Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53959019179942365fdd7503/80

Mogu li HDZ-ovci ponoviti uspjeh Damira Krstičevića? Kome biste dali preferencijalni glas?

Čak je više od 95 tisuća glasova osvojio HDZ 2016. godine, a trećinu je 'zaradio' Damir Krstičević, bivši ministar obrane, na preferencijalnim glasovima.
Više od polovice kandidata iz izbora 2016. godine i četiri godine poslije idu u izborni ring u desetoj izbornoj jedinici. Najveće iznenađenje svakako je bio povratak u posljednji trenutak splitskog šefa HDZ-a, Petra Škorića iako je, u ranijim radnim verzijama liste, koju je ekskluzivno objavio DalmacijaNews portal, bio otpisan iz 'igračkog kadra'.

Tek desetu poziciju zavrijedio je Škorić i tako bio jedan od primjera kako se to aktualni premijer ponaša s onima koji 'ne slijede stranački put' i važu između dvije opcije. Podsjetimo tek kako je Škorić, prije četiri godine, u desetoj izbornoj jedinici bio na četvrtom mjestu.

Nadmoćnu pobjedu slavio je HDZ-a, a dva uzastopna poraza 'na domaćem terenu' upisao im je SDP u narednim izbornim procesima. Više od 95 tisuća glasova osvojio je HDZ 2016. godine, a trećinu je 'zaradio' Damir Krstičević, bivši ministar obrane, na preferencijalnim glasovima.

Nitko nije bio ni blizu takvog uspjeha. Prvi nakon, po preferencijalnim glasovima, bio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban s 4.449 glasova, a onda i Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika s nešto više od 3 tisuće glasova podrške birača.

Uz Škorića, Bobana i Frankovića, na listi za predstojeće izbore, u usporedbi s onim prije četiri godine, ponovilo se još pet imena - Branko Bačić, Goran Dodig, Marija Vučković, Ante Bačić, Andro Krstulović Opara. O potpori preko preferencijalnih glasova dovoljno govori podatak da je svatko pojedinačno, od istaknutih pet kandidata, imao manje glasova od broja nevažećih listića u desetoj izbornoj jedinici.

Pitamo vas - Kome biste dali svoj preferencijalni glas u HDZ-u da su danas izbori?


hr Tue Jun 16 2020 22:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f00c854daf72da6258b456e/80

'Baka Zmaj' ne odustaje u otkrivanju pedofila po Dalmaciji, ispričala nam je svoju hrabru priču

Policija, tvrdi nam naša sugovornica, odradi dobar posao, a najveći je problem, smatra, u Centrima za socijalnu skrb.
Dvije djevojčice imale su manje od 7 godina kada im je, krajem 2016. i početkom 2017. godine, bezbrižno djetinjstvo pretvoreno u noćnu moru s posljedicama. Marko B. imao je 25 godina, putem društvenih mreža upoznao je maloljetnu djevojku koja je bila teta djevojčicama. Tada je krenula užasavajuća epizoda.

Tražio ju je da se snima dok djevojčice dira po intimnim dijelovima tijela, a u nekoliko navrata je djevojčice, s tada 17-godišnjom tetkom, odveo na tvrđavu Gripe, posjeo ih na sebe na zadnjem sjedištu, i onda se spolno zadovoljavao.

Bezazleni izlasci i druženje s tetom postali su životna prekretnica, a morbidan čin dvojca izvor ustrajne borbe 'Bake Zmaj' koja je u tri godine podijelila više od 13 tisuća letaka s imenima, podacima i opisanim djelima pedofila u cijeloj Dalmaciji. Važno joj je bilo da susjedi znaju tko im živi u okruženju, važno joj je bilo da se njezina priča ne dogodi više nikome, nikada.

- Mnogi pedofili i danas šetaju na slobodi samo zbog toga što nije bilo dovoljno dokaza da bi se potvrdila njihove gnjusna djela, govori nam 'Baka Zmaj'.

Krenulo je s tek stotinjak primjeraka, kaznenom prijavom i prijetnjama. Otac pedofila prijavio ju 'Baku Zmaj', Županijski sud kaznio ju je s 300 kuna zbog kršenja javnog reda i mira, a bila je to samo točka koja joj je dala daljnju snagu i ogroman 'vjetar u leđa'. 
Istoga je dana dobilo i neugodne goste na kućnoj adresi. Prijetili su joj otac, majka i brat čovjeka koji joj je, u najmanju ruku, zaustavio život. Brat je čak pokušao i nasilno, preko balkona, ući u stan.

Za užasavajuće djelo Marko B. je dobio dvije godine i 3 mjeseca zatvora.
- Strašno je što je pedofil proveo cijelu svoju kaznu na psihijatrijskom liječenju, a niti dana u zatvoru. Iskreno mislim da je to strašna bolest i da osoba mora biti stalno pod nadzorom liječnika. Bolest se mora liječiti u ustanovama zatvorenog tipa, oštra je 57-godišnjakinja.

Za njezin obiteljski slučaj krivi oca dviju djevojčica koji ih je ostavio na cjedilu, a svojoj supruzi 'na leđima' okačio ogroman kredit. 

Policija, tvrdi nam naša sugovornica, odradi dobar posao, a najveći je problem, smatra, u Centrima za socijalnu skrb.
- Oni ne služe ničemu, kad vam se dogodi neka tragedija i tuga. Ubiru samo poreze i novac. Ogorčena sam na njih. Oni su ogroman problem u cijelom lancu. Policija najviše čuva našu djecu, objašnjava nam 'Baka Zmaj'.

U svom aktivizmu obuhvatila je dvadesetak osoba i čula isto toliko priča od ljudi, posebice žena, koje su u djetinjstvu bile žrtve spolnog zlostavljanja. Svaka nova priča novi je 'okidač'.
- Internet nam daje velike mogućnosti. O svim pedofilima možete pronaći podatke kroz izvješća i medijske tekstove. Nakon što pronađem ime i prezime onda kreće moje istraživanje. Sve sam ranije radiila u ilegali, kao 'beogradski fantom', a sada svoju borbu ne skrivam. Mnogi me i prepoznaju na ulici i daju mi podršku, govori nam ova neumorna 57-godišnjakinja.

Zaključuje kako bi trebalo biti više hrabrih ljudi koji bi, samo letcima, mijenjali svijet. Vrijedi se boriti, dodaje, jer samo jedan ostavljeni letak postiže cilj da Dalmacija i Hrvatska 'izbrišu' spolno nastrane ljude.
hr Sat Jul 04 2020 22:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f00d3b8daf72da6258b4577/80
Foto: ŽUC Split

Izgrađen nogostup Seget-Medena

Završetkom ovih radova povećana je sigurnost odvijanja prometa, a posebno su zaštićeni pješaci kao najugroženiji sudionici u prometu.
Danas se na Županijskoj cesti 6132, dionica od hotela Medena do raskrižja sa ŽC 6133 kod Općine Seget, iscrtava horizontalna signalizacija radi sigurnog prometovanja motornog prometa. Završeni su pješački nogostupi u dužini od 1600 metara i time osigurano sigurno kretanje pješaka, pogotovo turističkih grupa od hotelskih objekata prema Segetu i Trogiru i obratno.

Završetkom ovih radova povećana je sigurnost odvijanja prometa, a posebno su zaštićeni pješaci kao najugroženiji sudionici u prometu.

Za 6 mjeseci u navedenu prometnicu izgradit će se i kanalizacija, nakon čega će se cijeli kolnik asfaltirati. Time će Županija i Općina Seget, uz već ranije uređenu Vlašku ulicu, dobiti moderno opremljenu prometnicu koja puno znači za ovaj turistički kraj, poručili su iz Županijske uprave za ceste Split.
hr Sat Jul 04 2020 21:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f00c5bddaf72d52208b47a3/80

Ušli smo u unutrašnjost novoobnovljenog Studentskog doma Bruno Bušić, otkrivamo i planove za budućnost

Split kao sveučilišni grad imat će, ponovno u skoro vrijeme, još jedan dostojan smještaj za studente, a obnovljeni dom s nestrpljenjem čeka na svoje prve stanare.
Studentski dom Bruno Bušić izgrađen je još 1978. godine. Mediteranske igre bile su povod kreiranja velebnog zdanja koje je postalo mjesto za studentske obveze i razbibrige, a stalna upotreba dobrano je izmorila zgradu kojoj je trebala obnova.

Split kao sveučilišni grad imat će, ponovno u skoro vrijeme, još jedan dostojan smještaj za studente, a obnovljeni dom s nestrpljenjem čeka na svoje prve stanare.

- Rekonstrukcija doma uključivala je nadogradnju jednog kata s dvokrevetnim sobama, nadogradnju otvorenih evakuacijskih stepenica s istočne i zapadne strane građevine, dogradnju balkona s južne strane te ispunjenje svih temeljnih zahtjeva važnih za građevinu, govori nam Ivan Žižić, mladi ravnatelj Studentskog centra Split koji je 'za kormilo' sjeo u listopadu prošle godine. Ranije je bio pomoćnik ravnatelja, a više od jednog desetljeća se aktivno bavi studentskom problematikom i rješavanjem problema.

Ukupni kapacitet obnovljenog Doma bit će za 465 studenata u 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. 

- Zadovoljan i sretan student naš je primarni cilj. Zasad su reakcije studenata na objavljene fotografije na našim društvenim mrežama odlične. Nadamo se da će takve ostati i kad prve stvari unesu u svoje nove sobe. I sam bih želio da sam kao student mogao boraviti u ovako lijepo uređenim sobama na atraktivnoj i mirnoj lokaciji kao što je Marjan, priča nam Žižić.

Pjev ptica i ljetno glasanje zrikavaca pratilo nas je u obilasku prostorija. Najviši kat je u potpunosti uređen, a ostala četiri poprimaju konačan izgled. 

- Splitski kampus okupio je velik broj sastavnica na jednom mjestu. U neposredno susjedstvo se preselio i Filozofski fakultet pa možemo reći da studenti na kampusu imaju vrhunske uvjete. Od Studentskog doma Franjo Tuđman, Sveučilišne knjižnice i četiri restorana pa do sportskih terena na otvorenome, dvorane, teretane, dnevnih boravaka i caffe bara Tinel. Istina je da smještajnog kapaciteta nedostaje u gradu u kojem je iznajmiti stan radi turizma postala nemoguća misija, ali radimo i na tom pitanju. Obnovljen je Studentski dom Bruno Bušić, a u planu je gradnja još jednog doma na Kampusu. Također planiramo klimatizaciju studentskih soba postojećeg doma na kampusu, otvaranje slastičarne na kampusu i na Medicinskom fakultetu. U planu je obnova studentskog doma Hostel Spinut. U tijeku je obnova zastarjelih prostora kantina na FESB-u, Pravnom fakultetu i Kineziološkom fakultetu, najavljuje novosti i buduće aktivnosti Ivan Žižić.

Prvi smo zavirili u novo izdanje Studentskog doma Bruno Bušić. Donosimo vam i fotogaleriju.


hr Sat Jul 04 2020 20:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75185329111cdf8e8b4594/80
Foto: Dnevnik Nove TV

Markotić: 'Nadam se da će sve biti pod kontrolom'

O mogućnosti uvođenja strožih mjera kaže kako se prati situacija i prate se rizični faktori. "Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere", objasnila je Markotić.

Hoće li se zbog ovog porasta broja zaraženih postrožiti mjere, je li situacija s koronavirusom pod kontrolom i kada možemo očekivati pad broja zaraženih, za Dnevnik Nove TV kazala je prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Uz veliki porast zaraženih ne vraćaju se mjere koje smo imali tijekom ožujka, travnja i svibnja. Markotić je kazala da su sada neke spoznaje o koronavirusu drugačije. 

"Postoje mehanizmi i postoje mjere koje su vrlo učinkovite. Ako se držimo distance, nosimo u zatvorenim prostorima maske, koristimo dezinficijense i redovito peremo ruke, možemo držati situaciju pod kontrolom. Isto tako ako se ne okupljamo u zatvorenim mjestima se u velikom broju bez da se držimo pravila", kazala je.

"S druge strane, toplije je, prozračno i sve je otvoreno i moguće je lakše stvari kontrolirati nego što je to bilo usred zime kad su svi bili u zatvorenom", dodala je Markotić za NovuTV.

Simptomi kod novih oboljelih poput onih otprije

Stručnjaci još uvijek nisu otkrili mijenja li se koronavirus i na koji način. Markotić kaže da su simptomi poput onih otprije.

"Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U samim simptomima nema nekih drugačijih stvari. Ono što pratimo je da, ako gledamo grad Zagreb u kojemu je najveći broj pozitivnih, za sada je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor. To je u skladu s onim što smo imali cijelo vrijeme", rekla je i navela kako je 80 posto lakših i 20 posto težih bolesnika koji zahtijevaju hospitalizaciju.

"Očekivati je, s obzirom na to da ovo povećanje potraje dva tjedna, da ćemo vidjeti sad ove novooboljele, u kojem će smjeru ići. Nadam se da će sve biti pod kontrolom i da ćemo sve, kao i prvi put, držati i mi kliničari i epidemiolozi, pod kontrolom", kazala je i dodala da je najbitnija brza identifikacija novih oboljelih.

Uvođenje strožih mjera moguće

O mogućnosti uvođenja strožijih mjera kaže kako se prati situacija i prate se rizični faktori. "Provode se pojačane kontrole i tamo gdje se identificira rizično mjesto, tu će biti strože mjere", objasnila je Markotić za NovuTV

O lijeku za ebolu, Remdesiviru, kaže se radi o lijeku koji ima određenu učinkovitost.

"Po prvim ispitivanjima je dobio, prvo u Americi, onda i u EU, dobio jednu vrstu ubrzanog odobrenja za primjenu gdje određene koristi ima od tog lijeka. Ne da bismo rekli kako je to nešto spektakularno, ali bi mogao pomoći u određenim situacijama", kazala je i dodala da će se lijek koristiti i kod nas. 

hr Sat Jul 04 2020 20:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .