Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cebfe5229111c7fa98b45aa/80
Foto: SMN

Predstavljen endoskopski stup za operacije djece kupljen uz pomoć humanitarne akcije „Obitelji za najmanje“

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Kliničkom bolničkom centru Split, 27. svibnja, predstavljen je endoskopski stup i oprema za operacijske zahvate u novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju

Na konferenciji su sudjelovali zamjenik ravnatelja KBC-a Split doc. dr. Krešimir Dolić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju dr. Zenon Pogorelić, te nekoliko donatora među kojima i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić

Naime, Splitsko-makarska nadbiskupija je, u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao od 10. do 16. rujna 2018., uspješno provela humanitarnu akciju "Obitelji za najmanje" u sklopu koje je prikupljeno 620.000 kuna. Prikupljenim iznosom kupljen je uređaj endoskopski stup, a donacijama ostalih dobročinitelja R.T. Centar, Obzor d.o.o., grad Trilj, općina Marina te nogometaš Nikola Kalinić, nabavljena je i sva potrebna oprema za endoskopsku kirurgiju kakva se koristi u najboljim europskim centrima, čime će biti omogućeno da se kirurški zahvati obavljaju na najsuvremeniji i najsigurniji način. Ukupna vrijednost donacije je 1.000.000 kuna.

Doc. dr. Krešimir Dolić prenio je pozdrave i zahvalu ravnatelja splitskog KBC-a prof. prim. dr. sc. Julija Meštrovića koji je bio spriječen prisustvovati konferenciji zbog službenih obveza. Uputio je zahvalu svim donatorima, a posebno Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i svim obiteljima koje su sudjelovale u prikupljanju novca za najdragocjenije članove svake obitelji – djecu. Izrazio je radost što vrhunski stručnjaci koji rade pri splitskom KBC-u sada imaju i vrhunsku aparaturu koja će sigurno doprinijeti da još kvalitetnije i uspješnije obavljaju svoj hvalevrijedan posao.

Sam uređaj, njegovo funkcioniranje i novitete koji s njim dolaze predstavio je dr. Zenon Pogorelić naglasivši da taj uređaj omogućuje provedbu minimalne invazivne kirurgije koja izaziva najmanje oštećenja. Prednost ove kirurgije je što pacijent najmanje trpi, kirurški zahvat je kraći, oštećenje tkiva manje, komplikacije su rjeđe, bol je manja, a oporavak brži. Naglasio je da djeca kraće borave u bolnici, brže se oporave i vrate svakodnevnim životnim aktivnostima, a nije zanemariv ni kozmetički efekt koji je izvrstan. Podsjetio je da KBC Split posjeduje već jedan takav uređaj star 20 godina i njegove tehničke karakteristike su daleko ispod onih koje posjeduju uređaji novije generacije. Godišnje se ovim uređajem operira oko 350 djece, od toga je oko 50 djece mlađe od pet godina života te barem 20-ak djece novorođenačke dobi, a „u proteklih mjesec dana otkada je novi uređaj stigao u splitsku bolnicu operirano je 30-ak djece“, kazao je dr. Pogorelić.

„Radosni smo što smo Susretom hrvatskih katoličkih obitelji mogli učiniti nešto dobro. Obitelj je naše opće dobro i naše obitelji su učinile ovu lijepu stvar. Posebno mi je drago što je ova donacija bila usmjerena prema našim najmanjima jer oni su naša budućnost. Od srca želim da vi oni kojima je potrebno ovakvo liječenje narastu veliki i budu zdravi“, kazao je nadbiskup Barišić i zahvalio svima koju su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

Humanitarna akcija „Obitelji za najmanje” trajala je od 29. kolovoza do 1. listopada 2018. god. Novac se skupljao putem donatorskog telefona na br. 060 9000 (cijena poziva bila je 6,25kn), uplatama na račun akcije te putem donacijskih štandova sa suvenirima Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji su bili izloženi na svim događanjima u sklopu Susreta obitelji i u većim župama. Sudionici velikoga humanitarnog koncerta, koji je održan 14. rujna na splitskoj rivi uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije, odrekli su se u suradnji sa ZAMP-om svojih honorara i tako pridonijeli uspješnosti akcije, kao i brojni drugi izvođači i sudionici na svim događanjima u sklopu Trećega susreta obitelji.

Putem donacijskog telefona ostvareno je više od 35 tisuća poziva, a uplatama na račun i donacijama na donacijskim štandovima prikupljeno je više od 400.000 kuna. Akcija je u potpunosti ostvarila cilj, zahvaljujući svakome tko je donirao novčana sredstva, svoj talent, trud i vrijeme, a namjera nam je bila da naše katoličke obitelji ostave dublji trag u našem društvu i učine dobru stvar za širu primjenu, za one najosjetljivije i najranjivije, djecu i mlade.

Svečano uručenje donacije od 620.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji upriličeno je 6. studenoga 2018. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Na konferenciji za medije, u tijeku koje je uručen ček prikupljenih sredstava, sudjelovali su: splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. Julije Meštrović, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split dr. Zenon Pogorelić i Kristina Bitanga iz Organizacijskog odbora Susreta.

hr Mon May 27 2019 17:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf64d070e493873218b456d/80
Foto: PIXABAY

Zračne snage gase požar kod Podgore

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su petak, 23. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići  kod Podgore  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

hr Fri Aug 23 2019 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Kerum kažnjen s 200 tisuća kuna zbog pada djeteta s nedovršene zgrade u Zadru

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić s 200 tisuća kuna kaznila je poznatu splitsku tvrtku Kerum zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Sud je utvrdio kako trgovačko društvo, kojeg je osnovao bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, iz nehaja nije postupilo po propisima o zaštitnim mjerama čime je izazvalo stradavanje tada 11-godišnjeg dječaka koje se igralo na nezaštićenom gradilištu robne kuće uz crkvu na Boriku. Dogodilo se to davne 2008. godine, točnije 6. svibnja kada je dječak, igrajući se s prijateljem i pišući grafite na drugoj etaži napuštenog građevinskog objekta, pao kroz nezaštićeni otvor, dimenzija 100 x 40 cm, s 10-ak metara visine na betonsku podlogu. Zadobio je teške tjelesne povrede u vidu prijeloma desne natkoljenice i obje podlaktične kosti.

Danas 23-godišnjak na sudu je istaknuo kako posljedice pada osjeća i danas kod promjene vremena. Bio je u stanju šoka, posjećivao je jedno vrijeme i psihijatra jer je imao strah od smrti, piše 057info.hr.

Trgovačko društvo Kerum je nepravomoćno proglašeno krivim te mora uplatiti 200 tisuća kuna u državni proračun, što će biti malo teže s obzirom na to da je u stečaju. Oštećenik, koji smatra da nije dobio adekvatnu odštetu za ozljede u djetinjstvu, upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parničnom postupku.


hr Fri Aug 23 2019 15:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5feaf529111c09598b45c3/80
Foto: Facebook/Grad Split (službena stranica)

Split postaje grad s najbržim internetom u Europi

Za sve korisnike ova usluga je besplatna, a sama mreža ne traži nikakvu lozinku niti je korištenje vremenski ograničeno.
Danas je na splitskoj Rivi puštena besplatna Wi-Fi mreža, a u narednim danima bit će pokriven i ostatak najatraktivnijeg dijela splitske obale. U projekt su uključene tzv. Istočna i Zapadna obala, Riva, Marmontova ulica te cijela uvala Bačvice, uključujući plažu i sve ugostiteljske objekte. 

Ovime Split postaje grad s najbržom javnom Wi-Fi mrežom u Europi. Za sve korisnike ova usluga je besplatna, a sama mreža ne traži nikakvu lozinku niti je korištenje vremenski ograničeno. 

To je prva implementacija naprednog i inovativnog rješenja tzv. MediaKing Smart Wi-Fi na javnim gradski površinama, nakon što je isto rješenje uspješno implementirano u kompletan vozni park splitskog javnog gradskog prijevoza i još neke javne prijevoze u Hrvatskoj. Najveća prednost ovog rješenja je mogućnost istovremenog spajanja velikog broja korisnika uz zadržavanje stabilne i brze Internet veze, piše na Facebook stranici Grada.
hr Fri Aug 23 2019 15:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5fe32029111c075a8b4569/80

Planuo automobil u Splitu: Vatrogasci brzom intervencijom ugasili vatru

Uzrok požara bit će poznat naknadno
U Solinskoj ulici u Splitu došlo je do požara na osobnom automobilu splitskih registracijskih oznaka. 


Na mjesto događaja stigli su vatrogasci s jednim vatrogasnim vozilom te su ubrzo vatru ugasili. Srećom, nitko nije ozlijeđen! Usto, izbjegnuta je velika katastrofa s obzirom na to da je automobil zapaljen na ulazu u benzinsku postaju. Kako doznajemo, vozačica je krenula natočiti gorivo kada je automobil planuo.

Uzrok požara bit će poznat naknadno. 
hr Fri Aug 23 2019 14:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .