Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5877fec91eea8f46eb8b45fc/80
Foto: Pixabay

"Volim piti i ljubiti": Hrvat godišnje popije oko 26 litara vina

Ukupna domaća potrošnja vina u Hrvatskoj u tržišnoj godini 2015./2016. iznosila je 1,2 milijuna hektolitara, a hrvatski građanin prosječno je konzumirao oko 26 litara vina, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Najveći udio u ukupnoj domaćoj potrošnji imaju ostala vina, 53 posto ili 639,9 tisuća hektolitara. Potrošnja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti iznosila je 504,6 tisuća hektolitara, a potrošnja sortnih vina 54,2 tisuće hektolitara.

Ukupna proizvodnja vina u tržišnoj 2015./2016. iznosila je 992 tisuće hektolitara, pri čemu se 529,1 tisuća hektolitara ili 53,3 posto odnosi na vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Sortna vina u ukupnoj proizvodnji zastupljena su s 5,7 posto ili 56,6 tisuća hektolitara, a ostala vina s 41 posto ili 406,3 tisuće hektolitara.

Ukupno je u tržišnoj 2015./2016. uvezeno 304,3 tisuće hektolitara vina, pri čemu najviše ostalih vina - 261,8 tisuća hektolitara. Sortnih vina je uvezeno 16 tisuća hektolitara, a vina sa zaštićenom oznakom izvornosti 18,2 tisuće hektolitara.

Izvoz vina u tržišnoj 2015./2016. iznosio je 44,1 tisuću hektolitara, a najviše je izvezeno vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, 38,8 tisuća hektolitara.

Statistika pokazuje da je u tržišnoj 2015./2016. hrvatski građanin prosječno konzumirao oko 26 litara vina, dok stupanj samodostatnosti iznosi oko 82 posto.

Stupanj samodostatnosti je omjer proizvodnje i ukupne domaće potrošnje vina izražen u postocima, prenosi seebiz.

Facebook komentari

hr Fri Jan 13 2017 10:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b49de0b47398e3898b4597/80
Foto: Pixabay

Nesavršeno je savršeno: Evo što se muškarcima sviđa kod žena

Ono što one smatraju svojim manama, njima je jednostavno neodoljivo

Mnoge žene žive u zabludi kada vjeruju da baš u svakom trenutku trebaju izgledati savršeno kako bi muškarcima bile privlačne. Ono što one smatraju svojim manama, njima je jednostavno neodoljivo. - prenose 24 sata

10 iznenađujućih stvari koje se muškarcima sviđaju na ženama:

Jutarnje rastezanje - pogled na ženu u podžami koja se ujutro rasteže muškarcima je vrlo privlačno. Žene im tada izgledaju nekako bespomoćno, otvoreno i ranjivo.

Razbarušena kosa
 - iako se mnoge žene trude postići savršenu frizuru, muškarcima se ipak najviše sviđaju one prirodne, razbarušene. Žene sa savršenim frizurama djeluju im nekako umjetno i hladno.

Lice bez šminke
 - muškarci jednostavno ne vole kada poljube ženu, a ruž se razmrlja po licu. Više vole ljubiti one koje nemaju šminku ili je imaju vrlo malo. 

Zaobljen trbuh
 - ne žude baš svi muškarci za ženama vrlo tankog struka i posve ravnog trbuha. Mnogima je neodoljivo vidjeti zaobljen, pomalo mekan ženski trbuščić. Neki su čak priznali kako im je to seksi. Marilyn Monroe je znala govoriti da je žena bez trbuha kao kuća bez balkona.

Bore na licu
 - koliko god ih žene pokušavale prikriti, muškarcima je jako zanimljivo na njima vidjeti pokoju boru. To im je neodoljivo privlačno. One su pokazatelj životnog iskustva, zrelosti i mudrosti.

Dobar apetit 
- žene koje su previše opsjednute svojom prehranom i dijetama, muškarcima nisu toliko privlačne. Žena koja pred muškarcem ima zdrav apetit i jede bez srama, pokazuje koliko je jaka i sigurna u sebe, i ne mari za tuđe mišljenje - a muškarci takve žene vole.

Naočele
 - seksi, seksi, seksi - rekli bi mnogi muškarci koji češće promijete žene s naočalama od onih koje ih nemaju. Žene s naočalama ih intrigiraju - djeluju im izazovno, neovisne su, sigurne u sebe i inteligentne. 

Tragovi bikinija
 - nakon sunčanja na plaži, žene bi bile najsretnije da je baš svaki dio njihovih tijela dobio boju. Ali, to uglavnom nije tako jer obrisi bikinija se ocrtavaju. Međutim, muškarcima to ni najmanje ne smeta, čak im je vrlo seksipilno.

Maksi suknje
 - muškarci vole kada na ženi ne mogu vidjeti baš sve dijelove tijela odjednom. To intrigira njihovu maštu i upravo zato su im suknje i haljine duge do gležnja vrlo zanimljive za vidjeti. Ako su još uz to napravljene od lepršavog materijala, dojam je još snažniji. 

Bosa ženksa stopala
 - muškarcima su ona jednostavno neodoljiva, nestvarno seksipilna. Neki će čak prije pogledati stoplala nego dekolte ili noge, prenosi BrightSide

Facebook komentari

hr Mon Feb 27 2017 22:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b48ecdb47398ff888b45a7/80
Foto: Pixabay

Super-hrana s morskog dna: Topi kilograme i čisti organizam

Nutricionisti često alge nazivaju hranom budućnosti jer je ta niskokalorična namirnica izuzetno bogata mineralima

Alge se u prehrani najviše koriste u Japanu, Kini i Koreji, ali zbog svojih velikih nutritivnih vrijednosti sve više se koriste i u drugim dijelovima svijeta

Nutricionisti često alge nazivaju hranom budućnosti jer je ta niskokalorična namirnica izuzetno bogata mineralima, riboflavinom, beta-karotenom, vitaminima, vlaknima i bjelančevinama i sadržava minimalan postotak masnoća. - piše tportal

Mnogi predviđaju da bi se u budućnosti alge mogle sve više koristiti u prehrani jer se brzo razmnožavaju pa ne postoji mogućnost iscrpljivanja ovog prirodnog resursa. Stvaraju osjećaj sitosti pa ih mogu koristiti i osobe koje žele smršavjeti.

Zbog čega bismo trebali uvrstiti alge u svoju prehranu? 

Alge koje su se koristile u prošlosti i u prehrani različitih kultura poput keltske ili astečke, imaju blagotvoran utjecaj na organizam i štite od raznih štetnih vanjskih utjecaja. Zato su i stekle naziv čistača organizma. Ako želite ubrzati metabolizam i otopiti masne naslage, u tome će vam pomoći upravo morske alge. Da se radi o iznimno hranjivoj namirnici, dokazuje i to što ih je NASA uvrstila u menije astronauta jer pojačava imunitet i jača centar za koordinaciju. Preporučuju se i osobama koje imaju problema s radom štitne žlijezde.

Manje je poznato da su alge bogate željezom te da su i odličan izvor kalcija (čak deset pušta više nego u kravljem mlijeku), a neka su istraživanja pokazala da mogu pomoći regulaciji šećera u krvi. 

Morske alge koje su česte u makrobiotičkoj prehrani mogu se koristiti kao dodatak juhama i salatama. Ako ih još niste probali, najbolje je početi s algama koje imaju blagu aromu pa birajte vrste arame, kombu ili nori.

Nori je jedna od najčešćih vrsta morskih alga. Ljubičasto-crne je boje, s vrlo tankom i ravnom teksturom, a ima slatkast, moglo bi se reći mesni okus. To je jedna od najvažnijih vrsta alga. 

Kombu je velika, gusta, smećkasta alga, okusom koji podsjeća na gljive. Smeđe alge su poznate po bogatim količinama joda, što npr. nedostaje nori i drugim vrstama crvenih alga. 

Dulse je još jedna česta vrsta alge - to je tanka, crvena alga neobičnog okusa. Zanimljivo je da ima više hranjivih tvari nego npr. špinat, objavila je Organizacija za prehranu i poljoprivredu UN-a. 

Alge se odlično sljubljuju s različitim okusima. Sušene pahuljice od algi možete dodati u juhu kako bi se obogatio okus, piše www.livestrong.com. Slobodno ih možete i pirjati, dodati prženim jelima ili salatama. Eksperimentirajte s različitim receptima, pa nećete pogriješiti ako alge dodate npr. u složence, jela od tjestenine i variva, ili ih lagano ispržite i jedite kao snack.

Facebook komentari

hr Mon Feb 27 2017 21:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b47165b47398a5888b45ae/80
Foto: Metkovic News

Velike maškare u Metkoviću: Prvo mjesto i 3000 kuna za ekipu Veselih cvjetića

Nakon dolaska na Trg kralja Tomislava započelo je suđenje Princu Marku Krnjevalu, kojeg optužnica tereti za sve nedaće koje su se proteklu godinu dogodile u gradu Metkoviću

Metković je jučer bio u znaku velikih maškara. Tradicionalno maškarana povorka je krenula iz Sportske ulice odakle se ulicama grada uputila prema mostu pa nazad do Trga kralja Tomislava. Tom je prilikom mnogobrojna metkovska publika uživala u prisustvu poznatih DJ-a koji su partijanere iz cijeloga svijeta preselili na ulice našega grada. Također, gradom je prošao i Vlak smrti, te Mickey i Minnie Mouse, Kiri Minions, Veseli cvjetići, Muffini, Barokni malci, stara promiskuitetna čeljad, hipji, a izmjenila su se i sva četiri godišnja doba kako Vakula je rek’o. - piše MetkovicNews

Nakon dolaska na Trg kralja Tomislava započelo je suđenje Princu Marku Krnjevalu, kojeg optužnica tereti za sve nedaće koje su se proteklu godinu dogodile u gradu Metkoviću.

Nakon pročitane poduže optužbe dodijeljene su i nagrade za najbolje maškare.

Prvo mjesto i 3000 kuna dobila je ekipa sa sjevera Veseli cvjetići, drugo mjesto i 2000 kuna dobio je Vlak smrti, dok su treće mjesto i 1000 kuna osvojili mnogobrojni članovi ekipe Vakula je rek’o. Četvrto mjesto i utješna nagradu – karte za Gala zabavu 2018. dobili su Kiri Minionsi.

Svim ekipama podijeljene su i zahvalnice za sudjelovanje, pri čemu su naglašeni Pruđani koji tradicionalno zabavljaju u svojim starim nošnjama. Više fotografija pogledajte ovdje.

Facebook komentari

hr Mon Feb 27 2017 19:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b3470bb473989b848b4588/80
Foto: 24sata

Upala im motorka u med: U trulom deblu pronašli su saće

Lipa je krasila šetnicu u Bjelovaru 100 godina. Morali su je izrezati jer je bila trula. No u sebi je čuvala med koji su mnogi proglasili najboljim
Bjelovarce koji su u srijedu oko podneva prolazili Hebrangovom ulicom, vlasnik Cvjetnog ateljea Marina, Ivo Šepoval, pozvao je da kušaju med iz - saće.

Naime, radnici te tvrtke rušili su deblo trule lipe koja je šetnicu ukrašavala gotovo 100 godina. U pukotini debla ugledali su sače meda. Nisu naišli ni na jednu pčelu. Stara narodna izreka da je nekome sjekira upala u med tako se ostvarila radnicima u Bjelovaru, samo što je njima u med upala motorna pila.

- Vjerujem da je bilo gotovo 15 kilograma meda. Svi koji su ga kušali rekli su da tako kvalitetan i sladak med gotovo nikad nisu probali - rekao je Šepoval.
Među brojnim kušačima bili su i pčelari, a jedan od njih je, po riječima vlasnika, rekao da je med iz saća najbolji za bubrege.

Iako Cvjetni atelje, koji zapošljava 40-ak djelatnika koji održavaju gradske površine i zelenilo, godinama pomlađuje drvorede, do sada nisu naišli na tako izdašne količine meda. Ipak, u gotovo sat vremena, koliko je trajala degustacija, sav med je nestao, pišu 24sata

Facebook komentari

hr Mon Feb 27 2017 16:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .