Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/568d35ea323d610a008b4688/80
Foto: Čitatelji Dalmacija Newsa

FOTO + VIDEO Pijavica demolirala Split

Srećom, zasad nema ozlijeđenih.

Prolazak ciklone s hladnom frontom Split će dugo patiti. Naime, iznimno jaka pijavica razvila se između Čiova i Splita, a u 15 sati i 55 minuta ušla je s mora nad sam Split i to točno kod bazena na Zvončacu. Pijavica, koje je imala obilježja pravog tornada, kretala se prema Mejama, sva je sreća da je na svom putu prema sjeveroistoku potom "udarila" o Marjan, pri čemu se počela raspadati. Oslabljena pijavica potom je prešla na sjevernu stranu Marjana, gdje je prošla dijelove Spinuta i rubnog dijela Skalica, a onda se potpuno raspala. 

Osim ove glavne pijavice, koja se prešla ravno preko Splita, u razmaku od 10 minuta razvije su se još dvije manje pijavice na moru, no one nisu ušle nad kopno. 

Iako pijavice na Jadranu nisu posebna rijetkost, u ovom dijelu godine nisu česte. O tome koliko su u samom Splitu pijavice rijetke govori podatak da je prema službenoj statistici meteorološkog opservatorija na Marjanu pijavica od 1946. godine uočena tek jednom! A danas, na blagldan Tri kralja, Split je "vidio" tri pijavice!
Naši su nam čitatelji poslali fotografije i video zapise iz kojih se vidi razorna moć pijavica koje su iz zemlje čupale stabla, rušile rasvjetne stupove.

- Trenutno na terenu imamo dva vozila sa sedam vatrogasaca na južnoj strani Marjana, kod OŠ Meje. Imamo tehničku intervenciju - pilanje i uklanjanje stabla koje je palo na cestu ispod tunela. Na OŠ Meje su navodno pale kupe, ima dosta posla. To je za sada sve, dojava je stigla u 16.02 sati - kazali su nam iz JVP Split. Iz OKC-a PU splitsko-dalmatinske izvijestili su kako je oko 16 sati na južnoj strani Marjanskog tunela pijavica iz betona iščupala semafor i stablo, te ih bacila na cestu (što se vidi u priloženoj fotogaleriji), zbog čega je tunel bio na 15-ak minuta zatvoren za sav promet. Nema sumnje kako je u pitanju velika materijalna šteta, srećom, prema zasad dostupnim informacijama u splitskoj policiji zasad nema dojava o ozlijeđenim osobama.Facebook komentari

hr Wed Jan 06 2016 16:42:51 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57bb626c0234c344de8b45c8/80
Foto: Danijel Palčić / CROMETEO

Sezona grijanja pred vratima: Čak će uz obalu temperature padati ispod 10 stupnjeva!

Bablje ljeto trajat će još nekoliko dana, a onda će se temperature spustiti za više do 10 stupnjeva

Zadnji dan rujna donio je nastavak stabilnog vremena kojeg podržava višednevna jaka anticiklona nad našim dijelom Europe. Jutro je ponovno bilo svježe, u nekim kotlinama Dalmatinske zagore temperature su bile i ispod 5 Celzijevih stupnjeva. Uz obalu i na otocima bilo je ugodnijih 12 do 17°C. Već danima dnevne temperature u mnogim predjelima Jadrana dosežu vrlo toplih 25°C, a ponegdje je bilo i malo toplije. Uz površinske temperature mora od 20 do 23°C, ugodno kupanje će se nastaviti i do kraja aktualnog tjedna.

Iako će se anticiklona nad nam sljedećih dana sve više narušavati, a fronta sa sjeverozapada Europe nam se sasvim približiti, za razliku od sjevernog Jadrana, veći dio Dalmacije i za vikend ostat će suh, pretežno sunčan i (vrlo)topao. Malo kiše past će tek ponegdje u nedjelju, a prolazno će zapuhati jugo.

Sljedeći tjedan oborina uglavnom neće biti, no sinoptička situacija nad Europom gotovo će se u potpunosti promijeniti u odnosu na aktualnu, tako da će sustavi nad Starim kontinentom biti posloženi na način kako je to uobičajeno za zimske mjesece. Zbog toga će u noći na utorak početi pristizati znatno hladniji kontinentalni zrak, a sve hladnije bit će prema kraju sljedećeg tjedna. Sezona grijanja nam je pred vratima!

Danas će prevladavati vedro ili pretežno sunčano. U drugom dijelu dana na riječkom području može biti promjenjive naoblake, a u riječkom zaleđu navečer može biti i slabe kiše. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo koje navečer na moru samo ponegdje može biti pojačano. U Dalmaciji veći dio dana slab jugozapadnjak, krajem dana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 17°C. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 21 do 26°C.

Pretežno sunčano i suho bit će u većini krajeva tijekom subote. Na Kvarneru, a osobito u riječkom zaleđu povremeno će biti povećane naoblake kada će pasti malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru u drugom dijelu dana i pojačano. Jutro će biti malo toplije uz minimalne temperature zraka od 7 do 13°C u zaobalju, te od 14 do 19°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 21 do 26°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom nedjelje. Kiše neće biti posvuda, tako da će se u mnogim predjelima zadržati suho. Kiše će najviše biti na širem riječkom području, a u zaleđu tijekom dana može pasti više od 50 litara po kvadratnom metru. Najmanje oborina u Dalmaciji, osobito južnoj. Ujutro će puhati umjereno, na moru ponegdje i jako jugo. Na sjevernom Jadranu će prolazno okrenuti na lebić, a vjetar će posvuda u drugom dijelu dana oslabiti u odnosu na jutro. Zadržat će se natprosječno toplo, a najviše dnevne temperature bit će od 21 do vrlo toplih 27°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom ponedjeljka. Tek će ponegdje pasti vrlo malo kiše. Jugo će u potpunosti prestati i zapuhat će većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Zadržat će se toplo.

Od utorka sunčano. Zapuhat će bura. Utorak donosi manji, a srijeda osjetniji pad temperature zraka. U drugom dijelu tjedna čak bi se i uz obalu jutarnje temperature mogle spuštati ispod 10 stupnjeva!

Detaljniju tjednu prognozu čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Facebook komentari

hr Fri Sep 30 2016 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57ec14d01eea8f5e1e8b4622/80
Foto: Matko Josipović / Crometeo Photo Contest

Uživajte u još nekoliko dana "babljeg ljeta" jer sljedeći tjedan stižu bura i naglo zahlađenje

Iako će kiša gotovo u potpunosti zaobići Dalmaciju, počektom listopada stiže nam prvo pravo jesensko zahlađenje

Posljednji dani rujna protječu u znaku iznadprosječne topline. Iako su noći svježe, osobito u Zagori, danju se temperature zraka mjestimice u Dalmaciji penju do vrlo toplih 25 Celzijevih stupnjeva. Slično će biti i u ostatku tjedna.

Prevladavat će sunčano sve do vikenda, a tek je u nedjelju, iz prolazno povećanu naoblaku, moguća koja kap kiše. Jugo će zapuhati tijekom subote, no već do kraja nedjelje potpuno će prestati. Dani vikenda donose i porast noćnih temperatura zraka.

Čini se da će ponedjeljak biti posljednji natprosječno topao dan u nizu. Naime, svi prognostički modeli ukazuju na veliku mogućnost spuštanja znatno hladnije kontinentalne zračne mase sa sjeveroistoka nad naše područje. Iako će taj prodor biti na Jadranu praćen suhim vremenom, donijet će buru i značajno zahlađenje.

Bura će se do utorka proširiti na cijeli Jadran, a mogla bi puhati sve do kraja sljedećeg tjedna uz postupno jačanje i sve niže temperature zraka.

Bilo kako bilo, uživajte u nekoliko preostalih dana babljega ljeta, a onda nam stižu vremenske prilike znatno primjerenije za ovaj dio godine. Detaljniju vremensku prognozu čitajte u petak na našem portalu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 28 2016 21:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e83d0f1eea8f44128b461b/80
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX

Bablje ljeto: Umjesto jesenskih ciklona, početkom listopada blizu 30 stupnjeva!

Listopad je na Jadranu drugi najkišovitiji mjesec u godini, no njegov početka obilježit će sunce i neuobičajena toplina

Iza nas je posljednji rujanski vikend. Polje visokog tlaka zraka, koje zadnjih dana dominira većim dijelom Europe, i kod nas donosi stabilne vremenske prilike. Noći su svježe, osobito u zaobalju gdje minimalne temperature ponegdje padaju na svježih 5°C, ali danju je posvuda toplije od normale za dio godine. Primjerice, u nedjelju je temperatura zraka u Hvaru dosegnula vrlo toplih 26°C. I more je toplo s obzirom da nam se bliži listopad, površinske temperature su mu od 20 do visoka 24 stupnja.

Slično, pa čak i toplije bit će u novom tjednu. S obzirom da smo i kalendarski zakoračili u jesen, vremenske prilike koje nam predstoje sljedećih desetak dana mogu se okarakterizirati kao "bablje" ljeto. Anticiklona će dominirati nad našim područjem do petka, a u subotu će tlak zraka padati uz mogućnost jačanja juga, ali i daljnji rast temperature zraka.

Tijekom ponedjeljka prevladavat će vedro. U kotlinama zaobalja ponegdje će biti magle. U popodnevnim satima u zaleđu južne Dalmacije postoji manja mogućnost prolaznog i slabog pljuska. U noći će puhati slaba, ponegdje i umjerena bura, Danju posvuda slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Pretežno vedro bit će tijekom utorka. Ujutro je kotlinama zaobalja moguća magla. U noći i ponovno navečer slaba do umjerena bura, danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Srijeda će biti vedra. U kotlinama zaobalja ujutro mjestimice magla. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab zapadnjak i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Obilje ranojesenskog sunca očekuje nas i tijekom četvrtka. Ujutro će u zaobalju ponegdje biti magle. Noću tiho ili uz jedva primjetan burin, danju će puhati slab zapadnjak i jugozapadnjak ili bonaca. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

Bez promjene bit će i u pretežno vedri petak. Ujutro će u zaobalju ponegdje biti magle. Noću tiho ili burin. Danju će puhati slab jugozapadnjak, na moru sjevernog Jadrana moguće je slabo jugo. Temperature zraka vrlo slične onima u četvrtak.

Aktualne prognostičke karte još nisu potpuno usklađene oko očekivanog sinoptičkog scenarija za dane vikenda. Sigurno je da nas očekuje toplo vrijeme, vjerojatno još malo toplije u odnosu na prethodne dane. Tek prolazno će zapuhati jugo. Iako je vjerojatnost najveća da će se nastaviti pretežno sunčano i suho vrijeme, ne može se posve isključiti mogućnost prolazne kiše u drugom dijelu subote.

Jesenskih ciklona i zahlađenja nema na vidiku ni u prvom tjednu listopada. Očekuje se daljnji lagani porast temperatura zraka koje se ponegdje mogu čak približiti vrućih 30 Celzijevih stupnjeva!

Facebook komentari

hr Mon Sep 26 2016 07:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e44c581eea8f30088b4654/80
Foto: Luka Papić

Stigla jesen: Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja rujna?

Oborina do kraja mjeseca neće biti. Očekuju nas prohladne noći i topli do vrlo topli dani

Jučerašnjom ravnodnevnicom počela je kalendarska jesen. Jesen smo dočekali uz stabilno anticiklonalno vrijeme, a da ulazimo u hladniji dio godine najbolje se moglo primijetiti po noćnim i jutarnjim temperaturama koje su bitno pale u odnosu na one prije nekoliko dana. U dijelu unutrašnjosti zemlje minimalne temperature zraka padale su ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a i u većem dijelu zaobalja bile su jednoznamenkaste. Ipak, dnevna toplina je i dalje prisutna pa su ponegdje najviše dnevne temperature uspjele prijeći vrlo toplih 25°C. More je i dalje toplo s površinskim temperaturama od 20 do 24°C na našem dijelu Jadrana.

I kraj tjedna donosi stabilno ranojesensko vrijeme. Oborina neće biti, kao ni značajnog vjetra. Noći i jutra će biti svježa, a dani topli i vrlo topli.

U petak će u Dalmaciji biti pretežno vedro, a na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, tek ponegdje uz prolaznu malu do umjerenu naoblaku. Ujutro je u zaleđu Istre ponegdje moguća magla. Noću će puhati slaba do umjerena bura, prema jutru će prestati, a danju će biti tiho ili uz slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 5 do 12°C u zaobalju, te od 12 do 17°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 21 do 26°C.

Subota će biti pretežno sunčana. Ujutro je u kotlinama zaobalja moguća magla, a popodne je unutrašnjosti Istre ponegdje moguć umjeren razvoj naoblake. Noću tiho, podno Velebita uz slabu do umjerenu buru. Danju će puhati slab vjetar sa zapada i sjeverozapada koji tek ponegdje na moru srednjeg Jadrana popodne prolazno može biti umjeren. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 8 do 13°C u zaobalju, te od 15 do 19°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 23 do 27°C.

Pretežno sunčano ili vedro bit će tijekom nedjelje. Ujutro će ponegdje u zaobalju biti magla. Noću tiho ili uz slab burin, a danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na subotu.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, veći dio nadolazećeg tjedna zadržat se stabilno vrijeme uz obilje sunca. Noći će biti prohladna, a dani topli, ponegdje i vrlo topli. Promjena vremena moguća je tek u dane vikenda. Više o tome pročitajte tijekom ponedjeljka na našem portalu.

Facebook komentari

hr Fri Sep 23 2016 07:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .