Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Hladna voda nije dobra za vaše zdravlje

Voda je najbolji napitak za ljudski organizam, no mnogi ne vole piti vodu sobne temperature, posebice u ljetnim danima. Što to zapravo čini organizmu?

Ispijanje hladne vode uzrokuje grčenje u želucu, što otežava proces probave nakon jela. Stručnjaci tvrde da ispijanje hladne vode snižava temperaturu tijela i usporava probavu te protok krvi do organa. 

Prema istraživanju provedenom 2001. godine, ispijanje hladne vode može biti uzrok migrena, a kineska medicina smatra da će se poremetiti cijeli probavni sustav, ako ispijate hladnu vodu ili hladne napitke općenito uz topli obrok, jer stvara neravnotežu u želucu.

Ono što svi radimo tijekom ljetnih mjeseci jest ispijanje hladnih napitaka, no, to nas čini više žednima te se stoga preporuča za vrijeme vrućina piti mlake ili tople napitke, kako bismo manje osjećali žeđ. - piše Večernji list.

hr Sat Sep 08 2018 13:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/593a40a9b9e03e59298b4569/80

Recept za brzi i slatki kolač s marelicama

Marelicu mnogi nazivaju kraljicom ljetnog voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno.

Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete raditi i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s marelicama, piše Zadovoljna.hr

SASTOJCI ZA KOLAČ S MARELICAMA

- 4 jaja
- 15 dag mljevenih badema 
- 10 dag oštrog brašna
- 10 dag maslaca
- 10 dag kristalnog šećera
- 2 male žlice praška za pecivo
- malo krušnih mrvica za posipavanje protvana

PRIPREMA:


1. Dobro operite marelice, izvadite koštice iz njih te ih narežite na manje komade.Protvan za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama.

2. Otopite maslac na laganoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom tucite cijela jaja sa šećerom.

3. Rashlađen maslac (ne smije biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.

4. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane marelice. Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada se počne odvajati od rubova protvana i kada na vrhu poprimi zlatnožutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u dio u kojem nema marelica kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suha, kolač slobodno izvadite iz pećnice.

hr Tue Jun 25 2019 13:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93b0c129111c91178b4578/80
Foto: Pixabay

Oprez, ne otvarajte ove mailove!

Lažne poruke dolaze na lošem hrvatskom, engleskom pa čak i talijanskom i slovenskom jeziku. Treba ih ignorirati i obrisati s računala, a nipošto klikati na linkove ili otvarati eventualne privitke.

Ponekad se čini da, unatoč upornim upozorenjim i uputama što činiti, a što ne činiti, neki ljudi jednostavno ne obraćaju dovoljno pažnje na ono što klikaju.

Tako je hrvatski CERT (odnosno Computer Emergency Response Team) ponovno upozorio na lažne ucjenjivačke poruke koje se šire hrvatskim elektronskim sandučićima.

Princip je već dobro poznat. U inbox dolazi e-mail poruka u kojoj "pošiljatelj" obavještava "primatelja" da je pred nekoliko tjedana (mjeseci) na njegovo računalo instaliran zloćudni kod koji je bilježio sve što "primatelj" radi. Tako je otkriveno i da posjećuje pornografske sadržaje.

"Pošiljatelj" potom ističe kako je "primatelj" snimljen u kompromitirajućem trenutku, a da su s računala prikupljeni svi osjetljivi podaci.

Ako "primatelj" ne želi da te kompromitirajuće snimke završe kod svih kontakata iz njegovog adresara, mora platiti određenu cijenu.

I naravno, da bi cijela situacija bila još gora, "primatelj" ima samo određeno vrijeme da uplati traženu svotu u bitcoin novčanik.

Iako na prvi pogled ovakva poruka može djelovati zastrašujuće, ona je lažna i možete ju slobodno ignorirati. Već pomnije iščitavanje poruke ukazuje na to da se radi o lošem prijevodu s nekog drugog jezika, odnosno da "pošiljatelj" nije pretjerano pismen.

Ovisno o tome koliko je vaša e-mail adresa "u opticaju" može vam se dogoditi da dobijete istu poruku u nekoliko različitih varijanti na različitim jezicima. No, kako ističu iz CERT-a, radi se o lažnim porukama kojima je glavni cilj izvući novac od neopreznih žrtvi.

Stoga savjetuju da, ako primite takvu poruku promijenite lozinke na servisima koje koristite (za svaki slučaj), budete na oprezu kome šaljete povjerljive poruke, budete oprezni pri otvaranju privitaka od nepoznatih pošiljatelja te obavezno provjerite je li vam web kamera isključena, a po potrebi ju i blokirajte komadom papira ili naljepnicom.

Naravno, pobrinite se i da je na vašem računalu instaliran antivirusni program te da je redovito ažuriran, piše Zimo.

hr Tue Jun 25 2019 11:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0061cb2af47f8c078b470d/80

Ova hrana tjera komarce

Ova hrana će otjerati dosadne insekte od vas

Jabučni ocat

Jabučni ocat se tradicionalno koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabučnog octa je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite žlicu s medom, piše Život i stil

Limunska trava

Limunska trava sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

Chili papričice

Kemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tijekom ljetnih mjeseci.

Rajčice

Rajčice su sastavni dio mnogih ljetnih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Prehrana bogata vitaminom B1 navodno može zaštititi tijelo od komaraca i drugih kukaca, iako to i dalje nije službeno potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka rajčica na ubod i tako zaustaviti svrbež.

Češnjak

Češnjak je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicin koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.


hr Tue Jun 25 2019 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

Ove namirnice ne treba držati u hladnjaku

Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku grešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka

Iako su hladnjaci čuvari hrane kao što su jaja i mlijeko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživjeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku:

Rajčice

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice, piše 24sata

Slani namazi 

Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni. jer sol djeluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih umaka)

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

Šljive

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Maslac

Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. 

- Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku - objasnio je.

Krastavci

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

hr Tue Jun 25 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .