Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5af2b47d2af47ff1b98b45b7/80

Počele pripreme za Franckovo regionalno barističko natjecanje u skladu s pravilima Specialty Coffee Association

Nakon zadarskog caffe bara Kult, kvalifikacije se održavaju 10. svibnja u Fabrique pubu u Splitu; Deset finalista imat će priliku pokazati svoja znanja na finalnom natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka 1. listopada ove godine

Nakon uspješnog prvog Franckovog profesionalnog regionalnog natjecanja barista 2017. godine, počele su pripreme za ovogodišnje izdanje. Cilj natjecanja je edukacija i poticanje izvrsnosti barističkih vještina u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave te daljnja popularizacija barističkog zvanja koje zadnjih godina sve više dobiva na značaju. 

Nakon kvalifikacija u Puli (Shipyard pub) i Zadru (caffe bar Kult), slijede natjecanja u Splitu u Fabrique pubu 10. svibnja, u Maxi pubu u Zagrebu 15. svibnja te u Waldinger baru u Osijeku 29. svibnja, dok u lipnju slijede kvalifikacije u Sloveniji i BiH.   

Finalno natjecanje okupit će 10 najvještijih barista iz regije u zagrebačkome Johannu Francku 1. listopada. Ovo regionalno barističko natjecanje u organizaciji Francka provodi se u skladu s pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacija koja okuplja sve sudionike u industriji kave. Zadatak za natjecatelje je da u roku od 15 minuta pripreme 4 espressa i 4 napitka vlastite kreacije na bazi espressa, a svaki napitak mora biti identičan.  

Franck je po prvi put u povijesti prošle godine organizirao natjecanje u kojem su mogli sudjelovati konobari na nacionalnoj razini. Prilikom kvalifikacija od 15.000 ugostiteljskih objekata, 54 konobara iz pet hrvatskih regija pristupila su natjecanju, a najboljih 11 finalista iz Rijeke, Splita, Zagreba, Bjelovara, Osijeka, Pirovca i Vodica kvalificiralo se za finalno barističko natjecanje u Zagrebu. 

Prošlogodišnji pobjednik natjecanja bio je Luka Panović iz Rijeke (caffe bar Monte Cristo), drugo mjesto pripalo je Ivan Sinčiću iz Pirovca (caffe bar Rišpet), dok je treće mjesto osvojio Petar Knežević iz Šibenika (Johann Franck Zagreb)

Franck, od početka podiže ljestvicu u kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te čvrsto zadržava poziciju lidera u HoReCa kanalu, a natjecanjima poput ovog potvrđuje svoju želju za rastom i ulaganjem u ljude i vrhunsku kvalitetu kave.


hr Wed May 09 2018 10:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c40f2270e493841808b45ba/80

Željni ste dobre spize? Restoran Rus pravo je mjesto za vas!

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jan 18 2019 07:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5524d1b6d92d8638058b45ef/80

Žao nam je, ali stvar koju najviše koristite tijekom treninga je leglo bakterija

Ne perete je dovoljno često ni dovoljno detaljno.

Pogađate? Riječ je o bočici iz koje svako malo tijekom treninga popijete gutljaj vode. U toj istoj bočici često nosite zdrave napitke, smoothieje, čajeve i slično. No, čini se da je baš i ne održavate onako kako bi bilo poželjno. Barem tako tvrdi istraživanje provedeno 2018. godine u Brazilu.

Rezultati ovog istraživanja sugeriraju kako se na bočicama s vodom, osobito onima koje nosite u teretanu, može nalaziti puno više bakterija nego što mislite.

Uspoređeno je 30 čistih nekorištenih boca s 30 identičnih, ali korištenih i koje pripadaju sportašima. Pokazalo se kako je 83 posto korištenih boca kontaminirano, odnosno zagađeno. 

Najčešće pronađena bakterija je Zlatni stafilokok. On se najčešće nalazi u predvorju nosa, pazusima i preponama. U slučaju oštećenja kože ili sluznice, stafilokoki dospijevaju u tkivo i ondje mogu izazvati lokalnu infekciju.

Kako je istraživanje pokazalo, najčešći način prenošenja bakterija je dodirivanjem bočice prljavim rukama, a ne ispijanjem sadržaja iz nje. No, koliko god strašno zvučalo, istraživači naglašavaju da nema mjesta panici jer ove bakterije najčešće ipak neće uzrokovati probleme pošto im je ljudska koža prirodno stanište.

Ipak, koliko bi često trebali oprati svoju bočicu?

Kako su istraživači rekli za Runner's World, u idealnom slučaju trebalo bi je prati nakon apsolutno svakog korištenja, čak i ako se u njoj nalazila "samo" voda. Također, naglasili su kako je uvijek puno bolja opcija odabrati čelične, metalne ili staklene boce, a izbjegavati plastične. Naime, upravo se na plastičnim bocama lakše zadržavaju bakterije.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54f9f122b07835ba108b4850/80
Foto: Ilustracija Screenshot YouTube

Ispijanje gin tonica može ubrzati vaš metabolizam, otkrilo je istraživanje

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Food & Nature, omiljeno piće mnogih, gin tonic, čini čuda za struk.

Istraživanje provedeno na latvijskom Sveučilištu Sigulda kaže da gin ubrzava metabolizam i pomaže tijelu brže sagorjeti kalorije, piše Index.

Grupa znanstvenika je za potrebe istraživanja rasporedila miševe u dvije skupine. Jedna je konzumirala gin, a druga vodu, pa im je mjeren potencijal sagorijevanja kalorija. Rezultat kaže: “Kod miševa koji su dobili gin uočeno je 17-postotno povećanje bazalnog metabolizma, dok kod miševa koji su pili vodu nije uočena promjena.”

“Ovo je dokaz da gin može imati učinak na mršavljenje”, kaže autorica studije, profesorica Thisa Lye.

Istraživanje sugerira da gin uzrokuje efekt takozvanog “naknadnog izgaranja” zbog kojeg tijelo sagorijeva kalorije i do sat vremena nakon konzumacije, odnosno dok jetra obrađuje alkohol, pa je krajnji rezultat ubrzanje metabolizma.

Ipak, autori kažu da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potkrijepila ova tvrdnja.

hr Thu Jan 17 2019 20:19:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5592314de69f4e07008b5c5b/80
Foto: Screenshot YouTube

Čak 40 posto žena misle da su prerano izgubile nevinost

Prva seksualna iskustva mogu utjecati na kasniji seksualni život te ne treba žuriti sa stupanjem u spolne odnose, savjetuju stručnjaci
Istraživanje koje je nedavno provedeno u Velikoj Britaniji na više od 3000 ispitanika pokazalo je da čak 40 posto žena i 26 posto muškaraca vjeruje da su prerano izgubili nevinost, piše Život i stil.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi od 18 do 24 godine, a rezultati su pokazali da ih je većina svoje prvo seksualno iskustvo imala prije 18. rođendana.

Na pitanje zbog čega su se požurili stupiti u seksualne odnose, glavni je odgovor bio taj da su osjećali pritisak okoline. To je osjećalo 20 posto žena i 10 posto muškaraca. Danas bi učinili drukčije i pričekali dok zaista ne budu spremni.

"Svaka mlada osoba je drugačija. Neki 15-godišnjaci su spremniji stupiti u seksualne odnose od 18-godišnjaka", objasnila je voditeljica studije i profesorica reproduktivnog zdravlja Kaye Wellings. 

Wellings dodaje kako rezultati ovog istraživanja ukazuju na potrebu boljeg seksualnog odgoja u školama koji bi se među ostalim trebao sastojati u učenu komunikacije s partnerom i osvještavanju vlastitog dostojanstva. 

hr Thu Jan 17 2019 20:19:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .