Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6ccce2cb557a3c658b46c4/80

Ivana Plechinger: "kroz svaku životnu situaciju lakše ćete proći s povjerenjem i zahvalnošću"

Ivanin hit "Mala ptica nebeska" još uvijek se pjeva, a njen životni put odveo ju je u skroz drugom smjeru. Sada se posvetila pisanju, voditeljskom poslu i youtube kanalu..

Poznata pjevačica, spisateljica i voditeljica Ivana Plechinger – Kovačić, otkrila nam je ukratko svoje daljnje planove, o knjizi "Ono što ostaje uvijek ljubav je" i kako usklađuje posao i vrijeme koje provodi s obitelji.  

 
Vaša knjiga „ Ono što ostaje uvijek ljubav je“ postigla je veliki  uspjeh. Što Vas je inspiriralo da je napišete?

Ja nisam pisala knjigu tako da sam sjela za računalo i odlučila pisati knjigu. Zapravo sam počela  pisati sebi da pomognem nakon što je vrlo traumatično s ovog svijeta otišao moj nikad bolesni tata. Jednu večer je sve bilo u redu, a drugo jutro otišao je na mojim rukama i zapravo se dogodilo da jedna od rijetkih stvari koja mi je donosila mir je bilo pisanje i ja nakon toga samo pisala i to je bilo i to je bilo vrlo ljekovito za mene. Nakon nekog vremena kad je moj suprug pogledao moje zapise rekao je da je to krasno i da to ne bi trebalo ostati samo u mom računalu i onda sam se odvažila poslati to na adrese troje izdavača i svi su htjeli izdati moju knjigu. Često se zezam da moja knjiga prava "plavuša" jer barem pola svog nastanka nije uopće znala da će postati knjiga.

Koliko vas zadovoljava uspjeh knjige?

Stvarno sam prezadovoljna. Knjiga je od prvog dana najprodavanija i najposuđivanija. Preporučuju ju svi na Fecebooku i Instagramu. Počašćena sam time, jer stvarno nisam očekivala ništa ni da to što pišem postane knjiga tako da je sve ovo skupa za mene veliko čudo. To što mi se događa na youtubu jednako tako, dakle radiš nešto zato što osjećaš da to trebaš napraviti i onda se počnu događati neke divne stvari. Ako se i vama događa nešto slično, da radiš nešto i da dok to radiš nestane čitav svijet, to su neke prave stvari od kojih nikad u životu nemojte odustati.

Je li u planu neka nova knjiga?

Stalno nešto pišem. Knjiga će se dogoditi, ali ne znam kada će to biti. Ne žurim se budući da me čekaju neke druge stvari koje su mi trenutno važnije i mislim da su hitnije od toga da sada izađe druga knjiga. Organizirat ću mjesečna druženja, recimo to tako inspirativna druženja za početak u Zagrebu jer želim da svi ti ljudi koji  misle i žele dobro i koji su konkretno na svim mojim društvenim mrežama. Želim da se družimo uživo i zato se projekt zove „Društvena mreža uživo s Ivanom Plechinger“ i to je nešto što mi sada primarno kao projekt koji pokrećem,  a nova knjiga će već doći s vremenom.

Imate i svoj Youtube kanal.  Svaki video završavate rečenicom: Uvijek je samo dobro ispred svih vas. Leži li u toj rečenici i cijela „poanta“ vašeg kanala?

Kad sam shvatila da je uvijek u svemu „lošem“ u mom životu bilo toliko dobra, ta spoznaja mi je promijenila život. Od onda znam da i kada ti se događa nešto ružno treba biti zahvalan na toj situaciji i ponavljati si: „Možda sad još ne znaš što je tome dobrom ali da ćeš tek saznati“. Na takav način ideš puno mirnije kroz život bez previše pitanja zašto i zašto baš meni, što je zaista pogubno za naš mir. Kroz svaku životnu situaciju lakše ćete proći s povjerenjem i zahvalnošću, i to povjerenjem u svoj život prvenstveno.

Koliko volite voditeljski posao? Sad ste voditeljica na Narodnom radiju..

Radim vikendom na Narodnom i jako volim tu svoju vikend smjenu. Vrlo je opuštajuće i uvijek se nešto pozitivno događa i baš mi to trenutno odgovara, stvarno sam ponosna što je Narodni najslušaniji radio u Hrvatskoj, puštamo najbolju domaću glazbi i ponosna sam biti dio tima koji pobjeđuje.


Vaš muž je glazbenik, i vi ste pjevali..Jesu li i djeca krenula tim stopama? 

Moja obitelj i ja snimili smo skupa božićnu pjesmu „Ono što ostaje, uvijek ljubav je“ po kojoj je i knjiga dobila ime. Spot smo snimali u našoj kući, a može se pogledati na Youtubu. Hoće li i dalje biti takvih naših zajedničkih suradnji – ne znam ali uživali smo to snimati. A kako je živjeti u glazbenoj obitelji? Pa kod nas se uvijek nešto pjeva ili svira. Oba sina su mi u glazbi, stariji sin pjeva i glumi želi biti glumac u mjuziklima, a mlađi je klasičar, on želi skladati i sjajno sklada klasičnu glazbu, tako da vjerujem da će obojica biti muzičari svaki na svoj način.hr Fri Aug 10 2018 07:36:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7685e1cb557a4f6a8b4907/80
Foto: PIXABAY

Posao iz snova: Traži se osoba da putuje svijetom i pije gin

AKO STE ljubitelj gina, imamo dobru vijest za vas - postoji posao koji od vas traži samo da putujete svijetom i pijete gin.

Proizvođač gina Bombay Sapphire te ugostiteljska tvrtka Inception Group traže globalnog ambasadora čiji bi zadatak bio putovati svijetom 80 dana i piti gin. Posao je osmišljen u svrhu promocije novog bara u Londonu, Mr Fogg’s Society of Exploration, inspiriranog romanom Julesa Verna Put oko svijeta u 80 dana. Iako je riječ o promociji londonskog puba, nigdje nije naglašeno da kandidat mora biti iz Velike Britanije, tako da...

Sretnik koji bude odabran od kolovoza do studenog posjetit će Mumbai, Hong Kong, San Francisco, New York i Lisabon. 

Putovanje će morati zabilježiti fotografijama i tekstovima koji će se objavljivati na društvenim mrežama. Putem će morati prikupljati i razne biljke i začine koje ga oduševe kako bi pri povratku u londonski bar mogao napraviti vlastiti koktel pod nazivom Around The World., piše Index

Natječaj ne navodi direktno kolika je plaća pa se čini da će ambasadoru biti podmireni svi troškovi, no da redovitu plaću ipak neće primati. 

Prijaviti se možete ovdje do 27. kolovoza. 

 

hr Fri Aug 17 2018 10:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/572992f8f0465c78008b4651/80
Foto: FaH

Na današnji dan: tri godine bez Arsena Dedića

Na današnji dan 2015. u Zagrebu je u 78. godini preminuo jedan od naših najsvestranijih glazbenih umjetnika, Arsen Dedić.
Arsenu Dediću muzika je bila život. On ju je skladao, pisao aranžmane i stihove, pjevao, izvodio. Uz oca koji je u šibenskoj limenoj glazbi svirao nekoliko instrumenata napravio je prve glazbene korake. Naučio je svirati klavir, gitaru, flautu. Završio muzičku akademiju. 

Glazba ga je spojila sa životnom družicom Gabi Novak, uz glazbu je odrastao njegov sin uspješni glazbenik Matija.

Glazba je ono što je ostavio kao prebogato nasljeđe svima nama. O Arsenu smo znali mnogo, ali u svakom je intervjuu oduševljavao i iznenađivao. Govorio bi za sebe da je pjesnik opće prakse, a objavio je više od trideset zbirki poezije i za pjesnički rad dobio Goranov vijenac. 

Nije volio smještanje u žanrove i ladice. Svojom glazbom oplemenio je i nebrojene stihove pjesnika koje je volio. Nije volio smještanje u žanrove i ladice...

Njegova iznimna filmska glazba donijela mu je i dvije Zlatne arene u Puli. Legendarne serije poput Glembajevih, U registraturi, Prosjaci i sinovi, Jedrima oko svijeta pamtit će se i po Arsenovim notama. 

Sedamsetih svojom je glazbom obilježio i mnoge kazališne predstave. Šansone, pjesme za djecu, pjesme za dalmatinske klape.

Slikar, producent, dirigent. Obožavan diljem bivše države, nastupao je u svim koncertnim dvoranama, održao turneje na svim kontinentima. Poezija mu je prevedena na desetak jezika. Nije ga zaobišlo nijedno od najvažnijih državnih priznanja, Marul, Porin,  Nazor, Red Danice hrvatske. Zvali su ga ranjivim grubijanom, melankoličnim cinikom, stidljivim egzibicionistom.  U mladosti pisao je pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras, no u sjećanju svih generacija ostat će jedan  jedini, neponovljivi  - Arsen., piše HRT
hr Fri Aug 17 2018 10:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7666fccb557ad6648b4a52/80

Deveti MAG Festival i ove godine u katedrali Svetog Dujma

Od 30.8. – 9.9. održat će se deveti MAGfestival na kojem će nastupiti i fantastični Zagrebački kvartet
Deveti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine od 30. kolovoza do 9.rujna već tradicionalno održati u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, ali ove godine i ukatedrali sv. Dujma, u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Umjetnički voditelji MAGfestivala su Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Tijekom prvih osam godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu,prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Kroz osmogodišnju povijest festivala, bez obzira napolitičke, ekonomske i druge uvjete, festival se iz godine u godinu razvijao i uživao sve veću potporunadležnih institucija i publike, te je stekao ugled na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Pokroviteljiovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović,Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita.

Ovogodišnji glazbeni program donosi nam pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomiranikomorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladiglazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak 30. kolovoza otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofonaMobilis iz Austrije, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći iskladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski ansambl – MAG ansambl,opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu 1. rujna u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čutćemo komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode napozornicama u Hrvatskoj.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4.rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladateljanastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Posebna misija MAGfestivala je omogućitimladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti i tako dobiju poticaj za daljnjedjelovanje. Tako će se ove godine u petak 7. rujna predstaviti Trio Slavenski sastavljen odnagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.

Za kraj festivala, u nedjelju 9. rujna, sve posjetitelje očekuje glazbena poslastica Zagrebački kvartet.Slobodno možemo reći jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnomtradicijom, dolazi u Split nakon nekoliko godina, prvi puta održati koncert u okviru MAGfestivala usklopu kojeg će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

Svi koncerti počinju u 20 sati. Cijene ulaznica su 40 kn za pojedinačni koncert te 120 kn za sve koncerte (jedan koncert gratis). Karte su mogu kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Dugogodišnja tradicija našeg festivala, kao i pozitivna atmosfera koja se sve više osjeća oko sličnihkulturno umjetničkih manifestacija u Splitu, daju nam nadu da će publika i mediji prepoznatipotencijal i važnost ovog događaja za kulturni život grada Splita i Hrvatske.


hr Fri Aug 17 2018 08:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5430cfcb557ad62e8b4951/80
Foto: PIXABAY

Pet neočekivanih razloga zašto trebamo jesti koštice lubenice

Istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja

Koštice lubenice navikli smo bacati, vjerojatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja. - piše punkufer.hr

1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalij

Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu

Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezij i cink

Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma.

hr Thu Aug 16 2018 19:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .