Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/580cfa651eea8f46758b468f/80
Foto: Dalmacija News

Na području Obrovca zasađena prva "volonterska" šuma

Na području grada Obrovca u Crnoj Punti, Kruševo, zahvaljujući radu i trudu više od stotinu volonterki i volontera - malih i velikih - u samo jedan dan posađeno je 1400 sadnica običnoga bagrema i 100 sadnica primorskoga bora na površini od jednoga hektara - prva "volonterska" šuma u Zadarskoj županiji.

Akcija pošumljavanja izvrstan je primjer organiziranoga i učinkovitoga volonterskog aktivizma, priopćila je u nedjelju Taida Garibović, voditeljica projekta "Volonterska šuma - Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva".

Riječ je o projektu koji provodi Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja "Eko-Zadar". Projekt se počeo provoditi u lipnju ove godine i trajat će 18 mjeseci - do kraja studenoga 2018.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 760 tisuća kuna, a u stopostotnom iznosu financiraju ga Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. provodi i financira u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

U provedbi projekta u partnerstvu sudjeluju još četiri institucije i organizacije i to: Srednja škola Obrovac, Udruga socijalnih radnika Zadar  - Volonterski centar Zadar, Ekološka udruga Zrmanja i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. 

Cilj projekta je povećati broj kvalitetnih i održivih volonterskih programa koji uključuju i programe školskoga volontiranja te odgoja za volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije (gradovi Obrovac i Benkovac te općine Novigrad, Posedarje i Poličnik).

Akcija uspješno provedena, među volonterima i župan Longin

Među brojnim volonterima koji su u subotu zasadili 1500 sadnica, bio je i župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je okupljene kratko podsjetio na to da je sadnja stabala važna za čitavu zajednicu. Svoje volonterske knjižice dobili i pročelnici Zadarske županije - Daniel Segarić i Krešimir Laštro, te pročelnik Grada Zadra Ivica Katić. Ravnatelji partnerskih ustanova, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA Vladimir Kovačević i Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko, kao i cijeli projektni tim, svojim su pozitivnim primjerom volonterskog rada dodatno pojačali odabrano partnerstvo na projektu.

Druženja i smijeha nije nedostajalo te se akcija pošumljavanja ujedno pretvorila i u akciju druženja. Volontirali su veliki i mali, "novi" i "stari", volonteri kojima je nagrada bila zadovoljstvo odrađenim poslom, te iskustvo i poznanstva koja su stekli. Volonteri su na kraju dana spremno izrazili želju za još ovakvih i sličnih volonterskih akcija.

Kako je najavila Taida Garibović, u lipnju sljedeće godine u sklopu projekta "Volonterska šuma" volontere 'očekuje' velika akcija čišćenja rijeke Zrmanje te oslikavanje njezine obale, gdje će volonteri moći ponovo pokazati svoj entuzijazam i spremnost za aktivizam.

Akcija pošumljavanja, istaknula je, jedan je od primjera volonterskih akcija kojom se želi potaknuti volonterski angažman i oplemeniti naš životni prostor, te potaknuti i ostale organizatore volontiranja da provedu slične volonterske akcije u svojim zajednicama.

hr Sun Nov 26 2017 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf28720e4938a1128b45aa/80
Foto: Brodosplit

Američki veleposlanik posjetio Brodosplit: Posebno ga oduševio najveći jedrenjak na svijetu

Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu

Veleposlanika SAD-a dočekali su predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i izvršni direktor Zoran Kunkera, koji su ga upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Osobito ga se dojmio ‘Flying Clipper’, najveći jedrenjak na svijetu kojeg su gotovo cijelog obašli u pratnji Brodosplitovih voditelja projekta. Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu.

Posebno je istaknuta izgradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel), čiji ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije. Brod će biti dugačak 128 metara, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade.

hr Tue Oct 23 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5856d8131eea8f1e668b45ef/80

Mladi športaši, javite se za gradske stipendije!

Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše

Nadarene splitske učenike i studente – športaše Grad Split stipendira i u ovoj školskoj i akademskoj godini, s ukupnim iznosom od 320 tisuća kuna. Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše, a prijave se mogu dostaviti do 6. studenog 2018. godine.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce iznosi 600 kuna, dok je 800 kuna stipendija za studente koji se školuju na splitskim fakultetima, kao i za studente koji se školuju na fakultetima izvan grada, a čije obrazovne grupe postoje i u Splitu. Za one studente koji se pak školuju na fakultetima izvan našeg grada, a čije obrazovne grupe ne postoje u Splitu, iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno. Dodajmo da u financijski iznos od 320 tisuća kuna ulaze i učenici, odnosno studenti koji se stipendiraju iz ranijeg razdoblja. Prošle je godine dodijeljeno 13 stipendija.

Grad Split tako nastavlja s proaktivnim pristupom skrbi za dobrobit svojih mladih športaša i njihove akademske budućnosti. Učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete Natječaja svoje prijave mogu podnijeti na adresu: Grad Split, Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za šport, Obala kneza Branimira 17, 21 000 Split, u zatvorenoj omotnici, s naznakom „Natječaj – stipendiranje športaša grada Splita za 2018. / 2019. godinu“. Poziv za dodjelu stipendija objavljen i na internetskim stranicama Grada Splita  

hr Tue Oct 23 2018 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Drugi put u povijesti dizel u Hrvatskoj skuplji od benzina

Navedene cijene zabilježene su na najjeftinijim benzinskim crpkama

Prema pisanju portala cijenegoriva.info, danas se prvi put u zadnjih deset godina te drugi put u povijesti cijena dizela u Hrvatskoj popela iznad cijene benzina.

Litra Europsupera 95 tako je pojeftinila za 23 lipe te sada košta 10,20 kuna, a cijena litre eurodizela pala je za 17 lipa te sada košta 10,22 kuna, pišu vijesti.hr.

Navedene cijene zabilježene su na najjeftinijim benzinskim crpkama.

Ovo je drugi put u povijesti da je dizel skuplji od benzina u Hrvatskoj, i to od ožujka 2008. godine. No, cijene goriva tada su bile za oko kunu niže nego danas. 

hr Tue Oct 23 2018 13:27:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01a43fb9e03e359f8b457c/80
Foto: Blog

Iznajmljuju se Kulmerovi dvori: Ako ste maštali o vjenčanju u Todorićevu dvorcu, sada to možete i ostvariti

Dijelovi Kulmerovih dvora mogu unajmiti za privatne evente, a u najam se daje i "Čarobna koliba" obitelji Todorić u Gorskom kotaru.
Kulmerovi dvori, dom obitelji Todorić u kojem trenutno živi samo kći Ivice Todorića Iva Balent, odnedavno se mogu unajmiti za vjenčanja, press-konferencije i ostale evente.

Potvrdila je to za DNEVNIK.hr Iva Balent, otkrivši kako se ipak ne mogu unajmiti cijeli Kulmerovi dvori, već samo prostori prilagođeni za održavanje evenata, što uključuje i dvorište dvorca.

U Kulmerovim dvorima tako će se u četvrtak primjerice održati promocija jednog hrvatskog filma.

Uz Kulmerove dvore, moguće je unajmiti i „Čarobnu kolibu“ u vlasništvu Ive Balent smještenu u mjestu Hlevci u Gorskom kotaru.

Luksuzna koliba dostupna je za dnevni i tjedni najam, a preko jedne od stranica za grupnu prodaju, tri noćenja za osam osoba nude se po cijeni od 4387 kuna. U najam je uključeno i neograničeno korištenje saune te torta dobrodošlice.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud u listopadu je blokirao četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, a u ožujku 2018. odbijen je zahtjev Agrokora za blokadom imovine Todorićevih sinova, kćeri i zeta, koji su vlasnici dijelova Kulmerovih dvora. 

hr Tue Oct 23 2018 13:02:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .