Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af596c02af47fa2c18b459a/80

Ljekovita kadulja: "Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt"

Latinskog naziva Salvia officinalis L., kadulja je iznimno ljekovita bilja. Drugi nazivi koji se koriste su: kuš, žalfija, prava kadulja..

Kadulja je biljka visoka 20 do 60 centimetara. Grane su joj u donjem dijelu odrvenjele, a zeljasti jednogodišnji ogranci stabljike su četverobridni i dlakavi. Listovi su eliptični ili jajasti na kratkoj peteljci ili sjedeći, nasuprotni, zelenkastosivi zbog gustih dlaka. 

Cvjetovi su svijetloljubičasti,skupljeni na vrhu stabljike u rahlom cvatu.Vrijeme cvatnje je svibanj, a najviše je možemo pronaći na kamenjaru. 

Vrijeme i način branja: beru se mladi ogranci s cvjetovima, malo prije cvatnje. Suše se brzo i pažljivo u sjeni.

Ljekovite tvari: ima više od 60 različitih ljekovitih tvari, a neke od njih su eterično ulje, tanini, gorke tvari, vitamini A,B,C...

Ljekovita svojstva i priprema:  Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači zdravspašen. Latinski pridjev officinalis koji određuje ime vrste, ima značenje biljke s iznimno ljekovitim svojstvima. Nabrojiti sva njena ljekovita svojstva i djelovanja nije nimalo lagan zadatak.

Pokušat ću nabrojiti  važnija svojstva, a nadam se da ćete i vi pronaći nešto za svoje zdravlje. Sjećam se svog diplomskog rada, stola s vazom punom ljekovite kadulje koju mi je otac poslao iz Imotskog. Moj profesor metodike Vicko Pavičić  prinio je vazu sebi, pomirisao je i izgovorio KUŠ. Tako se kod nas na Hvaru kaže. Cijela soba mirisala je eteričnim tvarima iz kadulje.

Biljka koja" spašava i liječi",što joj i stručni naziv kaže koristila se od davnina. Antički liječnici, poput Hipokrata (5.st.pr.n.e.), Dioscorudesa (oko 50.n.e.) i Galena (129.do 199.n.e.) kleli su se u njenu ljekovitu moć,a naš narod i znanost prema ovoj biljci ima neograničeno povjerenje, posebno kad se radi o bolestima dišnih putova. U svom listu kadulja kao da je sakupila svu ljekovitost pa se upotrebljava čak i za liječenje steriliteta. Zbog svoje ljekovitosti stari Latini smatrali su je SVETOM BILJKOM (HERBA SACRA). Naša kadulja sigurno je najkvalitetnija na svijetu. Koristi je farmaceutska industrija, kozmetička, prehrambena...

U narodnoj medicini služi za liječenje promuklostigripe, svih vrsta prehladejačanje živaca. Kaduljin čaj sprečava znojenje na hormonskoj osnovi, pa ga u tu svrhu mogu koristiti mladi u pubertetuadolescenti i žene u menopauziBlagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja. Kod kožnih bolesti različitog tipa dobro pomažu kaduljine kupelji. Pranje kose vodom u koju smo stavili kadulju jača je i daje joj sjaj. Osobe koje su preboljele moždanu kap trebale bi piti dvije šalice kaduljina čaja na dan. Čaj olakšava probleme s gihtom i reumom te drhtanje ruku na nervnoj baziDijabetičari bi trebali piti čaj od kadulje i stolisnika tri puta dnevno. Kod upale desni i zadaha iz usta grgljamo čaj od kadulje.

Ljudi koji su živčano rastrojeni trebaju piti vino od kadulje. Vino pripremamo tako što u litri slatkog vina namačemo 10 dana 70-80 g izrezanih kaduljinih listova. Uzimamo jednu veliku žlicu poslije jela. Ovo vino pomoći će i onim bolesnicima koji se oporavljaju od nekih težih oboljenja. Preporučuje se oboljelima od Alzheimera .

Važno je naglasiti da kadulja ima antibakterijskoantivirusno i antifugicidno djelovanje zato je koristimo u raznim prilikama.

ČAJ OD KADULJE

Jednu čajnu žlicu kadulje stavimo u 3 dl uzavrele vode i kuhamo lagano dvije minute.Pustimo da stoji poklopljeno desetak minuta.Procijedimo i pijemo.

KADULJA S MLIJEKOM I MEDOM

Kad smo promukli i peče nas grlo kuhajmo nekoliko listova kadulje u mlijeku. Kad se ohladi na temperaturu od 60 stupnjeva dodajmo domaći med. Uzimamo u malim količinama tijekom dana. Promuklost i kašalj brzo nestaju.

SIRUP OD KADULJE

Uberemo 70 cvjetova kadulje. Prokuhamo 2,5 l vode i 2,5 kg šećera te dodamo 16 dkg limunske kiseline kao konzervansa. Sve lagano miješamo dok se šećer ne otopi. Skinemo s vatre i dodamo cvjetove kadulje. Ostavimo poklopljeno 24 sata. Procijedimo, stavljamo u boce, čuvamo na hladnom. Sok pripremamo kao i svaki sirup. Na dno čaše ulijemo malo kaduljina sirupa i dodamo vode. Sok je izvanredan protiv znojenja. U ljetnim danima dodajemo mu led, limetu i listiće mente. Izvanredan je za osvježenje, a uz to i ljekovit.

Napomena za kadulju! Ne pretjerujmo, svaka biljka ima svoja ljekovita svojstva i dobra je kad je koristimo umjereno inače može izazvati nuspojave .Koristimo je neko vrijeme pa napravimo pauzu. Miješajmo je s ostalim biljkama da ublažimo njeno jako djelovanje.

Kadulju možemo uzgajati u vrtu, lončanicama kao i ostale mirodične biljke. 

 Dragi čitatelji ako i vi imate pozitivna iskustva ili neki dobar savjet kontaktirajte nas, bit će nam drago.







hr Fri May 11 2018 15:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b51fa01cb557a2c318b47c3/80

CIKORIJA Biljka koja čisti organizam, štiti od bolesti jetre i bubrega i pomaže kod anksioznih stanja

Ova vrlo dragocjena i ljekovita biljka stoljećima se koristila kao nadomjestak za kavu, a danas koristimo kultiviranu cikoriju kojoj je korijen sočniji i veći od samonikle cikorije. Kava na bazi cikorije smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Cichorium intybus

Drugi naziv: vodopija, konjogriz, radić...

Biljka raste svugdje, pokraj puteva, na njivama, travnjacima. Spada u zeljaste biljke, razgranjene stabljike, obrasle čvrstim dlačicama, visine do 1,5 m. Prizemni listovi formiraju rozetu. Listovi stabljike su kraći, bez peteljke, kopljasti. Korijen je čvrst, vretenast, tamne boje, na presjeku bijel. Cvjetovi su prekrasne plave boje. Cvjeta od sedmog do devetog mjeseca.

LJEKOVITE TVARI: inulin, fruktoza, glikozid intubin, treslovine, glikozid cihorin,vitamin C, provitamin A, minerali poput magnezija, kalija, mangana, željeza...

LJEKOVITI DIJELOVI: korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se vadi u jesen, niže se na konac i suši na sjenovitom i prozračnom mjestu. Cvjetovi se beru za vrijeme cvatnje biljke, a listovi prije same cvatnje. Cvjetovi i listovi suše se također na sjenovitom i prozračnom mjestu.

Čaj od cikorije izvanredan je lijek protiv bolesti jetre, slezene, i bubrega. Dobro je sredstvo za detoksikaciju i pročišćavanje cijelog organizma. Svježi sok vodopije pospješuje izlučivanje suvišne žuči iz organizma. Biljka ima protuupalno i antiseptičko djelovanje, pa se koristi za smirivanje upala izazvanih reumatizmom ili gihtom. Biljka potiče apetit i pražnjenje crijeva. Biljka je bogata inulinom koji smanjuje razinu kolesterola i šećera u krvi. Zbog toga  je prikladna hrana za dijabetičare. Kao salatu koristimo mlade prizemne listove koji nalikuju listovima maslačka. Skupljaju se u proljeće ili rano ljeto, prije cvjetanja, a pripremaju se kao svježa salata ili špinat. Mladi listovi su puni željeza i vitamina C. Koristimo je u kombinaciji s drugim salatama.

Cikorija, pomiješana u kombinaciji s peršinom pospješuje izlučivanje mokraće. Čaj ove biljke dobro djeluje i na duh, liječi hipohondriju, potištenost i umišljene bolesti. Šalica čaja cikorije dobro je sredstvo protiv nesanice i čestog noćnog buđenja. Stare babice savjetovale su mlade žene da koriste čajni uvarak prije poroda, kako bi ojačale spolne organe i time pospješile porod. Svježi sok cikorije pospješuje rast kose. Sok od nježnih, plavih latica koristi se kao oblog za umorne oči. Nakon moždane kapi koriste se cvjetovi namočeni u rakiji.

Ovo su neka od ljekovitih svojstava cikorije.

ČAJ OD CIKORIJE

Pomiješamo 30 grama korijena, listova i cvjetova cikorije. Stavimo u litru vode i kuhamo nekoliko minuta. Pijemo po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv nadimanja i usporene probave. Također je dobar protiv jetrenih i bubrežnih tegoba.

VINO OD CIKORIJE PROTIV DEPRESIJE I ANKSIOZNIH STANJA

Za ovaj napitak potrebno nam je 30 g korijena cikorije, 30 g cvjetova cikorije, 15 g miloduha, 15 g matičnjaka,5 žlica smeđeg šećera i 1 l crnog vina. Za bolju aromu možemo dodati mahunu vanilije. Sve sastojke stavimo u staklenku, prelijemo vinom, dobro zatvorimo i ostavimo 2-3 tjedna na toplome. Svakodnevno protresemo. Tekućinu procijedimo, sve sastojke dobro zgnječimo da izađe sav sok iz njih. Ovako dobiveno vino ulijemo u staklenu bocu i dobro zatvorimo. Pijemo 2-3 puta dnevno po malu čašicu.


hr Fri Jul 20 2018 17:06:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b36bdf9cb557a43018b456b/80

SMILJE Zlato iz prirode koje umiruje kožu i čisti jetru

"Ubrala je stručak smilja, na otoku jednog dana..Nije znala da je u njem moja mladost sadržana! Niti cvita, niti vene, niti plače nit' se smije. Uvik mi je bilo drago, jer je ono cvit i nije..Nema ružnih dana, sve se ružno briše, kad mi u sobi smilje zamiriše." Stihovi su ovo našeg slavnog kantautora Arsena Dedića kojega je smilje inspiriralo u ovoj predivnoj pjesmi.
Svi znamo za pokrajinu Provansu u Francuskoj koja godinama svoju kozmetiku L'occitane  bazira upravo na ovoj biljci. Naša Dalmacija i Hercegovina odišu mirisom ovog prekrasnog bilja. Cvjeta posvuda, puni su ga naši kamenjari, a sigurna sam da je po kvaliteti i sadržaju eteričnog ulja slično onom u Francuskoj ako ne i bolje. 

Vratimo se ipak sadržaju o kojem pišem, a to su ljekovita djelovanja, sastojci i primjena ove predivne biljke kojoj ne možete odoljeti ljepotom, niti mirisom. Latinskog naziva Helicrchrysum italicum, što dolazi od grčke riječi Helios-bog Sunca i svjetla, jer je sigurno Bog upleo prste stvarajući ovu biljku koja cvate kad ima najviše sunca, a sama boja njenih cvjetova izrazito je žute boje poput sunca.

Smilje je trajnica jakog aromatičnog mirisa. Polugrm je visine 20 do 50 centimetara. Listovi su uski, sivodlakavi, na rubu uvijeni. Zlatnožuti cvjetovi zbijeni su u cvat glavice. Cvate od travnja do kolovoza. Biljka je kraškog kamenjara. Za berbu se koriste cvjetne glavice i beru se  za sunčana vremena dok još nisu potpuno procvjetale.


LJEKOVITE TVARI
: eterično ulje, gorke tvari,treslovine, flavonoidi....... 

Smilje se koristi za njegu osjetljive kože, regenerira je i usporava starenje. Na taj način štiti i kožu od slobodnih radikala jer ima antioksidativna djelovanja. Dobro ga je koristiti nakon pretjeranog izlaganja suncu. Potiče proizvodnju kolagena, bjelančevine koja je sastavni dio tkiva kože. Djeluje antiseptički, protuupalno, smanjuje ožiljke i poboljšava cirkulaciju.

Preporučuje se starijim osobama koje imaju staračke pjege i pjege od sunca. Ako je vaša koža osjetljiva, posegnite za ovim uljem ili kremom na bazi smilja. Osim za njegu izvana koristimo ga i za njegu iznutra. Čaj od smilja pomaže kod loše probave, bolesti žučnih putova i čišćenja jetre. Jača stvaranje probavnih sokova u želucu, te lučenje enzima gušterače. Ulje smilja koristimo u kupkama za smanjenje stresa, za inhalaciju začepljenih dišnih puteva, bronhitisa i astme. Stručnjaci smatraju da je dobro u liječenju ovisnosti. Pospješuje zacjeljivanje modrica. Tonik od smilja pomaže u kroničnom umoru, snižava kolesterol i krvni tlak.

ČAJ OD SMILJA

Žličicu, dvije suhih cvjetova smilja prelijemo s 2 dl kipuće vode i ostavimo poklopljeno 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje. Procijedimo i pijemo kod probavnih smetnji.

ČAJ OD SMILJA ZA ČIŠĆENJE JETRE

Tri žlice suhog smilja prelijemo s pola litre kipuće vode. Ostavimo preko noći i pijemo tri puta dnevno,prije obroka.Ovaj čaj ima učinkovitost kao i čičak ,artičoka, sikavica u regeneriranju ičišćenju jetre.


MACERAT OD SMILJA

Napunimo staklenku do vrha cvjetovima smilja i prelijemo maslinovim uljem (može bilo koje hladno prešano ulje). Ostavimo na suncu 4-5 tjedana. Upotrebljavamo za njegu lica i tijela.
Macerati su pripravci koji se dobivaju potapanjem raznih dijelova biljaka u biljnom ulju. 


KREMA OD SMILJA

Uzmemo svinjsku mast i zalijemo je vodom. Mutimo mikserom nekoliko minuta. Izlijemo vodu i ponovo miksamo. Ponavljamo nekoliko puta dok mast ne postane bijela i lagana, poput kreme. Nakon zadnjeg pročišćavanja vodu potpuno izlijemo iz masti. Nakon toga mast zagrijavamo dok iz nje ne ispari sva voda. U mast potom stavimo cvjetiće smilja i pržimo dvije minute. Ostavimo poklopljeno preko noći.

Drugi dan zagrijemo, procijedimo kroz gazu da sav sok iziđe. Dodamo pčelinjeg voska dok je smjesa još topla. Vosak rastapamo na niskoj temperaturi.Krema mora biti dovoljno gusta, što provjeravamo tako što žličicu kreme stavimo hladiti na tanjur. Ako nije dovoljno gusta, dodamo još voska. Kremu ulijevamo u lončiće i spremamo na hladno mjesto.


hr Sat Jun 30 2018 07:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2fb2312af47f4a498b4619/80

VIŠNJA Biljka širokog spektra djelovanja, liječi anemiju, giht i upalne procese

Donosimo vam i recept za domaću višnjevaču

Biljka krivudavog debla, tamnosmeđe kore, 2 - 10 metara visine. Listovi eliptični, 6 - 8 cm dugi, zašiljeni na vrhu, na licu sjajni. Cvjetovi bijelih, okruglastih latica, plod koštunica, crvene boje, kiselog okusa. Cvate od travnja do svibnja. Plodovi dozrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja.

Latinski naziv:  Prunus cerasus 

Osim što je jestiva i ukusna kao voće, višnja ima i svojih ljekovitih čari. Malo ljudi zna da je višnja, kao i trešnja, vrlo dobra biljka protiv bolova. Budistička legenda kaže da je Buddhina majka jela  plodove višnje tijekom trudnoće kako bi bila zdrava. Plodovi višnje obiluju ugljikohidratima, folnom kiselinom, vitaminima A, C, E, mineralima poput magnezija, željeza, kalija, biljnim vlaknima, pa čak i antioksidativnim tvarima. Protuupalno djelovanje višnje korisno je za ublažavanje bolova kod upale mišića, reumatoidnog artritisa, gihta.

Svakodnevnim konzumiranjem soka od višnje ublažavaju se bolovi od gihta koji nastaju uslijed nakupljanja kristala urinske kiseline. Plodovi višnje preporučuju se slabokrvnim osobama  i onima koji žele izgubiti višak kila. Sportašima šaka višanja pomaže u gubitku osjećaja težine u mišićima. Plod višnje sadrži serotonin, koji smiruje organizam da lakše zaspemo.

Stručnjaci  su potvrdili da 20 višanja dnevno ima isti učinak kao jedan aspirin. Košticu višnje narod koristi kod oboljenja slezene i kamenaca. Peteljke plodova služe kao blagi diuretik i sredstvo za lakše iskašljavanje sluzi. Kad zarežemo višnju, cijedi se smola koja  pomaže u borbi protiv crijevnih parazita kod djece, borbi protiv peruti i boljeg iskašljavanja sluzi iz dišnih puteva. Listovi višnje, također imaju ljekovito djelovanje, posebno u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. Poznata autohtona vrsta višnje kod nas je višnja Maraska,čija je tradicija duža od 500 godina. To je ujedno i jedna od najkvalitetnijih sorti u nas.

Uzgaja se širom Dalmacije, a najviše u području Zadra, gdje i sama tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića nosi njen naziv. Sezona višanja traje kratko,nešto oko mjesec dana, zato je u tom periodu trebamo što više konzumirati i od nje raditi kolače,kompote, sokove, poznatu domaću rakiju višnjevaču i liker Maraschino.

MARASCHINO-poznati liker  koje se dobiva iz esencije zrelih plodova, listova i grančica višnje maraske, koji je omiljen i prihvaćen na europskim dvorovima, kasnije proširen i na ostale kontinente. U njemu je uživao čak i Napoleon Bonaparte, obožavali su ga francuski i ruski kraljevi. Engleska kraljica Viktorija slala je brodove po narudžbi  u Zadar po ovo glasovito piće.
Izabrala sam nekoliko recepata od ove bogomdane biljke, možda pronađete neki i za sebe.

ČAJ OD LISTOVA VIŠNJE

Listove višnje stavimo u vruću vodu da odstoje nekoliko minuta.Procijedimo,ohladimo i položimo na otečene kapke.

Listove višnje, trešnje, jagode u jednakom omjeru prelijemo vrućom vodom i ostavimo da odstoje neko vrijeme. Tom vodom ispiremo perutavu kosu.

SMOLA IZ DRVETA VIŠNJE
Pomiješamo smolu iz drveta s tri žlice octa i utrljamo u kosu preko noći.Ujutro isperemo. Ponavljamo dok peruti nestane.

SOK OD VIŠANJA

4 kg višanja, 3,50 kg šećera, nekoliko klinčića,kora od jednog  neprskanog limuna,1,5 l vode. Višnje oprati, staviti u lonac, preliti litrom i pol vrele vode. Dodati šećer, limunovu koru, klinčiće. Kuhati i miješati tijekom kuhanja dok ne provrije.

Nakon toga kuhati još 15 minuta. Povremeno promiješati nakon kuhanja. Hladiti do sutra, a zatim procijediti. Dobiveni sirup izliti u boce i čuvati na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Piti razrijeđen u vodi.

VIŠNJEVAČA - RAKIJA

Za ovu rakiju najbolje je uzeti tegle od 3 kg. U teglu stavimo 2 kg višanja,1,5 kg šećera,vanilin šećer, nekoliko stucanih koštica višnje koje će rakiji dati posebnu aromu.

Sve zaliti domaćom rakijom lozovačom i ostaviti na suncu 40 dana,a može i duže.Teglu povremeno promućkati, ali ne otvarati.Nakon 40 dana ili čitavog ljeta, procijediti i uživati u ovom ukusnom piću.

VIŠNJEVAČA NA DRUGI NAČIN

Rakiju spravljamo na isti način kao prethodni recept, uz dodatak nekoliko listova višnje i pola litre crnog vina.Isprobajte oba recepta, pa usporedite za sljedeću godinu koji vam se više sviđa.Ukoliko imate svoj recept, pišite nam. Višnjevača mora biti gusta, mirisna, prožeta aromom njenih koštica.
hr Sun Jun 24 2018 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2548ef2af47f0b2f8b477a/80

ORAH Lijek za želudac i štitnjaču, probleme usne šupljine, upalu grla i bronhitis

Latinskog naziva Juglans regia- perzijski orah ili Juglans nigra- crni orah, vrste su oraha koje uglavnom rastu kod nas.

Drvo je visoko do 25 metara. Raste oko kuća, puteva, neobrađenih zemljišta. Listovi su u početku crvenkasti, kasnije zeleni. Muški cvjetovi skupljeni su u rese, a ženski u klasove na vrhovima mladica. Cvate u svibnju, dozrijeva u listopadu. Plodovi su u zelenim lupinama.

Orah je biljka koja se konzumira na razne načine. Sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Od minerala sadrži željezo, magnezij, cink, fosfor, selen, mangan, masne kiseline te vitamine B, K i E.

Ljekoviti dijelovi oraha su listovimladi plodovi i zreli plodovi. Listove beremo i brzo sušimo da ne pocrnu. Čaj od orahova lišća pročišćava krv i okrepljuje organizam. Preporuča se kod šećerne bolestislabih živacabijelog pranja. Koriste ga trudnice koje pate od zatvora te bolesnici koji pate od grlobolje. U tu svrhu čajem grgljamo bolesno grlo. Za vanjsku primjenu koristimo ga kao kupelj kod oteklih limfnih čvorovagnojnih osipališajakrastarahitisaznojenja nogu... Iscjedinom listova ili orahovim uljem masiramo vlasište kod ispadanja kose. Protiv ispadanja kose i prhuti koristimo mast napravljenu od orahovih pupoljaka.

OPREZ!!! Čaj od listova za unutarnju upotrebu ne smije biti prejak.

Mlade, zelene orahe beremo i stavljamo u rakiju kako bi dobili izvanredan pripravak- orahovicu. Koristi se godinama kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Orahovica jača imunitet, posebno za zimskih dana i otklanja anemiju. Mladi orasi puni su vitamina C i joda, zato i pomažu kod bolesne štitnjače. Osim ovog liječi i probleme usne šupljine te upalu grla i bronhitis.

Orahe treba brati početkom lipnja jer su tada najljekovitiji i puni vitamina C i joda. Plodovi moraju biti zdravi, neoštećeni, u presjeku bijele boje.

Postoji jako puno recepata za rakiju ili liker od oraha. Odabrala sam dva i nadam se da će vam se svidjeti.

DOMAĆA ORAHOVICA

20 mladih zelenih oraha

1 kg šećera

2 l domaće rakije

2 domaća limuna

2 klinčića

nekoliko listova pelina (ukoliko želimo)

5-6 zrna kave

1 listić vanilin šećera

1 litra bijelog vina

PRIPREMA

Orahe oprati, prerezati na pola, dodati limun izrezan na ploške. Sve posložiti u staklenu teglu, dodati začine i posuti šećerom. Preliti sve rakijom, promješati i poklopiti. Posudu držati na suncu 40 dana i često je promiješati kako bi se svi sastojci proželi i povezali. Nakon 40 dana mješavinu procijediti kroz gazu, dodati litru bijelog vina i vanilin šećer. Ukoliko ne želimo, ne moramo dodavati bijelo vino. Dobiveni liker, procijediti, preliti u staklene boce i držati na hladnom i tamnom mjestu. Ova rakija brzo otklanja želučane probleme zbog pelina koji joj poboljšava ljekoviti utjecaj na želudac. Nešto više o ljekovitosti pelina saznat ćemo u jednoj od idućih kolumni.

LIJEK ZA ŠTITNJAČU

Zelene orahe isjeckati na komade i dodati im kilogram domaćeg meda. Staviti na sunce 40 dana. Nakon toga smjesu izmiksati, prebaciti u teglu i pohraniti u hladnjak. Uzimati svako jutro jednu žličicu prije jela. Ovaj pripravak pun joda preporuča se oboljelima od štitnjače. Djeluje na regulaciju hormona štitnjače. 

ORAHOVICA- DRUGI RECEPT

Uzmemo 8 do 12 oraha. Isjeckamo ih i pospemo sa 30 dag sitnog šećera. Ostavimo na suncu 2-3 dana pokriveno dok ne pocrni. Zatim dodamo 1 l domaće lozovače, nekoliko zrna kave. vanilin šećer. Ostavimo 40 dana na suncu. Nakon toga procijedimo i spremamo u boce.

Nadam se da će vam se recepti svidjeti i da ćete uživati u okusu domaće orahovice. Receptima možete dodavati više ili manje šećera, ovisno o ukusu. Ukoliko orahovicu koristite protiv želučanih tegoba, koristite što manje šećera.

O zrelim plodovima oraha i pripravcima od njih pisat ćemo nešto više u vrijeme njihovog dozrijevanja, a to je svakako jesen.



hr Sat Jun 16 2018 19:31:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .