Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5825c4891eea8f97af8b45f7/80
Foto: Vlada RH

Plenković: Za 150.000 građana otpisan dug do 10.000 kuna plus kamate

Provedbom Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio prije dva dana, od subote su otpisani dugovi 150.474 građana koji su imali dug prema državi do 10.000 kuna plus kamate, a iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, izvijestio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

Plenković je u izjavi u Banskim dvorima naglasio da je Vlada, kako bi riješila problem insolventnosti građana čiji su računi bokirani, predložila Saboru tri zakona prijedloga koji su usvojeni - Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, te izmjene Zakona o stečaju, a u izradi je i četvrti - novi Ovršni zakon.

Riješiti dio problema 326.379 građana

Uredno ispunjenje dugova je standard kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštivati jer je to jedno od osnovnih načela obveznih odnosa, kao i procedure naplate preuzetih obaveza. Dugove treba podmirivati, kazao je Plenković.

"Međutim, isto tako smo Vlada koja je svjesna teškoga stanja u kojem se našao dio naših sugrađana, socijalno smo osjetljivi i stoga smo s tri zakonska prijedloga željeli riješiti dio problema koji se odnosi na čak 326.379 naših sugrađana koji su bili blokirani 31. svibnja 2018. godine", dodao je.

Ukupni dug koji su oni imali je 43,6 milijardi kuna, a na to ide otprilike još oko 22 milijarde kuna kamata, rekao je Plenković te iznio prve podatke o primjeni Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama.

Smisao tog zakona je otpis duga do 10.000 kuna od države i pravnih osoba kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik, poput HRT-a ili HZZO-a, i to građanima koji su bili u blokadi na dan 31. prosinca 2017.

"Tijekom vikenda, dakle bez ikakve inicijative, papirologije, poduzimanja bilo kakvih radnji blokiranih sugrađana, Financijska agencija (Fina) je krenula u provedbu zakona i uspješno provela prvu mjeru, što znači da je izvršen otpis duga za 150.474 građana koji su imali dug prema državi i s državom povezanim osobama u iznosu od 10.000 kuna plus kamate", izvijestio je premijer.

Ukupno otpisano 1,338 milijardi kuna

U Zagrebu je tako otpisan dug 28.743 građana, u Splitu 4302, Osijeku 3701 i u Rijeci 3842 građana, a od ukupnog broja od 150.474 u potpunosti je deblokirano 6248 građana.

Ukupan iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, od čega je glavnica nešto veća te iznosi 846 milijuna kuna, a kamate gotovo 492 milijuna kuna.

Isti zakon predviđa mjeru da takav dug otpišu i jedinice lokalne samouprave i privatni vjerovnici, primjerice teleoperateri, pa ime je Plenković u ime Vlade uputio apel da na isti način kao što je to napravila država otpuste dugove blokiranim građanima.

"Da bi ih motivirali na takav potez, predvidjeli smo u zakonu porezne olakšice u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak, kako bi upravo ti vjerovnici, kao i država i vlada, iskazali socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima", dodao je Plenković.

Podsjetio je da Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama predviđa i treću mjeru - poticajni model reprograma poreznog duga za blokirane građane. "Oni koji su u blokadi mogu u razgovor s nadležnom poreznom upravom vidjeti kako reprogramirati vlastiti dug", kaže.

Uskoro i Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima

Početkom kolovoza na snagu stupa i Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, usmjeren prema destimulaciji blokada računa koje traju dulje od tri godine, te se uvodi obustava postupanja Fine ako se tražbina nije naplatila u cijelosti u roku tri godine, uz dodatni uvjet da u posljednjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

Vlada od provedbe toga zakona, rekao je premijer, očekuje smanjenje broja blokiranih građana za oko 70.000 i iznos blokade od oko 30 milijardi kuna.

Plenković naglašava da se tu ne radi o otpisu ili otpustu duga, već o deblokadi računa za otprilike 70.000 građana i iznos od oko 30 milijardi kuna.

Izmjene Zakona o stečaju potrošača, koje stupaju na snagu početkom iduće godine, treći su dio iz paketa usmjerenog na pomoć blokiranima.

Cilj je smanjiti broj blokiranih za 150.000

Izmjenama zakona će se pojednostaviti stečaj potrošača kako bi se u fleksibilnom postupku dugotrajno blokiranima za iznos glavnice do 20.000 kuna pružila mogućnost da se oslobode obveza, a obuhvatilo bi se više od 80.000 ljudi.

Cilj je svih mjera, naglašava premijer, značajno smanjiti broj blokiranih građana. "Naša intencija je da to bude otprilike za oko 150.000 ljudi i iznos evidentiranoga duga za oko 33 milijarde kuna po blokiranim računima", naveo je.

Ističe kako to nije sve, jer se radi na novome Ovršnome zakonu. Radna skupina je pri kraju posla pa će Ministarstvo pravosuđa konture novih zakonskih rješenja predstaviti Vladi, nakon čega slijede javna rasprava, savjetovanje, te predlaganje novog zakona i upućivanje u saborsku proceduru.

"Cilj je osuvremeniti i učiniti ta rješenja bržim, jednostavnijim i troškovno značajno jeftinijom nego dosad, te zaštititi dostojanstvo i egzistenciju ovršenika", dodao je Plenković i izrazio uvjerenje da će sva zakonska rješenja imati jasne efekte za više od 320.000 blokiranih građana.

hr Mon Jul 23 2018 15:59:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Pacijenti izabrali: Ovo su najbolji doktori u Dalmaciji

Cilj stvaranja liste je da na temelju iskustava pacijenata stvaramo, što je moguće, realniju sliku o pojedinim doktoricama i doktorima

Portal najdoktor.com po peti put je objavio listu najbolje ocijenjenih doktora u Hrvatskoj. 

Kako su naveli, cilj stvaranja liste je da na temelju iskustava pacijenata stvaramo, što je moguće, realniju sliku o pojedinim doktoricama i doktorima.

Kriteriji prema kojima su birali najbolje liječnike su:

a) ukupan broj komentara;

b) odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i

c) kvaliteta samih komentara. (neargumentirani komentari se nisu uzimali u obzir).

Napominju kako komentari koji su se odnosili na vrijeme čekanja i osoblje nisu se uzimali u obzir iz razloga što u mnogim slučajevima doktorice i doktori ne mogu birati osoblje niti utjecati na broj pacijentica i pacijenata.

Moramo napomenuti kako su u ovom članku prikazani samo doktori iz Dalmacije, ali cijeli popis najboljih doktora možete pogledati ovdje.

Najdoktori 2018. godine su:

DJEČJI KIRUG:

Zenon Pogorelić – Split

DERMATOVENEROLOG:

Ivana Hlevnjak – Split

ENDOKRINOLOG:

Zoran Vučinović – Split

FIZIJATAR:

Mirjana Jukica – Split

GASTROENTEROLOG:

Miloš Lalovac – Dubrovnik

GINEKOLOG:

Slavko Marić - Biograd na Moru

Zoran Tešanović, Zoran Cikatić – Dubrovnik

Linda Zanchi – Kaštela

Nero Marinović – Omiš

Irena Marinović  - Ploče

Dubravka Branica, Zdeslav Benzon, Vedran Hrboka, Tihomir Bušić, Hrvoje Vlašić, Teo Budimir, Tatjana Postrak-Jukić, Tanja Vukušić-Pušić, Sandra Benzon, Robert Vulić, Nives Luetić, Marko Mimica, Jelena Marušić, Jakov Viđak, Dino Markovina, Baldo Obad, Ante Radić, Ante Pecotić, Ante Mršić – Split

Lidija Pejković – Solin

Nelka Tomić – Šibenik

Krešimir Vranić, Ivica Vlatković, Ilva Marić, Edita Tadić – Zadar

INTERNIST:

Robert Matutinović, Milan Marković – Split

KARDIOLOG:

Ante Anić  - Zadar

KIRURG:

Darko Krstov – Dubrovnik

Kanito Bilan, Ognjen Barčot – Split

MIKROBIOLOG:

Javorka Leko-Grbić - Split

NEUROLOG:

Darijo Sučević, Mario Mihalj – Split

NEUROKIRURG:

Vlatko Ledenko – Split

OFTALMOLOG:

Darko Batistić, Dobrila Karlica – Split

OBITELJSKA MEDICINA:

Mario Čurlin, Dragana Adžović-Andrić – Dubrovnik

Nenad Delić – Knin

Silvana Milovac, Jadranka Bandalo-Žebčević, Doris Pallaoro-Šarotić – Split

Ana Dunatov, Biljana Žigurski-Mračić, Damir Biloglav – Zadar

OTORINOLARINGOLOG:

Zlatko Kljajić, Draško Cikojević, Zaviša Čolović, Robert Tafra, Ivan-Anđelko Lisec – Split

PSIHIJATAR:

Damir Mrass, Anđelko Beg – Split

PARODONTOLOG:

Dario Bojčić - Split

PEDIJATAR:

Ivona Brbora  - Dubrovnik

Luka Stričević, Tamara Bošnjak, Vitomir Metličić, Snježana Kapor-Jeričević, Meira Kraus, Dubravko Matić, Denis Mladinić-Vulić, Blanka Labura – Split  

REUMATOLOG:

Dušanka Kaliterna-Martinović – Split 

STOMATOLOG:

Miroslav Korda – Dubrovnik

Luka Lubina – Knin

Dea Jurić-Perković, Ante Kovačić, Mia Roglić – Split

Milija Baldić-Lukšić – Trogir

Ivan Marić, Sergej Kuštera – Zadar

hr Tue Dec 11 2018 10:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0f76050e4938bf438b459a/80

Pametno: "HDZ-ova mjera za izvrsnost zove se stranačka iskaznica"

Bez zakonske osnove za osnivanje nove javne ustanove kao Centra izvrsnosti za učenike, HDZ Splitsko – dalmatinske županije uporan je u novom uhljebničkom projektu, a sve pod licemjernom izlikom dobra za našu djecu, poručili su danas iz stranke Pametno, uoči početka nove sjednice Županijske skupštine

Stranka Pametno oglasila se priopćenjem o osnivanju Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. 

Priopćenje donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično:

- Splitsko-dalmatinska županija osniva novu javnu ustanovu Učilište Centar izvrsnosti SDŽ - ustanove za obrazovanje odraslih, za koju u obrazoloženju navode kako se radi o ustanovi za rad s nadarenom djecom (?!). Ovakva se odluka ne donosi temeljem puke želje jer ona mora sadržavati i konkretnu podlogu, kažu u Pametno, poput istraživanja tržišta rada i analizu potreba za obrazovanjem odraslih, što je uvjet za izradu standarda zanimanja. Sljedeći je korak izrada standarda kvalifikacije, a sve je zajedno podloga za definiranje broja polaznika, kadrovskih i materijalnih uvjeta. Nakon toga se može pristupiti osnivanju učilišta.  

- U Strategiji obrazovanja iz 2014. na koju se Županija poziva uopće nema Centara izvrsnosti kako su ih oni zamislili, dakle nema zakonskog uporišta za ovakvu odluku. Rješenje je u transformiranju postojećih odgojno obrazovnih ustanova u centre izvrsnosti, u cjelovitom pristupu, što je pak u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje, nikako Županije. U proračunu usvojenom na zadnjoj sjednici, za 2019. godinu nigdje nema stavke o troškovima nove ustanove, sve rade 'onako', bez plana i ofrlje. Zato mi ovo vidimo kao projekt novog zapošljavanja – kaže Ante Renić, županijski vijećnik Pametno i nastavlja – V.d. ravnatelja ustanove, županov stranački kolega, daje izjave kao da je već ravnatelj ustanove. Pretpostavljamo da znaju i kako će taj budući natječaj završiti. Tu se krije svo licemjerje odluke. Koliko je to u županiji i njenim tvrtkama zaposlenih na temelju izvrsnosti? Nitko. Važna je samo stranačka iskaznica onoga koji je na vlasti ili njegovog koalicijskog partnera, ali zato će se vrlo rado naslikavati s nadarenom djecom koja će, nastave li ovako, već sutra biti u avionu za Irsku.

Zabrinjavajuća je i činjenica, navode u Pametno, kako nema statistički značajne razlike u rezultatima postignutim na natjecanjima znanja između učenika koji su bili polaznici Centara i onih koji nisu. Ako su natjecanja mjerilo opravdanosti Centara izvrsnosti, opravdanost nije dokazana.

- Osnivač uopće nema jasnu definiciju izvrsnosti. Traže od nas da podržimo osnivanje ustanove za odrasle sa sviješću da se uopće ne radi o odraslima, a sve bez potrebnih podataka i ozbiljnog pristupa. Svi smo mi za izvrsnost, želimo izvrsne škole, učitelje, učenike, ali ih treba drugačije postaviti – dodala je Lucija Puljak, županijska vijećnica Pamteno i zaključila – Ovdje se vizija izvrsnosti svodi na sliku djeteta koje samostalno, izvrsno rješava zadatke na natjecanjima. U tu svrhu izdvaja ih se iz skupina vršnjaka i izlaže drilu rješavanja zadataka i priprema za natjecanja. Uz sve pohvale za trud, to nije dovoljno za izvrsnost. Ona u suvremenom društvu uključuje ne samo znanje već i vještine - spoznajne, psihomotorne, socijalne te samostalnost i odgovornost. Taj se pristup ne može ostvariti u “centrima izvrsnosti” koji su organizirani rascjepkano po pojedinim disciplinama STEM područja, s učenicima individualcima koji dolaze iz različitih sredina, povremeno i nesustavno, nego u izvrsnoj školi koju učenik svakodnevno pohađa. Tome trebamo težiti, svim školama kao izvrsnim cjelinama. - stoji u priopćenju.

hr Tue Dec 11 2018 09:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a02a6deb9e03ef39f8b4595/80

Niske temperature, vjetar, kiša, a negdje i snijeg: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna?

Već u ponedjeljak bilo je malo hladnije nego prethodnog dana, a taj će se trend nastaviti i idućih dana

Nakon iznadprosječno toplog prošlog tjedna, jučer smo ušli u jedan koji će malo više nalikovati zimi, nešto prije njenog službenog, kalendarskog početka koji nastupa krajem idućeg tjedna. U svakom slučaju, već u ponedjeljak bilo je malo hladnije nego prethodnog dana, a taj će se trend nastaviti i idućih dana. Novom destabilizacijom atmosfere, osobito u drugoj polovini tjedna, povremeno će biti i oborina – kojih i koliko? 

Utorak će biti djelomice sunčan, uz promjenjivu naoblaku. Na Jadranu ujutro može biti malo kiše, osobito na širem zadarskom području, dok u Podravini i Baranji poslijepodne može padati snijeg, no riječ je o vrlo malim količinama i samo kratkotrajnoj, prolaznoj oborini. I jutarnja i dnevna temperatura bit će malo niže nego danas, pa će ujutro na kopnu ponovno biti mraza. Ipak, unatoč toj nižoj temperaturi neće se činiti puno hladnije jer će vjetar biti slabiji nego jučer. - piše RTL

Ostatak tjedna na Jadranu 

Na obali će u srijedu još biti pretežno sunčano. Tek će se kasno poslijepodne naoblačiti, pa navečer može biti malo kiše. Ona će češće padati u četvrtak i petak kad će biti pretežno oblačno i hladnije. Tih će se dana izmjenjivati jugo, levant i bura koji će puhati umjereno do jako. Što se tiče vikenda, vjerojatnije je da će biti malo toplije, u subotu uz kišu.

Dakle, temperatura će se idućih dana postupno spuštati. U utorak i srijedu će, slično kao i danas, ostati uglavnom suho, tek rijetko gdje uz malo kiše, na kopnu i snijega. Pred vikend će biti oblačnije, pa raste i mogućnost za oborine, na Jadranu kišu, u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije snijeg, a malo snijega moguće je i u nizinama kopna. Što nam donosi vikend, još nije sasvim sigurno. Naime, meteorološki modeli, naš osnovni alat za rad, još uvijek se dosta razilaze u svojim proračunima, no čini da će ipak pobijediti zatopljenje. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Tue Dec 11 2018 09:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfd3dce0e493849288b45bc/80
Foto: D.N.

Ministarstvo potvrdilo: Od siječnja raste plaća polaznicima stručnog osposobljavanja!

Osim povećanja naknade za stručno osposobljavanje, očekuje se i povećanje minimalne studentske satnice

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stiže nam potvrda kako od 1. siječnja 2019. raste mjesečna naknada polaznicima stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

– S obzirom da je Uredbom o visini minimalne plaće donesenoj na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 30. studenoga 2018. godine, propisano da će visina minimalne plaće za razdoblje od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine u iznositi u bruto iznosu 3.750,00 kuna, pravo na novčanu pomoć za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa utvrdit će se sukladno propisanoj visini minimalne plaće. Od 1. siječnja 2019. godine za dane provedene na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, novčana pomoć utvrdit će se u iznosu od 3.000 kuna, kažu iz kabineta ministra rada Marka Pavića. - prenosi srednja.hr

Inače, posljednji je puta ‘plaća’ polaznicima stručnog osposobljavanja porasla 1. siječnja 2018., kada se sa 2.620 kuna popela na 2.752 kune. Dakle, povišica koju će SOR-ovci dobiti novim povećanjem minimalca jest 248 kuna. Prvu naknadu u novom iznosu od 3.000 kuna korisnici će na račune dobiti u veljači 2019. godine.

Osim povećanja naknade za stručno osposobljavanje, očekuje se i povećanje minimalne studentske satnice, koja je također zakonski usklađena s minimalnom plaćom u Republici Hrvatskoj. Nova minimalna satnica za studente trebala bi iznositi 23, 43 kune.

hr Tue Dec 11 2018 08:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .