“Na putu promjena“ s osnovnom školom Spinut

Agencija za mobilnost već drugu godinu, putem natječaja dodjeljuje financijska sredstva najuspješnijim projektima u području odgoja i obrazovanja.  Riječ je o novom programu – Erasmus+, Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014. – 2020., u kojem se svake godine izdvajaju značajna sredstva za mobilnost nastavnika i njihovo stručno usavršavanje. 

Splitska Osnovna škola Spinut jedna je od škola odabranih na natječaju te je za svoj dvogodišnji projekt Na putu inovacije dobila sredstva za usavršavanje 11 djelatnika. Tijekom godine djelatnici će na svojim tečajevima u Finskoj, Turskoj, Švedskoj, Italiji, Belgiji, Španjolskoj, Engleskoj i Cipru, stjecati kompetencije predviđene projektom, te razmjenjivati svoja iskustva s učiteljima iz drugih europskih zemalja. Primjere dobre prakse ugradit će u kurikulum škole, koja već od jeseni započinje s inovacijama. 

Na samom početku projekta koordinatorica projekta Ivana Bokavšek, učiteljica engleskog jezika i pedagoginja škole Fadila Zoranić imale su priliku učiti od najboljih, na trodnevnom boravku u Helsinkiju, gdje su, na tečaju Best Practices Benchmarking imale priliku upoznati se s finskim sustavom.  

Najzanimljivije teme tečeja bile su inovacije, školski razvojni plan, prijelaz s ne-digitalnog na digitalno, mobilno učenje, digitalni materijali, tableti u poučavanju, internacionalizacija i europska dimenzija obrazovanja. Polaznici su imali priliku raspravljati o ponuđenim temama, razmjeniti iskustva s kolegama, poslušati izlaganja ravnatelja te opservacijom u školi,  uvjeriti se zašto su finski učenici godinama pri samom vrhu u PISA istraživanju – za razliku od naše zemlje, gdje postižemo ispodprosječne rezultate.

POSLJEDNJE DODANO: