Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585e49d11eea8f03898b45ac/80

Opasnost za ljude sklone alergijama: Božićno drvce može biti puno plijesni

Za ljude sklone alergijama blagdani mogu biti opasno razdoblje jer božićna drvca te ukrasi mogu skrivati plijesni i druge tvari koje izazivaju iritacije dišnih putova

Iako se alergije najčešće javljaju u proljeće i jesen, blagdani mogu donijeti neugodnosti ako ste skloni tim tegobama. Simboli blagdana - poput božićnih dekoracija, snažnog mirisa svijeća ili božićnog drvca – mogu pokrenuti neugodne alergijske reakcije. Tako s neodoljivim mirisom božićnog bora u dom možemo unijeti i plijesni, pišu 24 sata.

Većina posječenih borova skladišti se barem dva tjedna prije prodaje, često u vlažnim prostorima, što potiče rast spora. Kad ga unesemo u topao dom, plijesan nezaustavljivo raste. Upravo ona može biti krivac za kožne osipe ako ste ga dirali ili za kihanje i začepljen nos ako dugo boravite u prostoriji u kojoj je bor. Sokovi i smola sadrže i druge tvari koje mogu iritirati sluznicu poput terpena. 

Kako biste izbjegli neželjene reakcije, nosite rukavice i duge rukave kad prenosite i namještate drvce. Ako možete, prije nego što ga unesete u prostor, “istuširajte” ga i pustite ga da se osuši, primjerice, u garaži.

Držite drvce u kući što kraće moguće, dovoljan je period od Badnjaka do Sveta Tri Kralja. Redovito provjetravajte prostorije u kojima stoji okićeni bor kako bi se ustajali zrak izmijenio sa svježim. 

Razina vlage neka bude što niža. 

Ako ne bolujete od alergije, ni vi ni vaši ukućani, ne trebate se zabrinjavati, reakcija na božićno drvce vjerojatno neće biti. 

Još 1970. dr. Derek M. Wyse je objavio studiju "Alergija na božićno drvce: plijesan i pelud - studija" u časopisu Canadian Medical Association. 

Otkrio je da se kod otprilike 7 posto alergičara simptomi pogoršaju kada im je božićno drvce u kući. No kad je proučavao drvca ud omovima otkrio je da se vrste plijesni uvelike razlikuju. 

U međuvremenu je bilo još istraživanja na tu temu, no najopširnije je bilo ono iz 2011. kada je tim stručnjaka iz New Yorka analizirao 28 komada božićnih drvca. Otkrili su 53 različite vrste plijesni, a 70 posto njih bile su potencijalno štetne. 

Ukrasi, lampice i vjenčići tijekom godine obično su negdje na mračnoj polici te ondje skupljaju prašinu, a katkad se i na njima može stvoriti plijesan. Stoga prije negoli objesite svoje ukrasne vrpce, vijence i kuglice, prebrišite ih vlažnom krpom, a to ponovite i u siječnju prije nego što ih pospremite. Ako je moguće, tad ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem u koju neće ulaziti zrak i pospremite na suho mjesto.

Osvježivači zraka, mirisne svijeće i umjetni snijeg u spreju sadrže kemikalije koje iritiraju dišni i živčani sustav. 

hr Fri Dec 15 2017 09:22:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904d385b47398de648b4583/80

Sedam razloga zašto jesti jagode

Sezona je jagoda, omiljenog voća većine pa zato iskoristite priliku jer su jako zdrave
Zašto je dobro jesti jagode češće?

1. Lijek za sve

Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje. 


2. Ubrzavaju metabolizam

Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovrmeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce. 


3. Štite od UV zračenja

Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične

Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti jagoda. Jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. Jagode ne sadrže puno kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje... Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?

5. Pomažu u prevenciji makularne degeneracije

Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.


6. Snižavaju kolesterol

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju kolesterola.

Sudionice istraživanja koje su pokazivale minimalno tri simptoma metaboličkog sindroma svakodnevno su pile napitak obogaćen s 25 grama dehidriranih jagoda u prahu.

Dobra je vijest da je za četiri tjedna, razina njihovog kolesterola (pogotovo lošeg) pala je prosječnu.

7. Birajte svježe jagode

Važno je naglasiti da samo svježe i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu - ako ne i sve nutritivne vrijednosti., piše ordinacija.hr

hr Tue Apr 24 2018 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adec6e32af47f88928b4617/80

U subotu se održava 12. Mosor Grebbening

U organizaciji Planinarsko-ekološke udruge "Gata“ u subotu 28. 04. 2018. održava se treking utrka 12.Mosor Grebbening. Kao što i sam naziv govori trka se gotovo u cijelosti održava grebenom i padinama Mosora.

S obzirom da je simbol natjecanja tovar ( magarac) i natjecateljske kategorije nose nazive po toj životinji :  Sivonja, Tovar i Pule. Središte manifestacije i cilj svih utrka je u Gatima središtu drevne Poljičke kneževine.  

Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije: Sivonja ( dužine 37 kilometar) koja po običaju starta u 8:00 sati s tvrđave u Klisu, Tovar ( dužine 17 kilometara) koja starta u 09:30 iz Sitna Gornjeg  te Pule  ( 7  kilometara ) koja starta u 11:00 u Gatima. Cilj svih kategorija je u Gatima. Napominjemo kako je Pule kategorija  namijenjena  izletnicima rekreativcima koji slobodno vrijeme žele provesti u prirodi i čistom zraku, dok su Sivonja i Tovar ipak za spremnije natjecatelje.

Prijave za utrku: isključivo putem on-line prijavnice na web stranici stotinka.hr. Startnina: Sivonja kategorija: 150 kn, Tovar kategorija:120 kn po osobi, Pule kategorija:100 kn po osobi (mlađi od 16 godina – 50kn).

Treću godinu u nizu u sklopu Mosor Grebbening otganiziramo i dječju utrku u dužini 800m koja se održava po predivnoj šumskoj stazi u Gatima, a na kojoj očekujemo 100 djece. Prijave za dječju utrku na kontakt također na web stranici stotinka.hr ili na brojeve mobitela 095/5994518 i 091/3930039. 

Natjecateljima je osiguran ručak,  uz koji se dobije i nekoliko  feta  - tradicionalnog zaštićenog jela - Soparnika. Ovogodišnji 12.Mosor Grebbening je četvrta od deset utrka Dalmatinske Trail Lige 2018.


hr Tue Apr 24 2018 07:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ade1d182af47fd8898b4800/80

Dobitnici ulaznica za film Osveta su...

Čestitke sretnim dobitnicima!
Najbrži čitatelji koji su osvojili ulaznice za film Osveta su: Kristina Medvidović, Mario Miličević, Lucija Perica i Josip Klepo. 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 09.05.2018. CineStaru Split, Joker centar.

Tri poduzetnika okupljaju se na godišnjem lovu. Jedan od njih poveo je i svoju ljubavnicu, seksi Lolitu. Stvari završavaju loše i Lolitu ostave da umre. Kad se vrati u život, muško se putovanje pretvara u napetu potjeru usred pustinje.
hr Mon Apr 23 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e7cac2af47fcc068b46d4/80

Pet mjesta u kuhinji koja imaju više bakterija od WC-a

Bakteriološki testovi otkrili su pet najprljavijih mjesta u većini kuhinja. Kako bi spriječili razvoj bakterija i bolesti, saznajte otkuda vrebaju i eliminirajte ih
Većina ljudi kupaonicu će ribati na redovnoj bazi, u strahu od gomilanja bakterija i održavanja higijene u domu, no pritom zanemaruju puno bitnija mjesta otkuda bakterije vrebaju, tvrde stručnjaci iz britanske Nacionalne organizacije za javno zdravstvo i sigurnost. Prema njihovoj studiji, kuhinja je najčešći izvor zaraze u domu jer tamo nastaju i razmnožavaju se bakterije koje unosimo u sebe, a da toga nismo ni svjesni. Izdvojili su pet mjesta na kojima je njihova koncentracija, a samim time i opasnost, najveća. Također, upozoravaju da ta mjesta treba redovito prati ili brisati s dezinfekcijskim maramicama, piše Klokanica.

1. Ladice hladnjaka
Odjeljci za spremanje mesa i povrća spadaju u top dva najprljavija mjesta u kuhinji, a prosječan nalaz u njima sadrži Salmonellu, Listeriju, gljivice i plijesan. Svi oni lako uzrokuju sindrom pokvarenog želuca, a ljudi ih peru vrlo rijetko - jednom do dva puta godišnje. Trebalo bi ih obrisati barem jednom na mjesec. 

2. Spužvice i krpe za brisanje
Više od 85 posto ljudi spužvice za pranje suđa ne ispire na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, pa one  sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima WC-a, za koje se smatra da su velik izvor zaraze. Krpe su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija jer su gotovo uvijek vlažne, a oko sedam posto spužvica imaju više od milijardu bakterija po mjeri od metra kvadratnog, 60 posto njih sadrži opasnu E. coli, a 25 posto njih iznimno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima. 

3. Otvarač konzervi
Predmet koji se obično ne koristi na svakodnevnoj bazi već povremeno obično je vrlo prljav i prekriven raznim ostacima hrane - jer ga rijetko tko pere. Samim odlaganjem otvarača na radnu plohu, ona dolazi u kontakt s raznim opasnim bakterijama, a najčešće E. Coli. Jednostavno rješenje je staviti ga u perilicu suđa nakon korištenja, a ne u ladicu gdje ga držite.

4. Blender/štapni mikser
Iako rijetko tko doživljava svoj štapni mikser prljavim jer redovito pere donji dio koji sjecka/miješa, oni mogu biti leglo bakterija jer hrana u takvim procesima, odnosno njene čestice, lete posvuda. Nakon svakog korištenja treba ga rastaviti i oprati ili obrisati svaki dio zasebno s toplom vodom i sapunom.

5. Radne plohe i sudoper
Borba protiv bakterija počinje u sudoperu jer se tu svakodnevno nađe ostataka od pripreme hrane, pa i bakterija iz mesa. Jedan od potencijalno najvećih izvora zaraze je sirova piletina, koja je krivac za četiri od pet slučaja trovanja hranom. Kapljicama vode koje prskaju pri pranju opasna se bakterija Campylobacter, koja je jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom, te salmonela neprimjetno šire na ruke i odjeću, sudoper, posuđe i pribor te radnu plohu. Da biste se zaštitili, ne perite sirovu piletinu, a nakon svakoga kontakta s mesom svježe peradi operite ruke. A sudoper svakodnevno perite u otopini sode bikarbone i vode ili mješavinom vode, octa i limunova soka.


hr Mon Apr 23 2018 19:59:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .