Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc797729111ca0558b456a/80
Foto: SMN

Marin Barišić poručio vjernicima: 'Ljubav i molitva nek nas ujedine! Budimo postojani unatoč kušnji!'

Naglasio je kako trebamo vjerovati stručnjacima, ali kako i svatko od nas može doprinijeti usporavanju širenja koronavirusa.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je poruku svim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupij i čitavoj Domovini, zbog trenutačne pandemije koronavirusa. 

Naglasio je kako trebamo vjerovati stručnjacima, ali kako i svatko od nas može doprinijeti usporavanju širenja koronavirusa.

Teška srca su, kaže, donijeli odluku o obustavi javnih slavlja bez presedana u novijoj povijesti, ali kako ih takva odluka i tješi da je to žrtva koju podnosimo kako bismo pomogli svima.

- Svakodnevno primam pozive, poruke i pisma naših vjernika koji mole da se ne obustavi javno slavljenje svetih misa. Neki su čak i ljuti zbog tih mjera. Sve vas razumijem. To je prirodna reakcija vjernika jer vjernici žive od euharistije. No podsjećam da je ovo privremena mjera i da će kraće biti na snazi ukoliko je se budemo ozbiljno pridržavali. Do okončanja ovih mjera potičem sve vjernike da gaje duhovnu glad i želju za sjedinjenjem s euharistijskim Isusom. Potičem sve obitelji – crkve u malom – da obnove zajedničku molitvu krunice, križnog puta i čitanja Svetog Pisma. Ne zaboravimo da je i ovo vrijeme milosno vrijeme za nas. Pretvorimo ovu kušnju u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani, kazao je Marin Barišić.

Ustvrdio je da svi svećenici slave svete mise za nas, ali i kako molitva i vjera sve nas ujedinjuju.

- Koristim ovu prigodu zahvaliti svima onima koji nemaju privilegij ostati doma. 
  • Zahvaljujem našim liječnicima i medicinskom osoblju koji čine nadljudske napore u borbi protiv ove pandemije.
  • Zahvaljujem policajcima, vatrogascima, civilnoj zaštiti i svim dežurnim službama.
  • Zahvaljujem djelatnicima i volonterima Caritasa, Crvenog križa i drugih udruga koji brinu kako stariji, bolesni i ugroženi ne bi trpjeli posljedice mjera koje su na snazi.
  • Iskreno hvala svim farmaceutima u ljekarnama i prodavačima u dućanima opskrbe i pekarama, svim vozačima i proizvođačima, jer svakodnevno radite kako nama ne bi ničega nedostajalo.
  • Hvala, dragi prijatelji, svima vama koji ste skromni i poslušni, strpljivi i odgovorni u ovoj situaciji. Ostanite doma, pratite upute i tako se priključite borbi protiv širenja koronavirusa.

Na kraju prigodne poruke nadbiskup je sve zajedno preporučio moćnom zagovoru naše nebeske Majke i zazvao Božji blagoslov.


hr Thu Mar 19 2020 16:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e33d2bd29111c1f1f8b45a6/80

Gradonačelnik Solina pozitivan na koronavirus, Ninčević poručio: 'Ovo je dokaz da nitko nije imun na virus!'

Javnost je obavijestio putem duže objave na društvenim mrežama.
Broj oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji popeo se na 65 osoba, a danas su, u popodnevnim satima, objavljeni podaci koji ukazaju na rapidan rast. Pozitivno na koronavirus je bilo čak 13 novih osoba.

Uz broj novozaraženih objavljena su i mjesta odakle osobe dolaze, a među ostalim je napisano kako je jedna osoba s područja Solina. Vijest kako je pozitivan na koronavirus objavio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Javnost je obavijestio putem duže objave na društvenim mrežama.
- Nisam putovao nigdje vani, pridržavao sam se svih mjera zaštite, nosio masku i rukavice, redovito prao i dezinficirao ruke, ali odgovoran posao gradonačelnika i člana Stožera civilne zaštite, kontakti i provođenje mjera Nacionalnog stožera doveli su me negdje u kontakt sa virusom.
Lagane simptome u obliku blage glavobolje i temperature od 37.4 osjetio sam u četvrtak popodne te sam se odmah stavio u samoizolaciju.
U petak nisam išao na posao, kontaktirao sam epidemiologa koji mi je sugerirao, s obzirom na posao koji obavljam i brojne kontakte, da napravim test na koronavirus. 
Danas u popodnevnim satima sam obaviješten da mi je test pozitivan i naravno da sam odmah u razgovoru sa eplidemiologom dao sve kontakte - u obitelji i na radnom mjestu, a i osobno sam kontaktirao te osobe radi eventualne samoizolacije, napisao je Ninčević.

Naglasio je kako će Gradska uprava i Stožer civilne zaštite Solina i dalje funkcionirati.

- Ja se osjećam dobro, imam blage simptome kao kod prehlade i blaže gripe, te ću od kuće koordinirati radom Gradske uprave i zajedno s kolegama sudjelovati u provođenju odluka iz nadležnosti Stožera civilne zajednice grada Solina, dodao je te kazao kako je njegov pozitivan test tek dokaz da nitko nije imun na virus.

Sve Solinjanke i Solinjane pozvao je da se čuvaju i pridržavaju mjera Nacionalnog stožera.
- Uvjeravam vas, iz ovoga ćemo kao pojedinci i kao zajednica izaći još jači, zaključio je Dalibor Ninčević.

hr Sat Mar 28 2020 21:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7efadb29111c6cb08b4684/80
Foto: Pixabay

Još 13 osoba zaraženo u Splitu, Karin: 'Očekujemo porast oboljelih, nadam se da brojka neće eskalirati!'

Ukupan broj oboljelih na području Splitsko-dalmatinske županije popeo se na 65.

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 13 osoba u odnosu na jutros pozitivno na koronavirus.

- Devet zaraženih osoba je iz Splita, a jedna iz Brela te jedna iz Solina. Tri osobe su zdravstveni djelatnici, izvijestili su iz splitskog Stožera. 

Osobe se nalaze u samoizolaciji i dobrog su općeg zdravstvenog stanja. 

- Očekujemo porast broja oboljelih, ali nadamo se da će se raditi o brojkama koje neće eskalirati. Sve zdravstvene službe odrađuju lavovski posao i poduzimaju sve mjere u sprječavanju širenja ovog virusa i infekcije, kazala je u razgovoru za N1 Željka Karinravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Ukupan broj oboljelih na području Splitsko-dalmatinske županije popeo se na 65.

hr Sat Mar 28 2020 19:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f991429111ca3b38b459a/80
Foto: brela.hr

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Brelima, načelnik Ursić: 'Mještani olako shvaćaju pandemiju!'

Zaražena osoba bila je u samoizolaciji, kao i ostatak obitelji.
Prvu osobu zaražena koronavirusom dobila su i Brela. Zaražena osoba bila je u samoizolaciji, kao i ostatak obitelji, a tijekom dana došao je rezultat testa napravljenog jučer poslijepodne.

Informaciju je potvrdio načelnik Brela, Stipe Ursić.

- Nema razloga za paniku, ali ono što nas zabrinjava je činjenica da dobar dio mještana olako shvaća ovu pandemiju virusa. Nevjerojatni su razlozi koje neki mještani navode za izdavanje propusnica. Molimo vas sve još jednom da ozbiljno shvatite ovu situaciju. Ostanite u svojim domovima i ne izlazite bez valjanog razloga vani, istaknuo je Ursić.

Inače, Stožer civilne zaštite u Brelima istaknuo je kako je lažno da je omogućeno slobodno kretanje po Makarskoj rivijeri te da je to jedino moguće uz propusnice.

- Komunalni redari i DVD Brela nastavljaju sa patroliranjem mjesta i upozoravanjem svih onih zatečenih na javnim površinama koji se ne pridržavaju do sada izrečenih mjera, kazao je Ursić.
hr Sat Mar 28 2020 19:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7f893729111ca3b38b457a/80
Foto: Bolnica-du.hr

U dubrovačkoj bolnici dvije osobe spojene na respirator, stanje im se pogoršalo

Riječ o osobama starije životne dobi.

U odnosu na posljednje informacije koje je objavio Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, kod dvoje pacijenata hospitaliziranih u OB Dubrovnik zbog COVID-19 infekcije tijekom subote je došlo do pogoršanja općeg stanja. 

Slijedom toga oni su intubirani i spojeni na respirator, a potom upućeni u KBC Split, Regionalni respiratorni centar Križine prema unaprijed zadanom protokolu.

Riječ o osobama starije životne dobi.

Ukupan broj zaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i dalje je 31, a dvije su osobe izliječene.

hr Sat Mar 28 2020 18:28:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .