Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5be6ba880e49386d078b462a/80
Foto: PIXABAY

Limun i ocat dobri kao i skupi sprejevi za uklanjanje mrlja

Iskustvo kupovanja: Kupac se mora sam uvjeriti kako djeluje sredstvo pa proizvođača nagraditi ponovnom kupnjom ili kazniti ignoriranjem
Sredstva za čišćenje mrlja nanose se neposredno prije ili tijekom pranja. Važni sastojci su im tenzidi, površinski aktivne tvari koje zovu i surfaktanti. Smanjujući površinsku napetost vode tako joj pomažu u čišćenju. 

Površinska napetost omogućuje nekim kukcima hodanje po vodi. Također, stavimo li pažljivo aluminijski novčić u čašu vode, on neće potonuti iako mu je gustoća gotovo tri puta veća od vode. To je zato što se molekule vode drže što bliže jedna drugoj. Molekule vode su jako dobro povezane pa ne mogu same prodrijeti u nečistoću te je razgraditi. Tenzidi razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću koja se onda lakše uklanja s površine tekstila, piše 24sata.hr

Za čišćenje i pranje općenito su prihvatljiviji neionski tenzidi. Sredstva za uklanjanje mrlja koja sadrže neionske tenzide bolje peru u tvrdoj vodi jer im manje smeta kamenac. U slučaju izravnog kontakta kože s ovim sredstvima treba oprati ruke, a pri ručnom pranju nositi rukavice. Oprez se preporučuje kod osoba s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom. U proizvodima za uklanjanje mrlja tvari djeluju sinergijski, zajedničkim djelovanjem uklanjaju mrlje bolje nego što bi svaki sastojak to radio sam. 

Enzimi u sredstvima protiv mrlja ubrzavaju čišćenje. Ekološki su prihvatljivi i mogu smanjiti količinu ostalih tvari koje peru. Masovnije su se počeli upotrebljavati potkraj 60-ih godina prošlog stoljeća, a prednosti su im da djeluju pri malim koncentracijama i nižim temperaturama, što je bitno zbog uštede energije. Najčešće je riječ o enzimima koji se nazivaju proteaze. Oni uklanjaju proteine, na primjer iz krvi, jaja, trave, mlijeka... Amilaze su dobre za uklanjanje mrlja od ugljikohidrata, primjerice čokolade i slične hrane, a lipaze za mrlje od ulja i masti.  

Mirisi se dodaju kako bi prikrili smrad koji se može javiti i da čišćenje bude ugodnije. Najčešće im nisu navedeni sastojci. 
Ovi proizvodi protiv kvarenja sadržavaju konzervanse koji se inače nalaze u sličnim proizvodima. Važno je naglasiti da su svi sastojci pod stalnim nadzorom i sigurni su ako se proizvod upotrebljava na ispravan način, prema uputstvu za upotrebu proizvoda. Ako su odstranjivači mrlja u tlačnim pakiranjima, u njima su još i pogodna otapala koja objedinjuju cijelu smjesu, te pogonski plinovi koji olakšavaju i omogućuju izbacivanje sadržaja iz pakiranja. 

Neki od proizvoda mogu u nazivu imati 'bio'. To je većinom zato što u sastavu imaju neke sastojke proizvedene na prirodnoj bazi, primjerice otapalo propandiol. Prirodno podrijetlo mogu imati i mirisni sastojci. No čak i kad sredstva u nazivu imaju riječ 'bio', ne znači da smiju biti u kontaktu s, primjerice, kožom ili očima. 

Koju će vrstu pakiranja kupac odabrati, to najviše ovisi o navici. Oblik pakiranja najčešće pridonosi samo komociji prilikom nanošenja, a vrlo rijetko i razlikama u načinu djelovanja. Cijene ovih proizvoda također se mogu znatno razlikovati, no visoka cijena ne znači nužno i bolju učinkovitost. U djelotvornost se ipak kupac mora sam uvjeriti pa proizvođača nagraditi ponovnom kupnjom ili, ako nije zadovoljan, kazniti ga izbjegavanjem proizvoda. Ipak, kemičar Ivan Nemet napominje kako je mješavina limuna i octa zapravo jednako dobra kao i sprejevi za uklanjanje mrlja.

Najjeftiniji

KH7 se ne smije koristiti na odjeći od vune, kože, antilopa, lana ili svile. Pogodan je za bijelu i šarenu odjeću. Može nadražiti oči. Litra stoji 46,65 kn.

Da se bolje vidi

Bioshout ima nekoliko mirisnih sastojaka. Sadrži i plavo bojilo kako bismo vidjeli gdje smo nanijeli proizvod. Pridržavati se uputa na deklaraciji.

U rukavicama

Vanish Oxi Action se ne smije miješati s izbjeljivačima na bazi klora. Opasan je za oči, a osjetljivim ljudima trebaju rukavice. Za vunu, svilu i kožu nije. 

Sadrži i sapun

Dr. Beckman sadrži i sapun koji pomaže ukloniti mrlje. Ne sadrži bojila, parfeme i izbjeljivače, a miriše po limunu. Rok trajanja je pet godina. Nanijeti 10 minuta prije pranja. 

Na bazi limuna

Frosch za tvrdokornije mrlje ima enzime. Kao i ostale, prije upotrebe treba ga testirati na skrivenom dijelu tkanine. Pogodan je za bijelo i obojeno rublje, a rok upotrebe je dvije godine.

Dalje od djece

Attitude treba nanijeti na mrlju prije pranja i držati od jedne do pet minuta, ovisno o razini zaprljanja. Miris je proizveden od prirodnih sastojaka. Držati dalje od domašaja djece. 

Najskuplji

Amway ima dva plina za izbacivanje sadržaja, propan i izobutan. Spremnik se ne smije bušiti i treba ga držati dalje od svjetla i topline. Najskuplji je - po litri 247,83 kn.


hr Sat Nov 10 2018 12:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .