefu Davoru Bernardiću koji ne poznaje EU fondove, niti EU integracije.
Valjda kako bi njima prikrio fijasko koji je doživio tijekom jučerašnjeg glasovanju svoje gradske organizacije, koja ga nije predložila za saborsku listu. Grčić ne zna ni kojom institucijom Hrvatska predsjeda, pa je tako u svom današnjem nastupu zaključio da Hrvatska predsjeda Europskim vijećem, za što bi na fakultetu momentalno pao na ispitu 👎
Hrvatska predsjeda Vijećem EU-a.

O Grčićevoj sposobnosti najbolje govori činjenica kako je u vrijeme njegovog ministarskog mandata Hrvatska ugovorila svega 9 posto od dostupnih sredstava iz europskih fondova, dok je u Splitsko-dalmatinsku županiju uloženo EU sredstava u vrijednosti jedva 100 milijuna kuna. Za vrijeme HDZ-ove Vlade, za koju Grčić tvrdi kako je nesposobna - 5,3 milijarde kuna je ugovoreno za projekte na području Splitsko-dalmatinske županije.
Pri tome će ostati upamćen kao ministar koji je za svoju nesposobnost okrivio ,,komplicirani softver” za EU fondove.
Toliko o Grčiću, SDP-u i njihovoj sposobnosti da vode državu“, napisao je Bačić.


hr Mon Jun 01 2020 18:53:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed5313e6f2ab8444f8b45c8/80
Foto: Twitter Vlade RH, Šibenski portal

Vili Beroš nositelj HDZ-ove liste u desetoj izbornoj jedinici, Ivan Malenica predvodi devetu!

Plenković je kazao kako je pokrenut i proces opoziva Josipe Rimac.
Vili Beroš nosit će listu HDZ-a u X. izbornoj jedinici, a za glasove birača od Like do Sinja borit će se Ivan Malenica. Oba ministra, oba visokoškolovane uzdanice stranke koje će u Dalmaciji pokušati doći 'do srca' građana koji su razočarani brojnim aferama i drugim zanimljivostima vezane uz plavu HDZ-ovu boju.

- Raspravili smo situaciju i koja se tiče Josipe Rimac i cijelog slučaja. Predsjedništvo je najoštrije osudilo te aktivnosti i zadužili smo županijske organizacije da hitno pokrenu stegovne postupke protiv svih involviranih.

HDZ je privržen borbi protiv korupcije i ne želimo da neodgovorno ponašanje pojedinaca utječe na sliku HDZ-a među hrvatskim biračima, kazao je Plenković o najnovijoj aferi koja je potresla Hrvatsku.
hr Mon Jun 01 2020 18:48:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed529bc6f2ab8024f8b45ac/80
Foto: HRZ

Požar na Braču opet gase zračne snage

Zračne snage angažirane u gašenju požara na otoku Braču te potrazi za nestalom osobom na Šolti

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-602 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku upućeni su u popodnevnim satima u akciju gašenja požara na lokaciji Milna-Rt Ražanj na otoku Braču. Na istom požarištu zračne snage djelovale su i prije dva dana.

U isto vrijeme letačka posada helikoptera Mi-8 MTV1 iz sastava 395. eskadrile 93. krila HRZ-a iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja upućena je u akciju potrage i spašavanja za nestalom osobom na otoku Šolti. Zajedno s posadom u potrazi sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a pretražuje se šire podučje naselja Srednje Selo. Ovo je šesta akcija od početka godine u kojoj sudjeluju pripadnici 395. eskadrile.

Od početka godine, pripadnici zračnih protupožarnih snaga su, zaključno s 31. svibnja 2020. godine, sudjelovali u gašenju 71 požara (po 23  u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 18 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7100 tona vode.


hr Mon Jun 01 2020 18:16:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .