Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d88bfe029111c668f8b45a8/80

Nasilje u kninskoj školi: Ravnateljica zatražila hitan nadzor, a učiteljica na bolovanju

Kninska Osnovna škola Franje Tuđmana pod povećalo je došla kada je portal Feral News prvi objavio da je škola zataškala zlostavljanje učenika koji je umalo ostao bez noge nakon što ga je udario razredni kolega
Nakon slučaja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Franje Tuđmana u Kninu Ministarstvo znanosti i obrazovanja utvrdilo je propuste u radu te škole. No, iako iz ministarstva navode da su propusti otklonjeni, ista škola ponovno je sada pod povećalom inspekcije zbog slučaja učiteljice koja je, kako tvrde roditelji, tjerala učenike da joj čiste cipele i kupuju marende. Ravnateljica škole Marija Mijač zbog učiteljice je zatražila stručno pedagoški nadzor po hitnom postupku koji će ipak pričekati jer je dotična učiteljica-na bolovanju.

Kninska Osnovna škola Franje Tuđmana pod povećalo je došla kada je portal Feral News prvi objavio da je škola zataškala zlostavljanje učenika koji je umalo ostao bez noge nakon što ga je udario razredni kolega. Napadnutom dječaku puknuo je mišić na nozi i noga mu je spašena samo zahvaljujući ažurnosti liječnika. Kako stoji u nalazu inspekcije, škola uopće nije o događaju izvijestila nadležna tijela. A da sve bude još gore, kako je medijima ispričala majka ozlijeđenog dječaka, dječaku koji ga je teško ozlijedio su samo rekli da bude dobar i kupili mu čokoladicu. To je bilo u travnju ove godine, a za slučaj se doznalo tek u rujnu. 

Nakon što je majka zlostavljanog dječaka sve prijavila Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u školi je pokrenut inspekcijski nadzor. 

- Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda Škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb. Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom, pa je stoga Školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu. Ravnateljica nije pisano izvijestila Centar za socijalnu skrb, već je s njim bila u telefonskom kontaktu, stoga je Školi naređeno da to učini pisano, sukladno Pravilniku. Na temelju navedenog, nipošto se ne može utvrditi da Škola nije poduzimala ništa u konkretnom slučaju, već da su utvrđeni određeni propusti u radu koji su otklonjeni po mjerama iz rješenja prosvjetne inspekcije – odgovorili su iz ministarstva na pitanje što je poduzeto nakon inspekcije. 

Feral News potom je prije deset dana objavio priču o učiteljici u OŠ Franje Tuđmana koja je, prema tvrdnjama roditelja, prvašiće tjerala da joj kupuju marendu i čiste cipeleRavnateljica škole je navodno i u tom slučaju bila upoznata s događajima, ali najmanje mjesec dana nije izvijestila nadležna tijela sve dok roditelji nisu zatražili pismeno očitovanje.

- Vezano uz slučaj učiteljice, Ministarstvo je zatražilo žurno očitovanje škole. U svom očitovanju ravnateljica navodi kako je škola obavila niz razgovora s učiteljicom te savjetnicima Agencije za odgoj i obrazovanje. Dodatno, ravnateljica ističe kako je zatražila od Agencije za odgoj i obrazovanje stručno pedagoški nadzor po hitnom postupku što im je obećano čim se učiteljica vrati s bolovanja. Također, ravnateljica ističe kako se o svemu očitovala roditeljima – kazali su iz Ministarstva obrazovanja o tom slučaju. 

Dakle, zatražen je nadzor po hitnom postupku, ali sve će to pričekati da se dotična učiteljica vrati sa svog bolovanja. 

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju da pitanja nasilja u školama nisu samo u domeni sustava odgoja i obrazovanja te smatraju logičnim da se nameće potreba međusektorske suradnje svih relevantnih tijela kako bi se prevenirali različiti oblici nasilja u školama. 

- U cilju suočavanja s problemom nasilja, Ministarstvo je pripremilo Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama. Ovim Akcijskim planom namjera je uskladiti i unaprijediti hrvatski zakonodavni okvir prevencije nasilja u školama, ostvariti sustavno prikupljanje i obradu podataka koji su relevantni za prevenciju nasilja u školama, poboljšati kvalitetu i praćenje te povećati broj verificiranih školskih programa prevencije nasilja koji se provode u školama, osigurati sustavne mjere potpore prevencije nasilja u školama učenicima, učiteljima roditeljima/skrbnicima, osigurati pretpostavke za ostvarenje nulte tolerancije na nasilje u školama te provesti medijsku kampanju o nultoj toleranciji na nasilje u školama – kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a piše portal ŠibenikIN

hr Mon Sep 23 2019 14:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6b598729111c2d788b460a/80
Foto: Pixabay

POBUNA U DUGOM RATU Iako je zatvoren, roditelji moraju platiti vrtić

Općina Dugi Rat donijela je odluku o djelomičnom plaćanju vrtića
Jedna od mjera prevencije u borbi protiv koronavirusa bilo je i zatvaranje obrazovnih ustanova. Od sredine ožujka zatvoreni su i dječji vrtići, a nije trebalo dugo čekati na solidarnost gradskih uprava.

Naime, većina ih je donijela odluku o neplaćanju vrtića za neizvjesno razdoblje koje slijedi. No, ne i vodstvo Općine Dugi Rat. Brojni roditelji ostali su zatečeni odlukom o djelomičnom oslobađanju od plaćanja.

Iako je DV Dugi Rat zatvoren od sredine ožujka, roditelji, odnosno staratelji, dužni su sudjelovati u cijeni vrtića u visini 30% od pune cijene boravka.

Nije dovoljno to što im i ljeti za vrijeme kada naša djeca ne idu u vrtić sudjelujemo u cijeni vrtića 30% i što svake godine u devetom mjesecu plaćamo upisninu i osiguranje za dijete (ako ih imate više, za svako dijete plaća se upisnina i osiguranje) koju smo realno trebali platiti jednom kada smo to naše dijete/djecu upisali u vrtić.“, kaže nam nezadovoljna majka iz Dugog Rata.

Gradske uprave diljem Hrvatske izašle su u susret roditeljima te pokrile troškove javnih, ali i privatnih vrtića.

Iako su ukupni rashodi u proračunu općine Dugi Rat za 2020. godinu skoro 35 milijuna kuna, čini se kako novca za vrtić nema. Načelnik je najavio donošenje nove odluke za svibanj, ovisno o razvoju daljnje situacije.

Bilo bi lijepo kada bi sve jedinice lokalne samouprave slijedile primjere onih koji su se u potpunosti solidarizirali sa svojim mještanima u ovim kriznim vremenima.


hr Fri Apr 03 2020 20:19:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e77382829111cd29f8b4572/80
Foto: Pixabay

Potvrđen novi slučaj u Šibensko-kninskoj županiji, ukupno 32 oboljele osobe

Na virus je testirano ukupno 137 osoba iz županije.
Kako je izvijestio Stožer CZ, tijekom dana, za osobu s područja Šibensko-kninske županije stigao je još jedan pozitivan nalaz na SARS-CoV19.

Trenutno su u toj županiji 32 osobe koje su oboljele od COVID-19, od kojih su:
- 22 osobe je s područja Općine Murter-Kornati
- 2 osobe s područja Općine Tisno
- 3 osobe s područja Grada Vodica
- 3 osobe s područja Grada Šibenika
- 1 osoba s područja Grada Drniša
- 1 osoba s područja Grada Skradina

Prosječna dob oboljelih na razini županije je 70 godina. Za područje otoka Murtera, na kojem je  najveći broj oboljelih, prosječna dob oboljelih je 73 godine, a za ostatak županije 46 godina.

Od ukupno oboljelih 7 je žena, a ostalo su muškarci.
hr Fri Apr 03 2020 17:36:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e87544729111c0bcb8b4570/80

Gradonačelnici, načelniku i dijelu članova sinjskog Stožera prestala mjera samoizolacije: Predstavljene nove mjere za društvene djelatnosti

Održana je konferencija Stožera civilne zaštite Grada Sinja u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Na konferenciji su nazočni bili gradonačelnica Kristina Križanac, načelnik stožera CZ Grada Sinja Igor Vidalina, zapovjednik JVP Sinj i zamjenik načelnika Stožera Stipe Ančić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica.

Naime, gradonačelnici, načelniku Stožera CZ te dijelu članova Stožera CZ prestala je mjera samoizolacije, te su od danas na radnim mjestima i obavljaju redovite aktivnosti, a koje su za vrijeme trajanja mjera samoizolacije obavljali iz svojih kuća.

Tema konferencije su bile aktivnosti Stožera CZ Grada Sinja po pitanju provedbe i nadzora mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te druge aktualnosti vezane uz sprječavanje širenja zaraze koronavirusom, kao i druge aktualnosti, o čemu je uvodno govorio načelnik Stožera CZ Grada Sinja, Igor Vidalina.

Načelnik je među ostalim naglasio važnost pridržavanja propisanih mjera, te apelirao na strogo pridržavanje istih, te zaključno zahvalio epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima, isto tako i operativnim snagama Stožera, kao i velikom broju volontera koji djeluju pod okriljem Sinjskog crvenog križa, na svemu što čine u ovim zahtjevnim i kriznim vremenima.

Gradonačelnica Kristina Križanac je istaknula mjere koje su već donešene u cilju pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima u izvanrednim okolnostima prouzročenim širenjem opasnosti od infekcije koronavirusom, a one su:

• odgoda svih ovrha koje se odnose na izvorne prihode Grada.

• odgodu plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte, obrtnike i fizičke osobe.

• oslobađanje od naplate poreza na korištenja javnih površina i zakupa poslovnih prostora za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine

Sve se ovo odnosi na rok od tri mjeseca s mogućnošću produženja.

U segmentu društvenih djelatnosti donesene su sljedeće mjere:

1. Predškolski odgoj

Roditelji djece upisane u sve vrtiće na području Grada Sinja oslobađaju se plaćanja cijene programa predškolskog odgoja za mjesec travanj.

Grad je osigurao sredstva za plaće djelatnika u DV „Bili cvitak“, dok će za privatni DV „Čarobni pianino“ i vjerski DV „Blagovijest“ ispuniti sve svoje obveze preuzete ugovorima o načinu i uvjetima sufinanciranja programa predškolskog odgoja, sve za za mjesec travanj. Buduća dinamika financiranja ovih vrtića utvrdit će se sukladno odlukama Vlade RH i Stožera civilne zaštite RH, kojima će se regulirati odnosi u lokalnim samoupravama i javnom sektoru pa tako i u djelatnosti obrazovanja i predškolskog odgoja, kao i mjere za daljnje suzbijanje pandemije koronavirusom nakon 19. travnja 2020. godine.

2. Programi javnih potreba Grada Sinja

U svim programima javnih potreba Grada Sinja koje provode udruge (u područjima kulture, socijalne skrbi, školstva, civilnog društva i Domovinskog rata) za mjesec travanj 2020. godine, osigurat će se isplata dijela sredstva namijenjenih za plaće zaposlenih osoba, režijski i ostali osnovni troškovi (tzv. hladni pogon) dok se isplata sredstava za provođenje predloženih i usvojenih programa, projekata, akcija i manifestacija, obustavljaju do daljnjega. Na jednak način, a suglasno usvojenim odlukama, treba postupiti i Zajednica športskih udruga Grada Sinja.

3. Socijalna skrb

Grad će, u suradnji sa Hrvatskim društvom Crvenog križa, Gradskim društvom Sinj, osigurati podjelu uskršnjih poklon paketa u prigodi blagdana Uskrsa za 120 korisnika zajamčene minimalne naknade. Tijekom mjeseca travnja 2020. godine, Grad će osigurati i isplatu jednokratnih pomoći za zahtjeve podnesene u mjesecu ožujku, o čemu će korisnike obavijestiti putem svojih internetskih stranica, poštom i putem telefona.

4. Školstvo

Isplata studentskih stipendija za idućih 5 (pet) mjeseci (od lipnja do listopada) vršit će se sukladno odredbama Pravilnika o stipendiranju studenata, kao i odredbama iz ugovora o stipendiranju, potpisanih između Grada i korisnika stipendije.

Isplata učeničkih stipendija izvršit će se sukladno odredbama Pravilnika o stipendiranju učenika srednjih škola, a nakon sklapanja ugovora o stipendiranju između Grada i korisnika stipendije čim se steknu uvjeti za potpis istih.

Sve mjere za koje je potrebno usklađenje sa prihodovnom stranom proračuna Grada Sinja, kao i ostale mjere koje će biti predložene naći će se u Prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Sinja za 2020.god., te će isti biti upućen Gradskom vijeću Grada Sinja na donošenje.

Na konferenciji su se javnosti još obratili i zapovjednik JVP Sinj i zamjenik načelnika Stožera Stipe Ančić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica, svatko na aktualne teme iz svog djelokruga.

hr Fri Apr 03 2020 17:20:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e81ff5729111c05b78b4660/80
Foto: N1/Screenshot

Profesor Lauc: Slušajte znanost, nosite maske, čak i improvizirane!

Kako kaže profesor Lauc, maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa.
Profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordan Lauc poručio je svima da nose maske, čak i improvizirane, jer su učinkovite u suzbijanju širenja virusa.

Ugledni časopis Nature Medicine upravo je objavio opsežni znanstveni rad o učinkovitisti maski kao sredstva smanjenja širenja virusa kod oboljelih osoba.

Zaključak je vrlo jasan: maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa.

Nažalost formalne preporuke traže puno vremena i usuglašavanja, a virus se širi brzo i ne može čekati na usuglašavanje.

Stoga predlažem da slušate znanost (znanstveni rad), a ne službene preporuke. Preporuke će se sigurno promijeniti, a i već se mijenjaju u nekim zemljama (primjerice na dalekom istoku je od početka preporuk da svi nose maske)

Kirurških i ozbiljnih zaštitnih maski nema, no i bilo kakve imoprovizacije su sasvim OK za ovu namjenu. Primjerice ja sam upravo u Varteksu naručio po 10 maski za svakog djelatnika Genosa. Ovim maskama štite druge, a ne sebe, tako da nije problem ako ih dodirujete, reciklirate i sl.

Što više nosimo maske, virus će se sporije širiti i brže ćemo moći ponovno pokrenuti život.“

hr Fri Apr 03 2020 17:00:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .