Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bddcaa80e4938721e8b4715/80
Foto: Guliver/Thinkstock

Deset zdravstvenih problema koje će izliječiti rakija

Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njezinoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

1. Bol u želucu
Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

3. Grlobolja
Ako je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s par žlica rakije. 

4. Bol u leđima
Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.

5. Ukočen vrat
Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.

6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu pa dobro djeluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

8. Loša cirkulacija
Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

9. Urološki problemi
Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i ovu tegobu, piše zadovoljna.hr

hr Sat Nov 03 2018 17:20:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97d19029111c861d8b4585/80
Foto: PIXABAY

Dva zelena smoothieja s jabukama koja čine kožu zdravijom

Mnoga istraživanja pokazuju sve veći utjecaj prehrambenih navika na izgled kože. Puno tekućine i kvalitetne namirnice ponekad su ključne za njeno zdravlje.
Koža je površinom naš najveći organ i k tome je podložna raznim vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. Deficiti ili nedostatci pojedinih vitamina i minerala u organizmu mogu se manifestirati na koži pojavom raznih upalnih i drugih procesa. Stoga vam donosimo dva recepta koji detoksiciraju vaš organizam, a pritom su izvor raznih kiselina i vitamina koji pomažu vlažnost, elastičnost, ali i sveukupno zdravlje kože.

Sve što trebate je sastojke izblendati u blenderu i servirati u čašu:

Dijetni sok:
1 Jabuka
1 Limeta
1 Kockica đumbira
Pola krastavca 
Šaka blitve
(Led)

Zeleni detox:
3 štapića celera
2 Jabuke
1 Kockica đumbira
Pola krastavca
Šaka kelja
Pola limuna
(Led)


hr Sun Mar 24 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam tjestenina ispada loše

Kultni talijanski chef Antonio Carluccio napominje kako se tjestenina nikad ne bi trebala ispirati jer se tako uklanja prevše škroba.

Chef Antonio Carluccio tjesteninu obožava više od sedam desetljeća, a kao i u životima drugih Talijana, neraskidivo je povezana s domaćom kuhinjom. U Italiji je djeca jedu čim počnu uživati u krutoj hrani, stoga ne čudi da na susjednoj Čizmižive majstori tjestenine. Ondje se proizvodi oko 600 oblika i vrsta, a umaka još i više. 

1. Uski lonac 

Posuda u kojoj se tjestenina kuha mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji izbor su lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.

2. Premalo vode 

Tjestenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tijekom kuhanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.

3. Previše soli

Dodajte 10 g soli po litri vode. Kuhate li tjesteninu u vodi s dodatkom temeljca, tu količinu možete smanjiti.

4. Poučak o ulju 

Kod kuhanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špageti i druga tjestenina se neće lijepiti promiješate li je nekoliko puta kuhačom.

5. Prekuhavanje 

Talijani svoju tjesteninu vole "pod zub“, a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjura. Kuhate li je predugo, teško će vam pasti na želudac jer postaje neprobavljiva.

6. Ispiranje tjestenine 

Tjestenina se ne ispire pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.

7. Umak koji kasni

Neka umak bude pripremljen prije tjestenine. U ocijeđenu tjesteninu stavite malo vode od kuhanja, maslaca ili ulja da se ne zalijepi, umiješajte pokoju žlicu umaka i promiješajte da se ne lijepi, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 24 2019 15:17:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c976e7a29111cf91b8b45a5/80
Foto: Facebook: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Kakav vlasnik takav pas: Pogledajte fotografiju koja je oduševila trogirsku rivu

Ovaj vlasnik doista se potrudio zaštiti svog ljubimca od sunca
Fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a čini se kako, osim naočala, ovaj crni ljubimac voli i pozirati.


hr Sun Mar 24 2019 12:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c975ef729111c901b8b45c4/80
Foto: PIXABAY

Evo zašto jaja ne biste trebali držati u vratima hladnjaka

Mnoga vrata hladnjaka imaju ugrađene police za odlaganje svježih jaja, no takvo pospremanje stvari nakon kupovine i nije baš najpametnije rješenje u ljetno vrijeme.
Zbog konstrukcije hladnjaka, ali i čestog posezanja u njega, vrata su najtoplije mjesto u ovom kućanskom aparatu. Upravo zato nije poželjno u vratima držati kvarljive proizvode poput svježih jaja, upozoravaju stručnjaci. 

Svježa jaja, meso i ribu najbolje je staviti na zadnju policu, te u stražnji dio hladnjaka. Stručnjaci tvrde da je ovo najhladnije mjesto u hladnjaku, pa pohranjivanje namirnica u ovaj dio smanjuje mogućnost od razvijanja bakterija u namirnicama koje mogu naštetiti ljudskom zdravlju. 

No, niti stražnji dio hladnjaka neće vam pomoći ako pohranjujete namirnicu kojoj je istekao rok trajanja, stoga čitajte deklaracije na proizvodima i naučite razliku u terminologiji između 'upotrijebiti do' te 'najbolje upotrijebiti do'

Savjet plus: 

Redovito čistite hladnjak, odleđujte ga i provjeravate li radi li ispravno. Idealna temperatura hladnjaka koji radi odgovarajuće varira između 0 i 4 Celzijeva stupnja, piše punkufer.hr
hr Sun Mar 24 2019 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .