Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c25e9df0e49383c648b459c/80

Usvojen Proračun grada Sinja težak 128 milijuna kuna, svi redoviti sinjski studenti dobili stipendiju

Na 19. sjednici sinjskog Gradskog vijeća grada Sinja, koja je održana jučer, 27. prosinca, raspravljeno je 14 točaka Dnevnoga reda. Između ostalog, usvojen je Proračun grada za 2019. godinu težak 128 milijuna i 400 tisuća kuna, a odlučeno je kako će svi sinjski redoviti studenti imati stipendiju od 700 kuna, a besplatno predškolsko obrazovanje drugo i više upisano dijete u obitelji...
Sjednici je na početku nazočilo 19 od 21 vijećnika, a izostanak je opravdao Stipislav Jadrijević (NL dr. Jadrijevića) te Dujo Maleš (NL dr. Jadrijevića) koji je stigao na raspravu o 5. točki Dnevnog reda Sjednice.

Na početku sjednice prihvaćena su dva amandmana vijećnika MOST-a, Joška Kontića o izmjeni i dopuni o socijalnoj skrbi grada Sinja te o stipendiranju studenata s područja grada Sinja, a uz molbu Kontića gradski vijećnici prihvatili su da se dva amandmana na popis točaka sjednice stave prije glasovanja za proračun za narednu godinu dok su dva amandmana gradonačelnice Križanac – o financiranju privatnih i vjerskih vrtića te socijalnoj skrbi grada Sinja odbijena.

Miro Bulj, vijećnik MOST-a upitao je gradonačelnicu razloge zbog čega ove godine nije podijeljena božićnica za nezaposlene građane Sinja. Rekao je kako je, shodno tome što je božićnica podijeljena prošle godine, smatrao kako je ta odluka kontinuitet.

Odgovorila je gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac:

„U Proračunu grada za tekuću godinu za pomoć socijalno ugroženim obiteljima za jednokratne naknade predviđeno je milijun kuna. Ovaj iznos bio je dostatan za sva prava s Pravilnika zakona o socijalnoj skrbi i kako u njemu nema odredbe o božićnicama za nezaposlene nisam mogla donijeti odluku kao gradonačelnica, a u rebalansu smo osigurali sredstva za božićnice, ali nažalost rebalans vi vijećnici niste prihvatili!“

Oštro je odgovorio potom i Miro Bulj:

„Govorite neistine! Pravilnik je bio isti kao i ove godine! Jasno ste naveli kako će biti osigurana sredstva za božićnice nezaposlenima te nemate niti jedan razlog da i ove godine ne podijelite božićnice. U proračunu imamo viška 20 milijuna kuna pa imamo i više nego dovoljno sredstava za to pa tražim od vas da podijelite božićnice nezaposlenima!“

Vijećnici su jednoglasno prihvatili oba amandmana vijećnika Kontića - prvi o besplatnom predškolskom obrazovanju za drugo i više upisano dijete u istoj obitelji te drugi o podjeli stipendija u iznosu od 700 kuna za sve redovite studente koji su u sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja postigli uspjeh iznad prosjeka od 4,00 te studente koji su na pojedinim godinama faksa prešli prosjek od 3,50. 

„Ispravljamo jednu nepravdu jer ćemo ovim amandmanom obuhvatiti sve studente koji su na fakultetima u Hrvatskoj, ali i izvan nje! Iako sam htio kroz amandman nagraditi izvrsnost postavio sam sebi jedno praktično pitanje: Je li bolje da planiramo 160 stipendija, a realiziramo 70 stipendija ili  je pak bolje da planiramo milijun i pol kuna, a ostvarimo 200 ili 300 tisuća više. Pa sigurno je bolje da idemo u korist naših studenata i da ovaj izdašni proračun usmjerimo u tome smjeru!“, rekao je predlagatelj Joško Kontić.

Najburnija točka bila je šesta po redu – izglasavanje proračuna grada Sinja za 2019. godinu. 

„Smatram kako ova vlast neće ništa napraviti. Štiti ih „lex-šerif“, ali i da odemo na izbore to za Sinj ne bi značilo ništa! Izbori su nešto najbolje za grad, to govorim iskreno i iz srca. Hrabrost vijećnika da neizglasaju proračun pokazalo bi gradskoj vlasti da mora postupati na drugačiji način!“, rekao je Miro Bulj, nositelj liste MOST-a te kazao kako o glasovanju za proračun neće sudjelovati on te dvojica kolega – Boko i Župić nakon čega su spomenuta trojica napustila sjednicu.

Nadu u realiziranje većeg broja projekata u novoj godini izrazio je i vijećnik HDZ, Stipe Perić:

„Vjerujemo da će se svi projekti u 2019. godini izvršiti i ako proračun se prihvati nama će to biti drago, ali i dalje ostaje žal za načinom upravljanja gradom. Mi uglavnom u prošlim godinama nismo prihvaćali Proračun. Zazivanje izbora nije rješenje, ali trebamo konstruktivno djelovati na Proračun i događanja u narednoj godini uz detaljno praćenje svih projekata!“

Na kraju opsežne rasprave prihvaćen je prijedlog Proračuna za 2019. godinu s trinaest glasova ZA (8 vijećnika HDZ-a, Joško Kontić i Ante Šušnjara iz redova MOST-a, nezavisni Zvonko Maras, Ivana Šabić te Žarko Delić), suzdržan je bio Dujo Maleš iz vladajuće liste dr. Jadrijevića, a PROTIV SDP-ov Nikola Vučković.

Program održavanja komunalne infrastrukture nije naišao na podršku vijećnika dok su Programi javnih potreba za kulturu te sport jednoglasno prihvaćeni nakon izvješća višeg savjetnika Željka Sesardića i predsjednika Zajednice sportskih udruga, Josipa Malbaše

Sjednica je zaključena 20 minuta poslije ponoći nakon izglasavanja Odluke o naknadi za razvoj grada te Plana razvoja sustava civilne zaštite grada Sinja za 2019. godinu.
hr Fri Dec 28 2018 10:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cdddb4429111c218a8b4613/80
Foto: HGSS Makarska

HGSS traži pomoć građana: u Baškoj Vodi nestao muškarac

Iz Makarskog HGSS-a javljaju da traže muškarca od 36 godina koji je srčani bolesnik. Zbog velikih vrućina mole građane da im pomognu kako bi ga pronašli što prije.

HGSS Makarska je na Facebook stranici objavila podatke nestale osobe kao i njegovu fotografiju. Čovjek je nestao u ponedjeljak navečer.

"Radi se o muškoj osobi 1983. godište koja se iza 22:30 udaljila od kuće u Baškoj Vodi. Nestala osoba nosi naočale te ima crnu kratku kosu, srčani je bolesnik, a u trenutku nestanka je bio odjeven u kratke hlače i majicu, te je na leđima imao crni ruksak.

Obzirom na velike temperature i vremenske prilike, molimo pomognete tako što će te podijeliti status. Ukoliko raspolažete bilo kakvom informacijom o nestalom o tome obavijeste policijsku postaju u Makarskoj ili nazovite na naš telefon 091 721 0201", piše na Facebook statusu.


hr Tue Jun 18 2019 19:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c865def29111c0f008b460d/80
Foto: PIXABAY

Potrošeno 40 milijuna kuna: Tek dovršili cestu kroz centar Zadra, a već traže izmjene jer je preuska

Iz Hrvatskih cesta poručuju kako je sve napravljeno prema projektu i ranijim dogovorima i s bolnicom.

"Onemogućava se rad bolnice, a prometna rješenja su opasna", stoji u pismu upozorenja koje je Uprava zadarske Opće bolnice uputila Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa oko netom dovršene rekonstrukcije prometnice kroz središte Zadra na koju su Hrvatske ceste potrošile 40 milijuna kuna.

U Gradu Zadru, koji je izdao građevinsku dozvolu, kažu kako su već tražili izmjenu nekih rješenja.

Rekonstruirala se cesta od Jazina prema zadarskom autobusnom kolodvoru mjesecima i sada je konačno puštena u promet, no građani nisu zadovoljni, piše RTL.

"Ja nisam stručnjak, ali ako nema mjesta za četiri trake, onda nema. Malo je usko, definitivno", kaže Robertina.

Toliko usko da je zid bolničke zgrade Odjela za ginekologiju uklopljen u zaštitni zid ceste. Bolnička uprava požalila se pismom Hrvatskim cestama i ministru prometa na uzurpaciju prostora, visoku razinu buke i opasana prometna rješenja. 

Širina cijelog nogostupa ovdje u jednom je dijelu 130 centimetara, međutim zbog rasvjetnog stupa ne mogu proći ni invalidska kolica, niti dječja kolica. 

Izmještanje stupova od Hrvatskih cesta tražio je i Grad Zadar.

"Grad Zadar je tijekom izrade te ceste već obavio razgovore i sa Hrvatskim cestama i s Općom bolnicom, saslušali smo njihove primjedbe i kao takve su velika većina primjedbi uvažene. Stoga nam čak sada ostaje nejasno zašto je to sve potencirano kad se dogovorilo na sastancima da će isti biti otklonjeni", rekao je zamjenik gradonačelnika Ante Babić (HDZ).

Iz Hrvatskih cesta poručuju kako je sve napravljeno prema projektu i ranijim dogovorima i s bolnicom. Buka se može riješiti i naknadnom izolacijom.  

Oporba je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća tražila odgovornost jer je za neke preinake prekasno.

"Molim Vas, nemojte više ništa graditi", rekla je vijećnica SDP-a Irena Dragić te ubrzo dobila odgovor gradonačelnika Branka Dukića (HDZ): "Mi znamo graditi, mi znamo raditi i mi ćemo raditi. A vi, kad dođete, vi se onda sjednite malo na travicu, zapalite jedan mali joint i lagano dišite

O sigurnosti prometa, potvrđeno nam je, izvide je obavila i policija.

hr Tue Jun 18 2019 17:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56e9528a0890d2c0268b53b0/80
Foto: D.N.

U KBC-u Split od 30 ginekologa 29 ima priziv savjesti

Službeni podaci pokazuju da je pobačaj ušao u sivu zonu zbog neokonzervativnog vala i zlouporabe institucija kao što je priziv savjesti, izjavile su na konferenciji za novinare predstavnice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Pravo na pobačaj smatraju jednim od 'temeljnih davno stečenih prava žena' pa su u saborsku proceduru uputile svoj prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće.
- Hrvatska upada u sive brojke, to je jedan od razloga zašto Slovenci mogu reći da im je u posljednjih pet ili šest mjeseci broj zahtjeva za pobačaj porastao za 30 posto. To su žene iz Hrvatske. Pretpostavljam da je takvo stanje i u BiH. Jedino riječka bolnica nema nijednog liječnika koji ima uložen priziv savjesti, dok se u pulskoj bolnici samo jedan anesteziolog poziva na priziv savjesti, rekla je Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Maja Sporiš, javlja HRT.

Iznijela je podatak da u splitskom KBC-u od 30 ginekologa, njih 29 ima priziv savjesti. 


SDP za dostupan i besplatan pobačaj

Predsjednica splitskog Foruma žena SDP-a Ana Lovrić izjavila je da u SDP-u težište stavljaju na to da pobačaj bude dostupan, besplatan i legalan. Dodala je i da se na priziv savjesti ne pozivaju samo liječnici, već i djelatnici u ljekarnama, pa to onemogućuje pravo pacijentica da 'dobije svoju terapiju ili zaštitu koja joj treba'. Prema njezinu mišljenju pobačaj treba biti besplatan jer, kako kaže, "cijene variraju od 1800 do 3500 kuna i upravo to čini nedostupnim pobačaj ženama, jer se na njega često odlučuju zbog socijalnih razloga".

Forum žena SDP-a u prostorijama stranke održao je i javnu tribinu s tom temom.
hr Tue Jun 18 2019 16:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d08f63829111c49d58b4569/80

Poduzete mjere za rasterećenje prometa? Turistički autobusi morat će koristiti terminal u Kopilici i metro

Danas je u HGK - Županijskoj komori Split održan sastanak predstavnika putničkih agencija kako bi im se prezentiralo tehničko rješenje funkcioniranja pogodnosti za turističke autobuse, a vezano za novu regulaciju iskrcaja i ukrcaja putnika iz turističkih autobusa na terminalima kod Turističke palače na Rivi.

Naime, 23. svibnja Grad Split donio je odluku o uvođenju nove iskrcajno/ukrcajne pristojbe u Splitu za turističke autobuse. 

S obzirom na termin donošenja odluke i već dogovorene aranžmane putničkih agencija i prijevoznika, ta im odluka predstavlja dodatni trošak i problem za poslovanje, uslijed čega su  HGK – Županijska komora Split, Udruženje putničkih agencija HGK, Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruga nezavisnih putničkih agenata Hrvatske (UNPAH) dogovorili u suradnji s Gradom Splitom i gradskom tvrtkom Split parking  pogodnosti za one turističke ture koje su ugovorene do 23. svibnja, kada je odluka donesena.

''HGK – Županijska komora Split u potpunosti podržava napor Grada da regulira promet u Splitu, ali smo također prepoznali problem koji je nastao za naše članice, putničke agencije, te smo skupa s ostalim partnerima i zahvaljujući razumijevanju i spremnosti Grada iznašli procedure da se za turističke ture ugovorene do 23. svibnja omoguće posebne pogodnosti'', rekla je Nataša Bušić, poslovna tajnica Strukovne grupacije putničkih agencija ŽK Split. 

Bušić je također pozvala gospodarstvenike, ali i sve građane, da za dolazak u centar Splita koriste terminal u Kopilici i metro, kako bi se u što većoj mjeri rasteretio promet u gradu.

Kako bi se omogućilo onima koji imaju ugovore sklopljene do 23. svibnja, a koji su te ture prijavili HGK – Županijskoj komori Split, da po staroj cijeni ulaze na autobusni terminal Riva, uvest će se sistem plaćanja s tzv. digitalnim vaučerima, a s cijelom procedurom su detaljno upoznati na sastanku.

''Ture koje su dogovarane nakon 23. svibnja i za koje je bilo prostora da se novi trošak ukalkulira u cijenu, ulaz na terminal će plaćati po novom cjeniku, a ovim rješenjem smo željeli pomoći onima koji su putničke aranžmane već definirali i za koje nije bilo prostora da se povećana davanja unesu u kalkulacije'', rekao je Jurica Glavina, zamjenik predsjednika Udruženja putničkih agencija HGK, zahvalivši Gradu, Komori i svima koji su pomogli da se ovaj problem brzo i kvalitetno riješi.

Tijekom godine na autobusnom terminalu na Rivi obavi se 40.000 ukrcaja i iskrcaja putnika turističkim autobusima. Organizacijom Glavnog željezničkog kolodvora u Kopilici i uvođenjem gradske željeznice u službi javnog gradskog prijevoza očekuje se smanjenje pristiska vozila, naročito turističkih autobusa, na uže središte grada, a putnicima se omogućava dolazak u središte za samo 4 minute.

''Ovo rješenje smo iznašli u zaista kratkom roku, te svi sa svoje strane trebamo učiniti sve da ono funkcionira i da imamo što manje problema. Ovo nam je također prilika da unaprijedimo sustav, da se digitaliziramo i međusobno svi bolje povežemo, jer nam je zajednički cilj rješenje prometne zaglušenosti grada'' poručio je nazočnima direktor Split parkinga, Marko Bartulić.hr Tue Jun 18 2019 16:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .