Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4819620e493845888b456b/80
Foto: Facebook @drMrsić

Prekid trudnoće do 12. tjedna, a bolnici koja odbije pobačaj kazna 500.000 kuna?

Dok Vlada kasni U Sabor danas stiže prijedlog Zakona o pobačaju Miranda Mrsića, šefa stranke Demokrati, koji će zatražiti potporu oporbe da bi zakon mogao u hitnu proceduru
U Saboru bi u proceduru danas trebao biti upućen novi prijedlog Zakona o pobačaju, ali ne onaj Ministarstva zdravstva, nego stranke Demokrati, odnosno saborskog zastupnika Miranda Mrsića koji joj je na čelu.

Mrsićev zakon znatno se razlikuje od aktualnog iz 1978. godine za koji je i Ustavni sud kazao da se mora osuvremeniti te za to dao i rok od dvije godine koji istječe početkom ožujka, no na koji će se, s obzirom na izjave ministra zdravstva Milana Kujundžića, očito još morati čekati.

Stav o prizivu savjesti


Prema aktualnom zakonu trudnoća se može prekinuti do isteka deset tjedana od dana začeća. Mrsić predlaže da se prekid mora ženama omogućiti do 12 tjedana gestacijske dobi. Zdravstvene ustanove u kojima se obavljaju namjerni prekidi trudnoće opće su bolnice, kliničke bolnice i klinički bolnički centri i one su dužne osigurati uvjete za izvođenje namjernog prekida trudnoće. U slučaju priziva savjesti bolnica je, predlaže Mrsić, obvezna zaposliti specijaliste za ženske bolesti i porode koji nisu iskazali priziv savjesti, a pri zapošljavanju liječnika specijalista dužna je pribaviti i stav zaposlenika o sterilizaciji i namjernom prekidu trudnoće.

Prekid trudnoće nakon navršenih 12 tjedana gestacije može se obaviti na zahtjev trudnice samo ako postoji rizik da trudnica ili dijete budu ugroženi nastavkom trudnoće i porodom, ako se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti pogoršanje zdravlja žene, kada se može s velikom sigurnošću očekivati da će se roditi dijete s teškim tjelesnim i neurološkim nedostacima i kada je začeće posljedica kaznenog djela silovanja, obljube nad nemoćnom ili maloljetnom osobom, obljube zloupotrebom položaja... a o čemu treba odlučiti prvostupanjsko i drugostupanjsko povjerenstvo.

Postupak za namjerni prekid trudnoće nakon 22. tjedna trudnoće vodi i o njemu odlučuje etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove.

Pri tome Mrsić predlaže da članovi povjerenstva ne mogu biti liječnici specijalisti koji su iskazali priziv savjesti. Nema odlučnosti Nadalje, po starom zakonu troškove prekida trudnoće snosi trudna žena, a po Mrsićevu trošak pobačaja, ali i trošak kontracepcije pada na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Predloženim zakonom utvrđene su i novčane kazne, i to drakonske za povredu zakona. Pa bi se tako s čak 500.000 kuna kažnjavale sve bolnice koje ne bi omogućile provođenje pobačaja u skladu sa zakonom, dok bi se sa sto tisuća kuna kaznila odgovorna osoba u bolnici.

Mrsić će za svoj zakon tražiti potporu oporbenih stranaka kako bi mogao ići u hitnu proceduru. Poziva sve stranke i vladajuće da ga podrže jer “na suvremen i primjeren način uređuje pravo žena na izbor”. Nedopustivim drži to da Vlada neće poštovati odluku Ustavnog suda i da neće u roku pripremiti zakon kojim će se urediti pitanje pobačaja iako je za to, kaže, bilo vremena.

– Ali očito nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor. Objašnjenja i isprike ministra Kujundžića koja slušamo sramotna su jer pokazuju nepoštivanje institucija države i, što je još važnije, nepoštivanje žena. Mi smo pokazali da je moguće pripremiti zakon, sada pozivamo sve političke stranke, pa i vladajuće da pokažu razum i podrže prijedlog – poručio je Mrsić, javlja Večernji list.

hr Wed Jan 23 2019 08:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c719f390e4938b9bb8b4588/80
Foto: Screenshot / Dnevnik Nove TV

''Bura je sve slabija, ali još se ne da'': Nino Vela ima nekoliko savjeta za građane

Obavijestio je su tijekom dana na terenu bile 24 ekipe, no kako je došlo do smanjenja udara bure, taj se broj smanjio

O stanju u Splitu u subotu navečer u Dnevniku Nove TV govorio je načelnik stožera Civilne zaštite grada Splita Nino Vela.

- Bura je popustila. Sada je stanje puno bolje nego je bilo u petak navečer u ovo doba i tijekom dana u subotu. Bura je sve slabija, ali još se ne da. Očekujemo daljnje slabljenje kao bi se normaliziralo već u subotu navečer i u nedjelju tijekom dana. - rekao je. 

Građanima je savjetovao da pridržavaju uputa na terenu i privremene signalizacije.

- Oni koji moraju izaći, neka se za to opreme. Neka budu pažljivi pri izlasku van. Dosta je komada koji lete, različitih predmeta, najviše stabala i grana, ali i komada plastike i reklama, kontejnera. Ako primijete nešto neka pozovu nadležnu službu, ako to nije otklonjeno. Neka se pridržavaju uputa na terenu, privremene signalizacije i sve će biti u redu. Grad funkcionira normalno. Sve su službe na terenu. Rade u svim predijelima grada, saniraju posljedice ovih vrlo jakih udara vjetra. - rekao je Vela

Obavijestio je su tijekom dana na terenu bile 24 ekipe, no kako je došlo do smanjenja udara bure, taj se broj smanjio.

- Na terenu je velik broj ljudi, 24 ekipe, oko 150 ljudi je bilo, iz svih službi, interventnih i dežurnih komunalnih, sada je to bitno manje. Ostat će tijekom noći samo dežurne službe kako bi pripazile za moguće nove pojave odbacivanja predmeta zbog udara vjetra. U nedjelju ujutro, već u četiri sata, starta nova akcija. Svi programi koji su bili predviđani u gradu Splitu, dogodili su se normalno. Očekujemo u nedjelju ujutro polumaraton gdje nam dolaze gosti iz 40 zemalja. Učinit ćemo sve kako bi bilo sve spremno da svi mogu normalno funkcionirati. - rekao je za Dnevnik Nove TV


hr Sat Feb 23 2019 20:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c718acb0e493842b98b45f0/80
Foto: Screenshot / YouTube

VIDEO Bura uzburkala more, valovi "okupali" otok Brač

Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke
Današnji dan u Dalmaciji obilježila je najjača bura ovog stoljeća. Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke, u ovom slučaju otok Brač.

Na društvenim mrežama objavljen je video bure koja je "bacala" valove nekoliko metara u zrak te tako mjesto Pučišća u potpunosti okupalo. 

Pogledajte video: 


hr Sat Feb 23 2019 19:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c717cf50e4938f5b68b4668/80

Prijem za župana Posavca: Međimurci na Splitskom polumaratonu

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama

Sutrašnji splitski polumaraton trčat će i župan Međimurske županije Matija Posavec, a po dolasku u Split danas ga je u Banovini ugostio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Uz župana Posavca prijemu su nazočili i članovi Atletskog kluba Međimurje na čelu s predsjednikom Mariom Dobšom.

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poželio je svima dobrodošlicu i sportsku sreću u sutrašnjoj utrci. Rekao je kako je od jutra u obilasku grada, da sve funkcionira unatoč snažnoj buri te da će se zahvaljujući žurnim službama koje su od sinoć na terenu i volonterima koji će sutra pripomoći u organizaciji, 19. splitski polumaraton otrčati bez ikakvih problema.

Župan Posavec pozvao je splitske trkače na uzvratni posjet 28. travnja kada se održava 3. čakovečki polumaraton Zrinskih.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu, međimursku delegaciju pozdravile su Iris Jurčić i Mariana Pivalica ispred Organizacijskog odbora Splitskog polumaratona.

hr Sat Feb 23 2019 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c715d930e493839b78b4699/80
Foto: Info Vodice

Požar kod Vodica: Vatra se širi te je zaprijetila kućama

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera

Vatra je prešla brdo te je zaprijetila kućama u Tribunju koji je obavijem dimom. - javlja Info Vodice

Od Marka Grubelića, načelnika općine Tribunj koji je u patroli s Ivicom Begićem, zapovjednikom JVP Vodice saznaje se kako su se 30 do 40 pripadnika Civilne zaštite zajedno s mlađim mještanima Tribunja uputili prema brdu Križine s vodenim naprtnjačama. 

Oni zajedno s vatrogasnim snagama gase požar i u stanju su pripravnosti ako se vatra približi kućama. 

Ranije objavljeno

Požar koji je planuo nešto iza 11 sati poviše Orlovih krugova – Vitrenice, kod Vodica, zbog jake bure rasplamsao se te se proširio na cijelu južnu stranu brda Mrzanac. Tribunj je obavijen gustim dimom.

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera. 

- Situacija je takva da ne možemo dobiti zračne snage koje bi gasile požar. Sve snage su na terenu, međutim požar nije moguće gasiti. U ovom trenutku prioritet nam je da branimo kuće i objekte od požara i u tome dajemo sve od sebe. – saznaje Info Vodice od Ivice Begića, zapovjednika JVP Vodice.hr Sat Feb 23 2019 18:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .