Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57876808d84d6426348b456c/80
Foto: Screenshot Youtube

Svjedok optužio kapetana Dragana za fizičku torturu

Kao i njegovi prethodnici na klupi za svjedoke na sudu je ispričao da je bio zatvoren u vlažnoj prostoriji bez prozora u kojoj se sa zida slijevala voda i u kojoj su u jednom uglu vršili veliku i malu nuždu

 Umirovljeni hrvatski branitelj i bivši policajac Velibor Bračić u srijedu je nekoliko sati svjedočio na suđenju Draganu Vasiljkoviću rekavši da su zatvorenike na kninskoj tvrđavi, osim loših uvjeta te gladi i žeđi, svakodnevno tukli stražari, a njega osobno jednom je nogom u glavu udario i optuženi Vasiljković koji ga je nastavio udarati i nakon što je od boli pao na tlo.

Bračića su sredinom lipnja 1991. uhitili Martićevci koji su ga prvo zatvorili u Golubić. Tamo je uniformirani vojnik skinuo nož s automatske puške, prislonio mu ga ispod oka i upitao: "Ujo, koje ćeš oko da ti izvadim?" nakon čega su mu stražari uperili lampe u oči i dugo ga tukli. Kada je prebačen na kninsku tvrđavu ispitivale su ga uniformirane osobe od kojih su na vojničkim košuljama dvojica imali dvije zvjezdice, a jedan tri, prisjetio se.

"Jedan od čuvara me tukao nogama, a kada sam pao na pod rekli su mi 'Ustani ustašo što si lego'. Tada je sa stepenica prišao omanji prosijedi čovjek za kojeg sam od čuvara poslije doznao da je zapovjednik i da se zove kapetan Dragan. Stražarima je rekao 'Ako ga hoćete tući ovako se to radi' te me udario nogom u glavu. Pao sam, no nastavio me tući i na podu", ispričao je svjedok.

Kao i njegovi prethodnici na klupi za svjedoke na sudu je ispričao da je bio zatvoren u vlažnoj prostoriji bez prozora u kojoj se sa zida slijevala voda i u kojoj su u jednom uglu vršili veliku i malu nuždu. Neredovito su dobivali hranu i vodu zbog čega je bio gladan i izgubio 30 kilograma.

Kako je i sam iz kninskog kraja prisjetio se da su ga u zatvoru dolazilii gledati dojučerašnji susjedi koji su ga također tukli pa je on od svih zatvorenika dobio najviše batina. Kazao je i da su alkoholizirani Kninjani u zatvor dolazili gledati "kako izgledaju ustaše".

"Sjećam se jednog Dadića. On bi repetirao pušku, a onda njenu cijev meni gurao u usta. Jednom prilikom kada je bio Vidovdan u nekoj je akciji poginuo Žuti koji je bio pripadnik njihove jedinice. Nakon toga je kod nas došao Gloginja, čovjek od 130 kilograma, koji nas je sve isprebijao, posebno željeznim kundacima od automatske puške. To nikada neću zaboraviti. Doslovno su nas svaki dan tukli. Pendrecima, nogama, kundacima, čizmama, što bi dohvatili", kazao je svjedok na čije se riječi Vasiljković povremeno podsmjehivao.

On i njegova obrana svjedoka su pokušali prikazati kao nevjerodostojnog i osobu koja mijenja svoje iskaze. Odvjetnik Tomislav Filaković svjedoka je pitao je li nekome obećao da će svjedočiti protiv Dragana Vasiljkovića, a kada je ovaj odgovorio da nije niti je to itko od njega tražio kazao mu je da u transkriptima u postupku izručenja stoji da je to obećao.

Filaković je Bračića pitao je li točno da je prije podizanja optužnice protiv Vasiljkovića bio na večeri sa suprugom nekadašnje ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt te da ga je ministrica osobno zvala u vezi tog predmeta. "Mene je telefonom zvala tajnica tadašnje ministrice pravosuđa i tražila da dođem na razgovor, ali nisam išao već sam o tome dao iskaz u Šibeniku. Što se tiče pitanja o večeri s njenim suprugom slučajno sam bio tamo gdje sam vidio tog gospodina s kojim sam pričao o torturama koje sam prošao", kazao je svjedok.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 14:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5811d92c1eea8f70848b457c/80
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

U ime obitelji predali Ustavnom sudu suprijedlog ocjene ustavnosti Zakona o pobačaju

Na upit jesu li razmišljali o negativnim posljedicama zabrane pobačaja, Planinić je odgovorio da nisu razmišljali o zabrani pobačaja "iako u tim trenucima razmišljate o svemu", već da su tu "prije svega za to da se donese ispravna odluka Ustavnog suda koja će dokinuti Zakon o pobačaju iz 1978."

Udruga U ime obitelji predala je u četvrtak Ustavnom sudu suprijedlog ocjene ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju, istaknuvši da Ustavni sud treba znati za pravne i druge činjenice koje su se promijenile u posljednjih 25 godina i na temelju potpune pravne i životne argumentacije donijeti odluku. 

- Željeli smo se u ovu raspravu i važnu društvenu temu uključiti na način da argumentacijom - životnom i pravnom pospješimo i podupremo da Ustavni sud donese dobru i pravičnu odluku. Odlučili smo dati svoj doprinos postupku ocjene suglasnosti tzv. Zakona o pobačaju tako da smo zatražili da se naš prijedlog doda već postojećem prijedlogu ocjene ustavnosti iz 1991. - rekao je član udruge “U ime obitelji” Krešimir Planinić.

- Prijedlog je podnesen s ciljem da se nakon 25 godina i više razriješi to pitanje. Potom slijedi i javna rasprava i dakako da ćemo se uključiti u nju. Ono što smo naglasili, a to je najznačajnije da je pravo na život ljudsko pravo - rekao je Planinić.

Na upit jesu li razmišljali o negativnim posljedicama zabrane pobačaja, Planinić je odgovorio da nisu razmišljali o zabrani pobačaja "iako u tim trenucima razmišljate o svemu", već da su tu "prije svega za to da se donese ispravna odluka Ustavnog suda koja će dokinuti Zakon o pobačaju iz 1978.".

Istaknuo je da je krajni cilj njihovog postupka prvo zaštititi život te život žene i njihovo zdravlje. O referendumu, kaže, nikada nisu razgovarali.

Ukoliko Sud odbije njihov zahtjev, Planinić je poručio da Udruga nikada neće odustati od ljudskog života. "Ovdje je bitno je li takav Zakon doista održiv na ovakav način kada Ustav kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život. Vjerujem da će vrlo brzo doći vrijeme kada ćemo razgovarati kako to urediti i koji je najbolji način", kazao je.

Članica pravnog tima U ime obitelji Maja Junković osvrnula se na pravne argumente na kojima su temeljili suprijedlog ocjene ustavnosti Zakona, naglasivši da Ustav sadrži odredbu da svako ljudsko biće ima pravo na život. "Smatramo da je ustavni izričaj jasan. Svako ljudsko biće obuhvaća rođenog i nerođenog čovjeka", dodala je. 

Ustav Republike pak, naglasila je, ne sadrži odredbu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Podsjetila je da je to pravo bilo sadržano u Ustavu SFRJ "i od tamo preneseno u zakon čiju ustavnost danas osporavamo". 

Istaknula je da je pravo na život sadržano u svim međunarodnim ugovorima koji se tiču ljudskih prava. Niti jedan međunarodni ugovor, dodala je, ne isključuje pravo nerođenog djeteta da se rodi niti sadrži pravo na pobačaj kao ljudsko pravo.

- Iz prakse Europskog suda za ljudska prava jasno proizlazi da se rasprave o pobačaju vode na potpuno pogrešnim temeljima te da jedini ispravni odnos jest promatranje prava na život majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta. Stoga, isključivo kada je ugroženo pravo na život i zdravlje majke, opravdano je stavljati u ravnotežu pravo majke u odnosu na pravo na život nerođenog djeteta - rekla je Junković.

Članica pravnog tima u ime obitelji Kristina Bakula ustvrdila je da se pobačaj ne može smatrati mjerom zdravstvene zaštite jer se njime ne postiže niti jedna od svrha zdravstvene zaštite navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem se istovremeno pacijentom smatra nerođeno dijete.

-  Pobačajem se negira pravo djeteta, to je jedan oblik diskriminacije jer mu se onemogućuje da ostvari pravo na život i ostvarivanje zdravstvene zaštite koja pripada svakoj ljudskoj osobi neovisno radilo se o osobi otprije ili nakon rođenja. Ljudska prava proizlaze iz same prirode bića, a ne iz sposobnosti da se čovjek ponaša na određeni način ili ovisno o stupnju njegova razvoja. Nerođena djeca imaju ljudska prava neovisno o svojoj dobi - zaključila je.  

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 12:38:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5811d66d1eea8f32848b4584/80
Foto: Facebook

Uznemirujuća fotografija: Dijete pozira s kokainom

Fotografiju je ekipi Provjerenog poslala majka dječaka, a nastala je dok je dijete bilo u posjeti ocu, jer su roditelji razvedeni
Ekipa Provjerenog dobila je fotografiju od jedne majke na kojoj se nalazi trogodišnjak koji pozira s kokainom. Roditelji djeteta su razvedeni, a fotografija je nastala prilikom djetetova posjeta ocu.

- Nakon što je on sam majci trogodišnjaka poslao fotografiju shvatila je - kaže, kako mora nešto poduzeti bez obzira na strah.

Razveli su se, dodaje, upravo zbog njegovog učestalog drogiranja, a kako tvrdi pao je i u međunarodnoj policijskoj akciji „Big Devil“ u kojoj je u njegovoj kući zapljenjena droga.
Pokušala je prijaviti sliku Centru za socijalnu skrb Vinkovci, no tvrdi kako je nisu htjeli saslušati pa je potom otišla na policiju. Tek onda ju je Centar pozvao na davanje iskaza, dodaje.

No kaže, dalje od toga po pitanju zaštite djeteta nije se dogodilo. 
Iz Centra su joj poručili da ga slobodno tuži jer on ne želi pristati na izmjene prava viđanja. 

Ne zna što bi više napravila kaže i zato se javila Provjerenom koje istražuje taj slučaj i pita se: mora li se dogoditi tragedija poput djeteta koje je završilo na hitnoj zbog predoziranja, da bi institucije reagirale?

Ekipa Provjerenog pronašla je i tog oca.

Njegovo nevjerojatno objašnjenje šokantne scene s fotografije, ali i još drugih strašnih fotografija pogledajte u emisiji u 22:30.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 12:27:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5807d9d01eea8fff6c8b457e/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Plenković: Porezna reforma jedna od najvažnijih u mandatu Vlade

Napomenuo je da su česte izmjene poreznih zakona stvorile ozračje nepovjerenja i nesigurnosti za poduzetnike i investicije, o čemu danas svjedoče brojna međunarodna izvješća

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade da je porezna reforma jedna od najvažnijih reformi koja će se provesti u mandatu ove Vlade te istaknuo očekivanja da će nakon njezina provođenja biti uspostavljen stabilan, održiv i predvidljiv porezni sustav, kao jedan od bitnih čimbenika ukupne pravne sigurnosti.

 - Trenutni porezni sustav u Republici Hrvatskoj ima određena negativna obilježja koja su dovela do toga da je on nekonkurentan, a često i kompliciran u odnosu na zemlje u našem okruženju. Visoko porezno opterećenje, velik broj izuzeća i česte izmjene razlog su zbog kojeg je porezna reforma istaknuta kao jedna od najvažnijih reformi koje će se provesti u mandatu ove Vlade - kazao je Plenković.

 Puno je karika u tom lancu koje trebaju stvoriti sigurnu i stabilnu poslovnu klimu, izjavio je, te istaknuo da su porezi u tome dijelu zasigurno jedna od najvažnijih karika, ali ne i jedina.

 Napomenuo je da su česte izmjene poreznih zakona stvorile ozračje nepovjerenja i nesigurnosti za poduzetnike i investicije, o čemu danas svjedoče brojna međunarodna izvješća.

 - Porezna reforma je cjelovita i sveobuhvatna i njome se nastoje postići sljedeći ciljevi: gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, poticaj demografskoj obnovi, zadržavanje visokostručnih obrazovanih kadrova, naglašenija socijalna pravednost, a posebno poticaj razvoju obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva i poljoprivrede - poručio je Plenković.

 U provođenju porezne reforme, uz porezno rasterećenje građana kroz snižavanje poreznih stopa, moralo se voditi računa i o održivosti javnih financija te financiranja funkcija lokalne samouprave, ali i o ostvarivanju značajnog makroekonomskog cilja - deficita opće države na razini 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2017., izjavio je Plenković.

 Istaknuo je nadu i očekivanje da će nakon provođenja ove porezne reforme biti uspostavljen stabilan, održiv i predvidljiv porezni sustav i porezna politika, kao jedan od bitnih čimbenik ukupne pravne sigurnosti.

 - To je preduvjet jačanju konkurentnosti Hrvatske u našem okruženju, na europskoj razini, ali i globalno - kazao je premijer, istaknuvši da je na toj poreznoj reformi sudjelovao niz znanstvenika, stručnjaka i renomiranih poreznih savjetnika, zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva financija i Porezne uprave, čime je ostvaren primjer sinergije između politike i struke.  

Osnovne naznake porezne reforme

Ministar financija Zdravko Marić, predstavljajući članovima Vlade poreznu reformu, istaknuo je da se opća stopa poreza na dobit smanjuje s 20 na 18 posto, dok bi stopa poreza na dobit za poljoprivrednike i obrtnike s prihodima manjim od tri milijuna kuna godišnje iznosila 12 posto.

Najavio je ukidanje porezne olakšice za reinvestiranu dobit, jer je koristi malo poduzetnika, manje od jedan posto, kazao je Marić.

U sustavu poreza na dohodak smanjuju se stope s 25 na 24 te sa 40 na 36 posto, dok bi osnovni jedinstveni prag za osobne odbitke bio 3.800 kuna. Prema najavama, uz ostalo bi se stopom od 24 posto oporezivali dohodci do 17.500 kuna, a sve iznad toga po stopi od 36 posto. Ministar Marić predstavio je novosti vezane uz olakšice u sustavu poreza na dohodak, poručivši kako nikada nije bilo govora da se olakšice za djecu ukinu ili smanje.

- U sadašnjem sustavu oko 900.000 ljudi nije obuhvaćeno škarama poreza na dohodak, a predložene izmjene obuhvatit će još oko 560.000 ljudi, tako da u konačnici u novom sustavu 1,5 milijuna ljudi neće biti u škarama poreza na dohodak - rekao je ministar financija.

Od početka 2018. u Hrvatskoj bi, prema prijedlogu porezne reforme, bile samo dvije stope PDV-a  - opća od 24 posto i snižena od 12 posto, najavio je Marić. U prijelaznom razdoblju, od početka 2017. godine, ostaje opća stopa PDV-a od 25 posto, ali se za određene proizvode snižava za 13 posto (repromaterijal u poljoprivredi, isporuke električne energije...)

Ministar financija predstavio je i osnovne novine u sustavu poreza na promet nekretninama, trošarina i niza drugih zakona itd.

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 11:56:19 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5809ba6f1eea8f0a718b4602/80
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Plenković: Nećemo dopustiti da Ina postane podružnica MOL-a

Plenović je ponovio da je razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Zsoltanom Aldotom te da su dogovorili da se idući tjedan održi sastanak "relevantnih ministara u Vladi s članovima Uprave Ine na kojem će razmotriti trenutnu situaciju"

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku prve sjednice nove Vlade poručio da su glavni ciljevi u četiri godine mandata ostvariti stabilan gospodarski rast, otvoriti nova radna mjesta, zaustaviti iseljavanje, demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost, a u pogledu posljednjih zbivanja oko sisačke rafinerije poručio je da neće dopustiti da Ina postane podružnica MOL-a.

 - Ostvarivanje održivog gospodarskog rasta bit će ključni prioritet rada 14. hrvatske Vlade. Stoga ćemo posebnu pozornost posvetiti definiranju mjera usmjerenih na gospodarski razvoj. One će biti usmjerene na povećanje životnog standarda svih hrvatskih ljudi, poticanje proizvodnje te stvaranje novih radnih  mjesta. S tim ciljem provest ćemo i cjelovitu poreznu reformu, čije predstavljanje je jedna od glavnih točaka današnje sjednice Vlade - rekao je Plenković u uvodnom obraćanju.

 Ta će porezna reforma, najavio je, obuhvatiti sve segmente poreznog sustava, a posebno će biti usmjerene na pojednostavljenje sustava, širenje porezne baze i porezno rasterećenje građana i poduzetnika.

Ina mora biti jamac energetske sigurnosti Hrvatske

U svom se govoru posebno osvrnuo na odnos s MOL-om, koji je strateški partner Vlade u Inu, a u kontekstu posljednjih informacija da bi moglo doći do zatvaranja sisačke rafinerije.

Podsjetiši da je Ina najveća kompanija u Hrvatskoj s više od 11 tisuća zaposlenih, premijer je poručio da će cilj Vlade biti osiguranje uvjeta za njezin daljnji rast i razvoj te najavio izradu strategije koja će pokazati "kakvu Inu želimo".

- Temeljem te strategije pristupit ćemo rješavanju svih otvorenih pitanja između dva najveća dioničara - rekao je.

Dodao je da Hrvatska nastavlja s abitražnim postupkom u Washingtonu koji je, kazao je, bitan za rješavanje spora između hrvatske države i MOL-a.

- Inzistirat ćemo da Ina investira u istraživanje, proizvodnju i preradu i zadrži sve osobine moderne, vertikalno integrirane kompanije. To znači projekte i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, upravo kako je to predviđeno i dioničarskim ugovorom - rekao je.

Ina mora svojim investicijama biti jamac energetske sigurnosti i stabilnosti Hrvatske, naglasio je te dodao kako očekuje da MOL "prema Ini postupa kao odgovoran strateški partner i razvija sve dijelove Ine u skladu s potpisanim ugovorima i dobrom poslovnom praksom".

- Nikako nećemo dopustiti da se Ina pretvori u podružnicu MOL-a - poručio je Plenković te najavio sastanak idući tjedan u Vladi.

Plenović je ponovio da je razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Zsoltanom Aldotom te da su dogovorili da se idući tjedan održi sastanak "relevantnih ministara u Vladi s članovima Uprave Ine na kojem će razmotriti trenutnu situaciju".

Facebook komentari

hr Thu Oct 27 2016 11:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .