Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cf289f629111cecb58b457c/80
Foto: Pixabay

Svakom trećem uvezenom rabljenom automobilu nedostaju zračni jastuci!

U postupku tehničkog pregleda provjerava se samo SRS signal zračnih jastuka, kojeg krimogeni izvoznici/trgovci rabljenih automobila zavaravaju ugradnjom otpornika na mjestima nedostajućih zračnih jastuka...

Automobil je opremljen dijagnostičkim sustavom te se preko SRS (Supplementary Restraint System) priključka može provjeriti jesu li ugrađeni zračni jastuci. No, kao što se elektronički modul automobila može zavarati umetanjem lažne utičnice sigurnosnog pojasa, radi isključenja upozoravajućeg signala, tako se umjesto zračnih jastuka ugrađuju otpornici, a sve se potom pokriva novim oblogama i lajsnama, koje se usto dodatno lijepe super-ljepilom da im možemo skinuti, javlja autoportal.hr

Bez rastavljanja vozila, a to prodavači u pravilu ne dozvoljavaju, kupac ne može provjeriti kupuje li 'mačka u vreći', odnosno da u sudaru neće moći računati na pomoć zračnih jastuka. Prodavači, usto, lukavo u kupoprodajni ugovor umeću 'viđeno-kupljeno'. Na našem tehničkom pregledu, kao i ostalim zemljama EU-a, koja se suočavaju s istim problemom, koji nije sustavno riješen, provjerava se samo SRS signal (koji se lako može zavarati), a nije predviđeno rastavljanje da se vidi jesu li zračni jastuci zbilja ugrađeni.

Problem bi se mogao jedino riješiti ako bi se na razini EU-a uveo 'Registar oštećenih vozila', u kojem bi bile VIN oznake (kolokvijalno 'brojevi šasija') svih vozila kojima se pri sudaru otvorio barem jedan zračni jastuk. Za takva bi vozila trebao biti propisan posebni postupak tehničkog pregleda, uz nužna rastavljanja. 

Dio problema mogao bi se riješiti ako bi se u postupku uvoza (unosa) evidentirala oštećena vozila te njihove VIN oznake dostavljale Centru za vozila Hrvatske. No, to ne bi riješilo problem brojnih vozila, koja stižu vizualno besprijekorno, ali fušerski popravljena u inozemstvu iz bivših zemalja Istočnog bloka, gdje su troškovi popravka znatno niži.

Kako bi se riješio problem, nužan je sklop mjera:

1. Za nova vozila s pet zvjezdica za sigurnost treba za 50 posto smanjiti trošarinu (PPMV), a ako imaju i sustave za upozorenje napuštanja trake te autonomnog kočenja, potpuno.

2. Pri kupnji rabljenog automobila, pogotovo premium uvezenog iz inozemstva, treba unaprijed računati na muljažu s kilometražom i zatajenim karambolom, riješenim vizualno dobrim, a nestručnim i nečasnim popravkom te u postupak kupnje ići sa stručnom osobom, odnosno automobil provjeriti u ovlaštenom, odnosno kvalitetnom servisu.

3. U kupoprodajnom ugovoru kupcu odgovara navesti kako prodavač jamči da automobil nije imao teži sudar te da se prodaje sa svim tvornički predviđenim dijelovima i sklopovima. No, s ovom stavkom može biti problema, jer otvara mogućnost da časni prodavači naknadno budu izmanipulirani i ucijenjeni od nečasnih kupaca, koji mogu za posljedice naknadnog sudara teretiti prodavača.

4. Ako se imalo sumnja u prevaru, odmah, po mogućnosti isti dan nakon kupnje rabljenog vozila treba provesti postupak kontroliranog skidanja/rastavljanja potrebnih dijelova (što prodavači ne dozvoljavaju) u ovlaštenom servisu (što je najsigurnije, ali i najskuplje) ili drugom legalnom servisu. U slučaju utvrđivanja prevare treba odmah od prodavača tražiti raskid ugovora uz povrat novca, ili isplatu umanjenja vrijednosti. Ako prodavač na to ne pristane, što mu treba odmah najaviti, treba otići na policiju, nakon čijeg zapisnika i postupka slijedi pravni postupak.

5. Carinske službe, pri postupku uvoza (unosa) oštećenih vozila trebaju evidentirati i poslati VIN oznake u Centar za vozila Hrvatske, koji ih pri tehničkom pregledu treba posebno prevladavati.

6. Ministarstva prometa i pravosuđa te CVH i HAK trebaju lobirati pri nadležnim tijelima uvoženje 'Registra oštećenih vozila', jer su navedene teške manipulacije već globalno prepoznate kao velik problem.

hr Sat Jun 01 2019 16:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac2126d2af47f9e558b4883/80
Foto: makarska-info.hr

Treba li u Makarskoj zabraniti novogradnju? 'Brojne zgrade su na septičkim jamama'

Zamišljeno je kao luksuzna, atraktivna lokacija urbanih vila za odmor, a danas je sinonim za potpuni kaos i nered

Hrvatska se obala, a posebno  makarsko priobalje bori protiv betonizacije. U nekim djelovima grada više ne postoje zelene zone, šume, parkovi, ali ni primjerice kanalizacija ili nogostupi. 

Pitanje je stoga je li Makarska prvi grad u kojem treba potpuno zabraniti novu gradnju prije nego se uguši u betonu?

Urbanistička slika Makarske i šire okolice, danas je kaotična arhitektonska slika, a vrijeme je najbolji pokazatelj što se dogodilo s Velikim Brdom. Prvotno zamišljeno kao luksuzna, atraktivna lokacija urbanih vila za odmor, danas sinonim za potpuni kaos i nered.

- Postavlja se pitanje zbog čega, čemu i zašto ljudi ruše sami svoju vrijednost. Po meni je to jedan intelektualni poremećaj. Grade se objekti gdje bi trebali i gdje ne bi trebali. Tu nema nikakvih kriterija", kaže Ivan Šimić iz SOS Osejava.

Način na koji se grad razvija garantira vrlo skori kolaps. Makarska je na rubu katastrofe, kaže Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a koji u Makarskoj ljetuje preko 20 godina.

- Problem je što ti svi kvartovi novosagrađeni nemaju nikakve društvene sadržaje. Kako stvari stoje nisu ni građeni da bi se u njima živjelo, nego samo isključivo da bi se 20, 30 ili 50 dana u godini iznajmljivali", smatra Beus Richembergh.

- U kratkom roku je to sve upropašteno, upravo zbog te silne pohlepe oko gradnje zbog prevelike izgrađenosti, tako da se i te vile više ne mogu ni prodat, ni darovat", kaže Jagoda Martić, potpredsjednica Gradskog vijeća Makarske.

Gradonačelnik nije odgovarao na pozive, pa je tako i odgovor na pitanje koliko je izdano građevinskih dozvola u proteklih 5 godina, bilo nemoguće dobiti, piše vijesti.hr

- Prestrašno je. Ono što je još strašnije je to da su brojne zgrade na septičkim jamama, pa onda imate problem sa zagađenjem mora i svega ostaloga. Dakle, mi sami smo ti koji režemo granu na kojoj trenutno sjedimo, živimo, radimo", tvrdi Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice grada Makarske.

- Turistička zajednica kaže, ima slogan Makarska u zagrljaju prirode, ako ovako nastavimo vrlo brzo dolazimo do toga Makarska u zagrljaju betona", zaključuje Martić.

hr Sun Sep 22 2019 20:43:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d87932429111c7d8a8b46fb/80

Besplatna informatička edukacija u kotaru Lokve

Edukacija se održava ovog utorka, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.
Uz veliku pomoć Splitsko Dalmatinske županije i grada Splita Udruga za edukaciju građana organizira i poziva sve građane Splita i naše županije da se priključe tečaju informatike i rada na pametnom telefonu ovaj utorak  24.09.2019. u 09:00 u prostorijama gradskog kotara Lokve, Šižgorićeva 5, 21000 Split.

Tema edukacije je prijenos i spremanje fotografija s pametnog telefona na računalo kako bismo oslobodili prostor na pametnom telefonu. 

Ulaz je besplatan, svakog polaznika očekuje elektronsko izdanje skripte za starije "Rad na pametnom telefonu" koju daruje grad Split. 
hr Sun Sep 22 2019 17:28:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8767e829111c838a8b469c/80
Foto: Facebook

Ministrica Divjak poslala poruku: Nitko ne zaslužuje nasilje, nitko ne smije trpjeti nasilje

Pogledajte video...
Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom toga, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je videoporuku naziva "Moram ti reći nešto važno, molim te poslušaj" putem svog Facebook profila. 

- Nitko ne zaslužuje nasilje, nitko ne smije trpjeti nasilje. Nemoj trpjeti nasilje, prijavi nasilnika i prekini šutnju. Kao društvo trebamo prestati šutjeti, svi trebamo dati podršku, a ti zaslužuješ bolje i vrijediš više. - poručila je ministrica.


hr Sun Sep 22 2019 14:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58947192b47398420c8b45a1/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Prije točno 20 godina na sudu su ubijene tri žene

U brojnim se gradovima obilježava mimohodima i prigodnima programima, a na mjestu tragedije položeni su vijenci i zapaljene svijeće
Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u znak sjećanja na stravično ubojstvo tri žene na Općinskom sudu u Zagrebu prije 20 godina. U brojnim se gradovima obilježava mimohodima i prigodnima programima, a na mjestu tragedije položeni su vijenci i zapaljene svijeće. - piše HRT

Ivana Mašić, predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu, kazala je da se svake godine okupljaju ispred vrata kako bi se sjetili nevinih žrtava, ali i zato da bi poslali jasnu i nedvosmislenu poruku da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, izjavio je da smo ove godine svjedočili tome da se u Đakovu u centru za socijalnu skrb dogodio manijakalni zločin.

- Na nama je da gradimo jedan bolji sustav, gdje ovakvih stvari neće biti. Uloga pravosuđa je da, kada se nažalost, tako nešto i dogodi, da budemo brzi u postupcima i da izričemo kazne koje će biti odvraćajuće, dodaje.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kazao je kako je u Hrvatskoj nažalost nasilje u porastu - nasilje prema drugačijima po bilo kojoj osnovi ili pak onima koji su slabiji. U Hrvatskoj su u pravilu uvijek to žene. Zbog toga smo zabrinuti jer se Istanbulska konvencija ne provodi.

Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a, izjavila je da je stopa nasilja izuzetno visoka. Forum žena SDP-a smatra da se moraju izdvojiti ozbiljna financijska sredstva za provedbu Istanbulske konvencije.

U znak sjećanja na nevine žrtve nasilja i u spomen na zločin koji se prije 20 godina dogodio u zgradi Općinskog suda u Zagrebu, u Uredu predsjednice Republike na Pantovčaku postavljeno je 20 ruža. 
hr Sun Sep 22 2019 13:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .