Ljekovita kadulja: “Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt”

Kadulja je biljka visoka 20 do 60 centimetara. Grane su joj u donjem dijelu odrvenjele, a zeljasti jednogodišnji ogranci stabljike su četverobridni i dlakavi. Listovi su eliptični ili jajasti na kratkoj peteljci ili sjedeći, nasuprotni, zelenkastosivi zbog gustih dlaka. 

Cvjetovi su svijetloljubičasti,skupljeni na vrhu stabljike u rahlom cvatu.Vrijeme cvatnje je svibanj, a najviše je možemo pronaći na kamenjaru. 

Vrijeme i način branja: beru se mladi ogranci s cvjetovima, malo prije cvatnje. Suše se brzo i pažljivo u sjeni.

Ljekovite tvari: ima više od 60 različitih ljekovitih tvari, a neke od njih su eterično ulje, tanini, gorke tvari, vitamini A,B,C…

Ljekovita svojstva i priprema:  Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači zdravspašen. Latinski pridjev officinalis koji određuje ime vrste, ima značenje biljke s iznimno ljekovitim svojstvima. Nabrojiti sva njena ljekovita svojstva i djelovanja nije nimalo lagan zadatak.

Pokušat ću nabrojiti  važnija svojstva, a nadam se da ćete i vi pronaći nešto za svoje zdravlje. Sjećam se svog diplomskog rada, stola s vazom punom ljekovite kadulje koju mi je otac poslao iz Imotskog. Moj profesor metodike Vicko Pavičić  prinio je vazu sebi, pomirisao je i izgovorio KUŠ. Tako se kod nas na Hvaru kaže. Cijela soba mirisala je eteričnim tvarima iz kadulje.

Biljka koja” spašava i liječi“,što joj i stručni naziv kaže koristila se od davnina. Antički liječnici, poput Hipokrata (5.st.pr.n.e.), Dioscorudesa (oko 50.n.e.) i Galena (129.do 199.n.e.) kleli su se u njenu ljekovitu moć,a naš narod i znanost prema ovoj biljci ima neograničeno povjerenje, posebno kad se radi o bolestima dišnih putova. U svom listu kadulja kao da je sakupila svu ljekovitost pa se upotrebljava čak i za liječenje steriliteta. Zbog svoje ljekovitosti stari Latini smatrali su je SVETOM BILJKOM (HERBA SACRA). Naša kadulja sigurno je najkvalitetnija na svijetu. Koristi je farmaceutska industrija, kozmetička, prehrambena…

U narodnoj medicini služi za liječenje promuklostigripe, svih vrsta prehladejačanje živaca. Kaduljin čaj sprečava znojenje na hormonskoj osnovi, pa ga u tu svrhu mogu koristiti mladi u pubertetuadolescenti i žene u menopauziBlagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja. Kod kožnih bolesti različitog tipa dobro pomažu kaduljine kupelji. Pranje kose vodom u koju smo stavili kadulju jača je i daje joj sjaj. Osobe koje su preboljele moždanu kap trebale bi piti dvije šalice kaduljina čaja na dan. Čaj olakšava probleme s gihtom i reumom te drhtanje ruku na nervnoj baziDijabetičari bi trebali piti čaj od kadulje i stolisnika tri puta dnevno. Kod upale desni i zadaha iz usta grgljamo čaj od kadulje.

Ljudi koji su živčano rastrojeni trebaju piti vino od kadulje. Vino pripremamo tako što u litri slatkog vina namačemo 10 dana 70-80 g izrezanih kaduljinih listova. Uzimamo jednu veliku žlicu poslije jela. Ovo vino pomoći će i onim bolesnicima koji se oporavljaju od nekih težih oboljenja. Preporučuje se oboljelima od Alzheimera .

Važno je naglasiti da kadulja ima antibakterijskoantivirusno i antifugicidno djelovanje zato je koristimo u raznim prilikama.

ČAJ OD KADULJE

Jednu čajnu žlicu kadulje stavimo u 3 dl uzavrele vode i kuhamo lagano dvije minute.Pustimo da stoji poklopljeno desetak minuta.Procijedimo i pijemo.

KADULJA S MLIJEKOM I MEDOM

Kad smo promukli i peče nas grlo kuhajmo nekoliko listova kadulje u mlijeku. Kad se ohladi na temperaturu od 60 stupnjeva dodajmo domaći med. Uzimamo u malim količinama tijekom dana. Promuklost i kašalj brzo nestaju.

SIRUP OD KADULJE

Uberemo 70 cvjetova kadulje. Prokuhamo 2,5 l vode i 2,5 kg šećera te dodamo 16 dkg limunske kiseline kao konzervansa. Sve lagano miješamo dok se šećer ne otopi. Skinemo s vatre i dodamo cvjetove kadulje. Ostavimo poklopljeno 24 sata. Procijedimo, stavljamo u boce, čuvamo na hladnom. Sok pripremamo kao i svaki sirup. Na dno čaše ulijemo malo kaduljina sirupa i dodamo vode. Sok je izvanredan protiv znojenja. U ljetnim danima dodajemo mu led, limetu i listiće mente. Izvanredan je za osvježenje, a uz to i ljekovit.

Napomena za kadulju! Ne pretjerujmo, svaka biljka ima svoja ljekovita svojstva i dobra je kad je koristimo umjereno inače može izazvati nuspojave .Koristimo je neko vrijeme pa napravimo pauzu. Miješajmo je s ostalim biljkama da ublažimo njeno jako djelovanje.

Kadulju možemo uzgajati u vrtu, lončanicama kao i ostale mirodične biljke. 

 Dragi čitatelji ako i vi imate pozitivna iskustva ili neki dobar savjet kontaktirajte nas, bit će nam drago.


POSLJEDNJE DODANO: