Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf143250e49381e198b4576/80
Foto: PIXABAY

Preživio nezamislivo: u torturi srpskih koncentracijskih logora izgubio 46 kilograma i slomili mu sve kosti

Dragutin Guzovski podnio je tužbu protiv Republike Srbije tražeći odštetu za šest i pol mjeseci torture koju je prošao u koncentracijskom logoru u Sremskoj Mitrovici.

Dragutin Guzovski, zaveden u srbijanskim arhivima kao logoraš broj 2280, građanskom tužbom je krenuo u pravosudnu borbu za priznavanje onoga što mu se dogodilo nakon zarobljavanja u Vukovaru 1991. godine i više od pola godine zarobljeništva koje je proveo u Sremskoj Mitrovici. Nakon dugog čekanja da država stane iza njih, čelnik udruge logoraša Vukovarsko-srijemske županije odlučio se sam krenuti u istjerivanje nekih stvari na čistac.

"Ja i gospodin Rehak (Danijel, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, op.a.) smo bili kod svih ministara pravosuđa", kaže Guzovski. No nakon što su godine prošle u čekanju da se nešto dogodi,  angažirao je odvjetnika u Srbiji koji je pokrenuo tužbu za naknadu štete, piše Deutsche Welle.

Logoraši ne umiru od starosti

"Ovo je samo probni balon, nas trojica smo, ja Antun Horvat i Srećko Glamočak odlučili tužiti Republiku Srbiju", kaže Guzovski. No, ne sumnja da će tužbi biti još. Guzovski vjeruje da se neće ići u pravi postupak, već da će mu biti ponuđena nagodba.

Dragutina više brine protok vremena nego ishod tužbi. Kako sam kaže, nitko tko je izašao iz logora nije umro od starosti. Trauma, batine i neljudski uvjeti kojima su bili izloženi uzimaju danak.  Karcinomi, moždani i srčani udari su osnovna tri razloga od kojih umire ova populacija. Torture koje su proživjeli su, kaže Guzovski, su kao tempirana bomba koja i godinama poslije uzima živote.

Dragutin je u logoru proveo šest i pol mjeseci, od 18. studenoga 1991. do 22. svibnja 1992. godine, a 126 dana je bio u samici u kojoj vrata, priča za DW, nekad nisu otvarali danima. I prije dolaska u logor bio je tri puta ranjen a i danas pored kralježnice nosi geler. Iz logora je izašao sa slomljenom prsnom kosti, slomljenih sedam rebara i slomljenom zglobnom čašicom na desnom ramenu. U logoru je izgubio 46 kilograma. Odgovarajuću liječničku dokumentaciju je, kaže, priložio uz tužbu.

Guzovski potražuje iznos od 6,480.000 dinara, preračunato, oko 51 tisuću eura, ali kaže da novac nije to što ga motivira. Tužio je Srbiju, kaže, zbog nezakonitog lišavanje slobode, deportacije i odvođenja u logor, nehumanog i neljudskog postupanja i totalnog kršenja Ženevske konvecije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Strah od listi

Postoji popis ljudi koje Srbija traži kako bi im sudila na temelju priznanja kojih su izvukli iz njih batinama u logorima. To dokazuju povremena uhićenja bivših logoraša na granicama. Zadnji primjer toga je Tihomir Purda koji je proveo neko vrijeme u pritvoru dok nije pušten zbog nedostatka dokaza. Odnosno, dok nije dokazano je da je vojnika JNA za čije ubojstvo ga se teretio, živog dovezao u bolnicu .

Oko spomenutih popisa vladaju, međutim, brojne nejasnoće i nedoumice. Jedno je, međutim, izvjesno: među bivšim logorašima vlada strah od posljedica takvih lista, strah zbog kojeg se ne usuđuju putovati izvan Hrvatske. "Ja dvadeset i nešto godina nisam išao preko granice iako se protiv mene ne vodi nikakav postupak," kaže Guzovski.

Na neki način, Srbija te ljude drži kao taoce.  Mjesecima su bili zarobljeni u logorima, a  onda su godinama nakon toga ostali bez slobode kretanja.

Crna Gora već isplatila logoraše

Ovo nije prva tužba takve vrste, jer je Crna Gora priznala odgovornost za logor u Morinju i isplatila odštete logorašima iz Dubrovačko-neretvanske županije. "Jedna članica države (tadašnja država se zvala "Srbija i Crna Gora", op.a.)  je priznala i isplatila odštetu, onda bi morala i druga članica države to učiniti," rezonira Guzovski.

Postojanje logora na teritoriju Srbije je vrlo neugodno pitanje za susjednu zemlju. Mnogi građani Srbije nisu ni svjesni što se događalo na teritoriju njihove države, a pitanje nije samo pravno, već  ima i političku težinu, pogotovo u trenutku kada premijerka Srbije Ana Brnabić za DW izjavljuje kako je "apsolutno ponosna kako je Srbija obradila probleme iz prošlosti".

"Šutjeli smo dugo godina i vidjeli da moramo krenuti sami. Ovo su sada privatne tužbe. Ja ne znam tko je s kime kakav sporazum napravio, ali to me ni ne zanima," kaže Dragutin Guzovski dok nam pokazuje dokaze kojima raspolaže.

Priprema nagodbe?

"Potvrda o privremeno oduzetim stvarima, pročitajte: Komanda 33. logora ratnih zarobljenika, major Zoran Randjelović potpisan", objašnjava nam Guzovski  potvrdu s pečatom i potpisom. 

Guzovski kaže kako je paradoksalno u toj nesreći, što je on imao "sreću" da su ga odveli u Srbiju.

"Problem je što će biti s logorašima koji su bili zatočeni u tzv. srpskoj krajini, u Kninu, u Glini, Dalju, Negoslavcima... Što će ovi ljudi?", pita se Guzovski i odmah nudi prijedlog da se odšteta tim ljudima uvrsti kao trošak mirne reintegracije.

Za sada postoje informacije iz Ministarstva pravde u Beogradu da je tužba u postupku i da je zakazano pripremno ročište, a navodno srbijansko Državno pravobranilaštvo priprema nagodbu koja će se ponuditi.

Dragutin Guzovski koji je prije rata bio direktor komunalne gradske tvrtke. Izašao je iz logora 22. svibnja, a 1. srpnja je već počeo raditi u zagrebačkoj "Čistoći". Nakon četiri godine došao je u Vinkovce kao zamjenik župana i nije se više ni vraćao u Zagreb. Tijekom mirne reintegracije je ustrojio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje i danas radi. Ima 42 godina radnog staža i sam kaže da ga je rad spasio.  U njegovom glasu se ne osjeća nikakva negativna emocija, u razgovoru s njim vidljivo je da je u pitanju obrazovana i stabilna osoba. Ovaj obiteljski čovjek i magistar ekonomskih znanosti očito samo želi da svi računi u životu budu podmireni.  A samo on zna koliko su mu ostali dužni.

Uputili smo prije šest dana upit u Ministarstvo pravosuđa RH tražeći odgovor na pitanje hoće li na neki način pomoći bivšim logorašima da ostvare svoja prava, ali odgovore nismo dobili do objave teksta.

hr Sun Nov 18 2018 11:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c128e6b0e493849468b45e0/80

Dubrovnik: Otvaraju senzornu sobu i zapošljavaju specijaliste

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama

Djeca s teškoćama iz Dubrovnika ubrzo više neće morati putovati do Splita ili Zagreba zbog neurorazvojnih vježbi ili terapija. U Općoj bolnici Dubrovnik otvaraju Polikliniku za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju, senzornu sobu i zapošljavaju niz specijalista, no za to im treba financijska pomoć i podrška, piše 24sata.hr

Do sada se rana intervencija uglavnom radila preko udruga i ovisila je o njihovoj uspješnosti u pisanju projekata. Još od 2009. ukazujem na problem rane intervencije koja je u biti socijalna usluga i stoji u Zakonu o socijalnoj skrbi. Rana intervencija je rani screening gdje se kod beba uočava odstupanje u ponašanju ili u motorici te se upućuje kod specijalista. Kod nas u Dubrovniku to nije razvijeno. S djecom se kasni u radu ponekad i do dvije godine, a šalje ih se specijalistima u Split ili u Zagreb – objašnjava Dženita Lazarević iz Dubrovnika, predsjednica udruge Poseban prijatelj. Inače je majka djevojčice s teškoćama Lane (14) koja ima desetak teških dijagnoza.

U radio emisiji na lokalnoj postaji prije dvije godine susrela se s ravnateljem OB Dubrovnik Marijom Bekićem. Upoznala ga je s problematikom. Iako njima rana dijagnostika ne može pomoći, bila im je želja da pomognu drugim roditeljima jer Dženita dobro zna kroz što sve prolaze da bi svojoj djeci osigurali makar osnovne potrebe. Većina vježbi ne ide na uputnicu i roditelji ih plaćaju iz svog džepa. Inicirali su pokretanje Poliklinike za mentalno zdravlje koja će omogućiti roditeljima djece s teškoćama da na jednom mjestu dobiju cjelovitu stručnu podršku. 
Bolnica je od Ministarstva zdravlja dobila potrebna sredstva za zapošljavanje logopeda, rehabilitatora, terapeuta, neuropsihijatara i pedijatara.

- Riječ je o prostoru veličine 200 četvornih metara i moram istaknuti da sam jako zadovoljan suradnjom koju smo ostvarili s predstavnicima roditelja koji su nas savjetovali i s kojima smo odlučivali o potrebama, ali i suradnjom s Ministarstvom zdravstva jer nas nisu kočili u našem nastojanju i dobili smo odobrenje još lani. Cijeli projekt koštao je oko 970.000 kuna za građevinske radove koji su završili, a sljedećega tjedna završava i natječaj za opremanje. Opremanje se odnosi na stolove i bojanje zidova u neke vesele i šarene motive. Po završetku ove humanitarne akcije za koju se nadamo da će biti uspješna računamo da će se vrata Poliklinike za roditelje otvoriti do sredine siječnja. Time će u ovoj ustanovi imati bolje uvjete nego čak i u Zagrebu, jer pojedine specijaliste ondje moraju tražiti na dvije ili tri lokacije, a ovdje će na raspolaganju imati sve u istoj zgradi - izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. Rekao je da su za te potrebe već zaposlili šest dodatnih specijalista. U akciju se uključila i Facebook inicijativa DUMAMe.

- Htjeli smo da se na tom odjelu posebno opremi senzorna soba kao mjesto na kojem će djeca moći nesmetano razvijati svoje vještine. Bile smo na sastanku s ravnateljem i ponudile pomoć oko financiranja jer smo imale iskustva u vođenju i organizaciji humanitarnih akcija. Senzornu sobu želimo opremiti suvremenim pomagalima i neurofeedback aparatom koji posebno pomaže u radu s djecom iz autističnog spektra – objašnjava Dita Lipanović.

Za opremanje sobe i kupnju aparata prikupili su oko 28.000 kuna, a nedostaje im još 430.000 kuna. Stoga pozivaju sve koji mogu da se priključe i pomognu donacijama. Samo u Dubrovačko - neretvanskoj županiji ima oko 750 djece s teškoćama kojima će ti prostori promijeniti život, a dodatno se svake godine rodi još oko 90 djece s nekom od teškoća. Možete im pomoći uplatom na broj računa za posebne namjene:
HR 5423600003513337749

hr Thu Dec 13 2018 17:53:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb4a7fdcb557a0fa98b4f04/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Besplatni pregled autosjedalica u Zadru

U subotu 15. prosinca 2018. od 10 do 12 sati na parkiralištu Jedriličarskog kluba USKOK, Obala kneza Trpimira 55 (na dijelu parkinga uz križanje ulica V. Desnice i Obale kneza Trpimira) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Dec 13 2018 17:00:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c127b170e493849468b45d2/80

Počelo je sniježiti nedaleko od Splita: Krenule su prve pahulje

Temperature zraka su niske, a u Dalmaciji je trenutno između 5 i 6 stupnjeva.
Trenutno najviše oborina ima na otvorenom moru i vanjskim otocima.

Slabih oborina ima i uz obalu.

Iz DHMZ-a tvrde uz obalu sjevernog Jadrana je moguć snijeg, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do vrlo jaka, podno Velebita i olujna bura.
hr Thu Dec 13 2018 13:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12408d0e4938c6448b4639/80
Foto: Facebook: @Pokret Levijatan - STOP Animal ABUSE

Nasilje nad životinjama: Monstruozna snimka ukazuje na zabrinjavajući trend među djecom

Levijatani su objavili potresnu snimku uz molbu članovima grupe da im pomognu otkriti počinitelje iz stravične snimke.
Naime, na snimci se vidi dječak kako nosi dvije mačke u rukama dok ga drugi snima, smije se i govori: "Ajde, ajde".

Dječak s mačkama u rukama izlazi izvan kuće te zamahuje rukom i baca mačku svom snagom u mrak.

Isto je napravio i s drugom.

Članovi grupe izrazili su svoje gnušanje, a primijetili su i kako internetom sve više kruže ovakve snimke djece.

Grupa Levijatan iznad snimke napisala je:
"Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije o 'akterima' sa snimke da ih prijave nadležnima ili da nam jave u inbox. Dijelite da ih nađemo"

Uznemirujuću snimku možete pogledati OVDJE.
hr Thu Dec 13 2018 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .