Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/580cfa651eea8f46758b468f/80
Foto: Dalmacija News

Na području Obrovca zasađena prva "volonterska" šuma

Na području grada Obrovca u Crnoj Punti, Kruševo, zahvaljujući radu i trudu više od stotinu volonterki i volontera - malih i velikih - u samo jedan dan posađeno je 1400 sadnica običnoga bagrema i 100 sadnica primorskoga bora na površini od jednoga hektara - prva "volonterska" šuma u Zadarskoj županiji.

Akcija pošumljavanja izvrstan je primjer organiziranoga i učinkovitoga volonterskog aktivizma, priopćila je u nedjelju Taida Garibović, voditeljica projekta "Volonterska šuma - Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva".

Riječ je o projektu koji provodi Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja "Eko-Zadar". Projekt se počeo provoditi u lipnju ove godine i trajat će 18 mjeseci - do kraja studenoga 2018.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 760 tisuća kuna, a u stopostotnom iznosu financiraju ga Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. provodi i financira u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

U provedbi projekta u partnerstvu sudjeluju još četiri institucije i organizacije i to: Srednja škola Obrovac, Udruga socijalnih radnika Zadar  - Volonterski centar Zadar, Ekološka udruga Zrmanja i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. 

Cilj projekta je povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa koji uključuju i programe školskoga volontiranja te odgoja za volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije (gradovi Obrovac i Benkovac te općine Novigrad, Posedarje i Poličnik).

Akcija uspješno provedena, među volonterima i župan Longin

Među brojnim volonterima koji su u subotu zasadili 1500 sadnica, bio je i župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je okupljene kratko podsjetio na to da je sadnja stabala važna za čitavu zajednicu. Svoje volonterske knjižice dobili i pročelnici Zadarske županije - Daniel Segarić i Krešimir Laštro, te pročelnik Grada Zadra Ivica Katić. Ravnatelji partnerskih ustanova, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA Vladimir Kovačević i Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko, kao i cijeli projektni tim, svojim su pozitivnim primjerom volonterskog rada dodatno pojačali odabrano partnerstvo na projektu.

Druženja i smijeha nije nedostajalo te se akcija pošumljavanja ujedno pretvorila i u akciju druženja. Volontirali su veliki i mali, "novi" i "stari", volonteri kojima je nagrada bila zadovoljstvo odrađenim poslom, te iskustvo i poznanstva koja su stekli. Volonteri su na kraju dana spremno izrazili želju za još ovakvih i sličnih volonterskih akcija.

Kako je najavila Taida Garibović, u lipnju sljedeće godine u sklopu projekta "Volonterska šuma" volontere 'očekuje' velika akcija čišćenja rijeke Zrmanje te oslikavanje njezine obale, gdje će volonteri moći ponovo pokazati svoj entuzijazam i spremnost za aktivizam.

Akcija pošumljavanja, istaknula je, jedan je od primjera volonterskih akcija kojom se želi potaknuti volonterski angažman i oplemeniti naš životni prostor, te potaknuti i ostale organizatore volontiranja da provedu slične volonterske akcije u svojim zajednicama.

hr Sun Nov 26 2017 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b50a9ffcb557a32378b465e/80
Foto: Youtube / Screenshot

Krešimir Macan razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade

Vlada Republike Hrvatske danas je objavila da je Krešimir Macan razriješen dužnosti posebnog savjetnika Andreja Plenkovića
Krešimir Macan više nije savjetnik za strateško komuniciranje premijera Andreja Plenkovića, objavila je popodne Vlada. 

- Današnjom odlukom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Krešimir Macan na osobni je zahtjev razriješen dužnosti posebnog savjetnika predsjednika Vlade za strateško komuniciranje, sukladno čl. 23. Zakona o Vladi Republike Hrvatske. - stoji u priopćenju Vlade. 

hr Thu Jul 19 2018 17:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b19589d2af47fb41e8b45c5/80
Foto: PIXABAY

Splićani u dan i pol su prikupili više od 400 doza krvi!

Splićani su doslovno pohrlili dati krv i pomoći pacijentima

Dramatičan apel zbog nestašice krvi stigao je u srijedu ujutro iz splitske bolnice, a neke operacije čak su i odgođene zbog nedostatka krvi. . pišu 24sata

Već istog dana prikupljeno je 260 doza, a u četvrtak do podneva još oko 150 doza. Splićani su doslovno pohrlili dati krv i pomoći pacijentima. Ispred transfuzijskog odjela KBC-a Split velika je gužva kao ispred kakve trgovine, a Splićani su satima strpljivo čekali da bi dali dragocjenu tekućinu.

- Situacija se popravlja, a ovim putem zahvaljujem svim davateljima, i onima koji su prvi put došli dati krv, ali i dugogodišnjim davateljima. Još uvijek pozivamo davatelje, a posebno one s krvnom grupom A - rekla je dr. Dejana Bogdanić. Pojačana akcija prikupljanja krvi nastavit će se i u petak, a operacije koje su prije dva dana odgođene obavljaju se normalno po programu. Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Thu Jul 19 2018 16:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5099a1cb557a7b3b8b4573/80
Foto: Google Maps

EVN Croatia: "Obustavljamo radove u Hercegovačkoj ulici"

"Ističemo da smo radove započeli na temelju dozvole Grada Splita od 3. srpnja 2018. i da smo promet organizirali na temelju Plana prometne regulacije koju nam je isto odobrio Grad Split"
Nakon prometnog kolapsa u Splitu danas ujutro zbog radovi na plinifikaciji Hercegovačke ulice, popodne se oglasila tvrtka EVN Croatia koja je službeno objavila obustavu radova. 

Priopćenje EVN Croatia donosimo u nastavku, autentično i u cijelosti: 

- EVN je započeo s obustavljanjem radova na izgradnji plinovoda u Hercegovačkoj ulici koji bi koji bi trebao dovesti plin u dio Splita s objektima poput Bazeni Poljud, Ratna luka Lora, Toplana Spinut, Studentski dom Spinut i Trgovačka škola Spinut. Na terenu su trenutno dvije ekipe i vjerujemo da ćemo u petak, 20. srpnja 2018. u popodnevnim satima, sve vratiti u početno stanje. Ističemo da smo radove započeli na temelju dozvole Grada Splita od 3. srpnja 2018. i da smo promet organizirali na temelju Plana prometne regulacije koju nam je isto odobrio Grad Split.

Vrijeme radova odredili smo u dogovoru s poduzećem Promet d.o.o. koje u razdoblju između dvije školske godine reducira broj autobusnih linija.

EVN je ove radove unaprijed najavio, a kako bi se građani što bolje pripremili, opisao je novu prometnu regulaciju i prikazao lokaciju odvijanja radova. Promet d.o.o. je također obavijestio građane o radovima. EVN izražava žaljenje svim građanima koji su jutros privremeno zapeli u gužvi. - stoji u priopćenju. 


hr Thu Jul 19 2018 16:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59ef6994b9e03e7e8e8b45f7/80

Država nabavlja 1000 novih vozila, platit ćemo ih 172 milijuna kuna

Središnji državni ured za središnju nabavu prvo je u svibnju raspisao natječaj za nabavku motornih vozila putem financijskog leasinga težak 79,5 milijuna kuna od čega je većina od 352 vozila za potrebe policije

Država trenutno za svoja ministarstva i urede nabavlja točno 1000 vozila, a na to misle potrošiti više od 172 milijuna kuna. Što znači da je prosječna cijena automobila 172 tisuće kuna. - piše Index

Središnji državni ured za središnju nabavu prvo je u svibnju raspisao natječaj za nabavku motornih vozila putem financijskog leasinga težak 79,5 milijuna kuna od čega je većina od 352 vozila za potrebe policije. Najviše, njih 79, osobni su automobili niže srednje klase, 50 ih je kombiniranih vozila za privođenje, a 37 je policijskih vozila.

U lipnju je bilo više natječaja, a prvi je bio težak 47,8 milijuna kuna, a nabavljaju se 82 vozila za prijevoz osoba i tereta, 139 je osobnih automobila od srednje klase do niže srednje klase, a tu su i četiri terenska vozila i čak 40 pick-upova.

U lipnju je raspisan natječaj težak 15,2 milijuna kuna za nabavku 137 vozila, od čega je većina osobnih automobila najviše srednje niže klase. Istog mjeseca objavljen je i četvrti natječaj težak 8,2 milijuna kuna za nabavku 69 vozila, a većinom je opet riječ o osobnim automobilima.

Peti natječaj objavljen je u nedavno i to za ukupnu vrijednost od 22,8 milijuna kuna i to opet većinom za MUP. Nabavlja se tako 137 vozila od čega su najviše njih, 90, osobni automobili niže klase, a 33 za prijevoz zatvorenika.

Vozila se u pet natječaja nabavljaju za gotovo sva ministarstva, ali i za Carinsku upravu, Državni hidrometeorološki zavod, Državni zavod za intelektualno vlasništvo te za urede sabora i vlade. Osobnih je automobila više od polovice. - piše Index

hr Thu Jul 19 2018 15:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .