Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af596c02af47fa2c18b459a/80

Ljekovita kadulja: "Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt"

Latinskog naziva Salvia officinalis L., kadulja je iznimno ljekovita bilja. Drugi nazivi koji se koriste su: kuš, žalfija, prava kadulja..

Kadulja je biljka visoka 20 do 60 centimetara. Grane su joj u donjem dijelu odrvenjele, a zeljasti jednogodišnji ogranci stabljike su četverobridni i dlakavi. Listovi su eliptični ili jajasti na kratkoj peteljci ili sjedeći, nasuprotni, zelenkastosivi zbog gustih dlaka. 

Cvjetovi su svijetloljubičasti,skupljeni na vrhu stabljike u rahlom cvatu.Vrijeme cvatnje je svibanj, a najviše je možemo pronaći na kamenjaru. 

Vrijeme i način branja: beru se mladi ogranci s cvjetovima, malo prije cvatnje. Suše se brzo i pažljivo u sjeni.

Ljekovite tvari: ima više od 60 različitih ljekovitih tvari, a neke od njih su eterično ulje, tanini, gorke tvari, vitamini A,B,C...

Ljekovita svojstva i priprema:  Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači zdravspašen. Latinski pridjev officinalis koji određuje ime vrste, ima značenje biljke s iznimno ljekovitim svojstvima. Nabrojiti sva njena ljekovita svojstva i djelovanja nije nimalo lagan zadatak.

Pokušat ću nabrojiti  važnija svojstva, a nadam se da ćete i vi pronaći nešto za svoje zdravlje. Sjećam se svog diplomskog rada, stola s vazom punom ljekovite kadulje koju mi je otac poslao iz Imotskog. Moj profesor metodike Vicko Pavičić  prinio je vazu sebi, pomirisao je i izgovorio KUŠ. Tako se kod nas na Hvaru kaže. Cijela soba mirisala je eteričnim tvarima iz kadulje.

Biljka koja" spašava i liječi",što joj i stručni naziv kaže koristila se od davnina. Antički liječnici, poput Hipokrata (5.st.pr.n.e.), Dioscorudesa (oko 50.n.e.) i Galena (129.do 199.n.e.) kleli su se u njenu ljekovitu moć,a naš narod i znanost prema ovoj biljci ima neograničeno povjerenje, posebno kad se radi o bolestima dišnih putova. U svom listu kadulja kao da je sakupila svu ljekovitost pa se upotrebljava čak i za liječenje steriliteta. Zbog svoje ljekovitosti stari Latini smatrali su je SVETOM BILJKOM (HERBA SACRA). Naša kadulja sigurno je najkvalitetnija na svijetu. Koristi je farmaceutska industrija, kozmetička, prehrambena...

U narodnoj medicini služi za liječenje promuklostigripe, svih vrsta prehladejačanje živaca. Kaduljin čaj sprečava znojenje na hormonskoj osnovi, pa ga u tu svrhu mogu koristiti mladi u pubertetuadolescenti i žene u menopauziBlagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja. Kod kožnih bolesti različitog tipa dobro pomažu kaduljine kupelji. Pranje kose vodom u koju smo stavili kadulju jača je i daje joj sjaj. Osobe koje su preboljele moždanu kap trebale bi piti dvije šalice kaduljina čaja na dan. Čaj olakšava probleme s gihtom i reumom te drhtanje ruku na nervnoj baziDijabetičari bi trebali piti čaj od kadulje i stolisnika tri puta dnevno. Kod upale desni i zadaha iz usta grgljamo čaj od kadulje.

Ljudi koji su živčano rastrojeni trebaju piti vino od kadulje. Vino pripremamo tako što u litri slatkog vina namačemo 10 dana 70-80 g izrezanih kaduljinih listova. Uzimamo jednu veliku žlicu poslije jela. Ovo vino pomoći će i onim bolesnicima koji se oporavljaju od nekih težih oboljenja. Preporučuje se oboljelima od Alzheimera .

Važno je naglasiti da kadulja ima antibakterijskoantivirusno i antifugicidno djelovanje zato je koristimo u raznim prilikama.

ČAJ OD KADULJE

Jednu čajnu žlicu kadulje stavimo u 3 dl uzavrele vode i kuhamo lagano dvije minute.Pustimo da stoji poklopljeno desetak minuta.Procijedimo i pijemo.

KADULJA S MLIJEKOM I MEDOM

Kad smo promukli i peče nas grlo kuhajmo nekoliko listova kadulje u mlijeku. Kad se ohladi na temperaturu od 60 stupnjeva dodajmo domaći med. Uzimamo u malim količinama tijekom dana. Promuklost i kašalj brzo nestaju.

SIRUP OD KADULJE

Uberemo 70 cvjetova kadulje. Prokuhamo 2,5 l vode i 2,5 kg šećera te dodamo 16 dkg limunske kiseline kao konzervansa. Sve lagano miješamo dok se šećer ne otopi. Skinemo s vatre i dodamo cvjetove kadulje. Ostavimo poklopljeno 24 sata. Procijedimo, stavljamo u boce, čuvamo na hladnom. Sok pripremamo kao i svaki sirup. Na dno čaše ulijemo malo kaduljina sirupa i dodamo vode. Sok je izvanredan protiv znojenja. U ljetnim danima dodajemo mu led, limetu i listiće mente. Izvanredan je za osvježenje, a uz to i ljekovit.

Napomena za kadulju! Ne pretjerujmo, svaka biljka ima svoja ljekovita svojstva i dobra je kad je koristimo umjereno inače može izazvati nuspojave .Koristimo je neko vrijeme pa napravimo pauzu. Miješajmo je s ostalim biljkama da ublažimo njeno jako djelovanje.

Kadulju možemo uzgajati u vrtu, lončanicama kao i ostale mirodične biljke. 

 Dragi čitatelji ako i vi imate pozitivna iskustva ili neki dobar savjet kontaktirajte nas, bit će nam drago.







hr Fri May 11 2018 15:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba676d0cb557a4aa88b4a19/80
Foto: DN

Stolisnik-melem za žene: čisti krv i smiruje želudac

Legenda kaže da je stolisnik koristio grčki junak Ahilej kako bi zaustavio krvarenje.

Achillea millefolium - latinski je naziv ove biljke

DRUGI NAZIVI: hajdučka trava, kunica, hajdučica, sporiš...

Stolisnik je trajnica visine do 50-ak centimetara. Cijela biljka je dlakava i mirišljava. Listovi su višestruko perasto razdjeljeni. Na vrhu stabljike nalaze se guste nakupine glavičastih cvatova bijele do ružičaste boje. Raste uz nasipe i puteve ograda, po suhim livadama i pašnjacima. U ljekovite svrhe skupljamo nadzemne dijelove biljke u cvatu ili samo cvatove od lipnja do kolovoza. Može se koristiti svjež dok je mlad.

Stolisnik je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Zbog mnogobrojnih ljekovitih sastojaka ima široku primjenu u liječenju. Koristi se za smirivanje probavnih smetnji raznog tipa, od zatvora, nadutosti, upale stijenki želuca. Koristan je kod upale žuči i jetre. Preporučuje se za liječenje infekcija usne šupljine, konjuktivitisa, ekcema. Pomaže kod kašlja, prehlade, upale sinusa. Dobar je diuretik, snižava krvni tlak, utječe na dotok krvi u srce, regulira krvotok, a time i otkucaje srca. Uspješno liječi anginu pektoris i srčane aritmije. Vrlo povoljno djeluje na mokraćne organe, potiče na rad bubrege koje pri tom ne nadražuje. Zbog obilja kalija izvanredan je diuretik. Liječi trombozu razbijajući krvne ugruške. Koristan je kod gihta i reume. Ženama se preporuča protiv raznih tegoba, regulira mjesečnicu, spriječava grčeve maternice i bijelo pranje. Ženama koje žele zatrudnjeti preporuča se mješavina čaja vrkute, stolisnika i marulje. Vrući čaj od stolisnika pomaže kod migrene. Djeluje protiv nesanice i živčane napetosti.Stolisnik čisti masnu kožu, pa je čest sastojak u kozmetičkim proizvodima.

ČAJ OD STOLISNIKA

Jednu do dvije žlice stolisnika prelijemo šalicom vrele vode i ostavimo poklopljeno nekoliko minuta.Procjeđen čaj pijemo dva, tri puta dnevno tijekom obroka.

ČAJ PROTIV UGRUŠAKA

Pomješamo jednake količine stolisnika, trputca i oskoruše.Dvije mješavine prelijemo s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procjedimo i pijemo tri puta dnevno.

VINO SA STOLISNIKOM

Žlicu stolisnika kuhati desetak minuta četvrtini litre vina.Procjeđeno piti po dvije male čašice.Koristi se protiv krvave stoliceslabog apetitažučnih i mokraćnih kamenaca.

UPOZORENJE

Osobe alergične na biljke glavočike, u kojoj skupini je i stolisnik moraju pripaziti pri upotrebi jer izaziva dermatitis.


hr Sat Sep 22 2018 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8eac38cb557a947e8b4b8e/80
Foto: DN

KUPINA Puna antioksidansa, liječi anemiju, dijabetes, kancerogena stanja

Još kao mali brali smo plodove ove ukusne biljke i nizali ih na slamku. Natjecali smo se tko će kući donijeti veću slamku s kupinama. Potom smo ih stavljali u zdjelu i jeli. Bile su vrlo ukusne. Naša rodica iz Podravine brala bi ih u velikoj košari i nosila kući. Baka u Imotskom se čudila, što će s njima. Ona je od njih pripremala ukusni pekmez. Bilo je to davnih 80 ih.

DRUGI NAZIVI: crna kupina, divlja kupina, kupinjača....

LATINSKI NAZIV: Rubus fruticosus

Kupina ima mnogo vrsta. Sve su ljekovite. Ljekoviti dijelovi su plodovi, listovi i korijen. Biljka je u obliku grma, dugih izbojaka, visokih do 3 metra. Listovi su jajoliki ili srcoliki, po rubovima nepravilno šiljasto nazubljeni. Lice lista tamnije je od naličja. Cvijetovi su bijeli ili ružičasti. Plod kupina je nezreo kad je zelene boje. Kasnije dozrijeva u u crveni do crni. Cvjeta od 6 do 7 mjeseca. Listovi se beru u proljeće, prije cvatnje. Suše se naglo u sjeni. Čuvaju se na suhom mjestu. Plodove skupljamo zrele i zdrave. Koristimo ih svježe, marmeladama, sokovima ili  kupinovu vinu.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Danas ovi crni plodovi za kojim smo posezali kao djeca, osim osvježavajućeg djelovanja imaju i veliku moć na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, bogate vlaknima i antioksidansima i učinkovite u prevenciji brojnih bolesti. Svi smo čuli da su brokule i rajčica najbogatiji među antioksidansima. Stručnjaci danas potvrđuju da kupina ima deset puta više antioksidansa od ove dvije spomenute biljke. Antioksidans kojeg sadrži, po imenu elagitanin pokazao se vrlo učinkovit u liječenju protiv raka. Kupina je puna polifenola koji sprečavaju bolesti srca i krvnih žila.

Kupine imaju duplo više vitamina C nego borovnice, pa time jačaju imunitet i snižavaju krvni tlak. Sadrže puno vlakana, čak više od većine drugog voća. Osim što su dobre za probavu, snižavaju i kolesterol. Plodovi kupine puni su raznih minerala, posebno mangana koji je dobar za čvršće i zdravije kostiVitamin B9 ili folna kiselina u kombinaciji s vitaminom B12 pospješuju stvaranje novih krvnih stanica.  Zato bi često ove plodove trebali konzumirati oni koji imaju anemiju ili manjak željeza u krvi.

Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva, vaginalnog iscjetka, protiv gripe i prehlade. Za vanjsku upotrebu čaj koristimo za ispiranje upaljenog ždrijela i usne šupljine, te za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Čaj od listova kupine uspješno liječi dijabetes, smanjujući razinu šećera u krvi i stimulirajući izlučivanje inzulina.

Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a kuhano u crnom vinu zaustavlja krvarenje u klimakteriju

Kupine osim što rastu samoniklo, uzgajamo kao i ostalo voće i povrće. Najbolje uspjeva na toplim, osunčanim položajima. Podnosi temperaturu od -10 do -17 stupnjeva Celzijusovih. Najbolje uspjeva u područjima s prohladnim i vlažnim ljetom, a blagim zimama.

ČAJ OD LISTOVA KUPINE

Prelijemo 2 g sušenog lista kupine s 300 ml kipuće vode.Ostavimo odstajati nekoliko minuta, pa potom procjedimo. Pijemo 3 puta na dan između obroka po šalicu čaja.

VODICA ZA ISPIRANJE USTA

U 100 ml vode stavimo 10 g osušenih listova kupine. Naglo ih zakuhamo, maknemo s vatre i ostavimo 15 -ak minuta. Pripremljenom tekućinom grgljamo usta dva puta dnevno

DŽEM OD KUPINA

2 kg kupina, 1 kg šećera, 2 vrećice vanilin šećera

Kupine oprati. U lonac za kuhanje staviti red kuina, red šećera, dok sve sastojke ne potrošimo. Poklopimo i ostavimo nekoliko sati u hladnjaku da kupine puste sok. Nakon toga ih kuhamo dok se krene stvarati pjena.

Potom smanjimo temperaturu i dalje ukuhajemo mješajući oko pola sata. Pjenu koja se stvara ukuhavanjem stalno skidamo. Pri kraj kuhanja dodamo vanilin šećer. Tegle pasteriziramo na 100 C u pećnici oko 30 minuta. U ohlađene tegle stavljamo topao džem. Vratimo u isključenu pećnicu još 15 minuta. Izvadimo ih, dobro zatvorimo i uvijemo u ručnik ili deku dok se ohlade.




hr Tue Sep 04 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7a631ecb557a537c8b459e/80

DUPČAC liječi želučana oboljenja, slezenu i gušteraču

Za ljekovitost dupčaca znalo se još u starom vijeku. Rimljani su ga koristili protiv dugotrajnog kašlja. Car Karlo Veliki njime je liječio giht.

Teucrium chamaedrys - latinski je naziv ove biljke

DRUGI NAZIVI: dubačac,turčica, gavranov kuk

Maleni grmić, visine do 30 cm, tamnozelenih listova, ljubičaste stabljike cvate ružičastocrveno, od srpnja do rujna. Aromatičnog je mirisa, gorkog i oporog okusa. Raste na suhim, vapnenačkim podlogama, brdskim livadama i kamenitim obroncima. U ljekovite svrhe beremo nadzemni dio biljke u cvatu i sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.

LJEKOVITI SASTOJCI: eterično ulje, gorke tvari, treslovine, saponini, polifenoli, fruktoza, glukoza, marubin, parafin...

Dupčac koristimo kao lijek kod raznih želučanih oboljenja. Dobar je antiseptik pa ubija mnoge bakterije u želucu i crijevima. Liječi slezenu i gušteraču i koristan je napitak dijabetičarima. Liječi žučne tegobe, hemeroide i bijelo pranje kod žena. Potiče mokrenje, pa je vrlo učinkovit kod vodene bolesti. Koristi se za liječenje kašlja i astme, a dobar je i u borbi s nesanicom. Koristi se kod reume i kostobolje, kod vanjske upotrebe liječi kožne bolesti, infekcije te rane koje teško zacjeljuju i razne vrste osipa. Anemičnim i slabokrvnim osobama preporuča se liječenje crvenim vinom u kojem se namače dupčac. Kod oboljenja limfnih žlijezda i dišnih organa koristi se oblog od čaja dupčaca. Istovremeno se pije i čaj od dupčaca koji pomaže boljem izlučivanju sluzi iz pluća.

Dupčac je dobar i kao začin mnogim jelima, osobito povrtnim. Osim ugodnog okusa, liječi i potiče apetit. Koristi se u pripremi raznih likera od više vrsta ljekovitih biljaka.

ČAJ OD DUPČACA

Jednu jušnu žlicu bilja prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Poklopimo i ostavimo 15 minuta, te potom procjedimo. Pijemo 2-4 šalice dnevno, po potrebi.

VINO OD DUPČACA

Za pravljenje vina potrebna nam je tamna boca od 2 litre, 200 g svježih isjeckanih listova i cvjetova dupčaca, 2 litre crnog vina. U bocu stavimo bilje, prelijemo vinom te držimo 21 dan. Nakon toga procjedimo. Ovo vino liječi anemiju.

hr Mon Aug 20 2018 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6cc04fcb557ad6648b46e9/80
Foto: blidinje.net

TRAVA IVA od mrtva čovika čini živa!

"Trava iva, od mrtva čovika čini živa", poznata je izreka za ovu ljekovitu biljku

DRUGI NAZIVI: gorski cmilj,dubačac mali

To je mala, višegodišnja, polugrmasta biljka, visine 10-30 cm. Latinskog naziva TEUCRIUM  MONTANUM. Stabljike su pretežno uzdignute ili polegle po kamenjaru. Okus vrlo gorak, miris aromatičan. Raste samoniklo na suhim, toplim i kamenitim staništima, uglavnom brdskih područja.Cvjeta krajem proljeća i početkom ljeta. Cvijet bijelo-žućkasti na vrhu grančice. List bez peteljke, s naličja dlakav, boje srebrno- zelene. Biljka se bere nožem ili oštrim škarama. Za lijek se skuplja nadzemni dio biljke za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu na prozračnu mjestu.

LJEKOVITE TVARI: eterično ulje, treslovine, saponini, gorke tvari, kloroform...

Zbog svih ovih sastojaka ljekarnici je preporučuju za jačanje imuniteta. Posebno je dobar izbor za ljude izložene jakom stresu. Gorke tvari iz trave ive pomažu kod raznih želučanih bolesti. Zbog svog antiseptičkog djelovanja, uništava patogene mikroorganizme i štetne tvari iz crijeva i želuca. Uspješno liječi razne infekcije, bolesti usta, grla,afte i gljivice.

 Ova ljekovita biljka čisti krv i izbacuje višak tekućine iz organizma. Ima jako antioksidativno djelovanje pa uništava slobodne radikale i vrlo dobro liječi depresiju. Kao kupka liječi kožna oboljenja različitog tipa. Balzam od trave ive uspješno liječi reumatizamTinktura trave ive pomaže kod hemeroida, bolesti jetre i žuči. Liječi i dišne organe, čak i tuberkulozu pluća. 

Čaj od trave ive pomaže kod noćnog znojenja, tegoba s mjesečnicom. Pomaže bolesnicima koji pate od šećerne bolesti. Liječi bolesnu slezenu i padavicu. Prema narodnom vjerovanju ova biljka omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, tjelesne i duševne iscrpljenosti. Zbog tog se i koristi uzrečica da ona od mrtva čovika pravi živa. Slobodno je možemo smatrati univerzalnim lijekom za većinu bolesti.

NAPOMENA: Kao i većina ostalih biljnih vrsta, ova biljka može biti lijek ukoliko je ispravno koristimo. Ne pretjerujmo s velikim dozama jer tada ima negativan učinak.

U narodnoj medicini ovu biljku koristimo u obliku čaja,praška, tinkture, vina, rakije...Poznata je dalmatinska travarica po imenu IVA.

ČAJ OD TRAVE IVE

Pripremamo ga na način da 1 g biljke prelijemo s dva decilitra uzavrele vode, poklopimo i procjedimo nakon 15 minuta. Pijemo 3 puta dnevno po jednu šalicu.

TINKTURA OD IVE

Pripremamo je tako što 20 g ove biljke močimo 14 dana u decilitru konjaka. Pijemo 3 puta dnevno po 20 kapi.

PRAH OD IVE

Osušenu travu ivu sitno sameljemo da nalikuje prahu.Uzimamo jedan do tri grama prije jela.

RAKIJA OD TRAVE IVE

Za ovu rakiju koristimo domaću lozovaču. Na litru rakije stavimo 2-3 grančice trave ive. Ostavimo u hladu mjesec dana. Nakon toga procijedimo i pijemo po potrebi.

BALZAM OD TRAVE IVE

Uzmemo 3 žlice rastopljene svinjske masti, dodamo 2 žlice sitno sjeckane trave ive. Ostavimo da se ohladi i skrutne. Zatim je ponovo lagano rastopimo i ohladimo.Postupak ponovimo još 2-3 puta,pa potom procijedimo. Balzam spremamo u male posudice i čuvamo na hladnom mjestu.


hr Fri Aug 10 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .