Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e3e8d2b29111c8c2f8b4594/80

Strava na Firulama: Učenici se presvlače uz derutne zidove, urušene pločice, vlažne krpe i miševe

Slike i užasan video bile su potvrda pravog kaosa. Miš koji skače iz smeća bio je, tvrde, vrhunac svega
Klinički bolnički centar Split. Mjesto koje je u proteklom vremenu sinonim za skandal. Posljednji je onaj na adresi kardiokirurga kojeg je djelatnik bolnice optužio za nesavjesno liječenje. Afera se dogodila i s kiretažom, a onda i sa primanjem mita na Firulama. Ta splitska bolnica poprište je još jednog, u najmanju ruku, užasnog slučaja.

Sestre i tehničari iz Zdravstvene škole u Splitu obratili su nam se s pričom koja, samo na prvi pogled, izaziva jezu, osjećaj nelagode i trenutnog zgražanja.

Sporna u cijeloj situaciji je garderoba koju koriste ovi učenici na praksi na Firulama. Ako se takav prostor zapravo i može nazvati ljudski dostojnom i prikladnom garderobom.

Krenimo od početka. Medicinske sestre i tehničari, uz obrazovni program u školama, praksu pohađaju u bolnicama. Dio njih iz splitske Zdravstvene škole svoje odabrano zanimanje imaju priliku u stvarnosti provoditi na Firulama. 
Garderoba za sestre i tehničare u toj splitskoj bolnici prije nekoliko mjeseci doživjela je poplavu, a učenici su iz te premješteni u jednu improviziranu prostoriju. Prostoriju ni nalik na garderobu, ali i prostoriju koja je bila kakvo-takvo mjesto za odlaganje stvari.


Urušeni zidovi, pod s pločicama koje su razbijene i krpama koje skupljaju vlagu te pokriven drvenim daskama kako bi se sakrila urušenost na tlu. Tek je to dio pravog horora u 'Dnevnoj bolnici - psihijatriji'. Do prije nekog dana na vratima improvizirane garderobe stajao je taj natpis pa su ondje 'upadali' pacijenti i viđali učenice i učenike polugole.

- Jučer su stavili natpis da ne odlažemo svoje stvari u ormare, a gdje da ih stavimo?, napisali su nam učenici koji se, kako kažu, osjećaju zaboravljenimaisfrustiranimaomalovaženima i ljutitima.

Slike i užasan video bile su potvrda pravog kaosa. Miš koji skače iz smeća bio je, tvrde, vrhunac svega. 
- Svaki put bi bilo sve više i više omalovažavanja. Nije nam shvatljivo da studenti iz drugih zemalja se presvlače u lijepoj i uređenoj garderobi, a da smo mi zapravo, 'zadnja rupa na sviralu'.
Pa nas onda pitaju zbog čega idemo van ove naše države, govori naša sugovornica spominjući kako su se čak na prvu i pomirili sa situacijom, ali kako su stalno tražili rješenje tog problema tako je i rastao inat da sve, priča nam, prenesu javnosti.Kucali su učenici na nekoliko adresa. Svojim mentorima su govorili o stanju, čak su mentori i pred njima zvali ravnateljicu Zdravstvene škole koja je, potom, kontaktirala i službe u bolnici. Nakon višestrukih pokušaja i ponavljanja istog scenarija rješenja i dalje nije bilo. 

Pokušali smo, stoga, doznati gdje je cijela situacija zapela. Prva stanica bila je ravnateljica Zdravstvene škole u Splitu Mirjana Kurtović. Iako navikla na pitanja oko fasade, koja je u ovom tjednu pala i peti put, srdačno nam je odgovarala na pitanja oko grozote na Firulama.

- Garderoba koja je naša bila je poplavljena pa su učenici privremeno prebačeni u hodnički prostor kod nekih ormara koji bi, po riječima iz Bolnice, trebali postati dio Dnevne bolnice. Prostor je jako loš, derutan, a ormari su bili prastari. Jedino dobro je bilo što je se prostor mogao zaključati, situaciju objašnjava Kurtović i navodi kako su je zvali iz bolnice i kazali kako je njihova stara garderoba baš prije neki dan obnovljena.

Bila je, kaže ravnateljica, u derutnim prostorima, ali i rekla kako su se, miševi kao pojava, dogodila samo jednom.
- Da je idealno u bolnici - nije! Sestre koje drže nastavu s njima imaju sličan prostor, ali ja tu ne mogu puno napraviti. Svaki puta ponudim i da platimo uređenje prostora, a samo zahtijevam da se prostor osigura. Vrlo je teška situacija u bolnici s prostorom. Vječno se nešto preuređuje, odgovara na naše pitanje Kurtović i govori kako bi se slična stvar mogla dogoditi i na Križinama.

- Moje je mišljenje da netko pravi namjerno skandal više nego što treba, zaključila je naš razgovor i uputila nas na glavnu sestru u bolnici Firule.


Broj smo pronašli na internet stranicama bolnice. Tijekom petka i u subotu ujutro pokušavali smo dobiti nekog na dva postavljena kontakta. Do trenutka zaključenja ovog teksta nismo uspjeli unatoč upornim pokušajima pozivanja.

U nadi da će se stanje popraviti i da će konačno više distanci pokušati već jednom osvjetlati obraz zdravstvu u Hrvata čekamo odgovore iz bolnice. 

Zasebnim slučajevima, kao i ovim o kojemu pišemo, jedino su dvije stvari rasplet u budućnosti - slučajevima iz bolnica i dalje će se utjerivati strah i nelagoda ljudi pri svakom posjetu ustanovama koje bi trebale pružati pomoć, a mladi doktori, sestre i drugi djelatnici svoj će zvjezdani put pronaći van granica lijepe nam domovine.

Tužno i posve sramotno. 


hr Sat Feb 08 2020 11:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53f78829111c0c4d8b4682/80
Foto: Canva

Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj: Darujte lektire za Dječji dom Maestral

Gradska knjižnica Marka Marulića Split i ove se godine pridružila obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

Osim što se 14. veljače obilježava Valentinovo i slave ga zaljubljeni, mnogi ne znaju da se istoga datuma obilježava i Međunarodni dan darivanja knjiga.

Međunarodni dan darivanja knjiga pokrenula je dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine, s namjerom da se kod djece i odraslih potakne interes za čitanjem.


Knjižničari, dječji vrtići, udruge, ustanove i pojedinci obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Gradska knjižnica Marka Marulića Split i ove se godine pridružila obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga te od 14.veljače organizira akciju prikupljanja i darivanja novih i rabljenih, ali očuvanih lektira.  

Lektire za osnovnu i srednju školu možete donirati na Odjelu za djecu i mlade u Središnjoj gradskoj knjižnici, u Ulici Slobode 2 koje će se ove godine proslijediti u Dječji dom Maestral.


hr Mon Feb 24 2020 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53ea5529111c6a508b456b/80

Prava slika društva: Koliko god je užasan imotski krnjo, toliko je užasna i količina govora mržnje prema Imoćanima na društvenim mrežama

Spaljivanje krnje u Imotskom doslovno je zapalilo atmosferu u državi. Performans je izazvao brojne reakcije, a Imotski i Imoćani glavna su tema.

Cijeli slučaj zapravo je najbolji primjer polarizacije društva. S jedne strane negiranje prava manjina, s druge mržnja i netrpeljivost prema neistomišljenicima. U našoj zemlji stvari tako dobro funkcioniraju da ljudi jednostavno nemaju na što drugo prigovoriti, odnosno o čemu konkretnijem argumentirano raspraviti.

U Imotskom se, tradicionalno, tijekom manifestacije maškara pali Bako, najčešće kartonski prikaz dobro poznatog lika iz javnog života. Kroz povijest su 'čast' da njihova kartonska izdanja budu zapaljena doživjeli brojni političari i umjetnici.

Ove godine poruka s imotskih maškara ipak je ozbiljnija. Zapalila se na glavnom imotskom trgu kartonska lutka koja je simbolizirala istospolni par s djetetom koji je prikazan kao SDP-ov političar, Nenad Stazić.

Nesumnjivo je djelo organizatora maškara neukusno, posebno uzevši u obzir činjenicu da se takvo spaljivanje dogodilo pred djecom.

Ipak, treba reći da je u našem društvu dosad prihvaćen cijeli niz društveno i moralno upitnih umjetničkih performansa, pod izgovorom umjetničke slobode. Zaista ne postoji diferencija između javnog i očitog ispoljavanja rugla i netrpeljivosti prema nekoj od religija od scena koje su se vidjele u Imotskom.

To apsolutno ne znači da bi javno vrijeđanje ili pozivanje na mržnju trebalo biti prihvaćeno. Dapače, svi se možemo složiti da je pravo na obitelj i dostojanstvo itekako usporedivo s pravom na slobodu vjeroispovijesti.

Ipak, što u je ovom slučaju još alarmantnije, a nažalost nije u fokusu medija, je količina mržnje koja se ispoljava prema Imoćanima. Ako je suditi po društvenim mrežama, svaki put spominjanje Imotskog i njegovih žitelja izaziva grozne, zastrašujuće reakcije.

Tako se u komentarima na društvenim mrežama moglo naći pozive na linč, žaljenje što Imoćani ranije nisu 'smaknuti', prijedloge da im se oduzmu politička prava.

“Primitivci“, “retardi“, “odvratni svijet za sebe“, “stoka koja je u povijesti palila djecu i ljude samo je šteta šta tu stoku nije potamnilo kad je trebalo“, “evolucijski nisu dalje od pećine, a ni ta dječurlija neće biti bolji ljudi“,… samo su neki od komentara.

U komentarima se poziva i na spaljivanje organizatora karnevala.

Imam upaljač, imam volju i spreman sam zapaliti ovo smeće… da se malo smijemo mojoj šali… Pridružite mi se…


Tko će i kada od dežurnih političara pozvati slavne institucije da zaustave javne izljeve mržnje i na taj način zaštite dostojanstvo i osobnost stanovnika Imotskog i okolice?

U moru doista svakakvih komentara, bilo podrške ili poziva na linč, pronašli smo i komentar jedne Imoćanke.

Iskreno, ovo je nepotrebni javni (medijski) linč na cijelo jedno mjesto. Ja sam osobno svjedočila kada je istospolni par bio na godišnjem odmoru u Imotskoj krajini 14 dana. Da smo mi Imoćani toliki homofobi, u ta dva tjedna bi se nešto desilo. Ali nije! Nitko ih nije ružno pogledao, a kamoli im nešto rekao ili ih napao. Također sam u više navrata u centru ovog istog Imotskog vidjela gay parove koji su bez zadrške pokazivali svoju ljubav. Dodirima i poljupcima kao i ostali heteroseksualni parovi. Nitko ih nije s osudom pogledao, a kamoli uvrijedio.

Da li je ikada izašao u novinama članak da su Imoćani u svom gradu nekoga fizički ili verbalno napali radi spolne orijentacije? S druge strane, ja sam večeras pročitala komentare ispod svih članaka na ovu temu. Je li žalosno da ja kao Imoćanka čitam kako nas sve treba “potamaniti“, kako smo “svi smeća od ljudi“, “kako je tu razvoj svijesti jednostavno stao“, “bilo bi pametnije cijelo mjesto spaliti“ i još puno sličnih uvreda.

Što je ovo? Jesu ti komentari govor mržnje ili možda samo sloboda govora? Neka mi netko objasni jer sam ja očigledno po komentarima većine “zatucana seljanka“… ali isto tako zbog puno dobrih strana baš ponosna na svoje.!“


hr Mon Feb 24 2020 16:28:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53f2ee29111c09508b45b1/80

Oglasio se i Milijan Brkić o imotskom krnji: 'Postavlja se pitanje gdje je granica i kada je to umjetnička sloboda?'

Što je umjetnika sloboda, a što govor mržnje zapitao se Brkić

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a na svom je Facebook profilu komentirao goruću temu imotskog krnje. Status prenosimo u cijelosti.

Vrijeme je karnevala ili poklada, maškara, vrijeme kada se ljudi maškaraju i u skladu s tradicijom i običajima žele ukazati na neke aktualne pojave u društvu, koje su često puta upućene i nama političarima. Te su poruke GLAS NARODA, koje kroz maškaranje, humor, ali i satiru, trebamo prepoznati.

Pamtimo karnevale na kojima su spaljene lutke s likovima predsjednika i premijera, političara, biskupa i uz odaslane poruke naroda, svi bismo se trebali zapitati i zamisliti jesmo li bili u stanju tijekom godine slušati što nam narod poručuje. Ili se dižemo na zadnje noge kada na nekom karnevalu maškare spale lik i djelo nekog političara.

Želim naglasiti da je za najoštriju osudu svaki čin širenja govora mržnje i netolerancije prema bilo kome u našoj Hrvatskoj. Ali isto tako, postavlja se pitanje gdje je granica i KADA JE TO UMJETNIČKA SLOBODA i sloboda izražavanja, kao što je to za glasnu manjinu bio slučaj u Rijeci s izloženom zastavom bivše države, zločinačkom crvenom zvijezdom pod kojom su se dogodili brutalni ratni zločini, a kada je to govor mržnje u slučaju paljenja lutke gay para s bebom na karnevalu u Imotskom, kao što to danas pišu brojni napisi.

Kao slobodno i demokratsko društvo svi bismo zajedno trebali raditi na tome KAKO BITI TOLERANTNIJI, i ne reagirati samo kada stvari shvaćamo osobno. Budimo iskreni prema sebi, i odgovorni prema onima koji su nas birali. Poruke s karnevala su glas naroda upućene nama političarima zbog njihova nezadovoljstva, i našeg nečinjenja i ignoriranja.

Hrvatski branitelji borili su se za demokraciju i slobodu govora. Svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje, stav i jasno sam izrekao svoj stav protiv udomljavanja djece od strane istospolnih parova, ali isto tako sam za to da ne odričemo pravo drugima i drugačijima na njihov stav i mišljenje bez obzira slažemo li se s time ili ne.

Učinimo sve da naša djeca i buduće generacije žive i rastu u BOLJEM I TOLERANTNIJEM DRUŠTVU ne odričući se svog identiteta, svjetonazora, svoje tradicije, katoličke vjere i povijesti našeg naroda!

hr Mon Feb 24 2020 16:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53cceb29111cc74f8b45a0/80

Vlada RH: Odupiremo se svakoj vrsti govora mržnje i agresije

Iz Vlade RH poručili su kako osuđuju čin iz Imotskog.

- Tradicionalno spaljivanje karnevalske krnje obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se "sudi" onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. 

To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo.

Naš pristup je da se odupiremo svakoj vrsti govora mržnje i agresije - političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i pridonosi podjelama u društvu.“, stoji na službenim stranicama Vlade.

hr Mon Feb 24 2020 14:17:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .