Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53581d4c179942ab40527127/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Počele prijave predstava za 27. Marulićeve dana

Za predstave koje su već izvedene uz prijavu treba priložiti knjižicu predstave, plakat i DVD predstave, dok za predstave koje će biti izvedene u prosincu treba navesti datum i mjesto izvedbe te u slučaju promjene termina pravodobno izvijestiti HNK Split i izbornika Festivala

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište pozvalo je kazališta da prijave predstave za Festival hrvatske drame, 27. Marulićeve dane koji će se održati u Splitu od 21. do 28. travnja, a izbornik festivala bit će Igor Ružić.

Krajnji rok za prijave je 1. prosinca, a kazališta mogu prijaviti neograničen broj predstava hrvatskih autora koje su premijerno izvedene između 1. siječnja i 31. prosinca 2016.

Za predstave koje su već izvedene uz prijavu treba priložiti knjižicu predstave, plakat i DVD predstave, dok za predstave koje će biti izvedene u prosincu treba navesti datum i mjesto izvedbe te u slučaju promjene termina pravodobno izvijestiti HNK Split i izbornika Festivala.

Prijave s prilozima treba dostaviti na adresu organizatora Festivala Hrvatsko narodno kazalište Split, s naznakom: Prijava za 27. Marulićeve dane, 21000 Split, Trg Gaje Bulata 1 i na e-mail: drama@hnk-split.hr, rina@hnk-split.hr, drama.ravnatelj@hnk-split.hr.

Festival posvećen hrvatskoj drami i djelu Marka Marulića utemeljen je 1991. godine i održava se u travnju, u spomen na 22. travnja 1501. kada je Marulić dovršio pisanje "Judite".

U sklopu Festivala Ministarstvo kulture dodjeljuje Nagrada za dramsko djelo Marin Držić radi poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva, a ocjenjivački sud odlučuje o nagradama za najbolja festivalska ostvarenja u devet kategorija, među kojima su Nagrada Marul za izvedeni dramski tekst, nagrada za dramaturšku obradu teksta i nagrada za predstavu u cjelini. Publika dodjeljuje Nagradu Milan Begović, a na osnovi izbora žirija čitatelja Slobodne Dalmacije dodjeljuje se nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Na 26. Marulićevim danima najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava zagrebačkoga Teatra &TD "Kabaret tamne zvijezde" skupine autora.

Facebook komentari

hr Fri Nov 04 2016 12:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5872a8851eea8f7ad78b457d/80
Foto: Pixabay

Med i javorov sirup nisu puno zdraviji od bijelog šećera

Poznato je da je rafinirani bijeli šećer visokokalorična, a nutritivno slabo vrijedna namirnica. Usto je i industrijski visokoprerađena, što znači da se u procesu proizvodnje nerijetko koriste kemikalije

Rafinirani bijeli šećer već godinama ima lošu reputaciju, zbog čega su se mnogi koji vode računa o svojem zdravlju okrenuli drugim, prirodnim vrstama naizgled zdravih sladila i zaslađivača poput meda, sirupa agave ili javora, no čini se da ni oni nisu najbolji izbor. 

Poznato je da je rafinirani bijeli šećer visokokalorična, a nutritivno slabo vrijedna namirnica. Usto je i industrijski visokoprerađena, što znači da se u procesu proizvodnje nerijetko koriste kemikalije. 

Previše šećera i kod zdravih ljudi povećava izglede za razvoj dijabetesa. Brzinu kojom glukoza iz namirnice dolazi u krv nazivamo glikemijskim indeksom (GI). Što je GI neke namirnice veći, apsorpcija glukoze je brža pa je ta namirnica nepogodnija za dijabetičare, no najčešće i manje preporučljiva za zdravu populaciju. 

Alternativna sladila

Pregled popularnih alternativnih sladila kao zamjene bijelom šećeru pokazao je nimalo ohrabrujuće rezultate:

Sirup agave je znatno slađi od šećera, što znači da je pri zaslađivanju namirnica ili napitaka potrebna manja količina. Najbolje ga je koristiti u žitaricama, kod pirjanog voća i u konditorskim proizvodima. 

No ovaj zaslađivač primarno sadrži fruktozu ili voćni šećer koji može poremetiti rad metabolizma ako se konzumira u većim količinama. Usto se lijepi za zube i utječe na pojavu karijesa.

Javorov sirup je gusta tekućina zlatne do tamno-smeđe boje koja se koristi za zaslađivanje deserata, milk-shakeova, palačinki i belgijskih vafla. 

Iako je puno skuplji i ukusniji od običnoga bijelog šećera, njegov je glavni sastojak sukroza, kemijski identična konzumnom šećeru.

Spomenute sirupe koristile su drevne civilizacije širom svijeta (agave u Meksiku, datulje na Orijentu, javor u Kanadi). Sirupi su relativno kalorični, no znatno manje nego saharoza, a slično kao med.

Kokosov šećer, poznat i kao palmin šećer ili šećer kokosove palme, jedno je od najpopularnijih sladila u kulinarstvu. Manje je sladak od konzumnog šećera, a njegov okus podsjeća na karamel. 

I ova vrsta šećera sadrži veliku količinu sukroze, uz nešto fruktoze i glukoze (voćni i grožđani šećer). Jedna od njegovih prednosti je to što ne utječe na povećanje razine šećera u krvi ili glikemijski indeks, no nema dovoljno znanstvenih dokaza da se potkrijepe ove informacije. 

Med se primarno sastoji od fruktoze i glukoze. Njegov tekući sastav ne znači da sadrži manje kalorija od šećera. Zbog konzistencije se lijepi za zube i rezultira većim brojem karijesa na zubima od običnoga bijelog šećera. 

Upravo zbog raznovrsnog sastava tj. omjera glukoze i fruktoze, različite vrste meda imaju i različite glikemijske indekse (najmanji GI ima med bagrema, pa je i najpogodniji za dijabetičare). Iako je vrlo kaloričan (oko 300 kcal/100g) pa ga treba pažljivo konzumirati, med je nutritivno vrijedan jer sadrži bjelančevine, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine i elemente u tragovima, a znamo i za brojna ljekovita svojstva meda i drugih pčelinjih proizvoda. 

Fruktoza ili voćni šećer u prirodnom stanju nalazi se u voću, povrću i medu, ali ona koju kupujemo u trgovinama kao sladilo najčešće se dobila od saharoze. Fruktoza je jednako kalorična kao i saharoza, ali je dvostruko slađa.

No bez obzira na prednosti, fruktoza se ne smatra najmudrijom zamjenom za šećer jer značajno opterećuje organizam pa posebno treba paziti kad ga konzumiraju djeca. 

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 15:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/582499861eea8f93ac8b4570/80
Foto: Facebook

Znanstvenici poručuju: Jedite bijeli kruh, nećete se udebljati

Nećete se udebljati pa čak i ako kruh jedete u ogromnim količinama

Nema razloga da odustanete od bijelog kruha u potpunosti, poručuju sad znanstvenici. Nakon što se dugi niz godina sugeriralo da se bijeli kruh ili izbaci ili drastično smanji u prehrani, novo istraživanje otkriva da za to zapravo nema potrebe. - prenose 24 sata 

Nećete se udebljati od bijelog kruha, pa čak i ako ga jedete u ogromnim količinama, kažu izraelski znanstvenici. Oni su promatrali 40 ispitanika kojima su dali ili domaći kruh od kiselog tijesta ili bijeli kruh, piše Daily Mail. 

Razina šećera porasla je u obje grupe, no ni jedna se grupa nije udebljala više od druge. Ispostavilo se da je za debljanje zapravo najviše odgovoran mikrobiom crijeva svakog pojedinca. Bazirajući prehranu na crijevnoj bakteriji svakog ispitanika znanstvenici su uspjeli vratiti razinu šećera na normalne razine svima. 

- Postoji uvjerenje da su određene vrste kruha bolje od drugih. Industrijski kruhovi se smatraju lošima, a domaći dobrima. Otkrili smo da je naša reakcija na kruh, zapravo posve individualna i osobna. Kao i na svaku drugu hranu. Ne postoji jedna loša ili dobra namirnica. Sve ovisi kako mi kao pojedinci reagiramo na nju - ispričao je dr. Evan Elinav sa Weizmannovog instituta znanosti u Izraelu. 

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 14:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58ac284db47398ac658b4612/80
Foto: Instagram

"Ovo je ludilo": Jamie Foxx očaran Dubrovnikom

Koliko je očaran njegovom ljepotom, potvrdio je videom kojeg je objavio na Instagramu
Unatoč neugodnosti koja je punila medijske stupce o incidentu s dvojicom rasista, Jamie Foxx gušta u Dubrovniku. Koliko je očaran njegovom ljepotom, potvrdio je videom kojeg je objavio na Instagramu.

- Nalazim se u Hrvatskoj, ovo je ludilo. Vidio sam svakakva sranja, ali ovo me ostavilo bez daha. Dolazim iz Texasa, nemojte reći da se snovi ne mogu ostvariti. Dali su mi i dvorac - poručio je u videu.

Video pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 12:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588c9ba51eea8f82378b45c7/80
Foto: Ali Relata

Prva beba u Banskim dvorima: Plenković drugi put postao otac

Niti jedan premijer koji je stolovao na Markovu trgu u ovih dvadeset i pet godina hrvatske samostalnosti nije postao tata. Sve do Andreja Plenkovića

Premijer Andrej Plenković drugi put je postao otac. Njegova supruga Ana Maslać rodila je curicu jutros oko 3 sata u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Trenutačno se nalazi u apartmanu koji čuva osiguranje. - pišu 24 sata

Prva beba u Banskim dvorima

Vijest o blaženom stanju svoje supruge premijer je prije par mjeseci podijelio tek s obitelji, želeći svoju privatnost držati što podalje od javnosti. No, kako to uvijek biva, vijest se ipak brzo pročula političkim krugovima, pogotovo zato jer premijerovo drugo dijete je 'prva beba u Banskim dvorima'.

Niti jedan premijer koji je stolovao na Markovu trgu u ovih dvadeset i pet godina hrvatske samostalnosti nije postao tata. Sve do Andreja  Plenkovića.

Andrej i Ana su u braku od listopada 2014., a te iste godine, dva mjeseca nakon vjenčanja rodio im se sin Mario koji je ime dobio po djedu. Cijeli članak pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Tue Feb 21 2017 11:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .