Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5be6ba880e49386d078b462a/80
Foto: PIXABAY

Limun i ocat dobri kao i skupi sprejevi za uklanjanje mrlja

Iskustvo kupovanja: Kupac se mora sam uvjeriti kako djeluje sredstvo pa proizvođača nagraditi ponovnom kupnjom ili kazniti ignoriranjem
Sredstva za čišćenje mrlja nanose se neposredno prije ili tijekom pranja. Važni sastojci su im tenzidi, površinski aktivne tvari koje zovu i surfaktanti. Smanjujući površinsku napetost vode tako joj pomažu u čišćenju. 

Površinska napetost omogućuje nekim kukcima hodanje po vodi. Također, stavimo li pažljivo aluminijski novčić u čašu vode, on neće potonuti iako mu je gustoća gotovo tri puta veća od vode. To je zato što se molekule vode drže što bliže jedna drugoj. Molekule vode su jako dobro povezane pa ne mogu same prodrijeti u nečistoću te je razgraditi. Tenzidi razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću koja se onda lakše uklanja s površine tekstila, piše 24sata.hr

Za čišćenje i pranje općenito su prihvatljiviji neionski tenzidi. Sredstva za uklanjanje mrlja koja sadrže neionske tenzide bolje peru u tvrdoj vodi jer im manje smeta kamenac. U slučaju izravnog kontakta kože s ovim sredstvima treba oprati ruke, a pri ručnom pranju nositi rukavice. Oprez se preporučuje kod osoba s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom. U proizvodima za uklanjanje mrlja tvari djeluju sinergijski, zajedničkim djelovanjem uklanjaju mrlje bolje nego što bi svaki sastojak to radio sam. 

Enzimi u sredstvima protiv mrlja ubrzavaju čišćenje. Ekološki su prihvatljivi i mogu smanjiti količinu ostalih tvari koje peru. Masovnije su se počeli upotrebljavati potkraj 60-ih godina prošlog stoljeća, a prednosti su im da djeluju pri malim koncentracijama i nižim temperaturama, što je bitno zbog uštede energije. Najčešće je riječ o enzimima koji se nazivaju proteaze. Oni uklanjaju proteine, na primjer iz krvi, jaja, trave, mlijeka... Amilaze su dobre za uklanjanje mrlja od ugljikohidrata, primjerice čokolade i slične hrane, a lipaze za mrlje od ulja i masti.  

Mirisi se dodaju kako bi prikrili smrad koji se može javiti i da čišćenje bude ugodnije. Najčešće im nisu navedeni sastojci. 
Ovi proizvodi protiv kvarenja sadržavaju konzervanse koji se inače nalaze u sličnim proizvodima. Važno je naglasiti da su svi sastojci pod stalnim nadzorom i sigurni su ako se proizvod upotrebljava na ispravan način, prema uputstvu za upotrebu proizvoda. Ako su odstranjivači mrlja u tlačnim pakiranjima, u njima su još i pogodna otapala koja objedinjuju cijelu smjesu, te pogonski plinovi koji olakšavaju i omogućuju izbacivanje sadržaja iz pakiranja. 

Neki od proizvoda mogu u nazivu imati 'bio'. To je većinom zato što u sastavu imaju neke sastojke proizvedene na prirodnoj bazi, primjerice otapalo propandiol. Prirodno podrijetlo mogu imati i mirisni sastojci. No čak i kad sredstva u nazivu imaju riječ 'bio', ne znači da smiju biti u kontaktu s, primjerice, kožom ili očima. 

Koju će vrstu pakiranja kupac odabrati, to najviše ovisi o navici. Oblik pakiranja najčešće pridonosi samo komociji prilikom nanošenja, a vrlo rijetko i razlikama u načinu djelovanja. Cijene ovih proizvoda također se mogu znatno razlikovati, no visoka cijena ne znači nužno i bolju učinkovitost. U djelotvornost se ipak kupac mora sam uvjeriti pa proizvođača nagraditi ponovnom kupnjom ili, ako nije zadovoljan, kazniti ga izbjegavanjem proizvoda. Ipak, kemičar Ivan Nemet napominje kako je mješavina limuna i octa zapravo jednako dobra kao i sprejevi za uklanjanje mrlja.

Najjeftiniji

KH7 se ne smije koristiti na odjeći od vune, kože, antilopa, lana ili svile. Pogodan je za bijelu i šarenu odjeću. Može nadražiti oči. Litra stoji 46,65 kn.

Da se bolje vidi

Bioshout ima nekoliko mirisnih sastojaka. Sadrži i plavo bojilo kako bismo vidjeli gdje smo nanijeli proizvod. Pridržavati se uputa na deklaraciji.

U rukavicama

Vanish Oxi Action se ne smije miješati s izbjeljivačima na bazi klora. Opasan je za oči, a osjetljivim ljudima trebaju rukavice. Za vunu, svilu i kožu nije. 

Sadrži i sapun

Dr. Beckman sadrži i sapun koji pomaže ukloniti mrlje. Ne sadrži bojila, parfeme i izbjeljivače, a miriše po limunu. Rok trajanja je pet godina. Nanijeti 10 minuta prije pranja. 

Na bazi limuna

Frosch za tvrdokornije mrlje ima enzime. Kao i ostale, prije upotrebe treba ga testirati na skrivenom dijelu tkanine. Pogodan je za bijelo i obojeno rublje, a rok upotrebe je dvije godine.

Dalje od djece

Attitude treba nanijeti na mrlju prije pranja i držati od jedne do pet minuta, ovisno o razini zaprljanja. Miris je proizveden od prirodnih sastojaka. Držati dalje od domašaja djece. 

Najskuplji

Amway ima dva plina za izbacivanje sadržaja, propan i izobutan. Spremnik se ne smije bušiti i treba ga držati dalje od svjetla i topline. Najskuplji je - po litri 247,83 kn.


hr Sat Nov 10 2018 12:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb8e10ecb557a39ba8b4c64/80

Prirodni diuretici: 6 namirnica koje ukljanjaju višak vode iz tijela

Zadržavanje vode u tijelu još se zove edem, a do toga dolazi zbog nakupljanja tekućine u organizmu

Diuretici pomažu vašem tijelu da se oslobode soli i vode, uglavnom poticanjem bubrega da puste natrij u urin. Voda je potom izvučena iz krvi kako bi koncentrirala razinu natrija. To stvara više urina i smanjuje količinu tekućine koja teče kroz vaše krvne žile, pružajući olakšanje od zadržavanja vode ako patite od edema, visokog krvnog tlaka ili drugih stanja u kojima kronično zadržavanje vode predstavlja problem, piše Život i stil.

Ali to nije samo kronična stanja koja mogu pomoći diuretici. Oni mogu pomoći da se oslobodite nadutosti nakon slanog obroka ili mjesečnih hormonskih promjena.

Diuretici bez recepta dostupni su u obliku tableta, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih biste ih trebali izbjegavatai. Iako su općenito sigurni za povremenu upotrebu, mogu imati nuspojave poput hipokalemije uzrokovane premalim kalijem, što može dovesti do problema s srcem. Ostale potencijalne nuspojave uključuju dehidraciju, grčeve mišića, vrtoglavicu i osip. To možete izbjeći uparivanjem diuretika bez recepta s hranom koja je bogata kalijem kao što su banane, sjemenke suncokreta, marelice ili naranče.

Prirodni diuretici mogu ponuditi olakšanje od zadržavanja vode i nadutosti bez ikakvih tableta. Evo popis najboljih:

Šparoge

Od vremena antičkih Grka i Rimljana, šparoga se koristi zbog svojih diuretskih svojstva. Diuretski učinci dolaze iz aminokiselina asparagina i koristi se za liječenje oteklina, reumatizma i premenstrualnog zadržavanja vode. 

Cikla

Repa je bogata kalijem, što pomaže u uklanjanju tekućine. Betanin, koji daje cikli boju, povezan je s nižim razinama C-reaktivnog proteina, što djeluje i protuupalno.

Kupus

Popularna "juha od kupusa" ima diuretska svojstva kupusa, zajedno s visokim sadržajem vlakana i vode, kako bi pomogla kod gubitka kilograma. Rimljani su koristili kupus i za mamurluke.

Celer

Još je Hipokrat je preporučio celer kako bismo eliminirali višak tekućine. Sada su znanstvenici utvrdili da ftalidi u celeru doprinose njegovom diuretskom učinku. 

Brusnice

Još su američki domoroci Indijanci identificirali diuretski učinak brusnica, koristeći ih za liječenje niza stanja, uključujući skorbut, za koju su vjerovali da je uzrokovan s previše soli. Brusnice su osobito korisne za uklanjanje tekućine bez uklanjanja kalija.

Krastavci

Krastavci imaju sumpor i silicij koji povećavaju mokrenje poticanjem bubrega na bolje uklanjanje mokraćne kiseline. Puni vode i kalija i niske razine natrija, krastavci smanjuje oticanje. Krastavci se mogu koristiti topikalno kako bi ublažili natečenost podočnjaka.

hr Fri Nov 16 2018 08:17:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5888e30b1eea8fdf2b8b4598/80
Foto: DalmacijaNews

Grad koji će vam platiti 65.000 kuna da se preselite kod njih na 12 mjeseci

Odabrani kandidati odmah će dobiti 16.400 kn za troškove preseljenja. Svaki će im mjesec na račun sjedati po 3200 kn, a na kraju isteka ugovora od godinu dana bit će im isplaćeno preostalih 9800 kn.
Tulsa nudi 10.000 dolara, odnosno oko 65.000 kuna onima koji su spremni otići raditi u taj grad u američkoj saveznoj državi Oklahomi na period od godinu dana. 

Da biste bili razmatrani za ovu financijsku naknadu, trebate biti stariji od 18 godina, morate imati posao (koji možete obavljati iz bilo kojeg dijela svijeta povezanog internetom), biti spremni preseliti se u roku od šest mjeseci te vam treba biti dozvoljen rad u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Punkufer

I to nije sve. 

Odabrani kandidati moći će se preseliti u novouređene stanove Tulsa Arts Districta te plaćati samo 33 posto od realne cijene najamnine. Režije će biti besplatne prva tri mjeseca

Za potrebe posla dobit ćete besplatno članstvo u tvrtki 36 Degrees Northu, koje vam osigurava mjesto za obavljanje posla, konferencijske dvorane za sastanke, Wi-Fi i druge poslovne pogodnosti. 

Glavni je cilj ovoga programa privući kreativnu i tehnološki potkovanu radnu snagu u Tulsu koja želi oživjeti poduzetnički duh među svojim stanovnicima. Grad će isprva krenuti s manjim grupama od 10 do 15 osoba, te s vremenom proširiti program na 300 radnika na razmjeni. 

Odabrani kandidati će odmah dobiti 2500 dolara (16.400 kn) za troškove preseljenja. Svaki mjesec će im na račun sjedati po 500 dolara (3200 kn), a na kraju isteka ugovora od godinu dana bit će im isplaćeno preostalih 1500 dolara (9800 kn)

Provjerite na stranicama Tulsa Remote programa što se sve traži te imate li šanse osvojiti ovu poslovnu priliku.
hr Fri Nov 16 2018 08:12:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5564bd76e0a75bbd078b4577/80

Opasni ljudi: U čemu je razlika između psihopata i sociopata

Često kad nas netko šokira potpuno neočekivanim postupkom, ili čak nanese neku štetu, odmahnemo glavom i komentiramo za sebe 'kakav psihopat' ili 'koji sociopat'. Na taj način želimo tog nekog označiti kao osobu koja se ponaša zastrašujuće, čudno ili u najmanju ruku kao nekoga tko nije u stanju pokazati razumijevanje i suosjećajnost, a iako ove pojmove upotrebljavamo po vlastitom nahođenju, među njima postoji bitna razlika

Za lakše razumijevanje razlike časopis Health kao primjer navodi dva poznata izmišljena lika - psihopata Hannibala Lectera iz kultnog filma 'Kad jaganjci utihnu' i sociopata kralja Joffreyja iz popularne serije 'Igra prijestolja'. Ni jedan od njih nema suosjećanja, ne poštuje zakone i pravila, ne brine se o pravima drugih, skloni su nasilju i nikad se ne osjećaju krivima, piše tportal.

Niti jedan od pojmova nema vlastitu službenu dijagnozu, ali sociopati se ubrajaju u skupinu dijagnoza iz područja mentalnog zdravlja poznatu kao antisocijalni poremećaj ličnosti (ASPD). Ljudi koji imaju ASPD skloni su neprestanom laganju, nisu u stanju procijeniti što je ispravno, a što pogrešno i između ostalog su arogantni.

Psihopate 'krase' iste ove osobine, a pored toga su površni, egocentrični i emocionalno plitki. No vjerojatno najveća razlika među njima je ono što psihopate čini opasnijima i susrete s njima nepoželjnima.

'Psihopati su uglađeni manipulatori, tipovi koji će vam dijeliti komplimente, učiniti da se osjećate dobro, govoriti upravo ono što želite čuti sve dok ne shvatite da su vam krali novac, planirali nekakav zločin ili u najgorem slučaju ubili nekoga', objašnjava za Health psihologinja Elizabeth Lombardo.

Nije rijetkost da se ljudi nađu u braku s psihopatom, no zbog njihove ekstremne sposobnosti za manipulacijom i stjecanjem povjerenja drugih ljudi, ni u jednom trenutku ne posumnjaju u takvo što.

Sociopata je, s druge strane, puno lakše uočiti jer se ne može suzdržati i ima emocionalne ispade.

'Ako se psihopat u interakciji s vama uznemiri, u stanju je zadržati svoju smirenost, dok će se sociopat razotkriti', objašnjava Lombardo i opisuje potonje kao usijane glave koje će se, ukoliko se stvari ne odvijaju onako kako oni žele, ljutiti i biti agresivni.

U osnovi, kad vam psihopat planira nešto iza leđa, imat će savršeno uvjerljiva opravdanja za sve što biste mogli naslutiti i nikad nećete znati što slijedi. Kad imate posla sa sociopatom, vjerojatno ćete ga razotkriti jer neće biti dovoljno pametan da sakrije svoje tragove i vjerojatno mu više nećete vjerovati.

Sociopata možete uočiti i po nekim drugim stvarima, poput neuklapanja u socijalne postavke ili poteškoća sa zadržavanjem posla. Psihopati su im sušta suprotnost - imaju tendenciju biti vrlo uspješni i sviđati se svima. Možete ih zvati majstorima prevarantske umjetnosti.

I kod jednih i kod drugih postoje različite razine, pa dok su neki lopovi ili varalice, drugi bi mogli biti i ubojice. Bez obzira koliko je to izraženo, ljudi s takvim osobinama su opasni. Posumnjate li da se netko koga poznajete uklapa u opisano, važno je maknuti se i razgovarati sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

hr Fri Nov 16 2018 08:08:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bedc3e30e49381d128b4640/80
Foto: Pixabay

Perfekcionizam - naizgled korisna karakteristika koja veoma negativno utječe na zdravlje

Iako u poslovnom smislu većinom nosi samo pozitivne konotacije, s vremenom uništava psihičko zdravlje

Osobe koje krasi karakteristika 'perfekcionista' u poslovnom svijetu nosi samo pozitivne konotacije. No, kada govorimo o utjecaju koji može imati na zdravlje, rezultati nisu bajni - istraživanja su pokazala kako neprestana težnja prema savršenom nepogodno djeluje na psihičko zdravlje pojedinca.

Previsoka te nerealna očekivanja stvaraju osjećaj manje vrijednosti ako rezultati nisu onakvi kakve je pojedinac zamišljao. Psiholozi Gordon Flett i Paul Hewitt iz Kanade definirali su tri glavna stupnja perfekcionizma - onaj okrenut sebi, onaj okrenut drugima te onaj koji je orijentiran na cjelokupno društvo. 

Sve vrste perfekcionizma utječu na čovjeka na jednak način, a kvare njegovo psihičko i fizičko zdravlje, iako pojedini profesori smatraju da je onaj sociološki orijentiran (na cjelokupno društvo) najgori. Oni koji se bore s ovom vrstom problema, smatraju kako društvo ima visoka očekivanja koja oni moraju ispuniti jer će ih u suprotnom osuđivati.

Anksioznost, depresija i samoubilačke misli samo su neki od simptoma koji se s vremenom mogu javiti, a tome svjedoče i stvarni događaji. Naime, jedno je istraživanje pokazalo kako je 70 posto mladih ljudi, koji su počinili samoubojstvo, imalo visoka očekivanja od samih sebe.

Samokritičnost podiže postotak mogućnosti pojave bipolarnog poremećaja, ali i kroničnog stresa koji može veoma utjecati i na zdravlje srca, piše Život i stil.

hr Thu Nov 15 2018 20:07:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .