Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53581d4c179942ab40527127/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Počele prijave predstava za 27. Marulićeve dana

Za predstave koje su već izvedene uz prijavu treba priložiti knjižicu predstave, plakat i DVD predstave, dok za predstave koje će biti izvedene u prosincu treba navesti datum i mjesto izvedbe te u slučaju promjene termina pravodobno izvijestiti HNK Split i izbornika Festivala

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište pozvalo je kazališta da prijave predstave za Festival hrvatske drame, 27. Marulićeve dane koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja, a izbornik festivala bit će Igor Ružić.

Krajnji rok za prijave je 1. prosinca, a kazališta mogu prijaviti neograničen broj predstava hrvatskih autora koje su premijerno izvedene između 1. siječnja i 31. prosinca 2016.

Za predstave koje su već izvedene uz prijavu treba priložiti knjižicu predstave, plakat i DVD predstave, dok za predstave koje će biti izvedene u prosincu treba navesti datum i mjesto izvedbe te u slučaju promjene termina pravodobno izvijestiti HNK Split i izbornika Festivala.

Prijave s prilozima treba dostaviti na adresu organizatora Festivala Hrvatsko narodno kazalište Split, s naznakom: Prijava za 27. Marulićeve dane, 21000 Split, Trg Gaje Bulata 1 i na e-mail: drama@hnk-split.hr, rina@hnk-split.hr, drama.ravnatelj@hnk-split.hr.

Festival posvećen hrvatskoj drami i djelu Marka Marulića utemeljen je 1991. godine i održava se u travnju, u spomen na 22. travnja 1501. kada je Marulić dovršio pisanje "Judite".

U sklopu Festivala Ministarstvo kulture dodjeljuje Nagrada za dramsko djelo Marin Držić radi poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva, a ocjenjivački sud odlučuje o nagradama za najbolja festivalska ostvarenja u devet kategorija, među kojima su Nagrada Marul za izvedeni dramski tekst, nagrada za dramaturšku obradu teksta i nagrada za predstavu u cjelini. Publika dodjeljuje Nagradu Milan Begović, a na osnovi izbora žirija čitatelja Slobodne Dalmacije dodjeljuje se nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Na 26. Marulićevim danima najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava zagrebačkoga Teatra &TD "Kabaret tamne zvijezde" skupine autora.

Facebook komentari

hr Fri Nov 04 2016 12:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36c98fb9e03ea72b8b4578/80
Foto: Pixabay

Volite češnjak, ali ga izbjegavate zbog zadaha? Ovako se riješite neugodnog mirisa

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka
Svima je već poznato da je češnjak najbolji prirodni antibiotik, no još je poznatiji zadah nakon konzumiranja češnjaka. 

No, to ne znači da ga trebate izbjegavati jer češnjak zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava drži infekcije dalje od vas. Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka.

Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka. Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka. - piše Večernji list


Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 20:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36c84fb9e03eb0278b4687/80
Foto: Instagram

Vjenčanje u tajnosti: Goran Ivanišević oženio Nives Čanović

Nagađalo se da će se par vjenčati 2018. Goran je Nives zaprosio još ljetos, a svi su primijetili da radijska voditeljica nosi zaručnički prsten

Radijska voditeljica Nives Čanović (35) u petak je postala gospođa Ivanišević. S proslavljenim tenisačem Goranom Ivaniševićem (46) u tajnosti se vjenčala u Zagrebu, javljaju Sportske novosti.

Nagađalo se da će se par vjenčati 2018. Goran je Nives zaprosio još ljetos, a svi su primijetili da radijska voditeljica nosi zaručnički prsten.

Vjenčanje je bilo u tajnosti jer je Nives poželjela intimnu ceremoniju na koju su pozvali tek obitelj i najbliže prijatelje. Detalje i nakon slavlja drže u najstrožoj tajnosti.

- Nemam komentar. Hvala lijepa - rekla nam je Nives o vjenčanju, ali se sretno smijala. Goran Ivanišević je isključio mobitel. Medeni mjesec par će vjerojatno provesti u Melbourneu jer Gorana čekaju obveze u Australiji. Par se, navodno, nedavno uselio u stan u Ban centru u središtu Zagreba. 

Goranovi i Nivesini najbliži prijatelji nisu iznenađeni vjenčanjem jer tvrde da je par jako zaljubljen. Nives je upoznala Goranovu djecu, koju tenisač ima iz braka s bivšom manekenkom Tatjanom Dragović. Radijska voditeljica nikad nije skrivala želju da i sama postane majka. - prenose 24sata

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 20:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36af81b9e03e8a298b4618/80
Foto: D.N.

Otvoren Božićni sajam u Imotskom

Organizator čitave manifestacije je Grad Imotski, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta i lokalne Turističke zajednice

U ulici Ante Starčevića u Imotskom, prigodnim programom otvoren je “Božićni sajam“ uz nastup klape “Pasika“. Nastao po uzoru na slične manifestacije organizirane u velikim gradovima države, “Božićni sajam“ u Imotskom zamišljen je kao adventsko ili predblagdansko okupljanje i druženje Imoćana i njihovih gostiju, uz neizostavnu lokalnu raznoliku gastronomsku ponudu. Ne osobito povoljni vremenski uvjeti nisu omeli planove organizaora.

Program se održava u razdoblju od 17.12. 2017. do 05.01. 2018. godine, a predviđa različite mozaičke sadržaje kao kulisu tradicionalnim zbivanjima. Tako su najavljeni nastupi klapa “Pasika“ i “Podgora“, kao i predstavljanje folklornih skupina iz susjedne Bosne i Hercegovine, točnije iz Posušja i Rakitna; nastupe mažoretkinja iz Gruda (BiH) i Imotskog; glazbeni nastupi Roka Mustapića, Helene Gudelj; Božićni nastup Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski te nastupe drugih imotskih glazbenika. Ujedno, predviđena je i radionica za djecu u kojoj će Jelena Znaor djeci predstaviti vještinu “hula hoopa“ , a prigodnu izložbu fotografija imat će Mijo Zidar.

U sklopu kućica na lokaciji održavanja programa “Božićnog sajma“, svoje će predstavljanje imati i općine Posušje, Cista Provo, Grude, Lovreć i Runovići, a jedna kućica ima i osobitu humanitarnu dimenziju. Tu kućicu koristi humanitarna udruga “Imotsko srce“, koja će financijski učinak predstavljanja svojih rukotvorina preusmjeriti potrebitoj obitelji s područja Imotske krajine. Bogat višednevni program završava uz glazbeni odabir Magic Time Vinyl Festivala.

Organizator čitave manifestacije je Grad Imotski, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta i lokalne Turističke zajednice. Organizatori se nadaju kako će svatko pronaći nešto za sebe i ujedno pozivaju sve da se; uz program “Božićnog sajma“; ugodno i dobrodošlo osjećaju u Imotskom.

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 18:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a36a097b9e03e5c2a8b45c8/80
Foto: Pixabay

Znate li prepoznati koja su domaća jaja?

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja

Tijesto i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za koje su korištena jaja kupljena u trgovini. Boja žumanjka itekako vam govori o porijeklu jaja i kokoši koja ga je snijela.

Domaća jaja i kupovna jaja sadrže otprilike podjednaku količinu hranjivih tvari, te su oba mogu koristiti za sve vrste kuhanja i pečenja.

No razlike se ipak mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanjka intenzivnija, odnosno ima tamniju narančastu boju, to su veće šanse da su ih snijele kokoši kojima je dopušteno slobodno kretanje. 

Konzumna jaja u trgovinama obično se dobivaju od kokoši koje obitavaju u prenapučenim kavezima, ili iz podnog uzgoja koji uključuje nešto širi spektar kretanja za te životinje. 

U slobodnoj uzgoju na manjim gospodarstvima kokoši nesu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja što utječe na izgled jaja.

Ranija istraživanja provedena na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz trgovina, te da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tijekom transporta. - piše punkufer.hr

Facebook komentari

hr Sun Dec 17 2017 17:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .