Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79ed6429111ceaa88b45a9/80
Foto: Pixabay

Dubrovnik nema novozaraženih koronavirusom, čak deset oboljelih dolazi iz Konavala!

Deset oboljelih je iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe Dubrovačke te jedna osoba s Korčule.

Jedino Dubrovačko-neretvanska županija u Dalmaciji u utorak nema novozaraženih slučajeva koronavirusom pa je broj ostao jučerašnji, ukupno 22 slučaja od kojih je 7 hospitalizirano.

- Bez obzira na činjenicu kako novi slučajevi nisu potvrđeni, moramo shvatiti kako je situacija ozbiljna. Ponovno imamo nove slučajeve kršenja samoizolacije. Ti maloumni ljudi su praktički ubojice, kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Na analizu je ukupno poslano 137 uzoraka, od čega je 22 zaraženih.

Pacijenti su stabilnog stanja, kazao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.
- Oni su u izolaciji i ne očekujemo kako će biti nekih poteškoća. Rezultate preostalih 11 uzoraka očekujemo do kraja dana, kazao je.

U županiji je zaraženo devet muškaraca i 13 žena. Najmlađa zaražena osoba ima 24 godine, a najstarija 73. 

Iznešeno je i odakle dolaze osobe. Deset oboljelih je iz Konavala, devet iz Dubrovnika, dvoje iz Župe Dubrovačke te jedna osoba s Korčule.

hr Tue Mar 24 2020 12:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b48cc4dcb557ad51d8b4762/80

NIJE NEGO Očitovao se Studenac o slučaju na Braču: 'Nisu ponuđeni ugovori sedam djelatnica!'

Donijeli su odluku da će djelatnicama kojima ističu ugovori isplatiti uskrsnice, kao i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima.
Prije dva dana pisali smo o slučaju s Brača i Studencu koji je, po navodima otočana, krenuo u otkaze djelatnicama zbog pandemije koronavirusa.
Čak su i načelnici tamošnjih Općina i gradonačelnica Supetra poslali zajednički dopis u kojem mole upravu Studenca da nađu zajedničko rješenje, a o cijelom se slučaju očitovao i ovaj trgovački lanac.

U priopćenju kojeg su, očito, kopirali i slali svim medijima na upite kazano je kako nije istina da se krenulo u otkaze te da nisu istinite priče kako je 16 djelatnica dobilo otkaz. 

Iako to u našem službenom upitu nismo ni spomenuli u odgovoru iz Studenca objasnili su situaciju s otoka.

- Istina je da nisu ponuđeni novi ugovori o radu za sedam zaposlenih u Studenac trgovinama na otoku Braču, gdje ukupno zapošljavamo 148 radnika, a koji prema prethodno dogovorenim uvjetima s djelatnicima regularno ističu 31. ožujka 2020., kazali su.

Istaknuli su i kako Studenac stalno zapošljava ukupno 3.238 djelatnika u 533 trgovine duž jadranske obale i na otocima.

- Obzirom da smo dijelom hrvatskog gospodarstva, i mi smo pogođeni posljedicama koronavirusa i naš prvi prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenike, a posebno za one s kojima imamo potpisane ugovore o radu na neodređeno vrijeme, naglasili su iz Studenca.

Kazali su i kako nisu neosjetljivi na specifičnu situaciju pa su tako, kažu, donijeli odluku da će djelatnicama kojima ističu ugovori isplatiti uskrsnice, kao i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima, kao i svim ostalim zaposlenicima koji rade u trgovinama i na skladištu, o čemu je već ranije donesena odluka Uprave.

- Uz to, donijeli smo i odluku da ćemo njihove eventualne aplikacije na radna mjesta koja će biti otvorena ukoliko dođe do promjene situacije prioritizirati, zaključili su.
hr Mon Mar 30 2020 12:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81cc9229111c8fb78b4601/80

SPLITSKI SDP Protivimo se Pravilniku koji daje ovlasti ministrici da ocjenjuje i zaključuje ocjene!

Nastavni sadržaji se, kažu SDP-ovci, mogu nadoknaditi, ali učenike, njihove roditelje i nastavnike treba zaštiti od dodatnog stresa.
Suzana Kačić Bartulović, profesorica Ekonomske škole, predsjednica Savjeta za obrazovanje SDP-a Split i voditeljica međužupanijskog Savjeta za obrazovanje za Dalmaciju poslala je priopćenje u kojem naglašava kako splitski SDP traži od resorne ministrice da se u ovim kriznim vremenima bavi interesom djece i obitelji.

Nastavni sadržaji se, kažu SDP-ovci, mogu nadoknaditi, ali učenike, njihove roditelje i nastavnike treba zaštiti od dodatnog stresa.

- Svi smo u strahu od pandemije, Zagreb je i dalje potresen elementarnom nepogodom, nemaju svi učenici i sve obitelji iste uvjete za rad i provedbu online nastave, puno je otvorenih pitanja i nesigurnosti. Mislimo da je najvažnije sačuvati optimizam i motivaciju svih uključenih u online nastavu, posebno onih najranjivijih. Nitko ne spominje što će i kako rješavati djeca koja nemaju uvjete sjediti za računalom 5-8 sati dnevno, što će djeca s poteškoćama, što će oni čije su kuće nastradale u potresu, što će oni koji imaju bolest u kući ili egzistencijalnu ugrozu?

Neugodno smo iznenađeni posljednjim medijskim istupima i izjavama ministrice Divjak, kao i Pravilnikom o dopuni pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnim i srednjim školama koji je 28. ožujka poslan na javnu raspravu.

Protivimo se novom Pravilniku koji uvodi centralizaciju i ministrici daje sve ovlasti pa tako i mogućnost da ona ocjenjuje i zaključuje ocjene.

Istovremeno, ministrica kaže da je njoj dopustivo prepisivanje ili pomoć ukućana kod moguće online mature! Ako njoj predamo sve ovlasti, onda smo u ozbiljnom problemu. Nije li ova njena izjava ogledni primjer mogućih koruptivnih radnji jer se maturantima sugerira rješenje: „udomiti“ profesore predmetnih ispita u vrijeme pisanja ispita i eto dobrih rezultata. Ministrica mora poštivati trenutne zakone i pravilnike pa tako, između ostalih, i onaj o provedbi državne mature. Jedini za to ovlasten je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje.

Molimo nadležno Ministarstvo da u provedbi Nastave na daljinu uvaži odredbe članka 62. Ustava Republike Hrvatske, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika oosnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama urazvoju .
Platforme za online nastavu se nesigurne, neujednačene i često imamo tzv. „zagušenje i pad sustava“ pa predlažemo Carnetu i ministarstvu da napokon osiguraju tehničke uvjete kako bi učenici i nastavnici mogli raditi kad i kako žele.

Svi smo se neočekivano našli u situaciji koja nikome nije ugodna ni željena, utješimo najmlađe, zaštitimo one najranjivije i – slušajmo struku!, napisali su splitski SDP-ovci.
hr Mon Mar 30 2020 12:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf7ba8029111cd9bb8b45d9/80
Foto: pogled.ba

U Mostaru jutros preminuo prvozaraženi koronavirusom

Pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju, kako je ranije na konferenciji za medije potvrdio i dr. Jurica Arapović, ispred Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.
Prvozaraženi pacijent u Mostaru jutros je preminuo, potvrdio je ravntelj SKB Mostar Ante Kvesić za Bljesak.info.

Pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju, kako je ranije na konferenciji za medije potvrdio i dr. Jurica Arapović, ispred Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar.

Podsjećamo, prvi zaraženi pacijent u mostarsku bolnicu primljen je sa 16. na 17. ožujka 2020. godine. Uz ovog pacijenta, kako je to službeno priopćeno, zaražena je i njegova supruga.

Dan prije potvrde zaraze COVID-19 u Sveučilišnu kliniku Mostar primljena su dva pacijenta sa šireg područja Mostara- otac i sin, a po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti.

No, iako je preminuli u priopćenju za javnost tvrdio kako je izložen linču te da nije bio izvan Mostara, još uvijek se ne zna, ako je to tako, tko je nulti pacijent i tko je zarazu donio u Mostar. U cijeli slučaj uključilo se i Federalno ministarstvo, koje bi trebalo donijeti odluke o smjenama zbog propusta u radu, te Tužiteljstva HNŽ, koje je o ovom slučaju podiglo istragu. 
hr Mon Mar 30 2020 12:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

DOBRE VIJESTI U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa

Na Odjelu infektologije je hospitalizirano trinaest pacijenata dok je kod jedanaest pacijenata potvrđen COVID-19.
Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije obavijestio je da danas nema novooboljelih od koronavirusa.

Na Odjelu infektologije je hospitalizirano trinaest  pacijenata dok je kod jedanaest pacijenata potvrđen COVID-19. Nitko od pacijenata nije na respiratoru. Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 464 osobe od kojih je 120 bilo u kontaktu s oboljelima.

U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedenih mjera.

Preko Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, zaštitna oprema se kontinuirano doprema iz robnih rezervi i raspoređuje unutar ustanova zdravstvenog sustava Šibensko-kninske županije.

I dalje apeliraju na stanovništvo da poštuju sve mjere i preporuke struke i da izlaze vani samo ako je izlazak neophodan jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti širenje epidemije.
hr Mon Mar 30 2020 11:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .