Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/578fda32d84d64c9578b45e2/80

Situacije kada ne smijete koristiti maslinovo ulje

Postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti

Maslinovo ulje se često spominje kao najbolji odabir koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Postoje situacije u kojima ga ipak ne treba koristiti, prenosi ŠibenikIN. Sama maslina sadrži  brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji također imaju protuupalna svojstva, piše Ordinacija. Njihovim djelovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri oboljenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali. Kada se ulje od ovog ploda ne bi trebalo koristiti? 

AKO NISTE SIGURNI DA JE KVALITETNO

Prije nego maslinovo ulje koristite za kuhanje ili kao sredstvo za njegu kože, važno je biti siguran da se radi o ekstra djevičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 posto talijanskih maslinovih ulja "zagađeno" nekim drugim uljima. Možda su ga radili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga miješali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

ZA PRŽENJE

Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja.

Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tijekom zagrijavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

ZA ROŠTILJ

Mnogi kuhari preporučuju mariniranje povrća i mesa namijenjenoga za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće naštetiti, ali isto tako neće donijeti puno koristi jer će vjerojatno ulje gorjeti, uzrokovati plamen i učiniti da hrana ima okus po izgorenom drvetu. Kako hrana na roštilju ne zahtjeva ulje, dobro namažete rešetke, ali uljem koje podnosi tako visoke temperature. Kada je hrana gotovo, tada ju možete lagano premazati maslinovim uljem.

ZA PRIPREMU KOLAČA

Prema riječima proizvođača Olivers & Co., u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umjesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti okus npr. kolača.

KAO PREPARAT ZA NJEGU KOŽE SKLONE AKNAMA

Vjerojatno ste čuli kako mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i ljepota kose, a često ga se može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Ništa loše nema u tome, ali maslinovo ulje može pogoršati probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore, prenosimo s portala Ordinacija.hr.



Facebook komentari

hr Tue Nov 22 2016 20:55:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8a8b802af47f64018b46c9/80

Potvrdila znanost: Zašto biste se uvijek trebali nasmiješiti psu?

Na koji način psi prate ponašanje ljudi pitanje je koje je zanimalo znanstvenike
Osobama koje su doživjele neugodno iskustvo i neočekivanu reakciju psa vrlo vjerojatno nije jasno zašto je do toga došlo. Na koji način psi prate ponašanje ljudi pitanje je koje je zanimalo znanstvenike.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište Helsinki došlo je do saznanja da hormon oksitocin vodi glavnu ulogu u interakciji između pasa i ljudi. Naklonost i povjerenje između psa i čovjeka stječe se vrlo jednostavno, a to je ekspresijom lica –osmijehom, pri čemu se otpušta "hormon ljubavi" oksitocin. 

Kako bi potvrdili tu tvrdnju, istraživači su odlučili provesti eksperiment u kojem su skupini pasa prikazali slike nasmijanih i ljutitih lica na zaslonu računala. Kako će pas reagirati na prikazanu fotografiju, izmjereno je pomoću uređaja za praćenje očiju. 

Prema dosadašnjim saznanjima znanstvenika, psi se obično fokusiraju na najzanimljiviji aspekt svake situacije, poput prijetećih podražaja u zastrašujućoj situaciji. Prepoznavanje i tumačenje prijetnji način je na koji pas reagira instinktivno i presudan je osjećaj koji mu omogućava njegovo preživljavanje. 
Suočeni s nasmijanim licima, psi se nisu osjećali ugroženo i reagirali su pozitivno na prizor nasmijanog čovjeka. 

-
Čini se da hormon oksitocin utječe na ono što pas vidi i kako doživljava ono što vidi. - kaže istraživač Sanni Somppi. - piše Zadovoljna.hr

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 21:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b2acf2af47fba058b45e1/80
Foto: Jolie

Doručak bi mogao postati zabavniji: Pojavila se marmelada sa džinom!

Moglo bi vas iznenaditi da sada osim u formi pića, džin možete konzumirati i u obliku marmelade

Džin spada u jedno od najpopularnijih pića i postoje brojni načini kako ga možemo oplemeniti raznim dodatcima i u njemu svaki puta iznova uživati. No, moglo bi vas iznenaditi da sada osim u formi pića, džin možete konzumirati i u obliku marmelade.

Naime, na tržištu se pojavila marmelada koja je napravljena od naranči, limuna i artisanskog džina te je možete mazati na kruh, koristiti u kolačima, jesti direktno iz teglice ili je čak ubaciti kao dodatak u omiljene koktele. Naravno, u procesu kuhanja, alkohol je ispario pa se ne morate brinuti oko glavobolje, a bez obzira na to što nema alkohola, imamo osjećaj da bi s ovom teglicom  doručak svakako mogao postati zabavniji!

Naručiti se može ovdje, ali budući da je riječ o hrani, dostava u Hrvatsku nije moguća. U svakom slučaju, možda vas inspirira da pripremite svoju marmeladu u koju ćete ubaciti  omiljeno piće. - piše Jolie

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 20:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b050a2af47f94068b4591/80
Foto: Index

AjmoNaFuka: Mostarci napravili totalno drugačiju aplikaciju za spojeve

Marijo Šunjić, Nedžad Grizović i Nikola Alexandar Philipp iz Mostara kreirali su aplikaciju za dejtanje koja bi mogla osvojiti regiju

19-godišnji lead developer Marijo, 17-godišnji android developer Nikola Alexandar i 21-godišnji Nedžad su ovih dana jako zanimljivi BiH medijima, budući da se priča o novoj dejt aplikaciji brzo proširila susjednom zemljom.

- Sjedili smo u polupraznom kafiću u kojemu su svi tipkali na mobitel i sinulo nam je napraviti aplikaciju koja će ljude izvesti vani, na kavu, i to tako što će ih spriječiti da se dopisuju danima prije. - kažu za Index kreatori aplikacije AjmoNaFuka koja će se uskoro naći u Google Play trgovini. 

Dan nakon što su dobili ideju, dečki su krenuli s realizacijom, a danas imaju gotovu aplikaciju koja će uskoro biti dostupna svima.

Kada netko spomene aplikaciju za dejtanje mnogima kroz glavu prolazi misao da to koriste usamljenici koji nemaju stvarni život i koji nemaju hrabrost uživo pozvati van osobu koja im se sviđa. S druge strane, svi oni koji su barem jednom utonuli u beskonačno dopisivanje s osobom koju nikad nisu vidjeli znaju kakva je to slatko-kisela navika, a prvi susret nakon dugog dopisivanja često završava katastrofalno.

Iako zvuči paradoksalno, mobilna aplikacija koju su stvorili mladi Mostarci stat će na kraj beskonačnom virtualnom druženju i izvest će ljude vani, na kavu i druženje.

Aplikacija AjmoNaFuka omogućit će brz i efikasan poziv na kavu a da se onaj tko bude odbijen ne osjeća jadno. Fuka u mostarskom slengu označava kavu (ajmo na kafu - ajmo na fuka), a "ajmo na fuka" je opušteni izraz koji koriste Mostarci kada pozivaju vani suprotni spol ili bilo koju osobu s kojom žele popiti kavu.

Kako će funkcionirati?

- Jednostavno. Korisnik će napraviti profil na aplikaciji i tražiti ljude koji se čine kao zanimljivo društvo za ispijanje kave. Ona ili on dobit će emotikon šalice kao poziv na kavu, a ako je prihvati dobit će limit od pet poruka koje se smiju razmijeniti prije odlaska na kavu. Pet poruka je dovoljno da se dogovori vrijeme i mjesto ispijanja kave, a onda prestaje tipkanje i kreće stvarno druženje. - kaže Nedžad.

- Nije primarno da ovo bude dejt aplikacija, cilj je da se ljudi sličnih interesa počnu družiti uživo, a ova aplikacija bi ih mogla natjerati na to. - kažu kreatori.

Ako se osoba ne pojavi na dogovorenoj kavi, na aplikaciji će biti označena kao "izrada'' ("izraditi'' u mostarskom slengu znači zeznuti). Ako se, pak, željena osoba pojavi na kavi i sve prođe super, aplikacija će otvoriti mogućnost beskonačnog dopisivanja, koje će u svakom slučaju biti kvalitetnije nakon ispijene kave.

- Iskreno, aplikacija mi je ispočetka bila ideja za hvatanje cura, ali sada je zamišljena kao put da se ljudi maknu od virtualnog i druže u stvarnom svijetu. - kaže Nedžad.

Dečki su već okupili najpoznatije ugostiteljske objekte u Mostaru koji će se nuditi kao mjesta za druženje uz kavu, a lokal će se birati prema afinitetima osoba koje dogovore za kavu. Prostor za oglašavanje velikih ugostiteljskih objekata učinio im se kao dobar biznis plan, za početak.

Nedžad, Marijo i Nikola Alexandar te grafički dizajneri Goran Čuljak i Sandro Jovanović lansiranje aplikacije u Mostaru planiraju za 2. ožujka ove godine, a odmah zatim AjmoNaFuka će biti dostupna Zagrepčanima, Sarajlijama i Beograđanima. - piše Index

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8adbd02af47f94068b4577/80
Foto: tomislavcity.com

VIDEO Hercegovka na putu do posla naišla na vuka!

Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje...

Hercegovka Marija Križić je jutros na putu od Roška Polja prema Zidinama imala bliski susret s vukom te je čak taj susret uspjela i snimiti. - piše tomislavcity.com

Marija je krenula na posao u Tomislavgrad, odlučila se zbog snijega poći preko Zidina. Zasiguno nije očekivala ovakvo iznenađenje.

Lovac Iko Mladina kaže da je riječ o lijepome primjerku zreloga vuka. Tko zna, možda je to upravo onaj vuk čije je otiske šape nedavno u Krnjinu (Roško Polje) fotografirao jedan osnovnoškolac na putu u školu. 



Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 15:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .